[#1] Amiga 1000 jak uruchomić
Jak że pierwszy raz mam okazje z takim sprzętem proszę o informacje jak to uruchomić ? Myślałem że powita mnie łapka z dyskietka, ale się zawiodłem. Na teraz wygląda to tak że świeci dioda power, na ekranie najpierw szary ekran potem biały i tak zostaje. Coś tam poczytałem że potrzebny jest kickstart na dyskietce czy to prawda ? Czy to znaczy że gdy wyskoczy biały ekran Amiga oczekuje na dysk ?
[#2] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@KrisbA, post #1

Na tym filmiku widać, że najpierw pojawia się łapka, a potem gość wkłada dyskietkę z kickstartem.
Ale zdaje się że kolega twardy ma A1000, więc zapytaj jego.
Możesz też zrobić tak

Ostatnia aktualizacja: 02.01.2014 11:21:18 przez glichtanski
[#3] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@glichtanski, post #2

Rzeczywiście najpierw ładuje kickstart potem WB. Tylko u niego na początku łapka się pokazuje u mnie staje na białym ekranie czy to jest OK jakaś wcześniejsza wersja płyty ?
[#4] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@KrisbA, post #3

Płyta niema żadnego oznaczenia poza Made in Japan nr parti i rok 1986.
[#5] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@KrisbA, post #1

Jak masz tylko biały ekran, to płyta jest uszkodzona.
Prawidłowa sekwencja startowa kończy się obrazkowym komunikatem o włożenie dyskietki z kickstartem.
Dopiero po załadowani kickstartu pojawia się obrazkowy komunikat o włożeniu dyskietki Workbench.

Obrazek tutaj

Ostatnia aktualizacja: 02.01.2014 11:43:50 przez stachu100
[#6] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@stachu100, post #5

u mnie w pare sekund po uruchomieniu pojawia się na ekranie łapka prosząca o kickstart. jednoczesnie komputer daje sygnał dzwiekowy. albo masz walnieta plyte, albo kabel wideo lub monitor (napisz jak podlaczasz ? rgb?). masz podlaczane audio ? czy slychac po paru sekundach od wlaczenia amigi sygnal dzwiekowy ?
[#7] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@twardy, post #6

Tylko od włączenia do pojawienia się łapki może zająć nawet 30s, akurat parę dni temu uruchamiałem A1000 no i już zacząłem się martwić, że coś nie tak, a po chwili pojawiła się łapka.
Jakby muzyczka się nie odegrała, to zostaw włączony na 2min, wyłącz i włącz, i zobacz czy wystartuje. Może kondensatory są już w bardzo słabym stanie.
[#8] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@KrisbA, post #4

Już jasne. Sprawdziłem ponownie. Podpięta pod RGB + Audio + Flopek płyta startuje łapką i prosi o kickstart niestety nie mam takiej dyskietki. Bez Flopka kończy się na białym ekranie. W trakcie uruchomienia jest najpierw pyrkanie potem jakas krótka melodyjka i wyskakuje łapka z dyskietką.
[#9] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@KrisbA, post #8

Czyli wszystko jest ok. Wystarczy teraz dyskietka z KS1.0 (lub wyższym).
[#10] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@KrisbA, post #8

No to witam wśród posiadaczy A1000 :). ja uzywam z kickstartem 1.3. z 1.1 pare rzeczy nie dziala.
[#11] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@twardy, post #10

hehe.. płyta już wisi na allegrou..
[#12] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@AdamZeku, post #11

ehehhehehe

@twardy: kolegę KrisbA to w sumie żegnamy z grona posiadaczy A1000 ok, racja

@KrisbA: generalnie pokazałbym Ci kierunek szafot ("nędzy handlarzyna" :P)... ale odbijam sobie ciężkie święta/nowy rok (więc nie ma tematu pomysł)

Ostatnia aktualizacja: 02.01.2014 21:49:24 przez Tom Rain
[#13] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@Tom Rain, post #12

Dobre sam się uśmiałem szeroki uśmiech
[#14] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@Tom Rain, post #12

@Tom Rain: "Nędzny handlarzyna " powiedział ten co nie handluje. wyluzuj człowieku :)

20.12.2013 12:32, Tom Rain

Sprzedam rozszerzenie pamięci 512KB do A500/A500Plus.
Sprawne.
25zł + wysyłka (jakieś 10zł)
[#15] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@KrisbA, post #14

Ehehhe, widać ironia zabolała, a to dobre ;)
Szkoda z Tobą dyskusji, jakiejkolwiek :P

Ps.
Wyzulować to Ty musisz chłopie bo długo nie pociągniesz

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2014 01:42:16 przez Tom Rain
[#16] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@Tom Rain, post #15

Wszystkich handlarzy na stos ja pójdę na rozpałkę
[#17] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@KrisbA, post #14

Czyżbyś kupił A1000 pod kątem wsadzenia w nią GBA1000? Jeśli tak to, ja bym nie sprzedawał bebechów. To jednak obiekt muzealny, po drugie nie wiadomo czy GBA odpali, po trzecie idę o zakład że oryginalna A1000 (znaczy obudowa plus bebechy) jest więcej warta niż GBA1000. Ale oczywiście mogę się mylić.
Jeśli moja GBA odpali, to będę do niej robił obudowę a'la oryginalna obudowa A1000: ten sam kształt z miajscem pod klawiaturę pod spodem, podobne wymiary, najprawdopodobniej z pleksi, front z wyfrezowanym napisem Amiga, do tego miejsce na cd (którego w oryginale nie ma, możliwe że szczelinowy CD od lapka - on się będzie fajnie prezentował). Jest cała masa firm wycinających z plastiku co sobie tylko zamarzysz. Trzeba tylko to odpowiednio rozrysować. I zapłacić :)

A krytykantom polecam: Gdy nie przestawali Go pytać, wyprostował się i rzekł im: "Kto z was bez grzechu, niech pierwszy rzuci w nią kamieniem". J 8,1-11
[#18] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@wali7, post #17

Trzeba wyluzowac.... sprzedaje bo widocznie mu nie potrzebna. Kupi ktos kto wykorzysta. Przynajmnien plyta jest przetestowana.
[#19] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@twardy, post #18

Dokładnie.
Też myślałem o kupnie A1000 pod kątem wykorzystania obudowy do GBA. Jednak obecne ceny są mało przyjazne, a kupić samą obudowę, lub chociażby kompletnie nienaprawialny komplet raczej cięźko.
Na szczęście, jak pisałem, obecnie bardzo łatwo sobie dowolną obudowę zaprojektować i zamówić wykonanie.
[#20] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@wali7, post #19

Ciekawe ile kosztowałby wydruk takiej obudowy na drukarce 3D
[#21] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@wali7, post #19

Zgadzam się, A1000 to jednak zabytek i szkoda było by rozwalać ją dla obudowy i broń Panie Borze dla podzespołów!

Tak jak piszesz, lepiej pokombinować samą obudowę może będzie więcej chętnych to ktoś jeszcze skorzysta.

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2014 09:47:14 przez BULI
[#22] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@BULI, post #21

Akurat do GBA1000 podzespoły A1000 są mało przydatne, w większości zbyt stare - chyba tylko Paula nadaje się. Idealnym donorem bebechów jest A500+.
Szkoda, że Georg Braun nie zrobił tej płyty pod wymiar A500. Chociaż z drugiej strony, obudowa A1000 jest super (zwłaszcza ten pomysł z klawiaturą pod spodem).

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2014 10:01:10 przez wali7
[#23] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@wali7, post #17

Tak zakup w związku z GBA 1000 brak mi jeszcze klawiatury. Płytę chętnie bym zostawiła ale muszę wybierać albo GBA 1000 albo A1000 dla mnie wybór jest oczywisty. Jakbyś jednak zdecydował się upchnąć płytę GBA do fabrycznego domku to mogę ci odstąpić tę od Flopsa , zdobyłem lepszą więc ta z czasem tez trafi pod młotek. Trochę jest zniszczona ale nadal to A1000. Co z tymi kondensatorami i gniazdem klawiatury bierzesz czy już kupiłeś ?
[#24] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@KrisbA, post #23

Biorę. Kupiłem dziś 47uF, resztę nadal potrzebuję. Scalaki ze Sławmiru właśnie dziś odebrałem. W nadmiarze. Więc mam je na zbyciu.
Będę robił zamówienie w Monsterze w przyszłym tygodniu (złącze 2.5 cala kupię dla Ciebie), też wtedy chciałbym zamówić SRAM i resztę części, nie wiem tylko czy w Farnellu, czy w Mouserze - z Farnella przesyłka wychodzi taniej (20 zł), ale kości są dosyć drogie, w Farnellu blisko połowę taniej, za to przesyłka 120 zł. Muszę to policzyć, ale skłaniam się ku Mouserowi - mają więcej części, poza tym większość składaczy GBA kupowała w Mouserze i ich numery katalogowe są w BOM. Jakbyś chciał, to mogę SRAM kupić również i dla Ciebie, rozliczylibyśmy się potem. Przesyłka wyszłaby nam fifty-fifty.
Po dokładnym przeglądnięciu dokumentacji jestem wkurzony trochę na kippera - tam jest explicite napisane, że SRAM ma być 5V... a ten łoś (kanadyjski ;) ) zamówił 3.3V....
Napisz mi które części chcesz: te scalaki, może jakiś kondensator, czy rezystor (mam wszystkie poza 332R)...
Ja wciąż szukam tego rezystorka 332R i tych kondensatorów które podałem ostatnio. Napisz co masz na zbyciu (głównie interesują mnie kondensatory). Nie mam też diód i tranzystorów (po trzy sztuki).
Kupowałeś może filtry (elementy L)? Na liście z Mousera są troche inne niż w dokumentacji od GBA.... jakieś wskazówki mi hese dziś napisał, będę się go jeszcze dopytywał. To nie są na szczęście kluczowe elementy, w najgorszym wypadku część będę musiał wylutować i zamienić innymi.
Co do obudowy, to ja będę robił od zera - jeśli GBA ruszy. Mam już ogólny pomysł. Klawiaturę podepnę z A500, przydałaby się jakaś obudowa np. od Infinitiv pasuje rozmiarowo (kurcze... miałem ją kiedyś i chyba wywaliłem, bo nie mogę się dokopać). No chyba że trafi się jakaś klawiatura od którejkolwiek dużej Ami. Ale na to specjalnie nie liczę.
Ew. listę z częściami na zbyciu wrzuć tu na forum, albo do mnie na priv.

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2014 23:03:23 przez wali7
[#25] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@wali7, post #24

mam te dwa tantale 4,7 i 22 mikrofarady. Wezmę od ciebie scalaki 74xx te które będziesz miał podwójne zamów też dla mnie ram. Wiem że z tym ramem kicha już nawet jakiegoś fiksa rozważałem na stabilizatorze 3.3 V ale wyjdzie z tego pająk.
[#26] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@KrisbA, post #25

Obawiam się, że musiałbyś zbuforować wszystkie sygnały na tym RAMe, a nie tylko zasilanie (cała logika jest tam na 3.3V). To wyszedłby potworny pająk, a do tego same układy buforujące też nie byłyby za free.
[#27] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@wali7, post #26

zdecydowanie łatwiej będzie kupić nowy RAM. Więc zamów tez dla mnie. Na razi zajmę się drobnica rezystory, kondensatory, potem filtry - nic z filtrów jeszcze nie brałem. Powoli też skompletuje grubsze elementy. Z robota powoli może jeszcze się coś urodzi nie spodziewanego z tą płytą.
[#28] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@wali7, post #24

Dopisuje sie do dodatkowych scalakow, jeśli będziesz miał ich zapas.
[#29] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@wali7, post #24

podeślij jakiś namiar na maila to ci w tygodniu wyślę te dwa kondensatory i gniazdo do klawiatury.
[#30] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@wali7, post #22

Najlepiej by było, gdyby ją zrobił w standardzie mATX lub ATX. Nie oszukujmy się. Obudów od PC jest cała masa - małe duże, cienkie, grube, jakie się tylko chce. A obudów od A1000 ile ? Jakieś resztki.

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2014 10:56:45 przez gilban
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem