Forum » PPA
[#31] Re: Losowe pady PPA

@gilban, post #27

Kolega się jeszcze dużo detektywistycznych filmów musi naoglądać. ;) Jak ostatnio sprawdzałem, to właściciel IDHosting pracował z nami (PPA)...Komu Piwo ;)
[#32] Re: Losowe pady PPA

@SirLEO, post #31

Dzisiaj to jeż się serwer wiesza na potęgę. Normalnie są problemy z napisaniem posta.
[#33] Re: Losowe pady PPA

@gilban, post #32

Dokładnie, ale jak widać administracja Śpioch i problemu nie widzi.
[#34] Re: Losowe pady PPA

@glichtanski, post #33

Widziałem na redakcyjnym chociaż jednego maila od ciebie w tej sprawie? Na podstawie czego wnioskujesz, że administracja portalu nie widzi problemu? W naszych głowach siedzisz? Masz dostęp do naszej listy mailowej, Gadacza adminów? Przeprosisz chociaż?

Tfu.
[#35] Re: Losowe pady PPA

@glichtanski, post #33

To tylko mały wstrząs werbalny... say what? Ano ktoś kiedyś obiecał, że przeciąży to i owo i pewnie to robi ale ja się nie znam i też za dużo kałachów się naoglądałem ok, racja
[#36] Re: Losowe pady PPA

@recedent, post #34

A możesz wyjaśnić publicznie w czym tkwi problem "losowych padów" ?
[#37] Re: Losowe pady PPA

@recedent, post #34

Na podstawie czego wnioskujesz, że administracja portalu nie widzi problemu?...Przeprosisz chociaż?

Oj, ale chyba trochę przesadzasz.
Wątek zaczął się na początku sierpnia i dopiero po trzech miesiącach molestowania otrzymaliśmy namiastkę informacji, częściowo w formie rebusa. Codzienne freezy nadal ograniczają dostęp do portalu, więc może stąd zdenerwowanie użytkowników. Może wystarczyłaby informacja z jasnym przekazem i jakiekolwiek symptomy usiłowania poprawy działania. Odpowiedź w formie "redakcja czuwa" po trzech miesiącach raczej nie napawa optymizmem.
.
[#38] Re: Losowe pady PPA

@rePeter, post #37

Myślisz, że nam jest miło, jak po miesiącach (to przecież trwa dłużej niż od sierpnia) ciągłego "naprawiania", "przenoszenia na nowszy sprzęt/do innej serwerowni" i tym podobnych zabiegów dalej mamy praktycznie to samo, a użytkownik zamiast napisać do redakcji pluje na forum, że administracja nic nie robi w tej sprawie?
[#39] Re: Losowe pady PPA

@recedent, post #38

No nie można tak było od razu napisać? Nie byłoby tego "plucia".
[#40] Re: Losowe pady PPA

@glichtanski, post #39

Zaraz pewnie przyleci taki jeden mnie obsobaczyć, ale po to jest zgłoś błąd i wszystko można sobie wyjaśnić. Poza tym nie jesteś na forum od wczoraj i wiesz, że chłopaki się starają, więc odrobina zrozumienia by się przydała.
[#41] Re: Losowe pady PPA

@recedent, post #38

Jak napisałem, brakowało najzwyklejszej reakcji redakcji na zapytania w dziale, który dotyczy działalności PPA.
Portal, jak by nie patrzeć, jest społecznościowy, to i reakcja społeczeństwa jest
.
[#42] Re: Losowe pady PPA

@Ender, post #40

Starają się, ale wystarczylo krótkie info na głównej w stylu: "Mamy problem z serwerami, w związku z tym portal może chwilowo być niedostępny".
Proste jak naciśnięcie "Zgłoś błąd" pomysł
[#43] Re: Losowe pady PPA

@rePeter, post #41

A czytałeś post 30?
[#44] Re: Losowe pady PPA

@recedent, post #43

A czytałeś post 30?

Ten po trzech miesiącach próśb i gróźb? ;) Tak, czytałem.
[#45] Re: Losowe pady PPA

@pong777, post #1

Coś się strona od wczoraj wieczór strasznie zacina. A dziś to już masakra.
[#46] Re: Losowe pady PPA

@gilban, post #45

Wiemy o tym.
[#47] Re: Losowe pady PPA

@grxmrx, post #46

Ja tylko dodam, że od około dwóch miesięcy mam z PPA problem, który polega na problemach z odświeżeniem strony. Na przykład przeglądam jakiegoś posta, klikam na kolejną stronę wątku i biały ekran w przeglądarce. Firefox mieli i mieli i wymielić nie może, a później komunikat że nie można nawiązać połączenia z serwerem (PPA). Inne strony w tym samym czasie działają bez problemów. Dzieje się tak nawet kilka razy dziennie. Są to losowe sytuacje. Dzisiaj na przykład miałem tak dwa razy podczas zwykłego czytania jakiegoś wątku, wczoraj, "zacięło" się po edycji mojego posta. Podobne objawy mam na smartfonie z Androidem. Muszę jeszcze potestować, czy pod Linuksem i MacOSX też się tak dzieje. Przypuszczam, że będzie podobnie.

To jakieś poważne problemy?

Pozdrawiam,

Azz

Ostatnia aktualizacja: 20.10.2015 17:16:49 przez Azzorek
[#48] Re: Losowe pady PPA

@Azzorek, post #47

Wiem o tym, to są sytuacje związane z brakiem dostępnych połączeń do bazy. Kiedyś tego nie było, ale serwer i strona są coraz bardziej obciążone i jest wyczerpywany limit połączeń.
Jesteśmy póki co na współdzielonym serwerze więc dobrego lekarstwa na rozwiązanie problemu nie ma. Jednak od trzech miesięcy przymierzam się na migrację na wydzielony serwer wirtualny, na którym mam znacznie większe pole manewru i gdzie nie obowiązują takie limity jak na aktualnym. Wszystko mam już "zmigrowane". Potrzebuję tylko paru dni wolnego by mieć bufor na ewentualne wypadkowe sytuacje.
Zadania do rozwiązania z migracją mam jeszcze co najmniej dwa - robienie automatycznych kopii zapasowych (poprzez zwykły zrzut lub narzędzia Percona XtraBackup) oraz konta związane z usługami (np. email, będą musiały chodzić z aktualnego serwera przez pewien czas).
Ponieważ aktualnie nie mam takiego okienka czasowego (a jak już mam to wypadają w tym czasie imprezy;) to odkładam ciągle z jednego weekendu na drugi. O ile w tym mi znowu coś nie wypadnie to spróbuję przepiąć PPA.pl na vpsa i wtedy problem z połączeniami zostanie rozwiązany.
[#49] Re: Losowe pady PPA

@grxmrx, post #48

O ile w tym mi znowu coś nie wypadnie to spróbuję przepiąć PPA.pl na vpsa i wtedy problem z połączeniami zostanie rozwiązany.

Trzymam kciuki OK
[#50] Re: Losowe pady PPA

@rePeter, post #49

Ja też trzymam OK . Tym bardziej, że staram się być na forum codziennie.

Pozdrawiam,

Azz
[#51] Re: Losowe pady PPA

@Azzorek, post #47

Na linuxie tez sa te problemy (Linux Mint 17.2, google chrome). Ostatnio mialem przypadej, ze po napisaniu posta wyswietlala sie biala strona z napisem blad serwera (lub cos podobnego) wiec odswiezylem strone i znow napisalem posta, i znowu biala strona. W efekcie napisalem tak z 5 identycznych postow No a poza tym, to często nie da sie otworzyc ppa, a zagladam tu kilkanascie-kilkadziesiat razy dziennie.
[#52] Re: Losowe pady PPA

@grxmrx, post #48

Nie można od razu dodać hostingu obrazków, żeby nie ginęły w tematach. Bo potem nie wiadomo właściwie co na nich było.
[#53] Re: Losowe pady PPA

@Architect1200, post #52

Nie ma w najbliższych planach takiej opcji chociaż sam byłbym tym zainteresowany i pewnie wielu z użytkotników. Za dużo mam do zrobienia do końca roku i nie mogę nic obiecać. Najpierw przejdźmy migrację. Później możliwe, że uruchomimy nowy dział lub serwis, jeśli wszystko pójdzie dobrze :) W międzyczasie, jak już będziemy na nowym serwerze, będę mógł użyć lepszej wyszukiwarki (choćby SphinxSearch), głównie do forum. Po ulepszeniu wyszukiwarki chcę (od 3 a może i 5 lat się za to zabieram...) przebudować dział Amiga FAQ na Wiki. Są też inne zadania, ale wszystko w swojej kolejności.

Przy okazji dodam, że obok rozwoju aktualnej strony pracujemy też nad nowym silnikiem strony opartym na nowszych bebechach, upraszczając przy tym wiele elementów strony, ale tylko od wewn. Aktualna strona bazuje na starym już dzisiaj frameworku a zgodnie z pewną zasadą, że co 7 lat powinno się przepisać kod tak wolałbym póki mam czas i chęci to zrobić by służyło dalej ludziom, niezależnie kto będzie się za kilka lat zajmował stroną (bo niekoniecznie muszę to być ja, ale to może na inny temat zostawmy).
[#54] Re: Losowe pady PPA

@grxmrx, post #53

Potwierdzam problemy (różne lokalizacje).
[#55] Re: Losowe pady PPA

@grxmrx, post #53

przebudować dział Amiga FAQ na Wiki
Bardzo dobry pomysł. OK
[#56] Re: Losowe pady PPA

@Azzorek, post #50

Ja też trzymam OK
Mam tu też taki mały upgrade dla moderatorów na przyszłość ;)
"Jak najłatwiej zawiesić gimbusa" taaaak!
[#57] Re: Losowe pady PPA

@Vato, post #56

A tak na serio - gdzie można wylosować te nowe pady z logo ppa??
[#58] Re: Losowe pady PPA

@DiskDoctor, post #57

haha, czytając nazwę tematu miałem dokładnie to samo skojarzenie :D
[#59] Re: Losowe pady PPA

@Architect1200, post #52

też byłbym za tym,
a może by tak dodać też ewentualnie, żeby można było wkleić filmik z YouTube, nie w postaci linku, tylko żeby było małe okienko do odtworzenia od razu z forum?
Np kodem [youtube] link do filmiku [/youtube] i wtedy zamiast linku mamy od razu filmik. :) chociaż to trochę abstrakcja tutaj, raz że dużo filmików się nie wkleja, a dwa, że pewnie jak ktoś przegląda forum na Amidze to mógłby mu komputer się zagrzać ogień piekielny
taki żarcik, bez urazy hide2

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2015 18:02:52 przez zmiennik
[#60] Re: Losowe pady PPA

@Azzorek, post #50

Zrobione.

Możliwe, że mogą się pojawić jeszcze jakieś drobne problemy z działaniem niektórych części strony, ale będę poprawiał co zostanie zauważone.
Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem