[#1] Witam wszystkich sympatyków Amigi
Tak jak w tytule - serdecznie witam i cieszę się, że istnieje taki portal jak ten! Dziękuję także moderatorom za rejestrację. Ale zacznijmy od początku...

Mieszkam sobie na Śląsku. Mam już parę wiosen. Pracuję w branży IT od samego początku. Można powiedzieć, że wychowałem się na Amidze. Oczywiście były też epizody Atari, ZX'a. Później zakręty życiowe spowodowały że sprzedałem swój sprzęt i rozpocząłem życie zawodowe. Po dwudziestu latach, kiedy zawód stał się nieznośny do tego stopnia, że po pracy nie mogę patrzeć na swój komputer - stwierdziłem że pora coś zmienić. Pora odbudować choć w niewielkim stopniu sprzęt jaki miałem onegdaj. Pokazać własnym dzieciom jak to tata kiedyś na takim sprzęcie robił rzeczy które i w obecnych czasach nie budzą szyderczego uśmieszku. Pozwólcie że pochwalę się co miałem a co z własnej głupoty się pozbyłem:

Amigi A500 i 500Plus
Amigę CDTV którą rozbudowałem do:
- kontroler SCSI firmy Toms wkładany z tyłu za blaszką plus oczywiście dysk SCSI
- Kickstart 3.x z przełącznikiem jak pamiętam elektronicznym (bez przełącznika)
- RAM 8MB Fast firmy Elbox
- kontroler joysticków i myszy w postaci czarnej przystawki z boku (jako integralna część), który sam usprawniłem (poprawiłem fabrykę) gdyż na drugim porcie nie działał fabrycznie prawy przycisk myszy co w grze wieloosobowej np Settlers było sporym ograniczeniem
- dwie zewnętrzne stacje FDD czarne które nie miały wyjścia na kolejną a zatem były podłączone kablem do jednego portu z tyłu komputera (rozgałęziacz FDD którego nie widać obecnie nigdzie)
- drukarkę igłową firmy Brother (modelu nie pamiętam)
- osprzęt i chyba wszystkie CD jakie wyszły na Amigę
Amigę CD32 rozbudowaną do:
- Promodule
- własnej produkcji zasilacz z PC w obudowie podpięty w miejsce oryginału
- RAM 8MB SIMM
- FDD (nie muszę wspominać)
- Dysk ATA

Jak chcecie zdjęcia to przygotuję kiedyś.

Możecie nie uwierzyć ale na Amidze pisałem od podstaw swoją pracę dyplomową. Projektowałem schematy elektroniczne TTL i wiele innych rzeczy się robiło.

Obecnie wracam do tych wspaniałych czasów. Trochę jest to utrudnione z uwagi na braki sprzętu, a te które ocalały się cenią. Mam już kilka rzeczy i kilka pytań z tym związanych, rozpiszę je w innych działach, a tu jedynie wypunktuję:

CD32 + Promodule wymaga zasilacza (rozpiski pinów przy CD32, Promodule wymaga FDD (nie wiem czy 1.44MB z PC podejdzie), nie mam myszy i kabla SCART. Jak już się z tym uporam (mam nadzieję z Waszą pomocą) to ruszymy z uruchomieniem HDD.

Na dziś tyle. Pozdrawiam wszystkich zakręconych na punkcie Amigi. Sam widzę, że dla niektórych ta choroba jest nieuleczalna...
[#2] Re: Witam wszystkich sympatyków Amigi

@Romlen, post #1

Cześć. CD32 to fajny sprzęcik, powodzenia.
[#3] Re: Witam wszystkich sympatyków Amigi

@Romlen, post #1

No to jedziemy z koksem! OK Tylko uważaj! Mój powrót do Amigi (po prawie 10 latach) zaczął się od tego, że dostałem gratis Amigę 500. Miałobyć lajtowo - oldschoolowe gry, dyskietki etc. Zobacz, na czym się (wcale nie) skończyło -> patrz moja stopka. To jest jak choroba

Ostatnia aktualizacja: 14.01.2014 23:28:04 przez _arti
[#4] Re: Witam wszystkich sympatyków Amigi

@_arti, post #3

To jest jak choroba

Ale za to jaka fajna :)
No i przede wszystkim jest to hobby. Inni mają inne zabawki, a my mamy swoje. :)
[#5] Re: Witam wszystkich sympatyków Amigi

@Romlen, post #1

Witaj w klubie pozytywnie trzepniętych

Serdeczności
Des
[#6] Re: Witam wszystkich sympatyków Amigi

@Des, post #5

Ja również witam w tym gronie. Mam nadzieję, że ta choroba i u Ciebie pozostanie nieuleczalna :)
[#7] Re: Witam wszystkich sympatyków Amigi

@Romlen, post #1

Witaj wśród pozytywnie zakreconych oszołomówOK Mamy dużego hopla na punkcie Amigi OK Witaj jeszcze raz pomysł
[#8] Re: Witam wszystkich sympatyków Amigi

@parallax, post #7

Idź już spać drogi parallaxie, bo cię zamkniemy w drewutni! :D
[#9] Re: Witam wszystkich sympatyków Amigi

@Romlen, post #1

A sprzęt miałeś niebanalny. Akurat dobrze rozbudowane maszyny CDTV nie są zbyt powszechne. Niewielu ludzi inwestowało w ten model Amigi. Dopieszczona CD32 jest częściej spotykana, ale to i tak rodzynek w cieście upieczonym głównie z A500 i A1200. Szacun dla Waszmości!

Serdecznie pozdrawiam i życzę powodzenia w cieszeniu się Amigą
Wędrowiec
[#10] Re: Witam wszystkich sympatyków Amigi

@Romlen, post #1

dzień dobry

To jest jak choroba

no, niegroźna choroba. Musisz tylko uważać na superfroga, bo skończysz w psychiatryku. siedzi, pije i chrupki I na kakusia.
[#11] Re: Witam wszystkich sympatyków Amigi

@snajper, post #10

Co to jest kakuś?
[#12] Re: Witam wszystkich sympatyków Amigi

@ZbyniuR, post #11

cocosowy demon 666 był tu taki
[#13] Re: Witam wszystkich sympatyków Amigi

@ZbyniuR, post #11

j/w, tu krótka wymiana zdań dla wyrobienia obrazu kakusia. Nie tak dawno kakuś po założeniu pięćdziesiątego konta postanowił zmienić strategię trollowania i od tego czasu kariera wszystkich kolejnych jego wcieleń rozpoczyna się i koncentruje na odstawianiu szopek na gadaczu wokół tematów religijnych.
[#14] Re: Witam wszystkich sympatyków Amigi

@Andrzej Drozd, post #8

Pamiętam ten serial Trochę
W jakich latach on leciał?pomysł Tak gdzieś 1992? pomysł
[#15] Re: Witam wszystkich sympatyków Amigi

@snajper, post #13

Kakuś jest też aktywny na frazpc.pl i tam też "go znają" no ale to nie temat tego wątku.
[#16] Re: Witam wszystkich sympatyków Amigi

@Romlen, post #1

Witamy Elegancko, dobrej zabawy! Ja chce dopasc jakas CD32 w dobrym stanie tez i rozbudowac, a jak juz wroce do Ojczyzny jezdzic na zloty Amigowe w koncu!
[#17] Re: Witam wszystkich sympatyków Amigi

@Romlen, post #1

Witam i pozdrawiam ok, racja Cieszę się jak Ty z powrotu do korzeni OK
Podobnie jak Ty, moja druga Amiga to była CD32+ProModule (a tam w środku komplecik łacznie z FPU)

Mimo wad uważałem ten zestaw za udany ok, racja Oprócz tego że jak się coś ruszyło na stoliku od razu był zwis... Ten łącznik za zestawem był nade wrażliwy !

Kumple się śmiali że kupowałem sprzęty do których nikt nie zrobi Turbiacza bo Commodore nie zaplanował.... Jak bardzo się mylili, zarówno Amiga 600 i CD32 doczekała się szybszego CPU OK
[#18] Re: Witam wszystkich sympatyków Amigi

@Romlen, post #1

Witamy kolegę na początku nowej-starej drogi. Życzę Ci, abyś tak jak ja i mnóstwo innych użytkowników portalu PPA odkrywał Amigę na nowo. Wciąga na maksa :) . Jeśli jesteś ze Śląska Górnego to masz o tyle dobrze, że są tutaj organizowane zloty fanów Amigi i to co kwartał. Następny zlot jest za tydzień!

Pozdrawiam,

Azz
[#19] Re: Witam wszystkich sympatyków Amigi

@Romlen, post #1

Witaj

CD32 to była moja pierwsza i jedyna Amiga, fajnie że ktoś wykorzystywał ją do bardziej ambitnych celów. U mnie było to centrum domowej rozrywki czyli gry przeczesywanie CD32 gamerów i słuchanie CD audio. I cieszę się że choć ten mały kawałeczek z tortu Amigowania był mi dany :)
[#20] Re: Witam wszystkich sympatyków Amigi

@Romlen, post #1

Witaj wśród sympatyków Amigi,

Ja całkiem niedawno sprawiłem sobie CD32 do kolekcji. Moją główną Amigą jest A1200 (mam 3 sztuki). Miałem to szczęście, że nie wyzbyłem się swojej A1200. Z CD32 dopiero zaczynam zabawę, ale już mi się spodobała. Z kolei moją pierwszą Amigą była Amiga CDTV. Mamy zatem parę punktów wspólnych, mam nadzieję, że będziesz miał tu z kim miło porozmawiać.

Znajdziesz u nas ludzi różnych, chciałbym rzec, że są zarówno sympatyczni osobnicy jak np. Companiero, którego bardzo cenię za kulturę bycia i miłe wypowiedzi. Znajdziesz też grupkę frustratów, którzy niewiele mają już wspólnego z Amigą i chcą się po prostu wyżyć na łamach forum. Moim zdaniem ta pierwsza część jest zdrowa i bardzo się cieszę, że stanowi większość forumowiczów Polskiego Portalu Amigowego.

Także życzę Ci miłego spędzenia czasu na PPA.
[#21] Re: Witam wszystkich sympatyków Amigi

@_arti, post #3

Cholera, arti, tyle tego masz że biurka nie widać hehe szeroki uśmiech
Mnie to by żona już dawno kazała się spakować
[#22] Re: Witam wszystkich sympatyków Amigi

@Art, post #21

Moja żona marudzi że mam znaleść miejsce w piwnicy dla moich przyjaciółek
[#23] Re: Witam wszystkich sympatyków Amigi

@Art, post #21

Gwoli ścisłości - mnie prawie nie widać, jak siedzę w pokoju ;)
[#24] Re: Witam wszystkich sympatyków Amigi

@_arti, post #23

Dziękuję za ciepłe przyjęcie. Moja CD32 czeka cierpliwie na pierwszy start. Do tej pory zrobiłem już:

- przygotowałem czarną stację FDD 1,44MB (pc-towa ale coś pamiętam że "gęste" Promodule obsługuje... Czy tak?)
- mam dysk ATA
- mam SIMM 8MB 72pin
- zrobiłem rozpiskę pinów gniazda zasilania aby nie było "wielkiego bum" przy pierwszym podłączeniu (i tu uwaga! w necie są rozpiski które nie pasują ze stanem rzeczywistym - nie wiem czy to kwestia zmian konstrukcyjnych [rev1, 2 etc] czy świadome wprowadzanie w błąd na zasadzie wyjara se i dobrze mu tak...) a ową rozpiskę wykonałem rozkręcając CD32 i dokonując pomiarów pinów względem napięć na ścieżkach i gnieździe zewnętrznym.
- przygotowałem zasilacz z desktopa DELLa (stosunkowo wąski ale mocny) i myślę nad jego obudowaniem aby nie straszył kabelkami na zewnątrz
- niestety nie mam nigdzie myszy Amigowej i joysticku nie wspominając, będę musiał pomyśleć o interfejsie na USB
- mam trochę starych papierów, w tym jakieś naklejki, jakiś prospekt Promodule i dyskietkę HDD Starter (oby jeszcze czytała)

Jak w końcu mój zestaw poskładam to rozpocznie się zamęczanie Was pytaniami... Oj zacznie :) Ale to już w specjalizowanych działach aby nie było wszystko w jednym.
[#25] Re: Witam wszystkich sympatyków Amigi

@Romlen, post #24

Spoko, jak nie jesteś kolejnym klonem Caco, to chwal się, a my poczytamy :D
[#26] Re: Witam wszystkich sympatyków Amigi

@Andrzej Drozd, post #25

Hehe ja i spamer? Nie nie, szkoda czasu mojego i Waszego, a w dowód że jestem i robię to co opisałem kilka fotek, komórczanką wykonanych ale zawsze... Jak będę miał kiedyś czas (polecam słowo JAK) to przygotuję i skany i więcej rzeczy.

Fotki przedstawiają moją zdobycz jeszcze na gorąco (w pracy) oraz szukanie napięć na płycie (to już z domu). Widoczny na fotce zasilacz pochodzi bodaj z A500 (ciężki) więc nie będę go do CD32 + Promodule + HDD + FDD stosował, za słaby... Poprzedni właściciel pozbył z Amigi naklejkę z logo więc muszę coś z tym zrobić. A obrazki podlinkowane zrobiłem w rozdzielczości 640*480px aby na słabszych kompach się dało oglądać. I każde następne tak będę robił. Chyba że kiedyś się stworzy jakąś galerię tak jak widzę wielu z Was ma.
[#27] Re: Witam wszystkich sympatyków Amigi

@Romlen, post #24

Takie dwie uwagi:
- interfejs USB<>Amigowa Mysz jeśli możesz - to kup, bo to użyteczna bestia: pozwala oszczędzić coraz rzadszy gatunek Ami-gryzonia i uwalnia od czyszczenia kulki w myszce :) (tak sobie myślę, że pokolenie urodzone po 90 roku musi się srogo zastanawiać, o jaką kulkę w myszce chodzi, ale to tak na marginesie ;) )
- jeżeli uda Ci się - to zrób obraz tej dyskietki. Na Amigowych stronach dedykowanych sprzętom ([1], [2]) brak jest tego softu.

Poza tym, przygotowanie jak należy! OK Powodzenia.
[#28] Re: Witam wszystkich sympatyków Amigi

@Romlen, post #26

Hehe ja i spamer?

No przecież użyłeś w pierwszym poście kilka synonimów. Dokładnie jak Caco lub inny klon.
Żaden wracający do Amigi nie jest taki giętki i ślamazarny.
Ja, gdybym wracał do Amigi po 20 latach, to zapomniałbym wszystko. A ty znasz wszystkie niuanse. Weź sie Caco ogarnij :D

Jeżeli się myliłem, to się nie obrażaj. Światło na dzień wyjdzie z kolejnymi postami :D
[#29] Re: Witam wszystkich sympatyków Amigi

@Romlen, post #26

aby na słabszych kompach się dało oglądać

Czyli jakich? IBM 486?pomysł
[#30] Re: Witam wszystkich sympatyków Amigi

@Andrzej Drozd, post #29

Zdziwiony że znam po dwudziestu latach takie rzeczy? Dobrze to świadczy o moim poziomie szarych komórek :) A piszesz o 486 i rozdzielczości - wybacz ale wracając po tylu latach nie wiem czy i jakie Amigi sobie radzą z www w trybie graficznym a sądzę że były próby zaprzęgnięcia ich do światowej pajęczyny. Kiedy były na topie to internet był w powijakach.

P.S. Klonem Caco nie jestem, nie znam historii i szczerze mówiąc nie obchodzi mnie to, poczytam cytowane przez Was linki o "ulubieńcu" forum kiedyś tam.

A obecnie mając krztynę weny pracuję nad zasilaczem. Mimo późnej pory. Ale tylko weekend wchodzi w grę...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem