kategoria: A600
[#1] a600 i śmieci na ekarnie
Witam,

Amiga 600 + 1MB pod klapką
Na Karcie CF zainstalowałem ClassicWB 2.1

gdy uruchamiam opusa mam na ekranie takie śmieci ( to miga dosyć intensywnie):

http://drive.google.com/file/d/0B3xQcrfFDspgMXFjdlAtUXZiN00/edit?usp=sharing
http://drive.google.com/file/d/0B3xQcrfFDspgQTUycnFiR3NQNnM/edit?usp=sharing
http://drive.google.com/file/d/0B3xQcrfFDspgcm9WWjlBQmNoZ28/edit?usp=sharin

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2014 22:07:50 przez pabloz
[#2] Re: a600 i śmieci na ekarnie

@pabloz, post #1

virus?
[#3] Re: a600 i śmieci na ekarnie

@pabloz, post #1

Poszukaj starszej wersji DO która nie wymaga kicka 3.x.

Pozdrawiam
[#4] Re: a600 i śmieci na ekarnie

@RadoslawF, post #3

mam dwie a600

przełożyłem karte CF do drugiej i nie ma tych zakłóceń. czyli sprzęt ???

p.s. w grafice w demach też widać te artefakty ( tylko w niektórych)

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2014 22:46:38 przez pabloz
[#5] Re: a600 i śmieci na ekarnie

@pabloz, post #4

wracając do źle działającej a600:

Sam pulpit Workbencha jest OK ,ale gdy włączam Opusa lub puszczam demko "18years by Cream" też migają te pixele

Może to być sprzęt ??? coś na płycie głównej ? kondensatory ??
zależy mi na tym sprzęcie i chciałbym żeby działał :((

p.s. versja a600 37.300

Ostatnia aktualizacja: 14.08.2014 09:09:50 przez pabloz
[#6] Re: a600 i śmieci na ekarnie

@pabloz, post #5

Oczywiście, że może to być sprzęt.
Sprawdź RAM jakimś programem do testowania pamięci.
[#7] Re: a600 i śmieci na ekarnie

@pabloz, post #1

Jeśli RAM jest w porządku, to pewnie masz uszkodzony układ graficzny (Denise). gdybyś miał IndivisionECS, to można by to było stwierdzić jednoznacznie, a tak pozostaje tylko wymiana kości.
[#8] Re: a600 i śmieci na ekarnie

@pabloz, post #5

dzieje sie tak samo jesli Amige uruchomisz bez s-s z bootmenu ?
[#9] Re: a600 i śmieci na ekarnie

@pabloz, post #1

Obawiam sie ze sprawa jest powazna. Podobny objaw mialem w swojej A1200. Problem pojawil sie nagle. Co jakis czas problem sam ustepowal jednak tylko na kilka dni. Testy pamieci niczego nie wykazywaly. Podejrzewalem przerwe w jakiejs sciezce, lecz nie bylo mi dane sprawdzic tego do konca bo pewnego pieknego dnia Amiga zaczela wyzycac roznego rodzaje GURU az w koncu padla na ameno. Zostala mi tylko wymiana plyty. Probowalem ja nawet kiedys reaktywowac lecz po kulku udanych probach reanimacji przestala okazywac jakie kolwiek objawy zycia :( Tak wiec plyta lezy sobie w szafie.

Zauwazylem w trakcie diagnozy usterki, ze problem w moim przypadu wystepowal po SetPatchu. Podejrzewam jednak ze to nie wina ukladu LISA (w twoim przypadku Denise) lecz Alice (Fatter Agnus), ale moge sie mylic.
[#10] Re: a600 i śmieci na ekarnie

@Phibrizzo, post #9

Możliwe, artefakty wyglądają symetrycznie, tak jakby jakaś maszyna stanu szwankowała w którymś kroku (może być AGNUS), ale bez podmiany układów, to sobie można gdybać, dlatego pisałem, że indivisionECS (który jest reimplemenacją Denise dużo by wyjaśnił). Uszkodzone ścieżki prawdopodobnie skutkowałyby w całkowicie zniszczonym obrazie przez cały czas, a nie tylko w pewnych okolicznościach.
[#11] Re: a600 i śmieci na ekarnie

@Norbert, post #8

bez s-s tak samo sie dzieje.

tak na marginesie gdy jest sam classcWB, bawie sie cli itp. - jest ok
jednak gdy uruchomie jakas wieksza aplikacje juz jest zle.

RAM sprawdziłem "Advanced Amiga Ananlyzer 2" - nie wyswietlal bledow
[#12] Re: a600 i śmieci na ekarnie

@pabloz, post #11

Oglądałeś dokładnie płytę główną? Tzn. ze zdjętym ekranem.
Bo my tu sobie gdybamy co jest źle, a tam może kałuża elektrolitu...
[#13] Re: a600 i śmieci na ekarnie

@PopoCop, post #12

Tak, oglądałem,

Nie znam się na elektronice. Amigą zacząłem się interesować jakieś pół roku temu.
Czyli jestem lamer... ale płyta jest czysta... nawet ją przepędzelkowałem. nie widzę elektrolitu,

zależy mi żeby ta amisia działała :((
[#14] Re: a600 i śmieci na ekarnie

@pabloz, post #13

może ktoś z szanownych kolegów / koleżanek spojrzał by na moją amigę osobiście i zna się na elektronice amigowej ??? oczywiście dogadamy się co do kosztów. Może ktoś z Lubelskiego ???? a jak nie to wyśle ..
[#15] Re: a600 i śmieci na ekarnie

@pabloz, post #14

Do agnusa i denise przydało by się jakaś rozpiska pinów (te można znaleźć) i prawidłowych napięć na nich (z czym już gorzej) bo gdybym takowe znał to mógłbym spróbować je pomierzyć. Mieszkam tuż obok Lublina i zasilacz i amigę na innym zasilaczu mógłbym sprawdzić, gdyby to były kondensatory na samym zasilaczu to też byłbym w stanie zrobić. Kiepsko trochę że A600 ma układy specjalizowane wlutowane w płytę i podmienić się tak łatwo nie da. Czasami to może się okazać że to może być jakaś pierdółka typu czyszczenie styków np. na rozszerzeniu pamięci czy coś.

Edit: widzę po opisie że amig masz kilka, więc jak zasilaczy też to spróbuj pod innym zasilaczem.

Ostatnia aktualizacja: 16.08.2014 10:41:39 przez jogg
[#16] Re: a600 i śmieci na ekarnie

@jogg, post #15

na innym zasilaczu to samo :((
[#17] Re: a600 i śmieci na ekarnie

@pabloz, post #16

a masz może coś czym mógłbyś przeczyścić styki od pamięci pod klapką? (na płycie amigi i na samej pamięci) np. psiknąć kontakt "s" odczekać 10 minut i podpiąć rozszerzenie.
[#18] Re: a600 i śmieci na ekarnie

@jogg, post #17

a coś zamiast "kontakt s " ???
[#19] Re: a600 i śmieci na ekarnie

@pabloz, post #18

alkohol izopropylowy (podobno bezpieczny) lub jak najczystszy spirytus (czy też ogólnie spirytus np. na patyczku do uszu, jednak spirytusu używasz na własną odpowiedzialność). Ze spirytusem czy alkoholem tak jest że jak go użyjesz to przez chwilę może się poprawić, ale potem może być coraz gorzej, może się podobno pojawiać biały nalot itd.

Kontakt S chyba byłby najbezpieczniejszy a kosztuje 6,50-10zł może, a wystarczy go tylko troszkę delikatnie psiuknąć. Potem czasem taka puszeczka z Kontaktem S może się do czegoś przydać czy to w domu czy np. do czyszczenia styków w samochodzie.
[#20] Re: a600 i śmieci na ekarnie

@jogg, post #19

ok, jogg spróbuje
[#21] Re: a600 i śmieci na ekarnie

@pabloz, post #20

Tylko nie używaj spirytusu salicylowego czy ogólnie takiego z apteki !
[#22] Re: a600 i śmieci na ekarnie

@jogg, post #21

Dokładnie, bo można więcej szkody zrobić jak pożytku! pomysł Lepiej wypićpomysł
[#23] Re: a600 i śmieci na ekarnie

@parallax, post #22

Byle nie kamforowy, bo potem trzeba przepijać czymś innym.

A tak na poważnie, to do mycia tylko izopropanol.
[#24] Re: a600 i śmieci na ekarnie

@gegu, post #23

Ja czyściłem styki spirytusem rektyfikowanym 95%. Oprócz czarnego nalotu nic nie schodziło. Tzn. schodziło, ale to co niepotrzebne
[#25] Re: a600 i śmieci na ekarnie

@jogg, post #17

Zamiast czyścić styki można po prostu to rozszerzenie wyjąć, tylko wtedy dla ClassicWB będzie za mało pamięci. Musiałbyś uruchomić Amigę bez s-s.
[#26] Re: a600 i śmieci na ekarnie

@jogg, post #17

kupiłem kontakt "s", przeczyściłem styki i nic , dalej to samo
rozszerzenie jest ok, sprawdzone z drugą amigą
[#27] Re: a600 i śmieci na ekarnie

@jogg, post #19

Ze spirytusem czy alkoholem tak jest że jak go użyjesz to przez chwilę może się poprawić, ale potem może być coraz gorzej, może się podobno pojawiać biały nalot itd.

Ostatnio czyściłem płytę główną spirytusem i właśnie miałem taki biały nalot. Być może spiryt rozpuszcza lakier na płycie. Alkohol izopropylowy lepszy.
[#28] Re: a600 i śmieci na ekarnie

@QkiZ, post #27

<oftop mode on>
"biały nalot" najczęściej nie jest spowodowany samym spirytusem tylko jego zanieczyszczeniami. Ten biały nalot to w niewielkim stopniu tlenki metali z płyty i dosyć często efekt reakcji pozostałości topników z zanieczyszczeniami alkoholu. Lakieru etanol (spirytus :P ) nie rozpuszcza a przynajmniej nie powinien. Sam w sobie nalot nie jest groźny ale osiadając np. na stykach może zmniejszać przewodnictwo. 2-propanol - czy jak wolicie alkohol izopropylowy (nazwa nieprawidłowa ale sie przyjęła więc niech będzie :P) nie wchodzi w reakcje z topnikami i lakierem (co najwyżej rozpuszcza "tłuste" zanieczyszczenia )
<oftop mode off>
Elektronik ze mnie kiepski ale chemik z wykształcenia :P
Co do samej a600 - udało się z nią coś zrobić ??

Ostatnia aktualizacja: 19.08.2014 08:09:47 przez sunater
[#29] Re: a600 i śmieci na ekarnie

@sunater, post #28

Możliwe że jeszcze dziś amiga pojedzie do mnie i będę siedział z bipczykiem z miernika i obejrzę w jakim stanie jest płyta główna.
[#30] Re: a600 i śmieci na ekarnie

@sunater, post #28

jogg się weźmie za moją ulubioną amigę.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem