[#1] Ciekawa Amiga 2000
Odezwał się do mnie mój stary znajomy, który miał kiedyś rozbudowaną A2000. Okazuje się, że nadal ją ma, tylko coś mu się stało z zasilaczem i od dawna jest nieużywana. Napaliłem się, żeby ją od niego odkupić Ale zupełnie nie wiem ile mu zaproponować za ten sprzęt. Jest to mocno rozbudowana konfiguracja, ma to co poniżej:

- Amiga 2000 (nie wiem jaka wersja dokładnie, ale podobno 1MB Chip)
- 2 stacje dysków
- Kickstart 3.1
- Blizzard 2060 + 128MB RAM (4x32MB)
- Picasso IV
- Tandem IDE
- Oktagon 2008
- monitor Microvitek 1438
- oryginalna klawiatura A2000 + mysz
- skaner SCSI (działa z Amigą)
- zewn. nagrywarka SCSI Yamaha (też używana z tą Amigą)
- sporo oryginalnych płyt i dyskietek (gry i programy, nie tylko cover dyski).

Nie wiem co z tego będzie sprawne, kolega kiedyś tego używał i mówi, że jak mu się uszkodził zasilacz to już nie naprawiał. Jak szacujecie taki zestaw cenowo przyjmując, że uszkodził się tylko zasilacz? W ogóle jak to można sprawdzić bez oryginalnego zasilacza?
[#2] Re: Ciekawa Amiga 2000

@Tom3k, post #1

Założyć atx /Fitting a new PSU to an A2000/ potrzebujesz jeszcze wtyczki z zasilacza at gniazdo amigi ma 14 pinów wiec przydały by się trzy, reszte info znajdziesz na wy/wy stronie.
[#3] Re: Ciekawa Amiga 2000

@Tom3k, post #1

Moim zdaniem:
Sama Amiga 200-300 zł zależnie od stanu wizualnego.
Blizzard 2060 1200 - 1700 zł
Picasso IV 1000 - 1200 zł
Monitor 150 - 200 zł

Ceny podałem z obserwacji aukcji krajowych i zagranicznych, wiec niektórzy mogą je uznać za przesadzone ok, racja

Pozostałych rzeczy nie podliczałem, bo jeśli uwzględnisz ceny które podałem, to bedą to grosze :)

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2013 06:51:16 przez glichtanski
[#4] Re: Ciekawa Amiga 2000

@Tom3k, post #1

Powiedz mu tak: To jest warte x tysięcy. Dam tyle, jak doprowadzisz Amigę do stanu uzywalnosci, albo 500 złotych w ciemno. Odpowiedz wskaże, czy problemem jest TYLKO zasilacz. ;)

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2013 07:27:15 przez Daclaw
[#5] Re: Ciekawa Amiga 2000

@glichtanski, post #3

Przypuszczam, że kupno PIV za 1000 w tej chwili to była by wielka okazja, ceny na ten moment wahają się pomiędzy 1200 a 1600 złotych... Ale konfig na papierze przedstawia się bardzo fajnie i na pewno warto sprawdzić co przeżyło awarię zasilacza.

A co do ceny, to kwestia tego jak dobry jest to znajomy, bo jak za mocno zaniżysz cenę, to się może obrazić.
[#6] Re: Ciekawa Amiga 2000

@ITU, post #5

kwestia tego jak dobry jest to znajomy

No właśnie dlatego chcę sie jakoś z nim dogadać sensownie, chyba najpierw sprawdzę ten sprzęt, a dopiero potem będę rozmawiał o cenie. Tylko muszę jakiś zasilacz wykombinować. Z tego co widzę to może się uuzbierać niezła sumka za ten zestaw.
[#7] Re: Ciekawa Amiga 2000

@Tom3k, post #6

Mam jeszcze pytanie, czy mogę zastosować dowolny zasilacz ATX? Nie chcę nic uszkodzić i prawdopodobnie dam go komuś do przerobienia. Znalazłem starego Tracera 450W, czy będzie się nadawał?

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2013 15:36:37 przez Tom3k
[#8] Re: Ciekawa Amiga 2000

@Tom3k, post #7

Osobiście wybrałbym coś bardziej markowego, taki Tracer może narobić wiele problemów, chociaż do testu (na parę chwil) powinien styknąć. Potem zmień na coś lepsiejszego.
[#9] Re: Ciekawa Amiga 2000

@waldiamiga, post #8

Na Tracerze chcę tylko spróbować uruchomić tę Amigę u znajomego, potem kupię coś innego. Zobaczę czy wszystko działa, czy są jakieś uszkodzenia. Podobno w środku są też dwa dyski - jeden SCSI i drugi IDE, więc system powinien wystartować. Jak nie, wezmę ze sobą dyskietki systemowe

Jaką powinien mieć moc ten zasilacz zamontowany na stałe?

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2013 16:25:20 przez Tom3k
[#10] Re: Ciekawa Amiga 2000

@Tom3k, post #9

[#11] Re: Ciekawa Amiga 2000

@TUPCOM, post #10

Przyda się
[#12] Re: Ciekawa Amiga 2000

@Tom3k, post #11

+5 V@20.50A
+12 V@8.00A
-5V @ 0.30
-12V @ 0.30A

LINK
[#13] Re: Ciekawa Amiga 2000

@glichtanski, post #3

Blizzard 2060 1200 - 1700 zł

To jest na tyle unikalna na rynku wtórnym karta, że zaryzykowałbym 2500zł. Tej karty daawno nie widziałem na żadnym portalu, więc sugerowanie że kosztuje 1200zł jest śmieszne. Jak sprawna, to nie mniej jak 2 kafle i to bardzo ostrożne szacowanie.
[#14] Re: Ciekawa Amiga 2000

@posylus, post #13

Za 1200zł kupuje od ręki, jeśli sprawna, niedawno była jedna w cenie 1700 jeśli dobrze pamiętam i chętnych nie było widać. A2000 jest u nas mało a rozbudowanych nie więcej niż dziesięć. Za rozbudowaną uważam takie z HD o procesorem szybszym niż fabryczny, przy czym najczęściej są to tylko 020 i 030.

Pozdrawiam
[#15] Re: Ciekawa Amiga 2000

@posylus, post #13

No OK, trochę za niski pułap, ale zobacz tutaj. Różnica niewielka, a pamiętaj, że sprzedana na zachodzie.
[#16] Re: Ciekawa Amiga 2000

@posylus, post #13

Jak dobrze pójdzie jutro będę sprawdzał tę Amigę, ale z tego co widzę dogadać się co do ceny nie będzie łatwo. Będę kombinował, mam nadzieję, że sprzęt ruszy po latach nieużywania
[#17] Re: Ciekawa Amiga 2000

@Tom3k, post #16

ale z tego co widzę dogadać się co do ceny nie będzie łatwo.

Jeszcze jak sprzedający czyta ten wątek (a zapewnie czyta), to faktycznie będzie ciężko.
[#18] Re: Ciekawa Amiga 2000

@stachu100, post #17

jak sprzedający czyta ten wątek

To mi akurat nie przeszkadza, bo nie mam zamiaru zaniżać ceny, tylko uzgodnić jakąś uczciwą średnią ofertę. Na początku nie wiedziałem jak liczyć wartość tego sprzętu, teraz mam jako-takie pojęcie. Liczę na to, że jakoś się dogadam, znam faceta i zawsze był rozsądny.
[#19] Re: Ciekawa Amiga 2000

@Tom3k, post #18

Jak by chciał zedrzeć to by wszystko osobno sprzedał na ebayu. Skoro Tobie zaproponował to chce aby ta Amiga dalej 'żyła' OK Wię nawet jak by Ci ją sprezentował za symboliczną złotówkę to powinieneś się mocno cieszyć. Nie każdy patrzy tylko na kasę.
Sam ostatnio sprezentowałem wprawdzie peceta, ale niektóre cześci dałem nowe, osobie która jest w trudnej sytuacji (choruje, nie może pracować). OK
[#20] Re: Ciekawa Amiga 2000

@Voyox, post #19

Ja też kiedyś dałem kilka starych kompów takiej malutkiej świetlicy dla dzieci, ale to inna sytuacja. Tak czy inaczej mam nadzieję, że dogadam się z jakąś rozsądną ceną. Nie chcę za darmo
[#21] Re: Ciekawa Amiga 2000

@Tom3k, post #20

ja kiedyś złożyłem 486 czy innego pentiuma do jednej świetlicy. Zainstalowałem im tam Screamera i JazzJackrabbit 2. siedzi, pije i chrupki Dzisiaj dałbym im Amigę i kilka gier na flopkach OK To by miały frajdę...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem