kategoria: A500
[#1] Indi ECS A-500 ?
Witam, maiał bym kilka pytań co do Indi ECS. Na początku w głównej mierze pytania z dziedziny Hard czyli czemu moje Indi tak wygląd oczywiście zostało zakupione W RetroAmi, jako nowe a jest takie trochę dziwne w porównaniu do tych co widziałem na zdjęciach.

Na drugim zdjęciu widać zę Indi dostało strzała i jest ubytek w solder masce.

Dla porównania Foto z Fotorelacji z PPA.

Właśnie zastanawiam się czemu moje Indi tak wygląda, może ktoś będzie znał odpowiedz.

Jęśli by ktoś nie wiedział o co chodzi, to elementu smd są nalutowane na siebie. Takie to trochę dziwne.
[#2] Re: Indi ECS A-500 ?

@amizet, post #1

Trudno odpowiedzieć jednoznacznie, może w teście wyszło że zasilanie jest niestabilne i dołożono te kondensatory. A może sprzęt z drugiej reki i ktoś go naprawiał. Albo to może pierwsze modele jakie zeszły z linii produkcyjnej i wymagały poprawki ?

Ostatnia aktualizacja: 18.01.2015 09:54:19 przez KrisbA
[#3] Re: Indi ECS A-500 ?

@KrisbA, post #2

Ale ja to kupiłem razem z OS 4.1 FE, i nie z drugiej ręki tylko kupione jako nowe.
[#4] Re: Indi ECS A-500 ?

@amizet, post #3

Jest to modyfikacja wprowadzana przez Jensa. Miałem problem z jedną IndiECS w mojej Amidze i szukając przyczyny Jens napisał mi: "
Please send me a photo of it with the Denise removed. You may have a unit that needs a capacitor fix." - oznacza to, że Jens wprowadza modyfikacje samemu. To również dotyczy IndiAGA, gdzie niektóre elementy są również wymieniane, bo oryginalnie zamontowane nie spełniają dobrze swojej roli.

Generalnie Indi jest wysyłane w takim stanie, jak otrzymuję od Jensa, posiada 24 miesięczną gwarancję, niezależnie od tego jak wygląda.
[#5] Re: Indi ECS A-500 ?

@amizet, post #1

Patrząc na zachodnie fora i na to co wysyła Jens swoim klientom to Twój egzemplarz nie jest taki zły
Przykład
[#6] Re: Indi ECS A-500 ?

@_Skiba, post #5

Czyli prowizorka wiecznie żywa jak za "czasów kanapek". Cóż zawsze miałem Indi za 8 cud świata dla klasyka, ale widzę, że chyba niepotrzebnie.
[#7] Re: Indi ECS A-500 ?

@_Skiba, post #5

W elektronice to nic dziwnego. Zdarza się zapomnieć o jakimś elemencie, popełnić błąd przy projektowaniu, czy też coś wyjdzie już po testach, a zamówienie na pytki zostało zrealizowane. W takich przypadkach przecież nikt nie wyrzuci płytek.
Zresztą Commodore także stosowało tego typu "programy naprawcze" na płytach głównych naszych Amisiek. Ba, nawet modyfikacja dla RMBFixa wczesnych Ryśków także jest realizowana w podobny sposób.
[#8] Re: Indi ECS A-500 ?

@ITU, post #4

Aha, to już nie martwię się że moje Indi jest jakieś wybrakowane. Ogólnie to działa i jestem zadowolony z zakupu, w sumie to normalne w Świecie elektroniki że robi się takie "poprawki", przynajmniej w świecie Amigowej Elektroniki. Dzięki za odpowiedz.
[#9] Re: Indi ECS A-500 ?

@amizet, post #8

Witam ja także kupiłem do mojej A600 i też mam takie poprawki zastosowane.

A tak na marginesie, jesteś zadowolony z uzyskanego obrazu? chodzi mi o ostrość i w ogóle porównanie do obrazu po kablu RGB?
[#10] Re: Indi ECS A-500 ?

@amizet, post #8

To nie jest domena Amigowej elektroniki. Zapewniam Cię, że w świecie "innej" (bardziej masowej) także jest to stosowane. Nawet nie wiesz jak bardzo

Ostatnia aktualizacja: 18.01.2015 11:44:37 przez spidi
[#11] Re: Indi ECS A-500 ?

@basto, post #9

Zaraz postaram się przytargać monitor CRT, tylko on jest trochę ciężki i jeśli on jeszcze działa to na nim obraz powinien być "żyleta". Co do LCDvsRGB no to Indi? To mam monitor Fujitsu/Siemens 4:3 i obraz jest przyzwoity, wszystko zależy do czego chcesz używać Indi. Ja sobie kupiłem po to aby korzystać z bliskiej odległości i wydaje mi się że Indi nie zmęczy nam tak oczu jak Telewizor czy to płaski czy kineskopowy.

Czyli jeśli chcesz korzystać z Amigi i siedzieć przed monitorem i coś sobie tam dłubać to Indi do tego się bardzo dobrze nadaje, biorąc pod uwagę: Ceny monitorów LCD ceny starych Monitorów CRT dedykowanych Amidze. Do tego na allegro były przemysłowe Panele które łapały PAL w cenie,+/- 400.

Czyli kupując Indi nie martwisz się o monitor, zyskujesz mobilność i miejsce na biurku.

No i teraz musisz sobie odpowiedzieć na pytanie Czego Sam oczekujesz od Indi. Tak samo nie musisz kupować karty turbo można grać z dyskietek a pliki przesyłać po kablu. Tzn. do czego chcesz używać Amigi i czy jest sens w nią tyle inwestować.

Jest dużo innych możliwości aby zobaczyć obraz z Amigi ja wybrałem Indi.

Pewnie ktoś zaraz napiszę że nowy telewizor z tunerem nie męczy oczu, może ale i tak wybrał bym Indi. Chociaż nie testowałem jeszcze wszystkich opcji, mogę mieć jeszcze jakieś zarzutu, ale cieszę się że moja Amiga ma Indi, na pewno to jakiś krok w przód.
[#12] Re: Indi ECS A-500 ?

@spidi, post #10

Może wiesz, nie rozbieram nowego telewizora bo działa czy też pralki lub telefonu. Tutaj mamy wszystko na wierzchu i wystarczy tylko spojrzeć. No i spojrzałem i się zastanowiłem co to, mam też inne produkty od Jensa i tam takiego czegoś nie było dlatego dało mi to do myślenia.
[#13] Re: Indi ECS A-500 ?

@amizet, post #12

Także zauważyłem że przez Indi nie męczą się tak oczy jak po kablu RGB. Jutro jeszcze poszukam starego monitora CRT 17' i zobaczę jaki obraz uzyskam.
[#14] Re: Indi ECS A-500 ?

@amizet, post #1

To są poprawki wprowadzone na zlecenie Jensa, było kilka wersji, ja mam taką jak przedstawił _Skiba.
[#15] Re: Indi ECS A-500 ?

@amizet, post #11

Ja sobie kupiłem po to aby korzystać z bliskiej odległości i wydaje mi się że Indi nie zmęczy nam tak oczu jak Telewizor czy to płaski czy kineskopowy

Nie byłbym taki pewien, w 60Hz na CRT widać bezczelnie drżenie obrazu, jedynie w starych CRT, które obsługiwały np. max 60Hz przy 800x600 może być tego nie widać ze względy na dłuższy czas gaśnięcia luminoforu. W LCD przy 60Hz, ani też przy 50Hz nie widać drżenia w ogóle (chyba, że mówimy o interlace).

Ostatnia aktualizacja: 18.01.2015 15:30:22 przez sanjyuubi
[#16] Re: Indi ECS A-500 ?

@sanjyuubi, post #15

Nie napisałem że jestem pewny tylko że dopiero zaczynam używać Amige z Indi, czyli jeśli mi się coś nie spodoba i będzie mnie to drażnić to postaram się to opisać w tym temacie.
[#17] Re: Indi ECS A-500 ?

@amizet, post #11

Zaraz postaram się przytargać monitor CRT

ile Ty godzin niesiesz ten monitor?
Napisałbyś jak porównanie, bo jestem ciekawy :)
[#18] Re: Indi ECS A-500 ?

@zmiennik, post #17

Nie no Indi kupiłem do monitora LCD, jak CRT się zjawi/ale CRT sam się nie zjawi tylko trzeba po niego iść. Czyli to może jeszcze potrwać, co do LCD to tutaj jest krótki materiał wideo,/link/ który obrazuje nam zachowanie Indi. Na filmie zobaczymy Indi i DSS8+ w trzeciej odsłonie programu. Muzyka została użyta z Internetu /YouTube/ który też zmienił dźwięk. Ale obraz jest taki jaki w originale.

Co do Indi to piksela wydaje mi się że jest dwa razy taka, przez co wszędzie bardziej je widać i obraz jest bardziej pikselowaty. Na pewno na RGB wyglądało by to inaczej.

Tutaj widać bardziej to czego nie widać tak bardzo na RGB, a tam za to wszystko jest bardziej smukłe. Tak naprawdę wiem co zobaczę na CRT a czego nie zobaczę na LCD i też jak wszystko wygląda przez RGB.

Jest to jakiś hi-tech obraz z Amgi nie wygląda na 8x tylko bardziej na 94, Czyli jakiś powiew świeżość jest, tylko zależy co dla kogo jest świeże. Pewnie że jeśli Indi od razu byłby na karcie ACA 123x to cieszył bym się bardziej.
[#19] Re: Indi ECS A-500 ?

@amizet, post #18

Dzisiaj testowałem monitor CRT 17' firmy LOGIX, obraz jest bardzo ładny i przyjemnie się z niego korzysta. Nasycenie kolorów jest o niebo lepsze i ostrość, Na żadnym LCD nie udało mi się uzyskać takiego ładnego obrazu, więc LCD poleciał do piwnicy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem