[#1] klawiatura Apple A1048 vs. inna z hubem USB
Nie mam jeszcze klawiatury do Maca mini i chciałem się was poradzić, czy warto zapolować na oryginalną z apple tą z wbudowany hubem 2xUSB, czy raczej dać sobie spokój i kupić jakąś inną z wbudowanym hubem USB?
[#2] Re: klawiatura Apple A1048 vs. inna z hubem USB

@R-Tea, post #1

Klawiatura jest dobrej jakości ale ma krótki kabel.
[#3] Re: klawiatura Apple A1048 vs. inna z hubem USB

@mikser, post #2

Krótki kabel by mi raczej nie przeszkadzał. Ale widziałem, że ma jakoś dziwnie ozbaczone klawisze. Jakieś dziwne strzałki w środkowym bloku. Głośniczki w bloku numerycznym, itp.
[#4] Re: klawiatura Apple A1048 vs. inna z hubem USB

@R-Tea, post #3

Miałem i wolę taką od PC. (Modecom)
[#5] Re: klawiatura Apple A1048 vs. inna z hubem USB

@Ender, post #4

Masz z wbudowanym hubem usb? Czy trzeba na coś uważać kupując klawiaturę z wbudowanym hybem usb? W przypadku klawiatury apple wiem, że hub na pewno działa pod MorphOS, nie wiem jak jest z innymi tego typu klawiaturami. Chciałbym uniknąć odsyłania sprzętu.
[#6] Re: klawiatura Apple A1048 vs. inna z hubem USB

@R-Tea, post #3

Strzałki przenoszą Cię na dół/górę strony, ale to też zależy gdzie się ich używa mówiąc ogólnie do nawigacji a głośniki to chyba wiadomo głośniej/ciszej. Jest tam też np. wysuwanie tacki. W zwykłej klawiaturze trzeba przytrzymać F12.

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2015 19:11:57 przez mikser
[#7] Re: klawiatura Apple A1048 vs. inna z hubem USB

@mikser, post #6

To mówisz o obsłudze pod MacOS. Pod MorphOS-em tyo raczej przeszkadzajki.
[#8] Re: klawiatura Apple A1048 vs. inna z hubem USB

@R-Tea, post #5

Ja mam PM MDD i osobną kartę PCI z portami USB. Mnie klawiatura makowa, podobnie jak mysz wkurzały, ale to osobiste odczucia. Nie widzę sensu wydawać kasy na te rozwiązania, te z PC są lepsze. Kiedyś było tego więcej. Co do HUB-a to zamiast takiego w klawiaturze kupiłbym coś z osobnym zasilaniem.
[#9] Re: klawiatura Apple A1048 vs. inna z hubem USB

@R-Tea, post #1

Jeden z lepszych modeli, jeśli chodzi o klawiatury Apple. Sam szukam i chętnie kupię 3-4 sztuki.
[#10] Re: klawiatura Apple A1048 vs. inna z hubem USB

@Ender, post #8

Jedno przyciskowej myszy też nie trawię ale z klawiatury dobrze mi się korzysta :)
[#11] Re: klawiatura Apple A1048 vs. inna z hubem USB

@R-Tea, post #1

A czy ten hub nie jest przypadkiem usb1.1 ?
[#12] Re: klawiatura Apple A1048 vs. inna z hubem USB

@R-Tea, post #5

Czy trzeba na coś uważać kupując klawiaturę z wbudowanym hybem usb?

Raczej nie. Miałem klawiaturę Manta z hubem i działała bez problemów (hub oczywiście też). Teraz mam huba w monitorze (plus: aktywnie zasilany) i też z Makiem mini działa znakomicie. Oba te huby są 2.0 oczywiście i w istocie osiągają oczekiwane prędkości.
[#13] Re: klawiatura Apple A1048 vs. inna z hubem USB

@Krashan, post #12

Raczej nie. Miałem klawiaturę Manta z hubem i działała bez problemów (hub oczywiście też). Teraz mam huba w monitorze (plus: aktywnie zasilany) i też z Makiem mini działa znakomicie. Oba te huby są 2.0 oczywiście i w istocie osiągają oczekiwane prędkości.

Pod MorphOS, oczywiście?
[#14] Re: klawiatura Apple A1048 vs. inna z hubem USB

@R-Tea, post #13

Pod MorphOS, oczywiście?

Tak.
[#15] Re: klawiatura Apple A1048 vs. inna z hubem USB

@R-Tea, post #1

Mam tą klawiaturę. W skrócie:
- trzeba się przyzwyczaić bo ma trochę "twarde" klawisze, bardziej mi odpowiada klawiatura Apple ALU ale to oczywiście kwestia gustu,
- hub w akrylowej klawiaturze apple to USB 1.1, w ALU jest 2.0,
- krótki kabel to nie problem, w komplecie Apple dodawał przedłużkę, oczywiście jak kupujesz z drugiej ręki to pewnie jej nie ma ale przecież nie musi być oryginał z jabłkiem,

Musisz uważać na obciążenie USB z klawiatury, o ile nadajnik myszy bezprzewodowej czy pendrive powinien zadziałać, to dysku zewnętrznego bym nie próbował podłączać a i niektóre pendrive'y mają kłopot (miałem takiego gumowego Patriota, który powodował przeciążenie).
[#16] Re: klawiatura Apple A1048 vs. inna z hubem USB

@Jenot, post #15

Dzięki. Dam więc spokój klawiaturze Apple i kupię jakąś prostą klawiaturę bez huba (tyle że białą lub jakiś light grey czy kość słoniowa) a w hub usb 2.0 zaopatrzę się osobno, tak żeby był osobno zasilany.
[#17] Re: klawiatura Apple A1048 vs. inna z hubem USB

@R-Tea, post #16

Tylko nie kupuj szajsu za 20zł. Polecam coś takiego: link - zasilacz 2,5A, 7 portów - nie do zdarcia.
[#18] Re: klawiatura Apple A1048 vs. inna z hubem USB

@R-Tea, post #1

A jak jest z obsługą bezprzewodowych zestawów klawiatura + mysz, które mają jeden wspólny odbiornik na usb? Czy to jest niezależne od systemu?
[#19] Re: klawiatura Apple A1048 vs. inna z hubem USB

@R-Tea, post #18

Więc ja coś dopiszę od siebie:

Ja mam aluminiową klawiaturę Apple, model: A1243.

Ponieważ kupiłem ją w sklepie Apple, dostałem przedłużacz. Pod MorphOS klawiatura działa bez problemów, jednak nie działają klawisze - ciszej głośniej i póki ktoś nie poprawi sterownika to nie zadziałają.

Jednak co jest w niej najważniejsze: Działa przycisk wyjmowania płyty i pod MorphOS i pod Open Firmware. Dopowiem jeszcze, że niektóre klawiatury od PC nie chcą współpracować z Open-firmware Maka, a już na pewno Mini Maka PPC.

Mi porty USB od klawiatury działają. Do jednego wpiąłem nadajnik od myszy Logitecha M185, do drugiego czasem wepnę jakiegoś pena.

Dysk twardy podpinam do drugiego portu USB w mini.

Co do Huba USB 7 portów. Miałem takiego 7 portów aktywnego Logilinka. Morphos obsługiwał tylko 3 gniazda. Dlaczego. Najczęściej Huby są tak robione, że w środku są jakby 2 Huby USB 4-ro portowe. Jeden jest fabrycznie wpięty w drugi.

Inna sprawa, że ja nie lubię Hubów USB aktywnych, gdyż mi taki jeden aktywny firmy Belkin spalił kiedyś płytę główną od PC. Zrobił przepięcie. I sam też się wtedy spalił :).

Dokładnie ten model:

Klawisze chodzą bardzo lekko.
[#20] Re: klawiatura Apple A1048 vs. inna z hubem USB

@gilban, post #19

Klawisze ciszej/głośniej nie rozpoznaje Poseidon ?
A chciałbyś aby one działały? Znam sposób.
[#21] Re: klawiatura Apple A1048 vs. inna z hubem USB

@Norbert, post #20

Poseidon ich nie widzi ponieważ aktywuje się je po wciśnięciu przycisku Fn (Funkcyjnego). A pod Mosem zachowuje się jak martwy. Przycisk Fn znajduje się w miejscu Insert na klawiaturze od PC. a te przyciski w miejscach klawiszy F10, F11, F12.

Oczywiście chciałbym aby działały, ale właśnie nie umiem ich aktywować. Nawet Drako nie umiał mi pomóc w tej kwestii :).
[#22] Re: klawiatura Apple A1048 vs. inna z hubem USB

@Jenot, post #17

Tylko nie kupuj szajsu za 20zł. Polecam coś takiego: link - zasilacz 2,5A, 7 portów - nie do zdarcia.

A ten się nada? Pytam, bo jakiś dziwny mi się wydaje. Pisze, że do ładowania urządzeń mobilnych, bo ma 1 i 2 A na portach. Czy to znaczy, że nie można podpiąć np. pendriva i myszy, bo je spali?

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2015 22:27:33 przez R-Tea
[#23] Re: klawiatura Apple A1048 vs. inna z hubem USB

@R-Tea, post #22

Dlaczego miałby spalić? Przecież 2A to prąd dopuszczalny, ile pójdzie zależy wyłącznie od napięcia (a to dla USB wynosi 5V) i oporu elektrycznego urządzenia.
Nie spali.
[#24] Re: klawiatura Apple A1048 vs. inna z hubem USB

@mikser, post #10

Jedno przyciskowej myszy też nie trawię...

Jednoprzyciskowe to jeszcze z prehistorycznych czasów klasycznego MacOS (do 9.x). W myszach do komputerów z MacOSX (czy OSX) prawy klawisz myszy jest i działa. Chociaż np. jednoczesne naciśnięcie lewego i prawego klawisza myszy w dzisiejszej MagicMouse jest niemożliwe. :)
[#25] Re: klawiatura Apple A1048 vs. inna z hubem USB

@gilban, post #21

MMKeyboard próbowałeś ?
[#26] Re: klawiatura Apple A1048 vs. inna z hubem USB

@wali7, post #23

@wali7
Dlaczego miałby spalić? Przecież 2A to prąd dopuszczalny, ile pójdzie zależy wyłącznie od napięcia (a to dla USB wynosi 5V) i oporu elektrycznego urządzenia.
Nie spali.

Czułem, że będzie ok, ale wolałem się upewnić zanim kupię

@Norbert
MMKeyboard próbowałeś ?

A ciekawe czy i bez tego MorphOS dały radę. Można przecież dodać nowe skróty w Settings -> Ambient -> Keyboard
[#27] Re: klawiatura Apple A1048 vs. inna z hubem USB

@R-Tea, post #1

Mam dwie klawiatury applowskie 1) M7803 oraz 2) A1048
Osobiście ta pierwsza czarna jest po prostu genialna. Używam ją z moim PC oraz z WinUAE. Jest to stara klawiatura z 2000 roku i jak mniemam koledzy jeszcze nie jedną pecetową klawiaturkę poślą do śmieci zanim ta padnie.
Klawiaturka nr 2 także od Apple, ale ta ma zapadnięty enter na bloku numerycznym i widać już tendencję do tandety.
[#28] Re: klawiatura Apple A1048 vs. inna z hubem USB

@R-Tea, post #26

Najwazniejsze zeby przyciski byly rozpoznale przez system.
W ustawieniach USB jest mozliwosc rozpoznawania klawiszy (track incoming key events) oraz ich mapowania.

Ciekawe czy to zostalo zastosowane przy testowaniu klawiatury A1243
[#29] Re: klawiatura Apple A1048 vs. inna z hubem USB

@Norbert, post #25

MMKeyboard próbowałeś ?

Tak. Próbowałem i nawet go zainstalowałem.

Ale co z tego? Nic. Mac OS musi mieć jakiś sterownik, którego MorphOS nie ma i który tego klawisza funkcyjnego nie rozpoznaje.
[#30] Re: klawiatura Apple A1048 vs. inna z hubem USB

@wali7, post #23

@wali7
Nie spali.

No sprzedawca twierdzi, że jak będę używał np. pendrive w porcie 1A, to będzie ok, ale jak włożę pendrive do jednego z portów z 2A, to pendrive się spali.

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2015 18:23:22 przez R-Tea
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem