kategoria: A500
[#1] FBlit i ACA500 + ACA1233
Przeczytałem, że mając procesor 68020+ warto zainstalować FBlit. Wykonałem to zgodnie z instrukcją, wszystko niby poszło ok, ale nie widzę różnicy w zużyciu pamięci chip. Nadal otwieranie kolejnych okien w workbenchu powoduje zużycie tej pamięci. Może ja nie rozumiem idei działania tego programu. W jaki sposób sprawdzić czy FBlit działa prawidłowo ?
[#2] Re: FBlit i ACA500 + ACA1233

@g0trek, post #1

Z tego co można wyczytać choćby w tym wątku FBlit nie działa w pełni na OCS/ECS, gdyż jest stworzony pod AGA.

Swoją drogą jest on IMHO jedną z ważniejszych łatek dla AGA, poza oszczędnością pamięci chip znacznie przyspiesza jej działanie.

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2015 17:23:07 przez Solo Kazuki
[#3] Re: FBlit i ACA500 + ACA1233

@Solo Kazuki, post #2

poza oszczędnością pamięci chip znacznie przyspiesza jej działanie.

To już zależy, co najmniej od kilku czynników, co nie zmienia faktu, że łatka bardzo przydatna, świetne lekarstwo na braki pamięci CHIP OK
[#4] Re: FBlit i ACA500 + ACA1233

@BULI, post #3

No wiesz, ja miałem BPPC i FBlit to była wtedy podstawa na AGA, żeby np filmy DivX/MPEG2 dobrze działały (np pod Frogger)
[#5] Re: FBlit i ACA500 + ACA1233

@Solo Kazuki, post #4

Tak, w przytoczonym przez Ciebie przypadku FBLIT był plusem i mógł przyśpieszyć ok, racja
[#6] Re: FBlit i ACA500 + ACA1233

@Solo Kazuki, post #2

Pewnie dlatego, że blitowanie odbywa się w fastramie przez procesor, a potem wynik jest tylko kopiowany do CHIPu. Tutaj procesor musi być odpowiednio szybki, aby blitowanie wychodziło mu szybciej niż blitterowi.

Na OCS/ECS pamieć jest 16-bitowa i do tego dwa razy wolniejsza niż w AGA.
[#7] Re: FBlit i ACA500 + ACA1233

@sanjyuubi, post #6

Generalnie, FBlit śmignie dopiero na 020/28 MHz.
[#8] Re: FBlit i ACA500 + ACA1233

@Andrzej Drozd, post #7

Generalnie, FBlit śmignie dopiero na 020/28 MHz.

No ja mam 030/40MHz i właśnie nie bardzo widzę różnicę w prędkości i w zużyciu pamięci.
[#9] Re: FBlit i ACA500 + ACA1233

@g0trek, post #8

W prędkości możesz nie zauważyć, ale w ilośći pamięci CHIP przy większej ilości kolorów i blacie z tapetą (większej ilości ikonek w okienku FBLit ładnie współpracuje z nową ICON.library) musisz zauważyć!
Jeśli tak się nie dzieje to znaczy, że coś masz nie tak z konfiguracją/"instalacją FBlita.
[#10] Re: FBlit i ACA500 + ACA1233

@g0trek, post #8

Ogólnie wygląda to tak. Gdy na A1200 odpalisz WB w 64 kolorach, w rozdziałce 640x512 i z wypasioną tapetą, to zostaje około 1,5-1.6 MB Chipu. Można to jeszcze trochę podkręcić w opcjach FBlita. Bez tapety i w 4 kolorach Chip wraca do około 1.9 MB

Na OCS/ECS nie osiągniesz takiego blatu, ale zrób test w najwyższej możliwej rozdziałce i najwyższej ilości kolorów z FBlitem i bez FBlita.
Druga sprawa, z FBlitem powinien się odpalić IBrowse (MUI), a bez FBlita na pewno zabraknie pamięci graficznej.

W A1200 FBlit wspomaga także odświeżanie ekranu. Np. w trybach DBLPAL/Multiscan w 64 - 256 kolorach grafika bardzo zauważalnie się odrysowuje. Po zastosowaniu FBLita jest o niebo lepiej. W zwykłym PAL też to jest widoczne.

Instalacja najnowszego FBlita wymaga kilku rzeczy: trzeba np. umieśćić odpowiednie biblioteki w Libs: i uruchomić FBlita w startup-sequence zaraz po SetPatchu. Czy dobrze go zainstalowałeś?

Dodane: Może problem sprawia najnowsza wersja? Ja mam kilka starszych i bardzo starych wersji. Jakby co, to napisz na priv.

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2015 15:53:16 przez Andrzej Drozd
[#11] Re: FBlit i ACA500 + ACA1233

@Andrzej Drozd, post #10

Z FBlitem miałem tak wyglądający OS

Zostawało mi ok 1,5MB Chip
[#12] Re: FBlit i ACA500 + ACA1233

@Solo Kazuki, post #11

Świetnie wygląda.
Ja na Apollo 040 mam teraz taki szary system w 64 kolorach w rozdziałce 800x600. Mam fajny monitor CRT na którym pracują tryby DBLPal i PAL. Niestety nie mam pod ręką screena. Wysłałem go kiedyś na konkurs blatów, na PPA. Nie znam linka, więc zrobię kiedyś jeszcze raz, za jakiś czas.
Kiedyś w drugiej A1200 z PPC nie miałem BVision i używałem AGA w zmodyfikowanym trybie DBLPal w rozdziałce 704x512 - link
Poprzedni monitor multiscan jednak nie potrafił całkowicie rozciągnąć trybu 800x600, więc używałem zmodyfikowanego DBLPal w 704x512.
Tak czy inaczej teraz w A1200 z PPC mam BVision i tryb 1024x768 w 16 bit (AOS3.1, AOS4.1 i MOS PUP)

Bardziej jednak lubię A1200 z Apollo 040 i AGA. Dzięki temu że nowy (stary) monitor rulezuje, to na całym ekranie używam rozdziałki 800x600. Oczywiście to ma sens dzięki FBlitowi. Jako ciekawostkę dodam, że na tym monitorze i A1200 z AGA, mogę używać aminetowego trybu 1024x768. Obraz nieco interlejsuje, ale to i tak szok! Jest całkiem używalny, jednak Chip spada do około 1.2 MB (nie pamiętam dokładnie, sprawdzałem ze dwa lata temu). Natomiast tryb 800x600 trzyma 1.5 MB w 64 kolorach i właśnie tej rozdziałki używam.

Wracając do kolegów którzy do swoich A500 podłączyli wypasione karty z dużą ilością ramu i "mocnym" prockiem, np. 030...
Załączyli sobie kick 3.x, podłączyli twarde dyski i wszystko rulezuje...oprócz tego, że OCS/ECS po prostu ogranicza dużo rzeczy. Można się śmiać z AGA i A1200, ale w którymś MA w latach 90-tych przeczytałem taki tekst (którego zacytuję z pamięci):
"AGA to absolutne minimum w tych czasach, jeżeli jej nie masz, to żałuj..."

No i A500 wyposażona w dobre dopałki wreszcie może konkurować z A1200. Ale polega to na tym, że wygląda tak, jakby była podłączona do czarnobiałego telewizora...na którym nie działają pewne funkcje, a czasami nic nie widać...

Amiga RULEZ!
[#13] Re: FBlit i ACA500 + ACA1233

@Andrzej Drozd, post #10

Ogólnie wygląda to tak. Gdy na A1200 odpalisz WB w 64 kolorach, w rozdziałce 640x512 i z wypasioną tapetą, to zostaje około 1,5-1.6 MB Chipu. Można to jeszcze trochę podkręcić w opcjach FBlita. Bez tapety i w 4 kolorach Chip wraca do około 1.9 MB

Na OCS/ECS nie osiągniesz takiego blatu, ale zrób test w najwyższej możliwej rozdziałce i najwyższej ilości kolorów z FBlitem i bez FBlita.
Druga sprawa, z FBlitem powinien się odpalić IBrowse (MUI), a bez FBlita na pewno zabraknie pamięci graficznej.

Mój WB działa w rozdzielczości 724x566 w 16 kolorach. Tapety nie mam żadnej. Po uruchomieniu pamięci chip mam 1827kB. Po otwarciu jednego okna z 20 ikonami pamięć spada do 1784kB. Otwarcie kolejnego okna z kilkunastoma ikonami to spadek do 1754kB. Uruchomienie iBrowse (po zamknięciu wspomnianych okienek) to spadek do 1758kB. No i najważniejsze - te liczby nie zmieniają się niezależnie od tego czy FBlit jest uruchomiony czy nie.

FBlit zainstalowany został zgodnie z instrukcją - odpowiednie pliki skopiowane tam gdzie trzeba, wpis w Startup-Sequence wstawiony tam gdzie trzeba. GUI do konfiguracji uruchomione i plik konfiguracyjny zapisany. Może jednak AGA jest wymagana do działania.
[#14] Re: FBlit i ACA500 + ACA1233

@g0trek, post #13

Oprócz FBlita można jeszcze dorzucić FText. Do znalezienia na Aminecie.
[#15] Re: FBlit i ACA500 + ACA1233

@g0trek, post #13

Mój WB działa w rozdzielczości 724x566 w 16 kolorach.

Dowej chopie screena. Podaj wszystkim link, coby se chopoki patrzałki nauwidziały, bo my tu Wszyscy lubimy akcje przesuwania ikonek.

Tapety nie mam żadnej. Po uruchomieniu pamięci chip mam 1827kB. Po otwarciu jednego okna z 20 ikonami pamięć spada do 1784kB. Otwarcie kolejnego okna z kilkunastoma ikonami to spadek do 1754kB. Uruchomienie iBrowse (po zamknięciu wspomnianych okienek) to spadek do 1758kB. No i najważniejsze - te liczby nie zmieniają się niezależnie od tego czy FBlit jest uruchomiony czy nie.

Poczytajta kólego instrukcyję do FBlita. Dokładnie i tak fest. Bo standardowy FBlit tylko z leksza naprawia tako sytuacyjo. Dopiero lektura instrukcji FBlita zrobi szok w majtach i dreszcz przygody. Za którą nie odpowiada autor FBlita.szeroki uśmiech

FBlit zainstalowany został zgodnie z instrukcją - odpowiednie pliki skopiowane tam gdzie trzeba, wpis w Startup-Sequence wstawiony tam gdzie trzeba. GUI do konfiguracji uruchomione i plik konfiguracyjny zapisany. Może jednak AGA jest wymagana do działania.

A skund choposku mocie tela pamienci Chip?
Jako to A500 mo 2 MB Chipu?
[#16] Re: FBlit i ACA500 + ACA1233

@Andrzej Drozd, post #15

Z całej Twojej wypowiedzi zrozumiałem tylko fragment o instrukcji do FBlita. Faktycznie jej nie czytałem, swoją skromną wiedzę opieram tylko o jakieś fragmenty wypowiedzi na forach i z tego powodu założyłem ten wątek - czyli jak sprawdzić czy FBlit działa, bo nie widzę różnicy. I nadal nie wiem jaki test przeprowadzić :).

Nie wiem natomiast o co Ci chodzi z rozdzielczością i pamięcią chip. Nie wiesz, że można zmodyfikować A500 tak, aby miała 2MB chip ? I co jest nie tak z tą rozdzielczością ?
[#17] Re: FBlit i ACA500 + ACA1233

@Andrzej Drozd, post #15

[#18] Re: FBlit i ACA500 + ACA1233

@g0trek, post #16

Z całej Twojej wypowiedzi zrozumiałem tylko fragment o instrukcji do FBlita.

A to błąd, bo My nie z Warszawy, też myśleć umiemy.szeroki uśmiech

Faktycznie jej nie czytałem

Dlaczego? Świadomy użytkownik który dokupuje do A500 taką świetną dopałkę, musi być alfąiomegą. To się kupy nie trzyma.

Nie wiem natomiast o co Ci chodzi z rozdzielczością i pamięcią chip. Nie wiesz, że można zmodyfikować A500 tak, aby miała 2MB chip ? I co jest nie tak z tą rozdzielczością ?

Chłopie, ty piszesz o poważnych sprawach. Nikt "nieświadomy" nie zna się na tym niuansie. Jeżeli ja czegoś nie wiem, to dlaczego ty nie czytasz instrukcji?
Zaprzeczenie logiki?

Caco, postaraj się bardziej. Proszę.
No, albo pisz o pupie Maryny.szeroki uśmiech

Tak czy inaczej, Adaś, miło że się starasz.OKOKOKOKOK
[#19] Re: FBlit i ACA500 + ACA1233

@Andrzej Drozd, post #18

Odstaw to co palisz, bo Ci nie służy :)
[#20] Re: FBlit i ACA500 + ACA1233

@g0trek, post #17

Ale to mosz screena z A1200, a nie A500. Lepij skonfiguruj to WinUAE szeroki uśmiech
[#21] Re: FBlit i ACA500 + ACA1233

@Andrzej Drozd, post #20

Normalnie bym Cię zignorował, ale poprawiasz mi humor swoja ignorancją, więc zaraz zrobię zdjęcie całej Amigi
[#22] Re: FBlit i ACA500 + ACA1233

@g0trek, post #21

Spoko
[#23] Re: FBlit i ACA500 + ACA1233

@Andrzej Drozd, post #22

Proszę, zweryfikuj swój światopogląd

[#24] Re: FBlit i ACA500 + ACA1233

@Andrzej Drozd, post #12

Szczerze powiedziawszy miałem 2 systemy za pomocą utilka - zależnie który przycisk trzymałeś taki się wgrywał. Na tym "ładniejszym" nie wszystko działało (Chip w grach AGA), dlatego miałem drugi w 4 kolorach ;)

Co do AGA też się zgadzam. Wyszła jak wyszła, ale jest jednak skokiem, przy tym ze wsteczną kompatybilnością.
[#25] Re: FBlit i ACA500 + ACA1233

@g0trek, post #23

Proszę, zweryfikuj swój światopogląd

Proszę o ściślejsze wytyczne.OK

Wracając do tego screena, co rozumiesz przez HIGHGFX: Super Hi Res oraz HIGHGFX: Super Hi Res Laced. Jakie to rozdziałki? W ilu bitach pracują?

PS. Proszę o zdjęcie dzienne, tak z około o 12.07 i 7 sekundszeroki uśmiech
[#26] Re: FBlit i ACA500 + ACA1233

@Andrzej Drozd, post #25

1024x384 i 1024x768. Oba tryby mają tylko 4 kolory.

Tu masz fotkę sprzed chwili - inaczej ustawiłem pomiar światła, więc lepiej widać Amigę :)

Ostatnia aktualizacja: 13.09.2015 03:21:25 przez g0trek
[#27] Re: FBlit i ACA500 + ACA1233

@g0trek, post #26

Dlaczego się bawisz? Proszę o jeszcze jedną fotkę. Na Amidze połóż bokiem
tego QuickJoya z lewej strony, a tą myszkę połóż na klawiaturze numerycznej. OK
[#28] Re: FBlit i ACA500 + ACA1233

@g0trek, post #26

No i jak ci koleżko idzie położenie tego dżoja z lewej strony oraz położenie myszki na klawiaturze numerycznej oraz zrobienie fotki?OK

Aparat się w smartfonie zepsuł, czynie wiadomo czy działa?OKOKOKOKOK clown
[#29] Re: FBlit i ACA500 + ACA1233

@Andrzej Drozd, post #28

Och, spać biedaku nie mogłeś czekając na to zdjęcie ? :) :) :) Masz tą fotkę i koniec koncertu życzeń koleżko. Paranoja u Ciebie jest mocno zakorzeniona, ale leczenia Ci nie będę polecał, bo to już chyba tak zaawansowana faza, że nic Ci nie pomoże.

[#30] Re: FBlit i ACA500 + ACA1233

@g0trek, post #29

Kakusiu, brawo Ty. Wymiatasz. Pełen szacun i życzę dużej radochy mimo braku AGA. No to zasiadaj do Pacmana i miłej niedzieli.szeroki uśmiech
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem