kategoria: CD32
[#1] "NOSy" CD32 z Chin ;)
Petro może się schować!

http://www.aliexpress.com/item/Amiga-cd32-game-console-accessories-full/1303570858.html

co Wy na to? Zwlekam z zakupem, do czasu komentarzy tych dwóch osób, które kupiły już sprzęt. Żeby się nie okazało, że po odpaleniu ukazują się gry z Pegazusa

napisałem do sprzedawcy, dam znać jak dostanę więcej info i zdjęcia.

Ostatnia aktualizacja: 16.01.2014 11:14:11 przez charliefrown
[#2] Re: "NOSy" CD32 z Chin ;)

@charliefrown, post #1

Zobaczymy
[#3] Re: "NOSy" CD32 z Chin ;)

@charliefrown, post #1

Link nie działa...
Oj ,, komputerowcy, klikacie i klikacie a linku wkleić nie potraficie...

Tu link działa :
NOSy CD32
[#4] Re: "NOSy" CD32 z Chin ;)

@Voyox, post #3

Czad, takie cos bym kupil jesli naprawde to prawda i w dobrym stanie! Kurde, fajnie zeby wysypalo trzydziestekdwujek albo nawet jakas chinska firma podjela sie robienia dobrych klonow (z szybszym napedem np hehe) :D To moze by nawet ktos zrobil wersje turbiszona, skoro ich troche wysypuje ostatnio na maszynki, hmm. Pomarzyc mozna, ja uwielbiam cd32 i chcialbym znow miec owo OK
[#5] Re: "NOSy" CD32 z Chin ;)

@charliefrown, post #1

Żeby się nie okazało że to podróbki. Na Allegro roi się od leżaków magazynowych Sony Ericssonów, które okazują się podróbkami. Sam tak kupiłem baterie - i nie kapnąłbym się gdyby nie to ze obie miały ten sam numer seryjny.
Oczywiście nie wykluczam okazji - jeśli to oryginał to nawet się nie zastanawiaj tylko bierz. Co nowe to nowe.
[#6] Re: "NOSy" CD32 z Chin ;)

@adam_mierzwa, post #5

"Okazja z Chin". Powiedzcie to na glos i powtarzajcie do momentu zrozumienia absurdalnosci zdania.
[#7] Re: "NOSy" CD32 z Chin ;)

@F7sus4, post #6

No co, podobno buduja kopie Tytanica jakiemus miliarderowi tez, ale unowoczesnionego (pewnie kopie "podwozia" ruskiego lotniskowca zamontuja)
[#8] Re: "NOSy" CD32 z Chin ;)

@F7sus4, post #6

no niby tak, ale jak zobaczyłem hurtowe ilości kart PCMCIA SRAM Mitsubushi Melcard z lat 90. na aukcjach innego Chińczyka w całkiem rozsądnych ceniach, doszedłem do wniosku, że to nie musi być ściema.
[#9] Re: "NOSy" CD32 z Chin ;)

@charliefrown, post #1

Hehe, a ja dzisiaj naprawiłem moją CD32, w której klapka opadała. Mam nadzieję, że śrubki będą mocno trzymać ;) Prócz tej klapki moja CD32 nie miała żadnych usterek. Teraz sprawuje się doskonale. CD32 jest moją pierwszą konsolą i muszę przyznać, że fajna jest zabawa w te składanki 888 gier/dem/animacji na jednej płycie ;)

Miło, że wypatrzyli NOSy kolejnego modelu Amigi po A1200. Teraz jeszcze czekać na softhut i NOSy A4000 :) Sporo naprodukowali tego w latach dziewięćdziesiątych, tylko cieszyć się z wysypu NOSów.
[#10] Re: "NOSy" CD32 z Chin ;)

@Hexmage960, post #9

No A4000 to byłaby nie lada gratkapomysł Może Petro coś tam trzyma w zanadrzupomysł
[#11] Re: "NOSy" CD32 z Chin ;)

@Hexmage960, post #9

Abstrahując od aparatu węchowego... co to są NOSy? Jakiś "no seller"?
[#12] Re: "NOSy" CD32 z Chin ;)

@Duracel, post #11

New Old Stock - Nowy Stary Towar
[#13] Re: "NOSy" CD32 z Chin ;)

@charliefrown, post #1

Jedna osoba już wystawiła komentarz "08 Nov 2013 11:13 - good!"
[#14] Re: "NOSy" CD32 z Chin ;)

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #13

Krótka ta ocena. Jak to nie jest podstawiony kupujący to good
[#15] Re: "NOSy" CD32 z Chin ;)

@charliefrown, post #1

Był już raz wysyp NOSów CD32, kilka lat temu. Zeszły na pniu i kupujący byli zadowoleni.

Prawodopodobnie było to około 2010 roku w Chinach:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=560715037319294&set=pb.142920085765460.-2207520000.1389948984.&type=3&theater

Ostatnia aktualizacja: 17.01.2014 10:02:02 przez jubi
[#16] Re: "NOSy" CD32 z Chin ;)

@BULI, post #14

płacąc via Alipay dość trudno zostać przewalonym, bo sprzedawca dostaje kasę w momencie kiedy potwierdzasz otrzymanie towaru oraz jego zgodność z opisem, tylko trzeba pamiętać o podatku vat i opłacie celnej, które przy tej kwocie mogą już zostać naliczone.
[#17] Re: "NOSy" CD32 z Chin ;)

@Kilos, post #16

Tylko gdzie tam jest napisane, że to "nowy" sprzęt, w sensie leżak magazynowy?
W sumie nie ma żadnej podkładki w opisie (nie ma opisu), żeby dochodzić swoich razji w razie czego...
Przydałyby się zdjęcia zawartości pudła by móc to ocenić, ale tego też nie ma
[#18] Re: "NOSy" CD32 z Chin ;)

@Jacques, post #17

If the product you receive is not as described or low quality, the seller promises that you may return it before order completion (when you click"Confirm Order Received" or exceed confirmation timeframe) and receive a full refund. The return shipping fee will be paid by you. Or, you can choose to keep the product and agree the refund amount directly with the seller.

myślę, że "low quality" miało by tu zastosowanie
ja się raz tam przejechałem, koszty odesłania przesyłki, dochodzenie zwrotu vat-u itd. skutecznie mnie zniechęciły więc odpuściłem i pogodziłem się z tym, że towar lekko nie zgodny z oczekiwaniami, ale chodziło o coś innego...
[#19] Re: "NOSy" CD32 z Chin ;)

@jubi, post #15

O ja pierdykam dostac taka 'nowke' sztuke!
[#20] Re: "NOSy" CD32 z Chin ;)

@jubi, post #15

dzięki za info, na AmiBay też były jakieś new old stocki

http://www.amibay.com/showthread.php?t=11221
[#21] Re: "NOSy" CD32 z Chin ;)

@charliefrown, post #20

To trochę stare info : 18th November 2010, 12:17

Szkoda wzmiankować o takiej historii,
[#22] Re: "NOSy" CD32 z Chin ;)

@Voyox, post #21

No i jak tam, kupujecie te nosy? pomysł
[#23] Re: "NOSy" CD32 z Chin ;)

@parallax, post #22

Ktoś wysyłał do nich pytania o więcej zdjęć, czy jakiekolwiek inne?
Ja wysłałem, ale nic nie dostałem, ponad to konsol już nie ma, a cena
psiejsko-czarodziejsko skoczyła na 1,090.74 funtów. Chińskie kutasiontka...
Tyle mogę napisać.
[#24] Re: "NOSy" CD32 z Chin ;)

@Radek_Cz, post #23

Czy tylko ja mam poczucie że to nie są NOSy a zwyczajnie współcześnie produkowane repliki?
Mało to rzeczy chinole podrabiają? - Przecież oni prawa autorskie mają w nosie. A nie raz pokazali że potrafią stworzyć kopię nawet bardziej zaawansowanych urządzeń.
[#25] Re: "NOSy" CD32 z Chin ;)

@ZbyniuR, post #24

Gdyby to były repliki to AmiŚwiatek oszalał by z radości że ktoś jest w stanie wyprodukować chipsety do Amigi.

Pozdrawiam
[#26] Re: "NOSy" CD32 z Chin ;)

@RadoslawF, post #25

A łatwiej uwierzyć w to że całe stosy Amig nie miał kto sprzedać przez tyle lat?
[#27] Re: "NOSy" CD32 z Chin ;)

@ZbyniuR, post #26

Skoro ktoś sprzedawał wygrzebane z magazynów A1200 to i CD32 mogły się znaleźć. I uważam to za bardziej prawdopodobne od zrobienia działającej kopi, klonu czy innej repliki.

Pozdrawiam
[#28] Re: "NOSy" CD32 z Chin ;)

@Radek_Cz, post #23

ja też nic nie otrzymałem, nie mówiąc już o zdjęciach, ale nawet szczątkowej informacji, potwierdzenia lub zaprzeczenia w odpowiedzi na moje pytanie. Nie wierzę, że w dobie łatwo dostępnych translatorów to kwestia bariery językowej , ale po prostu brak dobrej woli.

Trochę żałuję, że nie zamówiłem chociaż jednej sztuki, ale nie było pewności, że tam siedzą bebechy z prawdziwej Amigi a nie jakiś FPGA z prymitywnymi grami (vide Polystation udający Playstation).
[#29] Re: "NOSy" CD32 z Chin ;)

@charliefrown, post #28

Panowie to było chińskie badanie rynku, czy jest popyt i teraz zlecą produkcję w Indiach, bo taniej i wkrótce będą nowe CD32 w środku z lampami zamiast tranzystorów. Totalny oldskunks.
[#30] Re: "NOSy" CD32 z Chin ;)

@ZbyniuR, post #26

Dużo łatwiej.
Jest możliwe (a nawet pewne), że Chińczycy mają całą dokumentację wszystkich Amigi produkowanych u nich (Chiński wywiad technologiczny jest najlepszy na świecie i każdą płytkę jaką wysyłacie mają w bazie). Ale Chińczycy to mądry naród i nie produkowaliby by CD32 których sprzedadzą w porywach 500szt., bo to całkowite fiasko finansowe. Zestawienie produkcji to ogromne koszty nawet w Indiach, Turcji, czy Chinach. Każdy Chińczyk będzie wolał walnąć 5 milionów iPhone 5 (w gruncie rzeczy podobnej jakości jak oryginał, niż bawić się w retro...). Chyba że za 30lat ta CD-32 będzie kosztować 3000 dołków i fala retro nadal będzie rosnąć, to może
Każdych komputerów/konsol produkuje się sporo więcej niż z dnia na dzień idzie na sprzedaż (wyjątki to początki produkcji i ogromne zainteresowanie rynku - np. VIC 20 i C64). Później w magazynach leży mnóstwo komputerów, część przygotowana do sprzedaży (ale czasem wychodzi coś lepszego i leżą, leżą), część jako zabezpieczenie roszczeń gwarancyjnych.
Jak firma padnie, to takie komputery znów leżą, leżą aż syndyk coś wymyśli (przeważnie jest po faworach i nikt nie chce kupić, ew. robi się super promocje jak było np. z Atarti Jaguar).
CD-32 to był schyłek Commodore, wyprodukowana dość sporo egzemplarzy, więc istnieje ogromne prawdopodobieństwo, że jest gdzieś magazyn, gdzie te konsole leżakując i za jakiś czas Petro może je nam udostępnić
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem