Ustaw OCS, wylacz CACHE w early menu oraz wyjsc z tego menu przez "Boot With No Startup-Sequence".
Na mojej A1200 działa na kick3.0
Programowy emulator kick1.3 to Relokick
Dość dawno widzę, że poruszaliście ten problem, ale nie będę zakładał nowego wątku tylko odświeżę tenże.
Mam CD32 z X32 i OS 3.9. Używam głównie Amigi do retrogrania oraz oglądania starych, klasycznych demek na spotkaniach z kumplami. Część dyskietek pamięta jeszcze wczesne lata 90, ale na AmiWAWA działały odpalone na A600 z kick 1.3.
Moja dyskietka z emu 1.3 gdzieś mi się zawieruszyła, ale wczoraj z pomocą kolegów z "gadacza PPA" dowiedziałem się że ów emulator nosi nazwę "Relokick" i dostałem stosowny link.
Dyskietkę zgrałem, "łapa" się ukazuje na ekranie, ale... dwa ulubione demka w dalszym ciągu nie chcą chodzić. Mam tu na myśli "Vanish - Monoxide" oraz "Kefrens - Guardian Dragon". Domyślam się, że o ile przy dawnym odpalaniu na A600 problemem był tylko Kick 3.0, to w przypadku A1200/CD32 chodzi też o AGA'tę.
Czy mieliście podobny problem, czy wiecie jak go rozwiązać?
W early menu w opcjach wyswietlania grafiki są 3 opcje do wyboru. Bodaj - oryginal, enchanced i best quality. Oryginal to OCS? A enchanced to ECS?? Przyznam szczerze, ze wybieralem te opcje, ale po ponownym restarcie uparcie wracalo mi do "best quality".
W zwiazku z tym, czy wiecie jak ten problem rozwiazac? A moze cos zle robie? Moze ktos z was sam by przetestowal sprawe. Moze te dwa demka sa w wersji Lha na A1200? Stosowne linki mile widziane :)
Druga sprawa to kwestia DMS pod OS 3.9. Zrzucam sobie na dyskietki dema przewaznie i co dziwne większość z nich niby zrzuca się poprawnie z weryfikacją, ale po odpaleniu wychodzą krzaczki. Jedno z nich to "Cryptoburners - Megademo 2?" - w jednej z czesci, w momencie zjazdu kamery na wektorowy wizerunek Skandynawi wektory sie wyciagaja nienaturalnie, robi sie bajzel na ekranie, slychac pisk i demo sie wiesza. Drugie demo to "Andromeda - D.O.S". W chwili gdy z okienka OSu pojawia się wektorowa droga w szachownice, owa szachownica również jest popierdzielona. Pliki DMS sprawdzałem pod WinUAE i tam jest wszystko w porządku.
Na poczatku podejrzewalem, ze moze to kwestia dyskietek, ale na roznych dyskietkach problem wyglada dokladnie tak samo i bledy sa w tym samym miejscu w czasie demek.
Czy to zatem problem AGA? Bo akurat te dwa dema nie potrzebuja 1.3
Prosze o pomoc. Ostatnio jestem na tyle zdeterminowany, ze zaniedbuje rodzine, aby uporzadkowac sobie sprawy z Amiga, dyskietkami etc.
Ostatnia modyfikacja: 22.01.2011 09:47:28