[#1] Amiga i microSD albo Memory Stick Micro
Czy A1200 moze w jakis sposob (adapter, przejsciowka) obslugiwac karty microSD albo Memory Stick Micro?

[#2] Re: Amiga i microSD albo Memory Stick Micro

@vi-bee, post #1

np.
http://www.allegro.pl/item149066025_adapter_kart_flash_6w1_na_karcie_pcmcia_od_2b.html

nie testowalem.
[#3] Re: Amiga i microSD albo Memory Stick Micro

@vi-bee, post #1

Memory Stick wątpię, raczej tylko przez USb, jeżeli karta będzie widziana jako Mass Storage Device. Opis protokołu transmisji używanego w Memory Stick nie jest publicznie dostępny, przez co na adaptery własnej roboty nie ma co liczyć.

Protokół używany przez karty SD z tego co pamiętam jest opisany ładnie i nawet jak gotowej przejściówki nie ma to można zrobić, w najprostszej wersji pod parallel-port, zresztą nawet całkiem przyzwoity transfer będzie można uzyskać, ewentualnie RS-232, ale w jakimś "amigowym" trybie, czyli więcej jak 115200bps, do tego kontroler na jakimś procku.
[#4] Re: Amiga i microSD albo Memory Stick Micro

@Norbert, post #2

Wetknac w Amigowe PCMCIA da sie na pewno, tylko ciekawe czy Ami bedzie potrafila z tego skorzystac? A z Memory Stick'a na Memory Stick'a Micro chyba jest jakas prosta przejsciowka?

[#5] Re: Amiga i microSD albo Memory Stick Micro

@vi-bee, post #4

Adaptery z micro na nie-micro juz znalazlem, zdaje sie ze sa do kazdej karty micro dolaczone :)

[#6] Re: Amiga i microSD albo Memory Stick Micro

@vi-bee, post #1

Polecam zaopatrzyć Amigę w dowolne USB. Ja mam w Amidze USB i nie mam problemów z jakimkolwiek nośnikiem danych w formie kart.
[#7] Re: Amiga i microSD albo Memory Stick Micro

@Norbert, post #2

Witam. Trafiłem do tego tematu z wyszukiwarki forum. Jestem ciekaw czy w końcu komuś udało się uruchomić ten adapter 6w1 na pcmcia. O ile dobrze pamiętam to kiedyś ktoś na forum się zobligował, że w ciągu kilku miesięcy kupi sobie tą przelotkę i sprawdzi jej działanie z różnymi kartami. Było to około rok temu ;) Tak więc jestem ciekaw czy przejściówka 6w1 daje radę odczytywać karty SD/MMC oras MS pod kontrolą cfd.device? Na razie chcę wiedzieć krótko TAK lub NIE bo mam ochotę zaopatrzyć się w to urządzonko jeszcze przed wakacjami :) Z instrukcji obsługi CFD wynika, że da się to zrobić, a jak jest w rzeczywistości? http://www.komputronik.pl/Pamiec_Flash/Czytniki_kart_i_akcesoria/adaptery/Adapter_card_6_in_1_PCMCIA_PC6/pelny,id,25412/

[#8] Re: Amiga i microSD albo Memory Stick Micro

@Radek, post #7

na pewno zadziala przelotka microsd/sd -> pcimcia, ja uzywam klku memorystick ->pcimcia. za wynalazki typu 6 w 1 nie recze. tym bardziej ze to pod linkiem to cardbus jest a nie pcmcia, ma amiga nie ma takiego portu.
[#9] Re: Amiga i microSD albo Memory Stick Micro

@kmilota, post #6

hej
proponujesz zaopatrzyc Amy w usb; swietnie mam jednak pytanko czy da sie to zrobic przez pcmcia, karty takie sa ale czy zadziala to w A1200? Bo przez zlacza zorro/pci sie da ale to troche droga inwestycja :(
[#10] Re: Amiga i microSD albo Memory Stick Micro

@necavi, post #9

Nie zadziałą, potrzeba 32 bit pcmci a Amiga takiej nie ma...
[#11] Re: Amiga i microSD albo Memory Stick Micro

@Valwit, post #8

Gdzie piszą, że to carbus jest?
[#12] Re: Amiga i microSD albo Memory Stick Micro

@vi-bee, post #1

a moze ktos mieszka w Łodzi, zeby ten czytnik kart sprawdzic z A1200/A600?

www.allegro.pl/item199006627_czytnik_kart_pcmcia_sd_ms_mmc_sm_msp_ultracienki.html

- Kompatybilny z kartami: SD MS MMC SM MSP
- Ultracienki (ok 5mm) - gruboĹ>Ä+ zĹ,Ä.cza PCMCIA
- ObsĹ,uga 16 oraz 32 bitowego zĹ,Ä.cza PCMCIA

add:

takze mozliwy odbior osobisty w Warszawie:

www.allegro.pl/item202239302_sandisk_6in1_xd_sd_mmc_sm_ms_mspro_warszawa_.html

www.allegro.pl/item198600600_sandisk_6in1_xd_sd_mmc_sm_ms_mspro_nowy_gw_f_vat_.html

Ostatnia modyfikacja: 03.06.07 21:02
[#13] Re: Amiga i microSD albo Memory Stick Micro

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #12

Nie sądzę żeby ktoś lekką ręką wydał tyle kasy dla wyjaśnienia sprawy. Dla mnie to troszkę pieniędzy jest jak np. 77zł w Komputroniku (nadal twierdzę, że to nie jest CARDBUS - przecież piszą pcmcia II/III a Amiga z tego co pamiętam ma dwójkę - 5mm wysokości) ale chyba trzeba będzie zaryzykować... Ale to dopiero na przełomie czerwiec/lipiec bo wcześniej nie da rady. A wyprzedzę pytanie, dlaczego akurat w tej firmie? Mam ją praktycznie pod nosem (mieszkam w Poznaniu) a koszty przesyłki allegrowiczów przedrażają mi interes...
[#14] Re: Amiga i microSD albo Memory Stick Micro

@Radek, post #13

Nie jestem pewien ale taki adapter w sklepie nie dla idiotow byl chyba tanszy. Szukajcie na stoisku fotograficznym...

[#15] Re: Amiga i microSD albo Memory Stick Micro

@Radek, post #13

a czemu odrazu ma wydawac kase na sprawdzenie

Ostatnia modyfikacja: 03.06.07 22:38
[#16] Re: Amiga i microSD albo Memory Stick Micro

@vi-bee, post #14

jakby takie sklepy byly u mnie to juz dawno bym to sprawdzil, bo potrzebuje czegos takiego do kart memory stick pro.

[#17] Re: Amiga i microSD albo Memory Stick Micro

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #16

A co? Wypożyczą mi ją na dwa dni albo chociaż jeden? :)
[#18] Re: Amiga i microSD albo Memory Stick Micro

@Radek, post #17

a co nie masz Amigi zeby zabrac ze soba pod pacha do sklepu?

[#19] Re: Amiga i microSD albo Memory Stick Micro

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #18

Mam ale nieprzyzwyczajony jestem do łażenia z kompem pod pachą :] Pozatym spojrzą na mnie jak na jelenia a jak coś nie pójdzie (np. ich ekran LCD nie pójdzie z trybami amigowymi to mnie jeszcze dodatkowo wyśmieją :/ ) A nie wezmę ze sobą telewizorka LCD 5,5" bo na tym ledwie co widzę...

Kiedyś było coś takiego, że w ciągu 7 dni można było zwrócić towar bez podania przyczyn... Jest to jeszcze aktualne??
[#20] Re: Amiga i microSD albo Memory Stick Micro

@Radek, post #19

Możesz zwrócić w ciągu 10 dni, ale tylko wtedy gdy kupujesz na odległość (przez Internet czy telefon).
Tyle prawo.

Jednak niektóre duże sklepy (małe pewnie też) mogą pójść na rękę. Z tego co pamiętam w MediaMarkt można sprzęt zwrócić, ale musi być on w nieuszkodzonym opakowaniu.
Jeśli sprzedają te karty w plastikowych blistrach to po ptokach, żaden sklep nie pójdzie na to.
[#21] Re: Amiga i microSD albo Memory Stick Micro

@Radek, post #11

w nawiasie napisali ze PC Card, to nie to samo co PCMCIA jaka masz w ami. nieststy przyjelo sie mowienie pcmcia na wszelkie plaskawe karty

Ostatnia modyfikacja: 04.06.07 11:54
[#22] Re: Amiga i microSD albo Memory Stick Micro

@Valwit, post #21

Dzięki za wyjaśnienie. Czyli wynika z tego, że nic w tej sprawie nie zrobię... Pozostaje allegro i karta z odczytem pojedyńczych kart SD/MMC...
[#23] Re: Amiga i microSD albo Memory Stick Micro

@Radek, post #22

mozesz jedynie zaryzykowac zeby sie upewnic :)
[#24] Re: Amiga i microSD albo Memory Stick Micro

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #12

Mam go Przejdzmy do crash-testow, poprosze o wsparcie ;)
Mam tylko karte MS Pro Duo i wkladam ja przez jeszcze jeden adapter. Jaki soft do tego potrzebuje, pewnie ten do adaptera CF? Bo prepCard nie chce mi tego ugryzc...

[#25] Re: Amiga i microSD albo Memory Stick Micro

@vi-bee, post #24

Jedno mnie zastanawia istnieją karty do pci obsługujące Pcmia 32bity to dlaczego do amigi nie zrobić odpowiedniego sterownika pod medka na zasadzie open pci i wtedy można by wiele udoskonaleń do naszej amigi przyłatać choć ja osobiście wolałbym aby powstał projekt stosu usb za rozsądne pieniądze na jakąś tanią kartć pci/usb
[#26] Re: Amiga i microSD albo Memory Stick Micro

@vi-bee, post #24

tak. compactflash.device i fat95
[#27] Re: Amiga i microSD albo Memory Stick Micro

@Valwit, post #26

No to z tym nie chodzi. Dysk sie niby mountuje, a potem jak przychodzi co do czego to wywala ze nie ma dysku w napedzie.
Mysle ze trzeba by cos pozmieniac w mountliscie bo tam sa prawie same zera, tylko nie mam pojecia co i jak.

A i PrepCard rozpoznaje ze to jest 'Memory Card Reader', ale nie wiem czy to ma jakies znaczenie.

Ostatnia modyfikacja: 19.06.07 16:33
[#28] Re: Amiga i microSD albo Memory Stick Micro

@vi-bee, post #27

Hym, ja się tam na PCMCIA nie znam, z mountlistami też słabo, ale wszystkie multicard readery USB jakie widziałem, zgłaszały się w systemie jako 2-4-ech napędów, więc może coś z unitami?
P.S. Jakby co, to ja za nic nieodpowiadam i w ogóle wysadzasz w powietrze ten czytnik na własną odpowiedzialność. :P
[#29] Re: Amiga i microSD albo Memory Stick Micro

@Torn, post #28

Ale to chyba na pc bo Ami na ogol nie widzi napedow w ktorych nie ma dyskow? A wlasnie, po zamountowaniu program 'Format' widzi dysk CF0: o zerowej pojemnosci, ale jak chce go formatowac to wlasnie twierdzi ze nie ma dysku w napedzie.

I czytnik z kilkoma gniazdami tez sie moze inaczej zachowywac, bo tutaj nie da sie dwoch kart na raz wlozyc, wiec ciekawe jak on jest widziany na pececie?

[#30] Re: Amiga i microSD albo Memory Stick Micro

@vi-bee, post #24

obadaj mountdos z aminetu moze wygeneruje odpowiednia mountliste.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem