[#1] WHDLOD 17+ , artefakty i dos-error #205
Hej, pisze juű po caîym dniu czytania forów, faq-ow i guidow. Do tej pory uűywaîem WHDLOAD16.1 i wszystko dzialalo spoko. Dzis zrobilem update do 17.2, zeby zagrac w Putty Squad i whdload przestal dzialac. Przetestowaîem wersje od 17.0 do 17.3 beta i zawsze wyglâda to tak samo , mianowicie po uruchomieniu gry (slave) na ekranie zaczynajâ latac biaîe artefakty na czarnym tle, po chwili na ekranie wb wywala komunikat dos-error #205 on writing (nazwa pliku) .
Od razu uprzedzam - max transfer mam ustawiony zgodnie z sugestiâ z whdload.de, snoop dos wykrywa,zűe whdload bez blëdow wczytuje do pamieci wszystkie pliki, probowalem z opcjami nocache, novbrmove, nomemreverse i z wylaczonym preload, probowalem tez instalowac gre do ram: i z tamtad uruchomic, oraz uruchamiac bez startup-sequence. Nie dziala nie tylko Putty Squad, ale takze gry, ktore dzialaja normalnie z whdload 16.1 (sprawdzilem SWOS, Fightin Spirit i ProcejtX). Ma ktos jakis pomysl ??

Mam zainstalowany pfs, spatchowane scsi.device, mumove4k, wylaczone przerwania mediatora, gry mam na partycji 18 gb na dysku ide.
[#2] Re: WHDLOD 17+ , artefakty i dos-error #205

@twardy, post #1

[#3] Re: WHDLOD 17+ , artefakty i dos-error #205

@mailman, post #2

Tak czytalem, z tym, ze problem u mnie dotyczy takze innych gier. generalnie whdload w najnowszych odslonach mi nie dziala...
[#4] Re: WHDLOD 17+ , artefakty i dos-error #205

@twardy, post #3

Na początek pozbyłbym się PFS-a. Później odłączał kolejne karty rozszerzeń, aby ostatecznie znaleźć winowajcę. Wówczas można spróbować pisać do Berta - może znajdzie rozwiązanie.
[#5] Re: WHDLOD 17+ , artefakty i dos-error #205

@twardy, post #1

To podepne sie tylko, ze u mnie jest to samo, jedyna roznica to config FFS+4GB HDD IDE. Na razie poratowalem sie downgradem, ale wolalbym nie musiec.
[#6] Re: WHDLOD 17+ , artefakty i dos-error #205

@F7sus4, post #5

Jaka konfiguracja sprzętowa?
[#7] Re: WHDLOD 17+ , artefakty i dos-error #205

@mailman, post #6

Mailman: A1200 (rev.1D1)+B1230@50MHz+WB3.1 (plain install) i dysk jak wyzej, rowniez przygotowany wedle zalecen z whdload.de. Tez stracilem sporo czasu na research i, niestety, bez wiekszych rezultatow. Po zagranicznych forach widze, ze nie jestesmy jedyni - do konca wersji 16.x nie bylo zadnych problemow.
[#8] Re: WHDLOD 17+ , artefakty i dos-error #205

@F7sus4, post #7

Konfig typowy pod WHDLoad. Dziwne że nie działa. Nie korzystasz z karty CF? Czy jeżeli przekopiujesz grę do RAM, to też są artefakty? Ile masz pamięci w tym Blizzardzie?
[#9] Re: WHDLOD 17+ , artefakty i dos-error #205

@mailman, post #8

Dysk to Fujitsu 4,09GB (link), zas na Blizzardzie posadzone jest 32MB pamieci. Niestety, "magiczne" kopiowanie do RAMu nie poprawia sprawy. Ogolnie, nie chce wchodzic swoim konfigiem w temat Twardego - myslalem raczej, ze jest jakies wzglednie gotowe rozwiazanie. Jezeli takowe znajde, dam znac, co pomoglo.
[#10] Re: WHDLOAD 17+ , artefakty i dos-error #205

@F7sus4, post #9

Niestety, "magiczne" kopiowanie do RAMu nie poprawia sprawy.

1. Czyli jeżeli przekopiujesz do RAM: i stamtąd uruchomisz grę jest to samo?
2. Czy bez s-s jest to samo?
3. Na jakich tytułach jest ten problem?
4. Czy na pewno nie masz CF?

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2013 13:10:31 przez mailman
[#11] Re: WHDLOD 17+ , artefakty i dos-error #205

@mailman, post #4

No pfsa sie nie pozbede mam dysk 80gb podzielony na 5 partycji i to by bylo za duzo kombinowania zeby zmienic filesystem. poza tym skoro wersja 16.1 dziala to czemu 17+ nie dzialaja ? Notabene podobny problem i objawy mialem na A600, gdzie musialem downgradowac do wersji 15.2 .
[#12] Re: WHDLOAD 17+ , artefakty i dos-error #205

@mailman, post #10

Ja putty squad nawet instalowalem prosto do ram:.... mysle ze to raczej jakis blad samego whdload...
[#13] Re: WHDLOAD 17+ , artefakty i dos-error #205

@mailman, post #10

Mailman, tak mam HDD, przeciez wymienilem model pod linkiem. Punkty 1-3, ktore wymieniles to dla mnie opcja auto w przypadku jakichkolwiek bugow. Na razie szukam glebiej.

Sprawdzalem rowniez na B1260, ale bez zmian. Za to na pewno pomaga downgrade do WHDLoad 16.x. Korzystam zarowno z samodzielnie preparowanych pakietow, co gotowcow z sieci.

Do 16.x tej pory nie bylo problemow z zadna pozycja, od obecnej wersji malo ktora dziala. Na pewno nie mam problemow przy Dune 2, Pinball Fantasies, Pinball Illusions i Settlersach. W Super Skidmarks kaszania sie obiekty, ale gra nie zwisa. Project-X i SWOS zachowuja sie identycznie, jak u Twardego.
[#14] Re: WHDLOD 17+ , artefakty i dos-error #205

@twardy, post #1

Masz taki problem?

[url= http://www.youtube.com/watch?v=zlMqOdM_jD8&feature=youtu.be]link to filmu[/url]

link do wątku
[#15] Re: WHDLOD 17+ , artefakty i dos-error #205

@11111olo, post #14

No i okazalo sie ze to wszystko wina lewego klucza ktorego lata temu zgralem z jakiejs plyty ze skladanka gier na cd32, klucz wykasowany, wszystko dziala. Chyba postanowieniem noworocznym bedzie zarejestrowanie :)
[#16] Re: WHDLOAD 17+ , artefakty i dos-error #205

@twardy, post #12

Ja putty squad nawet instalowalem prosto do ram:.... mysle ze to raczej jakis blad samego whdload...

Nie chodzi o to, gdzie instalowałeś, ale skąd uruchamiałeś . Ale widzę, że już problem rozwiązany...
[#17] Re: WHDLOAD 17+ , artefakty i dos-error #205

@F7sus4, post #13

Do 16.x tej pory nie bylo problemow z zadna pozycja, od obecnej wersji malo ktora dziala. Na pewno nie mam problemow przy Dune 2, Pinball Fantasies, Pinball Illusions i Settlersach. W Super Skidmarks kaszania sie obiekty, ale gra nie zwisa. Project-X i SWOS zachowuja sie identycznie, jak u Twardego.

A czy tak jak u Twardego, nie masz lewego klucza?
[#18] Re: WHDLOD 17+ , artefakty i dos-error #205

@twardy, post #15

Polecam to rozwiązanie, jako proste, tanie i przyjemne OK
Pokażmy, że warto robić cokolwiek do amigi.

PS.
Dwa mejle i przelew IBAN rozwiązuje problem definitywnie. :D
[#19] Re: WHDLOAD 17+ , artefakty i dos-error #205

@mailman, post #17

Nie, wspieram ten program juz od dosc dawna (i wiele innych wspolczesnych narzedzi, czy projektow sprzetowych). Mam legalny klucz.

Napisalem do autora, analizujemy problem u zrodla. Jak cos wyniknie, dam znac. Poki co, dzieki serdeczne za support.
[#20] Re: WHDLOAD 17+ , artefakty i dos-error #205

@F7sus4, post #19

Na jaki adres napisałeś?
[#21] Re: WHDLOAD 17+ , artefakty i dos-error #205

@BULI, post #20

[#22] Re: WHDLOAD 17+ , artefakty i dos-error #205

@F7sus4, post #19

Ja mam zainstalowaną obecnie wersję WHDLoad 17.1.5206 i klucz rejestracyjny zakupiony podczas akcji zbiorowej, tu na PPA i mi działa wszystko bardzo dobrze. Jedynie czasami niektóre gry wymagające wczytania romu czasami się przycinają, ale raczej to chyba wina jest tego że jest za mało pamięci/za słaby jest procesor, ale mimo wszystko da się grać.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem