Forum » PPA
[#1] Mapa imprez amigowych
Od jakiegoś czasu sobie o tym myślę.

Ponieważ:
1) wiele imprez ma stałe miejsca: Pixelheaven, Decrunch, AmiParty, AmiWawa, RK/LoadError, Amigowisko, AEM, AmiResET
2) wiele imprez odbywa się mniej więcej w podobnym czasie (koniec maja, koniec listopada, wrzesień itp.)

Są jednak imprezy o ruchomym miejscu takie jak RiverWash (Kraków, Śląsk) ale mają mniej więcej stały czas (pocz. września). Są też imprezy co są w 1. miejscu ale w różnych okresach czasu(?). Nie ma chyba jednak imprezy, co ma stałą nazwę i odbywa się zarówno w innym miejscu i czasie - byłoby to dość bez sensu.

Są też imprezy z róznymi platformami... ale to chyba wiele z tych w/w.

Ale to nic, zawsze są jakieś wyjątki.

Pomyślałem więc, aby może na PPA dostępna była wtyczka typu klon bardzo potrzebnego i przydatnego działu jakim jest mapa użytkowników PPA, ale informującym o imprezach tym razem.

Osoby które organizowałyby imprezy, oprócz informacji i dodawania bieżących edycji do kalendarza, mogłyby wpisać imprezy do mapy podając
a) nazwę
b) krótki opis (platformy itp)
c) datę coroczną (choćby przybliżoną; pocz. lipca, połowa sierpnia, początek września itp).

Zastosowania:
i) jak jeszcze daty nie ma i w kalendarzu, są osoby co muszą na początku roku planować urlopy
ii) jeśli ktoś wyjeżdża w odległą od miejsca zamieszkania okolicę (np. na urlop lub w interesach) może zahaczyć o nieznaną mu imprezę
iii) większy porządek
iv) ułatwienie planowania kolejnych imprez (oj, przybywa...) celem unikania kolizji
v) ułatwienie planowania wydatków rocznych na imprezy (czasem uzgadnianych w Księgowości )

Aspekt techniczny:
- od str. technicznej jak mówiłem praktycznie to klon mapy użytkowników (więc niewiele prac)
- od str formalnej: jednorazowe info organizatorów imprez do PPA lub ręczne wklepywanie do google maps.

??
[#2] Re: Mapa imprez amigowych

@DiskDoctor, post #1

http://www.demoparty.net ale imprez retro nie uwzględnia.
[#3] Re: Mapa imprez amigowych

@Fei, post #2

O to to. Takie mniej więcej.

Tylko.

1) więcej opisu
2) imprezy retro Amiga właśnie

Dzięki za info!!!
[#4] Re: Mapa imprez amigowych

@DiskDoctor, post #1

Można do tego spokojnie zaprząc Google Maps, podejrzewam, że dla wprawnego webmastera to bułka z masłem, czy się mylę, Mr. GrxMrx?
[#5] Re: Mapa imprez amigowych

@mccnex, post #4

Chodzi w tym ćwiczeniu o to, że sporo jest już na ten moment imprez lokalnych.

Są takie co mają przerwy, inne nie, tak czy inaczej, coraz więcej.

A i nowe się szykują (vide: wątki bieżące).
[#6] Re: Mapa imprez amigowych

@mccnex, post #4

Moim zdaniem dla kilku amigowych imprez nie ma sensu robić takiej mapy a wystarczy zwykły kalendarz taki jaki jest teraz.

Co do mojego czasu to ja bym chętnie robił też i takie mniej (moim zdaniem) potrzebne podstrony, ale wydaje mi się, że ważniejsze jest bym te skrawki wolnego czasu przeznaczał (tak jak to staram się robić) na przepisanie strony na coś nowocześniejszego od strony backendu i po części również frontendu zamiast robić łaty na starym rozwiązaniu.
[#7] Re: Mapa imprez amigowych

@grxmrx, post #6

Ja uważam, że nie jest tych imprez kilka, tylko kilkanaście a zaraz (za rok) będzie więcej.

Oby więc Twoje obecne wysiłki które opisujesz, były bardziej pożyteczne (dla mnie strona na ten moment jest super i nie ma potrzeby jej ulepszania, przynajmniej jeśli chodzi o samo przepisywanie kodu, który w istocie robi to samo).
[#8] Re: Mapa imprez amigowych

@DiskDoctor, post #7

Jest coś takiego jak Google Map Maker chociaż trzeba by było znaleźć osobę, która to będzie śledzić i aktualizować z zapałem dłuższym niż miesiąc a z tym może być gorzej. Faktycznie prościej byłoby odczytywać z automatu współrzędne imprezy i wstawiać je jako markery do mapy.
[#9] Re: Mapa imprez amigowych

@grxmrx, post #8

Nie będzie ciężko, bo ja mogę to robić. Obecnie już i tak śledzę i mam pełną listę imprez ale myślałem, że kalendarz wystarczy na tej stronie skoro już jest, tylko trzeba go aktualizować :)
[#10] Re: Mapa imprez amigowych

@Creonix, post #9

Ekstra, zrób tak, a Grzesiu wklei na Portal OK
[#11] Re: Mapa imprez amigowych

@Creonix, post #9

W kalendarzu nie ma np. tej imprezy
http://www.ppa.pl/forum/integracja/35190/deadline-demoparty-2016
mimo że niektórzy forumowicze już kupili nawet bilety.
Zgłosiłem tą imprę moderatorowi, ale niestety bez odzewu.
[#12] Re: Mapa imprez amigowych

@Vato, post #11

Ja tam nie wiem, może nie na przypisanej osoby do tego działu i jak coś wpada to nie wiadomo dokładnie kto ma się tym zająć.
[#13] Re: Mapa imprez amigowych

@grxmrx, post #12

No ale jak już user zgłasza braki w kalendarzu...
impreza ma już trzecią odsłonę...
posiada www, FB i invitki na YT
to jedyne jak to widzę: heloooo

Kolega wyżej się zadeklarował, że poprowadzi kalendarzyk OK
[#14] Re: Mapa imprez amigowych

@grxmrx, post #12

mogę dodawać
[#15] Re: Mapa imprez amigowych

@jokov, post #14

Dzięki :)

DEADLINE DEMOPARTY 2016
30. Sept – 02. Oct 2016, Berlin

OK
[#16] Re: Mapa imprez amigowych

@jokov, post #14

mogę dodawać

Oby poszło lepiej niż z tym raportem z Revision'16, co miał być tydzień po party...
[#17] Re: Mapa imprez amigowych

@DiskDoctor, post #1

OK, zrobiłem, pierwsza wersja mapy imprez amigowych. Lokalizacja jest ustawiana automatycznie jeśli wprowadzający administrator w panelu wpisze np. Polska, Katowice w polu adresu imprezy (może być również bardziej szczegółowy (wskazujący ulicę, konkretny adres), który załapie Google Maps API). Przykładowo uzupełniłem kilka imprez zwyczajnie edytując pole lokalizacji według podanego przykładu i działa.
[#18] Re: Mapa imprez amigowych

@grxmrx, post #17

Super!

Ale ja mam od razu ticket

AmiResET to impreza rzeszowska, więc lokalizacja = Rzeszów. W tym roku jest w Rymanowie-Zdroju (nie- Rymanowie), toteż dopisek na końcu: AmiResET 2016: Rymanow Edition.

Więc powinno móc się dać nadpisywać lokalizację chyba: AmiResET = Rzeszów (ale jako default).
[#19] Re: Mapa imprez amigowych

@DiskDoctor, post #18

Zrobione.
[#20] Re: Mapa imprez amigowych

@DiskDoctor, post #1

Dodałem jeszcze na tej samej stronie z mapą imprez boks "Nadchodzące imprezy", może później dodam linkowanie z boksu na mapę.

Co do platform i imprez jakie są dodawane lub będą to proponuję trzymać się prostej zasady by impreza była zgodna z profilem portalu a więc i platformą i systemami, którymi się zajmujemy.
[#21] Re: Mapa imprez amigowych

@grxmrx, post #20

Super, jestem za tym aby mapa była silnie zintegrowana z kalendarzem i aby ktoś naprawdę dbał o to, żeby informacje o imprezach tutaj lądowały.

Ale byłbym też za tym aby mapa wyświetlała innym kolorem minione imprezy, tak aby ludzie wiedzieli gdzie ludzie się spotykają i na jakie imprezy mogę liczyć, mimo, że te nie są zapowiedziane.
[#22] Re: Mapa imprez amigowych

@grxmrx, post #20

to teraz pozostaje kwestia czy chcecie imprezy stricte amigowe czy z kolei wszystkie? :D No bo ja jestem za tą drugą opcją OK
[#23] Re: Mapa imprez amigowych

@Creonix, post #22

Jeśli ktoś już przesyła coś do redakcji to zwykle w tematyce amigowej. W drugim wypadku chyba musiałby ktoś zostać naznaczony jako moderator imprez, ktoś naprawdę obeznany i sumienny kto wrzucałby do kalendarza/na mapę wszystkie polskie imprezy o tematyce retro i odpowiednio je tagował, aby można było je filtrować.

Ostatnia aktualizacja: 25.07.2016 16:59:06 przez Sokok
[#24] Re: Mapa imprez amigowych

@grxmrx, post #17

OK, zrobiłem, pierwsza wersja mapy imprez amigowych

Całkiem pożyteczny ficzer OK
.
[#25] Re: Mapa imprez amigowych

@Sokok, post #23

Ja jestem chyba już wystarczająco obeznany żeby się za takiego uważać ale tu znowu... wrzucanie wszystkiego na ppa będzie powielaniem tego co już mamy i co od lat działa wyśmienicie. Lepiej pozwolić ludziom dodać demoparty.net i demozoo do ulubionych niż powielać to co się tam robi (a ja tam dodaję sporo imprez tak szybko jak tylko mam info i mógłbym wrzucać i tu ale - jak pisałem, to będzie zwyczajna kopia (i niekoniecznie lepsza) istniejących dobrych rozwiązań). Na demoparty masz nawet mapę
[#26] Re: Mapa imprez amigowych

@Sokok, post #23

spora większość imprez jest tak naprawdę imprezami skupiającymi kilka platform i jakbym miał wyciąć te "nie w tematyce albo niekoszerne" to zostałoby ich niewiele ;P
[#27] Re: Mapa imprez amigowych

@Creonix, post #25

Lepiej pozwolić ludziom dodać demoparty.net i demozoo do ulubionych niż powielać
No ale przecież nie każda impreza amigowa jest imprezą demoscenową.
[#28] Re: Mapa imprez amigowych

@Krashan, post #27

dokladnie tak ale na demoparty.net również mogą być dodawane te niedemoscenowe dla przykładu typowe zloty, festiwale a nawet LAN party
[#29] Re: Mapa imprez amigowych

@Creonix, post #28

Demoparty.net nadaje się, ale niestety raz, że mało kto stąd ruszy cztery litery, a poza tym duża część amigowcow z Polski miała w szkole jedynie polski i mongolski.
[#30] Re: Mapa imprez amigowych

@grxmrx, post #19

Dodam jeszcze drugi ważny ficzer (i myślę że to już powoduje, że jest całkiem OK).

Wiele osób jedzie z daleeeeekaaaaaa i dla nich nie bez znaczenia jest, czy impreza trwa w dzień i wieczór (jak SACP), 2 dni (jak Amigowisko lub AEM) czy 3 dni (jak AmiParty). Warto więc dać możliwość zakresu dat pod imprezą, a nie tylko data "początek imprezy".

Informacja o możliwości siedzenia do rana lub prawie do rana typu w kimę i rano jeszcze pożegnanie (a komputery zostają bezpiecznie w sali!) jest ważnym elementem wszystkich praktycznie imprez.
Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem