Forum » PPA
[#1] Forum dla elektroników na PPA
Sporo ostatnio w naszym małym światku dzieje się w zakresie własnoręcznej konstrukcji różnych rozszerzeń. Często te tematy giną na forum klasykowym w zalewie tematów "jak podpiąć TV/monitor do "komputera" do A500", czy jak przegrać adf na amigową dyskietkę.
Proponuję założenie nowego działu forum PPA - "Elektronika".
Można by tam podyskutować o konstrukcji rozszerzeń fastu, amatorskich kartach turbo, wykonaniu kart Zorro USB czy graficznych (tu mam na myśli moje rozmowy na ostatnim SACPie), czy chociażby o moim koniku - GBA1000. Jestem przekonany że takie nowe tematyczne forum cieszyłoby się zainteresowaniem.
Na tym forum można by zamieszczać anonse dotyczący wymiany różnych podzespołów elektronicznych.... ktoś kto ma na zbyciu np. 57 rezystorów SMD 1 kOhm typu 0603 nie będzie umieszczał tego na giełdzie PPA, bo tam raczej nie zagląda się w poszukiwaniu tego typu spraw, a umieszczanie tego na forum klasykowym jest zwalczane.
Co myślicie o tym?
[#2] Re: Forum dla elektroników na PPA

@wali7, post #1

Nie jestem elektronikiem ale w pelni popieram inicjatywe.

p.s.
Od lat na forum leza dzialy "zombie" typu AmiGG, NoWinEd, Ondorr Drakmo czy Arcymag o ktorych swiat juz dawno zapomnial. W ich miejsce mozna by wrzucic cos bardziej pozytecznego i na czasie.
[#3] Re: Forum dla elektroników na PPA

@wali7, post #1

Pomysł w 100% pozytywny.
Może zacznie się pojawiać więcej w temacie elektroniki - jakieś poradniki drobnych napraw/wymian w jednym miejscuOK

pozdrawiam,
Doman89
[#4] Re: Forum dla elektroników na PPA

@wali7, post #1

+1
[#5] Re: Forum dla elektroników na PPA

@Ender, post #4

Pomysł jest jak najbardziej trafny. W mojej głównej Ami nie ma podzespołu w którym, nie grzebałbym. Czasem mam problem ze znalezieniem jakiegoś scalaka i odpuszczam temat bo mam absorbującą pracę. A przez to trochę czasu by się zaoszczędziło na hobby.
Dobrze prawi.
[#6] Re: Forum dla elektroników na PPA

@selur, post #2

Wywalić te działy pod kategorię "Duchy Przeszłości" i wstawić coś bardziej przyszłościowego.
[#7] Re: Forum dla elektroników na PPA

@wali7, post #1

Popieram OK
[#8] Re: Forum dla elektroników na PPA

@wali7, post #1

Jestem jak najbardziej za :)
[#9] Re: Forum dla elektroników na PPA

@wali7, post #1

Jak najbardziej jestem za.
Popieram w 100%
[#10] Re: Forum dla elektroników na PPA

@wali7, post #1

Jestem jak najbardziej na tak. Bardzo dobry pomysł.

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2014 19:37:53 przez Sir_Lucas
[#11] Re: Forum dla elektroników na PPA

@wali7, post #1

Popieram, będziecie co poczytać :), choć dłubać w tym nie zamierzam.
[#12] Re: Forum dla elektroników na PPA

@wali7, post #1

Popieram.
[#13] Re: Forum dla elektroników na PPA

@wali7, post #1

Wyrażam poparcie dla pomysłu.
[#14] Re: Forum dla elektroników na PPA

@wali7, post #1

Pomysł jak najbardziej dobry, tylko poproszę by było ono również dostępne dla elektroników laików (no może nie całkiem laików ale takich co się uczą lub coś tam potrafią zlutować mimo iż nie mają 100% wiedzy na temat działania czegoś).
Chodzi mi o to żeby nie było czegoś w rodzaju drugiej elektrody np. "yyy nie znasz się to zostaw to i zleć to komuś kto umie." Po czym jak typowy admin z elektrody wlep ostrzeżenie za bezwartościowy post i coś tam jeszcze że złamałeś regulamin bo coś tam...

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2014 20:44:55 przez jogg
[#15] Re: Forum dla elektroników na PPA

@wali7, post #1

[#16] Re: Forum dla elektroników na PPA

@recedent, post #15

Proponuje zamiescic odpowiednie info na temat dzialu w aktualnosciach, bo pewnie polowa nie zauwazy i bedzie pisac w dziale "Amiga".
[#17] Re: Forum dla elektroników na PPA

@recedent, post #15

super.... jakby można prosić, to proszę o przeniesienie wątku o GBA1000 do Elektroniki http://www.ppa.pl/forum/amiga/29192/gba1000-stan-prac#m407665
[#18] Re: Forum dla elektroników na PPA

@recedent, post #15

Podoba mi się, że jest taki dział. Ostatnio zacząłem pracować na magazynie z elektroniką i automatyką i muszę się uczyć takich rzeczy.
Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem