Forum » PPA
[#31] Re: Dział forum dla początkujących

@Walti, post #30

Szczerze? Traktujmy ludzi poważnie. Większość ludzi pokroju amigowców(a więc całkiem mądrych ) zanim napisze wątek na forum, to wyszuka daną fraze w googlach. Pisanie odpowiedzi do tematu typu "Google it" powinno być bezwzględnie banowane - może dany user szukał, ale nie znalazł odpowiedzi w googlach?
Dobrym pomysłem byłoby dodanie czegoś, co jest już na niektórych forach - kiedy wpisujesz temat, strona automatycznie podaje ci podobne do tego i pozwala je zobaczyć. To mogłoby wielokrotnie zmniejszyć ilość powtórzeń takiego tematu.

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2016 18:04:07 przez redstonecraftpl
[#32] Re: Dział forum dla początkujących

@redstonecraftpl, post #31

Odpowiedź na trywialne pytania powinna brzmieć: Odpowiedź znajdziesz TU (podając jednocześnie link do FAQ), TU (podając link do wątku na forum), TU (podając kolejny link na forum) lub TU (podająć LMGTFY).

Co do działu FAQ - wielu ludzi narzeka na lakoniczność niektórych odpowiedzi, ale tylko adam_mierzwa zdecydował się nanieść jakiekolwiek poprawki (zresztą w odpowiedziach dotyczących AmigaOne i MicroA1).

Krótko mówiąc - nie pytaj co FAQ może zrobić dla Ciebie - spytaj co Ty możesz dopisać do FAQ.

FAQ wants YOU!

[#33] Re: Dział forum dla początkujących

@recedent, post #32

Ja nigdy nie zaglądałem na żadne z FAQ żadnych ze stron, na których miałem konto.

Nie do końca rozumiem po co jest ten dział

EDIT - Właśnie sobie przejrzałem, spora dawka potrzebnych informacji! Tylko że nadal nic nie zastąpi rozmowy z żywym amigowcem!!

Kiedyś nie było internetu to się chodziło na giełdy, ludzie jakoś żyli...

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2016 19:12:31 przez DiskDoctor
[#34] Re: Dział forum dla początkujących

@recedent, post #32

Ja proponuję odtajnić "Dział dla grupy prywatnej" to bez sensu, żeby tak mocny topik był w ukryciu przed innymi użytkownikami. Tym bardziej, że tam tylko wiatr hula. A nawet ci którzy mają do niego dostęp omijają go, bo tam prawie nigdy nic się nie dzieje. A szkoda.
[#35] Re: Dział forum dla początkujących

@DiskDoctor, post #33

EDIT - Właśnie sobie przejrzałem, spora dawka potrzebnych informacji! Tylko że nadal nic nie zastąpi rozmowy z żywym amigowcem!!

Ale FAQ jest dla całkowicie podstawowych technicznych pytań z niezmiennymi odpowiedziami które przewijają się setki razy i padają na samym początku przygód a nie a dobry FAQ wyczerpuje takie tematy - jak użytkownik szuka więcej zawsze wolno dopytać. FAQ to jak instrukcja obsługi a nie próba zastąpienia żywej rozmowy.

Trzeba sobie przed robieniem / poprawką FAQ zadawać pytanie które zagadnienia powinny się tam znaleźć a które nie.

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2016 19:47:39 przez Walti
[#36] Re: Dział forum dla początkujących

@Walti, post #35

Trzeba sobie przed robieniem / poprawką FAQ zadawać pytanie które zagadnienia powinny się tam znaleźć a które nie.

Eee... A nie "Najczęściej Zadawane Pytania"?
[#37] Re: Dział forum dla początkujących

@recedent, post #36

Eee... A nie "Najczęściej Zadawane Pytania"?

no dokładnie te
[#38] Re: Dział forum dla początkujących

@Walti, post #37

Trzeba je wymyślić ;) Skąd można wiedzieć które są najczęściej zadawane? :D
[#39] Re: Dział forum dla początkujących

@Walti, post #37

wg mnie w FAQ powinno się znaleźć przede wszystkim coś w stylu: "jak zainstalować WB 3.1 na Amidze". Krok po kroku, włączając w to m.in. partycjonowanie dysku, instalację systemu, doposażanie systemu o wodotryski, whdload, tapety i tipy.

Wiele osób w latach świetności Amigi, grało po prostu w gry z dyskietek na A500 czy A600 bez styczności z systemami... teraz wracają i na pewno by z tego chętnie skorzystali.

No bo to, co jest tam teraz, to chyba dla śmiechu:
link

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2016 20:40:21 przez zmiennik
[#40] Re: Dział forum dla początkujących

@zmiennik, post #39

bo to jest FUQ YOU Smiech
[#41] Re: Dział forum dla początkujących

@zmiennik, post #39

No bo to, co jest tam teraz, to chyba dla śmiechu:

To dlaczego nie rozbudujesz tylko się śmiejesz? Z osób wypowiadających się w tym wątku tylko adam_mierzwa skorzystał z tej opcji.
[#42] Re: Dział forum dla początkujących

@grxmrx, post #41

"To dlaczego nie rozbudujesz tylko się śmiejesz?"

jakby moderacja PPA placila amigowcom za rozbudowywanie FAQ, to mielibysmy FAQ wieksze niz Micro$oft.

Nie wierzycie? rzuccie stowka tu i tam a stanie sie cud czarodziej
[#43] Re: Dział forum dla początkujących

@selur, post #42

No bez jaj, większość, jeśli nie wszyscy twierdzą, że amigowanie to hobby, więc jaka kasa ja się pytam.
Rozumiem, że to taki żarcik kolegi.
[#44] Re: Dział forum dla początkujących

@KM, post #43

"wszyscy twierdzą, że..."

Gates twierdził, że 640 kB pamięci wystarczy każdemu..
[#45] Re: Dział forum dla początkujących

@selur, post #44

... że...
[#46] Re: Dział forum dla początkujących

@selur, post #42

Selur, rozumiem, że się nudzisz i nabijasz liczników postów? To nie lepiej zainstalować sobie do tego celu forum na 127.0.0.1 i jechać aż do zapełnienia dysku? ;)
No chyba, że to jest tak:

Nie ma to jak zepsuć wątek, heh..
[#47] Re: Dział forum dla początkujących

@grxmrx, post #46

"rozumiem, że się nudzisz i nabijasz liczników postów?"

Piekna teoria ale zbyt piekna, zeby byla prawdziwa.

"Nie ma to jak zepsuć wątek..."

Zepsutej rzeczy nie da sie zepsuc.
[#48] Re: Dział forum dla początkujących

@zmiennik, post #39

Żeby FAQ było użyteczne, to przede wszystkim musi być widoczne. Od razu walić po oczach a nie z jakiegoś menu czy innej podkategorii.

[#49] Re: Dział forum dla początkujących

@_arti, post #48

[#50] Re: Dział forum dla początkujących

@_arti, post #48

@UP super, pięknie, najlepiej zrobić ze dwie grafiki, które są wyświetlane w zależności od tego, kiedy byłeś zarejestrowany. Tak np. przez pierwszy miesiąc wyświetlałaby się powyższa grafika, a przez reszte życia konta coś innego. Nie podoba mi się jedynie zwrot "Nowy amigowiec" - trzeba by wymyśleć jakiś inny zwrot.

@recedent Niezły pomysł!
Dodatkowo, możemy wystosować prośbe do userów, żeby zamiast odpowiedzi w wątku, robili wpis w FAQ lub ulepszali istniejący i dawali link.
[#51] Re: Dział forum dla początkujących

@redstonecraftpl, post #50

FAQ to docelowo ma być bardziej coś w stylu Wiki, więc nie tylko odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania, ale artykuły do rozbudowania przez społeczność. Dlatego jest opcja zgłaszania i poprawiania oraz możliwość wyświetlania historii oraz różnic między wersjami.
[#52] Re: Dział forum dla początkujących

@_arti, post #48

".. to przede wszystkim musi być widoczne"

za te slowa zostaniesz kiedys beatyfkowany i zostaniesz swietym _artim ok, racja
[#53] Re: Dział forum dla początkujących

@grxmrx, post #41

To dlaczego nie rozbudujesz tylko się śmiejesz? Z osób wypowiadających się w tym wątku tylko adam_mierzwa skorzystał z tej opcji.

Racja. Osobiście mając odpowiedni grunt bym był pierwszy do rozbudowania ale niestety sam najpierw muszę się jeszcze dużo podszkolić.
[#54] Re: Dział forum dla początkujących

@Walti, post #53

Chyba wiem, dlaczego jest tak mało odpowiedzi w FAQ.. Ja mam Guru "Błąd strony"
[#55] Re: Dział forum dla początkujących

@redstonecraftpl, post #54

Mam to samo, ale edycja jest "zaliczana", potem ręcznie moderator ją dodaje.

Przydałaby się lista tematów jakich brakuje w FAQ.
Oczywiście nie stworzona przez jedną osobę, ale jak kilka osób napisałoby po kilka propozycji do rozwinięcia byłoby łatwiej.

Ostatnia aktualizacja: 03.02.2016 10:30:58 przez adam_mierzwa
[#56] Re: Dział forum dla początkujących

@adam_mierzwa, post #55

Nikt z was nie wspomniał, że oprócz FUCK-u mamy na ppa coś o jeszcze wiele lepszego: http://www.ppa.pl/programy/szkolki
[#57] Re: Dział forum dla początkujących

@Ryan, post #38

Trzeba je wymyślić ;) Skąd można wiedzieć które są najczęściej zadawane? :D

Już podaję: "Ile kosztuje Amiga 3000?"*

(*wstaw dowolny model złoma przywiezionego z Vaterlandu).
[#58] Re: Dział forum dla początkujących

@twardy, post #1

Tak jest, dalej segregujmy ludzi, to akurat jest środowisku amigowskiemu najbardziej potrzebne.

Też jestem za tym, aby FAQ szło w stronę wiki i było bardziej widoczne.
[#59] Re: Dział forum dla początkujących

@redstonecraftpl, post #54

Poprawione.
Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem