Forum » PPA
[#1] Lista aktywnych userów na głównej
Jak w temacie, tak jak na awnet.

Super-byłoby to przyjazne - jak ktoś jest, można się szybko komunikować przez prv.

Da sie?
[#2] Re: Lista aktywnych userów na głównej

@DiskDoctor, post #1

Ciekawy pomysł. Popieram.
[#3] Re: Lista aktywnych userów na głównej

@DiskDoctor, post #1

Kiedys to bylo. Admini widac z tego zrezygnowali.
[#4] Re: Lista aktywnych userów na głównej

@DiskDoctor, post #1

Było coś takiego w wyłączonym przeze mnie boksie licznika. O ile samego licznika nie ma sensu włączać to może aktywnych można gdyż i tak widać po profilu kiedy ktoś ostatnio był (z wyłączeniem moderatorów). Nie mam jednak pomysłu gdzie taką informację mógłbym teraz wcisnąć.
[#5] Re: Lista aktywnych userów na głównej

@grxmrx, post #4

Fajne też było kiedyś w komentarzach - info z jakiej przeglądarki kto pisał i dostawca internetu.
[#6] Re: Lista aktywnych userów na głównej

@odyseja_lkc, post #5

Dla jednego fajne, dla innego niefajne a dane trzeba składować w bazie by uszczęśliwić parę osób ;)
[#7] Re: Lista aktywnych userów na głównej

@odyseja_lkc, post #5

Fajne też było kiedyś w komentarzach - info z jakiej przeglądarki kto pisał i dostawca internetu.

Też mi się to podobało. Nie pamiętam dlaczego z tego zrezygnowano. Grx, czy to rzeczywiście tak dużo miejsca zajmowało w bazie? Czy dałoby się to przywrócić?
[#8] Re: Lista aktywnych userów na głównej

@DiskDoctor, post #1

Lista aktywnych userów na głównej

To jest absolutnie zły pomysł. Służył tylko hejterom. Nie chcę aby hejter x i y widzieli że jestem online na PPA. Chcę aby admini mnie widzieli, ale hejterzy nie.

Jestem tylko za tym, aby było widać, kto z jakiej przeglądarki pisze. Bo to jest fajne gdy ktoś pisze z IBrowse lub z peceta.

Dodane: Wszystkie postaci popierające to wszystko są z Execa. Mówi to Wam coś. Obywatele?OKOKOKOKOK

Dodane2: ja byłem jednym z tych, co nie chcieli takiej inwiglacji. Dlaczego ludzie z Execa chcą tego? Czy działają korzystnie na PPA?

Dodane3: czy ci ludzie mają coś wspólnego z blendorem i kakusiem?pomysłpomysłpomysłpomysłpomysł

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2015 04:51:54 przez Andrzej Drozd
[#9] Re: Lista aktywnych userów na głównej

@Andrzej Drozd, post #8

o to-to-to. siedzi, pije i chrupki Znamiennym jest, że wielokrotnie banowany trol z gangu kakusia, kjb, z miejsca pomysłowi powrotu listy przyklasnął.
Ewentualnie nie miałbym nic przeciwko, gdyby każdy miał przy tym opcję ukrycia swojego nicka.
[#10] Re: Lista aktywnych userów na głównej

@snajper, post #9

Czy wy, Panowie, nie przesadzacie z ta paranoja? Lista zalogowanych userow IMO powinna być widoczna.
[#11] Re: Lista aktywnych userów na głównej

@michalmarek77, post #10

a IMO informacje typu czy jestem zalogowany, jakiej przeglądarki i systemu używam, numer domu i co jadłem na obiad to są rzeczy, o których upublicznieniu każdy powinien móc sam decydować, bo stanowią pożywkę dla troli.
[#12] Re: Lista aktywnych userów na głównej

@Andrzej Drozd, post #8

@ Andrzej Drozd
Ja nie jestem z Execa (choć parę razy odwiedziłem GGUA swego czasu), ale popieram pomysł powrotu do listy zalogowanych userów. Rozpoznawanie przeglądarki i systemu w postach też mi się podoba. Niegdyś było to na PPA.
[#13] Re: Lista aktywnych userów na głównej

@snajper, post #11

W sumie jeżeli ktoś uważa, że to może być inwigilacja, to zawsze można tę usługę wyłączać opcjonalnie.

Wystarczy ptaszek "chcę być widoczny po zalogowaniu" na poziomie profilu i każdy będzie zadowolony. Osoby preferujące ukrycie swojej obecności będą ukrywane a osoby chcące być uwidocznione, będą z automatu na liście.

Teraz OK?

PS - Opcja komentarzy i ogólnie, postów, też jest "pożywką dla Trolli" - i co, też wyłączyć???

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2015 10:13:48 przez DiskDoctor
[#14] Re: Lista aktywnych userów na głównej

@DiskDoctor, post #13

W sumie jeżeli ktoś uważa, że to może
być inwigilacja, to zawsze można tę
usługę wyłączać opcjonalnie

właśnie to napisałem.

PS - Opcja komentarzy i ogólnie, postów, też jest "pożywką dla Trolli" - i
co, też wyłączyć???

tyle że o tym czy napiszę komentarz, czy nie, i co w nim napiszę, decyduję ja. Podobnie jak o informacjach na moim profilu. Dostrzegasz różnicę? A dodawanie do każdego komentarza bonusa w postaci informacji o moim sprzęcie i aktywności chyba nie jest niezbędne do funkcjonowania forum.
[#15] Re: Lista aktywnych userów na głównej

@DiskDoctor, post #13

Wszystko fajnie, dodawanie nowych opcji itd. ale fajnie tylko w pomysłach a pytanie kto ma to robić? Ja sam mam ograniczony czas a przez lata przeznaczałem urlopy, weekendy na różne "ficzery", które nie zawsze pomysłodawcy używali. Dzisiaj dodane wyświetlane IP czy hostów, jutro parę osób będzie chciało to wyłączyć, znowu będę siedział nad dodawaniem takiej opcji. Następnie przyjdzie kolejny pomysł i kolejne osoby z "popieram".
Jest też tak, że dodawanie nowych rzeczy do forum czy strony to niekoniecznie jest dobra sprawa. Nie ma co robić choinki, dodawać przeszkadzajek i opcji wyłączających te przeszkadzajki. Kiedyś tak robiłem bo "ludzie chcieli". Pytanie czy zawsze to co ludzie chcą jest sensowne i czy będą używać. Doświadczenie pokazuje, że dodawanie takich bajerów to marnowanie czasu. Moja wizja jest taka by pozostawić forum prostym i szybkim narzędziem bez zbędnych informacji, na które utrzymanie, wdrożenie, napisanie nie ma czasu.
Mógłbym wymienić listę dodatków jakie napisałem a mało kto używał. Sam kiedyś nawet takie niezbyt pożyteczne dodawałem.

Ulepszona wyszukiwarka, wiki (ulepszenie Amiga FAQ), lepsze zarządzanie obrazkami/plikami, przeniesienie strony na nowy serwer - to są zadania, które są, moim zdaniem ważne i którymi się zajmuję kiedy tylko mam wolny czas. Nie mam żadnej osoby do pomocy w temacie by robić jeszcze dodatkowe rzeczy chociaż wielokrotnie pytałem, szukałem.

Bardziej oczekiwałbym żeby nie o dekorowaniu a o uzupełnianiu strony o nowe treści, w temacie dzielenia się wiedzą o Amidze, były jakieś konkretne propozycje ulepszeń a nie jak dodać kolejne pole do wyświetlania by później szukać treści posta w gąszczu innych informacji o samym użytkowniku.
[#16] Re: Lista aktywnych userów na głównej

@grxmrx, post #15

I to jest cała esencja tematu.
Forum powinno być przejrzyste. To jakiej przeglądarki używam najczęściej, można wpisać na profilu. Nie wiem po co komu potrzebna informacja z czego korzystam w danej chwili. Wystarczy popatrzeć jak wykorzystywane są opcje profilu i zastanowić się po co kolejne miejsce, z którego skorzysta garstka użytkowników.

Może jeszcze automatyczne wykrywanie, czy ktoś ma podpiętą kamerę i wyświetlenie obrazu bez jego wiedzy i zgody? Może podepnijmy forum do Skypa, albo bazy danych Interpolu.
Teraz krzyczymy "wyświetlić wszystko co się da", a później każdy zaznaczy nie pokazuj mojego statusu itp. I na co komu takie bzdury.
Czy post napisany w IBrowse będzie miał większą wartość merytoryczną od tego z PeCeTa?
[#17] Re: Lista aktywnych userów na głównej

@DiskDoctor, post #1

aktywny czy nie mnie wali, ale pelny IP/host i ew przegladarka - jestem za. pozwoliloby to szybciej sie orientowac z ktorym wcielenim kakusia sie rozmawia
[#18] Re: Lista aktywnych userów na głównej

@Mordimer, post #16

Jak nie piszesz z ibrowse, to nie wiń innych, że nie traktują Cię poważnie.
[#19] Re: Lista aktywnych userów na głównej

@sanjyuubi, post #18

Wypowiedź niezwykle na temat. Bez urazy, ale akurat jesteś świetnym przykładem, do czego wykorzystuje się pola informacyjne profilu, o które kiedyś tak zabiegano.

Dla mnie tego typu "ficzery" są całkowicie zbędne.

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2015 13:24:39 przez Mordimer
[#20] Re: Lista aktywnych userów na głównej

@Mordimer, post #19

a ja się muszę logować od jakiegoś czasu, tylko po to, żeby sobie zmienić na niebieski... i to mnie wkurza...
powinien to być standardowy kolor, a jak ktoś chce czarny to niech się loguje!
[#21] Re: Lista aktywnych userów na głównej

@Mordimer, post #19

Dla mnie te pola są generalnie zbędne, ale są ludzie, którzy je wypełniają.

Prędzej wolałbym, abym mógł zarządzać np grafikami w dziale graffiti, niż aby wyświetlały się nazwy hosta, takie informacje to bardziej przydają się moderacji, niż użytkownikom.
[#22] Re: Lista aktywnych userów na głównej

@zmiennik, post #20

Można by zapisywać motyw do ciasteczka i używać go do ustawienia ostatniego wybranego motywu zalogowanego użytkownika.
[#23] Re: Lista aktywnych userów na głównej

@Valwit, post #17

Jestem pewien, że nie zorientowałbyś się, chyba że za każdym razem sprawdzałbyś anonimowe proxy, tory i ip sieci komórkowych. Zorientowałbyś się gdybym dodał np. fingerprint przeglądarki (a i tak do czasu kiedy ten użytkownik się zorientuje, że to badamy). Koszt obsługi tego jednego czy dwóch użytkowników zdecydowanie jest zbyt wysoki żeby jeszcze specjalnie dla nich robić jakieś dodatki, czy to utrudniające rejestrację czy przeglądanie czy też nadające dodatkowej roboty adminom/moderatorom rzeczy.
[#24] Re: Lista aktywnych userów na głównej

@sanjyuubi, post #22

mi się wszystkie ciastka kasują po zamknięciu przeglądarki i to sobie cenię.
[#25] Re: Lista aktywnych userów na głównej

@zmiennik, post #24

kasowanie ciasteczek po zamknięciu przeglądarki? To ma mniej więcej taki sens, jak każdorazowe czyszczenie historii i resetowanie ustawień. No ale co kto lubi. siedzi, pije i chrupki
[#26] Re: Lista aktywnych userów na głównej

@Andrzej Drozd, post #8

Wszystkie postaci popierające to wszystko są z Execa.

Wypraszam sobie. Nie jestem z Execa.
[#27] Re: Lista aktywnych userów na głównej

@Andrzej Drozd, post #8

Wszystkie postaci popierające to wszystko są z Execa.

Posiadasz listę osób z PPA będących równocześnie na Exec.pl, czy sprawdziłeś ręcznie? Tylko mi nie mów, że to z pamięci...

ZDRADA! Exec.pl zhackował ppa.pl i umieścił do siebie link na górze listy!!

A tak na serio, nie wiedziałem że taki ficzer był. Jak był i go nie ma to powód był żeby go usunąć. Więc skoro już admini się wypowiedzieli, to dla mnie temat w zasadzie zamknięty, tym bardziej że wywołuje jak widać paranoję (co nie było moim zamiarem bynajmniej).
[#28] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Lista aktywnych userów na głównej
[#29] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Lista aktywnych userów na głównej
[#30] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Lista aktywnych userów na głównej
Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem