[#1] Konkurs na najlepszy screenshot? A czemu nie na najlepszą grę?
Nie było mnie dłuższą chwilę, wchodzę na PPA i widzę wielki konkurs na najładniejszy screenshot! Oh, really?

Ludzie! Przez tyle lat wszyscy wokół śmiali się z nas, że Amigowcy bawią się tylko w przesuwanie ikon na pulpicie. Pomysł konkursu tylko to potwierdza!

Konkurs na screenshot byłby dobry 20 lat temu. Wejdę wam (i sobie, bo też jestem Amigowcem) na odcisk - spójrzcie co się dzieje na Atari:

1. Coroczny konkurs ABBUC na najlepszą grę na Atari:
http://atarionline.pl/v01/index.php?ct=nowinki&ucat=1&subaction=showfull&id=1382293825

2. Game Compo na atarowskim party:
http://www.pouet.net/party_results.php?which=438&when=2013

3. Obecnie trwa konkurs na najlepszą grę napisaną w Basicu, której listing ma nie więcej niż 10 linijek. W ciągu kilku dni ludzie zgłosili już 16 prac!
http://atarionline.pl/v01/index.php?subaction=showfull&id=1393071552&archive=&start_from=0&ucat=1&ct=nowinki

Wiecie czemu na Atari produkują gry? Bo nikt u nich nie wymyśla konkursów na najładniejszy screenshot, pulpit, tapetę i ikonkę!

Szkoda że redakcja PPA reklamuje na stronie głównej taki konkurs. Jeśli nie zaczniemy organizować czegoś bardziej konstruktywnego, pozostanie nam do końca życia jarać się blatami workbencha.
[#2] Re: Konkurs na najlepszy screenshot? A czemu nie na najlepszą grę?

@Aurel, post #1

Piszesz tak, bo masz brzydki pulpit i się go wstydzisz pokazać! pomysł
[#3] Re: Konkurs na najlepszy screenshot? A czemu nie na najlepszą grę?

@Aurel, post #1

Zgadzam się, niech tylko redakcja PPA obejmie patronat nad takim konkursem! wub Przypnijcie ten temat!
[#4] Re: Konkurs na najlepszy screenshot? A czemu nie na najlepszą grę?

@parallax, post #2

Marnujesz sie jako komentator PPA, powinienes wziac udzial w castingu na aktora do nowego filmu Andrzeja Wajdy "Czlowiek z betonu"
[#5] Re: Konkurs na najlepszy screenshot? A czemu nie na najlepszą grę?

@Aurel, post #1

pozostanie nam do końca życia jarać się blatami workbencha

bez przesady, jarac sie 10 linijkami w 35 letnim Atari Basicu ?, to juz wole ladny pulpicik WB 3.1/MOS czy AOS4 . Oni tego nie maja, wiec niech gapia sie z zazdroscia na Amige szeroki uśmiech

ps. kiedys - 24 lata temu, w TA byl taki konkurs 5 linijek (w Basicu) i 6 strona (w ASM), rozwineli skrzydla, mowiac krotko

Ostatnia aktualizacja: 26.02.2014 22:58:17 przez sigma2pi
[#6] Re: Konkurs na najlepszy screenshot? A czemu nie na najlepszą grę?

@sigma2pi, post #5

Nie zniżaj poziomu tego tematu proszę. Pomysł na konkurs na grę jest OK, tylko czy znajdą się chętni do programowania w 42 letnim języku C??? Toż nowocześniejszy jest AMOS.

A tak na serio, to więcej kreatywnych ludzi Amidze nie zaszkodzi. Szkoda tylko, że nikt nie migruje na Amigę. Może nie chcą topić się w naszym bagienku?

Jestem jak najbardziej za. Uwielbiam taką twórczość jak np. 4kB intro. Nie jest to żaden "masochizm" jak to niektórzy piszą. Bez żadnych limitów to pozostanie nam podziwiać gry robione w Game Makerach, które produkują 1000000GB kod wynikowy. I z twórczością nie mają już wiele wspólnego.

Gra "10 linijek" to poezja wśród literatury, w kilku linijkach zebrać piękne słowa i ciekawe przesłanie. To jest dopiero sztuka.

I atarowcy w ogóle się nie patrzą z zazdrością. Bo i na co mają się niby patrzeć? Na 0 nowych polskich gier rocznie na Amigę? No przepraszam, licząc Retro Game Komp wychodzi z kilka sztuk rocznie.

Ja np. staram się, ale z przyczyn ode mnie niezależnych nie wychodzi mi wszystko tak jak bym tego chciał. I choć można nazwać mnie głupcem, ja kocham Amigę. Jeszcze spełnię swoje marzenia - a są one dosyć banalne - napisać ciekawe gry na Amigę.

Ostatnia aktualizacja: 26.02.2014 23:19:23 przez Hexmage960
[#7] Re: Konkurs na najlepszy screenshot? A czemu nie na najlepszą grę?

@Hexmage960, post #6

No to można już powoli robić listę chętnych do konkursu na najlepszą grę na Amigę klasyczną pomysł Zatem piszcie kto jest chętny, póki ten wątek nie przerodzi się w tasiemcowy brednioserial pomysł A jeszcze lepiej założyć dedykowany wątek pomysł
[#8] Re: Konkurs na najlepszy screenshot? A czemu nie na najlepszą grę?

@Aurel, post #1

Nie no spoko, nie znam Ciebie, ale powiedz mi, ile zrobiłeś gier, grafik, muzyki, czy napisałeś kodu?
W zeszłym roku mieliśmy konkurs na gry, demka będą na party wystawiane. Podrzuć proszę tutaj link do jakiś własnych prac.

No offence, ale pierdzielić każdy potrafi.
[#9] Re: Konkurs na najlepszy screenshot? A czemu nie na najlepszą grę?

@parallax, post #7

Ja w razie czego się piszę. Do kategorii gra na Amigę 1200/4000/CD32 Jestem coraz bliżej finalizacji mojego projektu.

Rozumiem, że trzeba najpierw zakończyć konkursy na grafikę 3D oraz ładny blat. Ale na grę chyba trzeba przeznaczyć więcej czasu? Więc można myśleć o tym konkursie już dziś.

Ja czekam na opinię redakcji PPA co do konkursu.
[#10] Re: Konkurs na najlepszy screenshot? A czemu nie na najlepszą grę?

@Aurel, post #1

Brawo!

Do tej pory byłem jedynym który to zauważył i zwrócił uwagę.
W zamian dostałem reprymendę od moderatora który zachęcił mnie do usunięcia konta.
Powtórzę jeszcze raz. Bardziej bezproduktywnego konkursu nie da się wymyślić. To tak jak by na złocie starych samochodów zrobić turniej kto ładniej wymyje swoje auto...

Way to go Amiga...

Wszystkie twoje pomysły są idealnie zgodne z tym co mam na myśli.
Świat Amigi to ludzie którzy nic oprócz przedstawiania ikon nie potrafią.

@arti i inni
Nie wyjeżdżaj mi proszę z takimi tekstami bo dla sceny i gier zrobiłem więcej niż ty kiedykolwiek sobie potrafiłeś wyobrazić. I mowię o grach retro jak i iOS i android.

Na csdb właśnie ogłosili DOTY demo of the year.
Wam proponuje zrobić MWBSSOTY... Albo NISSOTY
Tylko trzeba przedyskutować i ustalić w ilu kolorach. 16 czy 256...

Ban? Proszę bardzo. Udowodnicie ze jesteście niereformowalni.
[#11] Re: Konkurs na najlepszy screenshot? A czemu nie na najlepszą grę?

@Aurel, post #1

Brawo!

Do tej pory byłem jedynym który to zauważył i zwrócił uwagę.
W zamian dostałem reprymendę od moderatora który zachęcił mnie do usunięcia konta.
Powtórzę jeszcze raz. Bardziej bezproduktywnego konkursu nie da się wymyślić. To tak jak by na złocie starych samochodów zrobić turniej kto ładniej wymyje swoje auto...

Way to go Amiga...

@arti i inni
Nie wyjeżdżaj mi proszę z takimi tekstami bo dla sceny i gier zrobiłem więcej niż ty kiedykolwiek sobie potrafiłeś wyobrazić. I mowię o grach retro jak i iOS i android.

Na csdb właśnie ogłosili DOTY demo of the year.
Wam proponuje zrobić MWBSSOTY... Albo NISSOTY
Tylko trzeba przedyskutować i ustalić w ilu kolorach. 16 czy 256...

Ban? Proszę bardzo. Udowodnicie ze jesteście niereformowalni.
[#12] Re: Konkurs na najlepszy screenshot? A czemu nie na najlepszą grę?

@tredx, post #11

Ale pochwal się swoim dorobkiem, bo na razie widzę że masz tylko 4 komentarze na forum (w tym 1 dubel). Jednocześnie wyjeżdżasz z tekstami typu:

Jeśli tak jest, to nie wiem czego tu szukasz?
[#13] Re: Konkurs na najlepszy screenshot? A czemu nie na najlepszą grę?

@Aurel, post #1

Wiecie czemu na Atari produkują gry? Bo nikt u nich nie wymyśla konkursów na najładniejszy screenshot, pulpit, tapetę i ikonkę!

No zobacz a ja tyle lat sądziłem że to z powodu mizernej ilości kolorów wyświetlanej przez XL/XE/ST/STE i używanie standardowych ikonek przez ST/STE.

Szkoda że redakcja PPA reklamuje na stronie głównej taki konkurs. Jeśli nie zaczniemy organizować czegoś bardziej konstruktywnego, pozostanie nam do końca życia jarać się blatami workbencha.

A mamy się jarać tym co ty czyli grą na małe Atari mieszczącą się w 10 linijkach ?
Prawie trzydzieści lat temu w kilku czasopismach komputerowych były nieustające konkursy na użyteczny programik na małe atari mieszczący się w 5 linijkach. Ale widać nie miałeś nigdy Atarynki lub komputerowej prasy nie czytałeś.

Pozdrawiam
[#14] Re: Konkurs na najlepszy screenshot? A czemu nie na najlepszą grę?

@tredx, post #10

Właśnie, ja też chciałbym zobaczyć te gry i dzieła.
[#15] Re: Konkurs na najlepszy screenshot? A czemu nie na najlepszą grę?

@tredx, post #10

Nie ma obowiazku startowania w konkursie, tudzież limitow istniejacych, wiec nie na miejscu jest slowo 'zamiast'.

Minniat: wiesz ile linijek ma jedna linijka w Atari Basic?
[#16] Re: Konkurs na najlepszy screenshot? A czemu nie na najlepszą grę?

@KJB, post #15

Przynajmniej coś robią (rozwijają się) po co komu te wodotryski na pulpicie
[#17] Re: Konkurs na najlepszy screenshot? A czemu nie na najlepszą grę?

@sebbb, post #16

sebbb, patrz mnie na usta: Ktoś ma pomysł, chce zająć się organizacją i ogłosić to na PPA - nie ma sprawy. Czy będzie to konkurs na grę dla klasyka, czy na prezentację w Scali, czy na obrazek w 16 kolorach i HiResie, czy też na muzyczkę odgrywaną przez głowicę DF0: - naprawdę wszystko jedno. Nie podoba Ci się pomysł z blatami? Nie startuj w konkursie, bracie. A jak masz z tym straszny problem, to pisz do Skrzypa (pomysłodawca konkursu), żeby tego więcej nie organizował - może posłucha.
[#18] Re: Konkurs na najlepszy screenshot? A czemu nie na najlepszą grę?

@Aurel, post #1

Bardzo widowiskowy i emocjonalny wniosek, ale czy poza tymi przymiotami ma jakąkolwiek inną wartość? Według ciebie z tego, że nie ma konkursów na blat wynika, że na Atari pojawiają się gry. Moim zdaniem obie rzeczy nie mają ze sobą nic wspólnego.

To, że jest konkurs screenshotów, nie przeszkadza w zrobieniu również konkursu na grę. Czy ludzie, którzy są w stanie napisać grę są przez konkurs screenshotów odciągani od pracy nad grą? Moim zdaniem nie, co więcej, są to zapewne w dużym stopniu dwie odrębne grupy ludzi.

Nie każdy był programistą w czasach amigowych i nie każdy jest w stanie napisać grę. Czy to oznacza, że tacy ludzie nie mogą organizować swoich konkursów w swoim kręgu? Czy przez to są jakimiś gorszymi ludźmi? Jarają się blatami Workbencha bo to sprawia im przyjemność, takie hobby. Nie każdego bawi żmudne ślęczenie tygodniami i miesiącami nad grą w assemblerze.

Oczywiście ludziom którym się chce należy się szacunek, ale to nie znaczy, że wszyscy inni są tylko malutkim piątym kołem u wozu i powinni się zamknąć i nie przeszkadzać tym wielkim swoimi głupimi konkursami.
[#19] Re: Konkurs na najlepszy screenshot? A czemu nie na najlepszą grę?

@recedent, post #17

Skrzyp już chyba konkursu nie zrobi, jak widzi, jakie wielkie afery, brednioseriale i jazdy się odwalają, gdy ktoś wyjdzie z jakąś inicjatywą. To jeszcze byłoby do przeżycia, gdyby ilość prac w konkursie była na poziomie. A na razie dostałem 4, z czego tylko dwie były grabami z Amigi, plus jedna nie spełniała wymogów przesłania pracy. Podejrzewam, że dlatego inni również nie wychylają się ze swoimi pomysłami (por. "sukces" konkursu muzycznego). Po więcej informacji kierować się do wątku konkursowego
[#20] Re: Konkurs na najlepszy screenshot? A czemu nie na najlepszą grę?

@Skrzyp, post #19

Cudowny watek, esencja portalu. Kondensatory juz wymienialiscie?

When it\
[#21] Re: Konkurs na najlepszy screenshot? A czemu nie na najlepszą grę?

@tredx, post #11

@tredx
To idź na portale scenowe a nie - wpadasz tutaj z 3 komciami na koncie i próbujesz udowadniać, że my wszyscy tu to debile - tylko do tego pije. Scena to jedno, PPA dziś - to zupełnie co innego.

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2014 12:07:00 przez _arti
[#22] Re: Konkurs na najlepszy screenshot? A czemu nie na najlepszą grę?

@Hexmage960, post #3

no! Ja go już przypiąłem, tak fajnie się dynda na gumce siedzi, pije i chrupki

@#1
Wiecie czemu na Atari produkują gry?

wiemy. Bo myślą, że jak naprodukują tonę kupy, to będą wielcy ;)
[#23] Re: Konkurs na najlepszy screenshot? A czemu nie na najlepszą grę?

@_arti, post #21

Scena to jedno, PPA dziś - to zupełnie co innego.

Przypomnial mi sie w tym miejscu pewien kabaret:

- Panowie, smierdzicie.
- Nie, to Ty masz problem, ze nie podoba Ci sie nieswiezy zapach.

What if he's right? Patrzac na przebieg licznych dyskusji, czasami trudno nie miec mieszanych uczuc. Onet by wymiekl. I nie sadze, ze zwrocenie uwagi na ten stan rzeczy jest problemem zauwazajacego, ktoremu nalezy palcem wskazywac drzwi. Temat wyplywa regularnie i na pewno ma znaczenie dla osob tworzacych te spolecznosc. Get a clue.

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2014 12:37:29 przez F7sus4
[#24] Re: Konkurs na najlepszy screenshot? A czemu nie na najlepszą grę?

@F7sus4, post #23

Nic i nikt sie juz nie zmieni. Get the clue.
[#25] Re: Konkurs na najlepszy screenshot? A czemu nie na najlepszą grę?

@tredx, post #11

Nie wrzucaj wszystkich do jednego wora. Swego czasu wiele wiedziałem o Amidze i jej systemie.
Amiga jest naprawdę trudnym komputerem i wg. mojej oceny skupia więcej użytkowników niż osób z wiedzą programistyczną.

Ostatnio chodzi mi po głowie pomysł z nauką programowania, ale nie mam zupełnie koncepcji od czego by zacząć.

Przeglądnąłem forum Dreamcasta, i co ? zszokowałem się bo ciągle są nowe świetne gry na tę konsolkę. Nie takie jak na PS3 i Xbox360 (tu same killery z widoku splówy, jakby trenowali nową armię morderców) na Dreamcasta wychodzą świetne strzelanki rodem z Amigi.

Zrodził mi się scenariusz gry, ale powiem szczerze że produkcja ta mogłaby zaistnieć wyłącznie na NeoAmigach i PowerMacach, jakby ktoś konkurs ogłosił na opis/scenariusz gry to bym przelał to na "papier". Gra moja byłaby trudna i byłby to hit OK Ale kto by to zrealizował, to raczej robota dla profesionalnego studia ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2014 12:38:33 przez Voyox
[#26] Re: Konkurs na najlepszy screenshot? A czemu nie na najlepszą grę?

@_arti, post #24

Z identycznego zalozenia wychodza polscy politycy i jest, jak jest.

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2014 12:41:45 przez F7sus4
[#27] Re: Konkurs na najlepszy screenshot? A czemu nie na najlepszą grę?

@F7sus4, post #26

Politykow to ty w to nie mieszaj ;) Oni doskonale wiedza jak jest, jak ma byc i co zrobic, zeby bylo tak dalej.
[#28] Re: Konkurs na najlepszy screenshot? A czemu nie na najlepszą grę?

@_arti, post #27

I tak samo ma sie sprawa z moderacja tego wspanialego portalu.
[#29] Re: Konkurs na najlepszy screenshot? A czemu nie na najlepszą grę?

@F7sus4, post #28

No to mam dla ciebie sugestie... wiesz jaka?
[#30] Re: Konkurs na najlepszy screenshot? A czemu nie na najlepszą grę?

@parallax, post #7

Wlazła krasula na pastwisko, zrobiła to, co czasem krasula robi i po chwili muchy się zleciały pomysł I wiecie jaki morał z tego? pomysł
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem