[#1] Fat95 Brak odpowiedzi instalatora
Witam

A1200 3.0 1.4 GB Blizzard 1230/16MB taka konfiguracja chcialem sobie zainstalowac czytnik kart przegralem pliki z urzadzeniami do odpowiednich katalogow jednakze nie moge zainstalowac Fat95.. po kliknieciu na install_fat95 brak idpowiedzi kompletnie nic sie nie dzieje... po probie uruchomienia w cli otrzymywalem komende "install_fat95 nie jest programem"... Po mimo wgrania tych plikow do odpowiednich katalogow , nie widze karty na pulpicie... (uruchamialem komputer ponownie)

Ostatnia modyfikacja: 12.03.07 21:07

Ostatnia modyfikacja: 12.03.07 21:15
[#2] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@PrzemasIII, post #1

Raczej powinienes wpisac cos takiego: c:execute install_fat95. Chociaz nie jestem pewien, czy FAT95 nie instalowal sie z systemowego installera (chyba, ze na DOSowym skrypcie bo jezeli nie to co napisalem wyzej nie bedzie mialo sensu). W przeciwnym wypadku w tooltypach ikony install_fat95 powinienes miec wpisane installer.

[#3] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@Lokaty, post #2

a tak dla laika ? W artykule na ppa.pl wszystko jest proste i bezproblemowe...

Ostatnia modyfikacja: 12.03.07 21:25
[#4] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@PrzemasIII, post #1

Być może pamięć mnie zawodzi, ale install_fat95 służył chyba tylko do tego, żeby nazwy plików na PCtowych dyskach były bez krzaków (np. install_fat95 z katalogu polski czy polska powodował wyświetlanie polskich liter w nazwach plików) i żeby program "gadał" do Ciebie po polsku. A instalację należało zrobić "ręcznie" kopiując stosowne pliki z katalogu C do C:, devs do DEVS:, l do L: i edytując zamieszczone w katalogu english pliki mountlisty.

P.S. Czyli nie był to instalator pakietu a instalator locali.

Ostatnia modyfikacja: 12.03.07 21:29
[#5] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@APC74, post #4

z tego co jest napisane w artykule na temat instalacji czytnika CF Fat95 instaluje sie sam po kliknieciu na ikone Install.. Nadal po przegraniu plikow do odpowiednich katalogow urzadzen (devs) moja amisia nie widzi nowego dysku
[#6] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@PrzemasIII, post #5

Dawaj namiary do tego artka, bo coś znaleźć go nie mogę
[#7] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@PrzemasIII, post #3

Nie wiem skad masz FAT95. Ja proponuje sciagnac stad: http://aminet.net/disk/misc/fat95.lha . Pierwsze co robisz to musisz rozpakowac archiwum. Gdy bedziesz mial wszystkie pliki wypakowane kolejno kopiujesz je do odpowiednikow na partycji systemowej, czyli katalogi C, DEVS, L kopiujesz tam gdzie masz system. Z Cli/Shella wygladalo by to nastepujaco (jezeli masz katalog FAT95 w Ram Dysku):

> copy ram:fat95/C/ SYS:C/
> copy ram:fat95/Devs/ SYS: Devs/
> copy ram:fat95/L/ SYS:L/

... a reszte wykonujesz jak artykul pokazuje (ja nie mam czytnika kart w Amidze). Powodzenia i pozdrawiam.

[#8] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@Lokaty, post #7

Dzieki skopiowalem tak jak opisales to w swoim poscie Wielkie Dzieki (fat95 juz za nami :)). Natomiast nadal nie widzi czytnika kart z karta pamieci...
[#9] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@APC74, post #6

http://www.ppa.pl/artykul_Amiga_600_1200_i_czytnik_kart_Compact_Flash_1_3_42.html
[#10] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@PrzemasIII, post #9

OK. Przeczytałem i chyba sam się skuszę :) A teraz do rzeczy. Po instalacji CDF w katalogu Devs powinieneś mieć compactflash.device oraz plik CF0 w Devs/DOSDrivers (o ile chcesz montować urządzenie CF0 przy każdym starcie Ami, czego nie polecam - lepiej mieć je gdzieś w ToolsDaemonie, czy na blacie i uruchamiać w miarę potrzeby). Otwórz plik CF0 edytorem tekstu i sprawdź ustawienia parametru Flags. Ustaw je na

Flags = 2

zresetuj Ami i odpal plik CF0.
[#11] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@PrzemasIII, post #8

Uwaga!
Miałem podobne problemy u siebie i okazało się, że komputer nie widział specyficznej karty CF 16MB, a gdy włożyłem inną, wszystko zatrybiło!
Doradzano mi, abym niesforną kartę formatował w trybie 16bit pod dosem, ale to nie pomagało. W końcu sobie odpuściłem i korzystałem tylko z tej drugiej karty.

[#12] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@kujaw1, post #11

zainstalowalem cf0: na A600HD bez problemu za pierwszym razem i dziala ladnie... a na A1200 w ten sam sposob (ta sama karta i czytnik) i nic...

Ostatnia modyfikacja: 13.03.07 09:56
[#13] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@APC74, post #10

nic nie pomogla edycja tej wartosci wyskakuje komunikat " "0" nie jest slowem kluczowym (plik "cf0", linia 1, kolumna 50" wieca nadal bez rezultatow :( . Po powrocie do poprzedniego ustawienia wchodze w devs:dosdrivers/ i klikam CF0: otrzymuje komunikat Urzadzenie "CF0:" jest juz zamontowane a czytnika z karta nie widac .... Kickstart w. 39.106 Workbench 40.35

Ostatnia modyfikacja: 13.03.07 12:16

Ostatnia modyfikacja: 13.03.07 12:18
[#14] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@PrzemasIII, post #12

W A1200 jest mała usterka związana z portem PCMCIA(sygnał RESET). Można ją naprawić sprzętowo lub programowo. Sciągnij CardReset i CardPatch z Aminetu. Dołącz do startup-sequence i powinno zadziałać. Możliwe też że masz kartę turbo która koliduje z PCMCIA (chodzi o zakres adresowania pamięci).

Ostatnia modyfikacja: 13.03.07 15:40

Ostatnia modyfikacja: 13.03.07 15:41
[#15] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@ppill, post #14

dzieki za pomoc ale nie wiem gdzie mam to dolaczyc :) prosilbym bardziej lopatologicznie :)
[#16] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@PrzemasIII, post #15

Otwórz plik startup-sequence w dowolnym edytorze tekstowym(plik znajduje się w S: ) np. wpisując ed s:startup-sequence w oknie shella. Znajdź linijkę SetPatch i pod nią dodaj dwie nowe:

CardReset
CardPatch

Aby zapisać zmiany w ed naciśnij ESC i wpisz x, stukasz w ENTER i po sprawie :).

Oczywiście wcześniej rozpakuj archiwa lha i przegraj te komendy do C:.

W tej chwili nie pamiętam dokładnie ale chyba podobny błąd wyskakuje gdy w mojej A1200 siedzi rozszerzenie pamięci z Elbox'u (8 mega). Z Apollo i Blizzardem i bez niczego adapterek działa znakomicie może więc u Ciebie jest podobnie. Masz jakieś dodatki?

Ostatnia modyfikacja: 13.03.07 19:08
[#17] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@ppill, post #16

Blizzard 1230 IV Phase 5 ale po wyjeciu problem nie znika nadal nie wynajduje czytnika. Pokombinuje teraz z tymi plikami mam nadizeje ze teraz to juz zadziala :)
[#18] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@ppill, post #16

po zrobieniu powyzszego system mi sie nie laduje wyskakuje komunikat "CardReset failed returncode 10" Problem zniknal po zmienieniu w pliku system:devs/dosdrivers/CF0 parametru flags = 0 na flags = 2 ale czytnika nadal nie widzi pomimo instalacji tych plikow do katalogu c: i po zmianieniu wartosciu w pliku za pomoca ed

Ostatnia modyfikacja: 13.03.07 19:48

Ostatnia modyfikacja: 13.03.07 20:00
[#19] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@PrzemasIII, post #18

Zresetuj komputer i przytrzymaj oba klawisze myszki. Powinno pokazać się Boot menu. Wybierz 'Boot without startup-sequence' i później w shellu wpisz 'ed s:startup-sequence' i przed CardReset dodaj ';'

;CardReset

Później kombinacja ESC x Enter i już spokojnie możesz zresetowac Amigę. Może sam CardPatch da radę. Jeżeli znowu komputer nie wstanie postąp analogicznie z wpisem CardPatch.

Widzę że sam sobie poradziłeś. Nie wiem specjalnie co dalej można zrobić by zmusić go do działania.

Ostatnia modyfikacja: 13.03.07 20:07
[#20] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@PrzemasIII, post #18

A jak uruchomisz PrepCard to rozpoznaje kartę?
[#21] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@ppill, post #20

prepcard ?
[#22] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@PrzemasIII, post #21

W katalogu Utilities. Nie jest on potrzebny do uruchomienia adaptera ale przynajmniej zobaczysz czy system rozpoznaje kartę.
[#23] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@ppill, post #22

nie mam takiego pliku w katalogu utilities (WB 3.1 wer 40.35) sprawdzalem w shell...
[#24] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@PrzemasIII, post #23

Sorki, chodzi o katalog Tools.
[#25] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@ppill, post #24

Tak widzi prawidlowo. Po wlozeniu karty turbo znowu wyskakuje mi blad systemu podczas ladowania sie workbecha wiec pewnie to wina karty turbo... Jeszcze jakis pomysly ?? ;)
[#26] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@PrzemasIII, post #25

dobra problem jes taki: Jak wszystko jest na swoim miejscu to komputer dziala bez problemu tzn. Czytnik kart z karta CF, karta turbo Blizzard IV 1230 (phase5) . Natomiast nie "zapodaje" na blacie wb dodatkowego dysku w postaci CF0: natomiast pod PrepCard jest rozpoznawalna , nie moge jej przygotowac jako dysk wyskakuje mi komunikat ze jest zabezpieczona przed zapiasem .
[#27] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@PrzemasIII, post #26

I nie pokaze zadnego dysku jesli nie bedzie on rozpoznany przez system Amigi.
Czyli jesli CF nie bedzie sformatowany, lub bedzie w innym formacie niz FAT.
Co wypisuje komenda INFO ?
[#28] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@Norbert, post #27

no tak z tym ze a600HD rozpoznaje i widzi ja bez problemu. Info wypisuje: mounted disk RAM, HD0, DF0 no disk present. CC0 no disk present,HD1. CC0 ?? co to za volumen ?? po kliknieciu w devs: na cf0: wyskakuje: disk already mounted, ale nadal jej nie widac.

Ostatnia modyfikacja: 14.03.07 13:59

Ostatnia modyfikacja: 14.03.07 14:00
[#29] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@PrzemasIII, post #28

Czy CF0 masz w DEVS:dosdrivers/ ?
Jesli tak to przeniesz w inne miejsce.
Uruchom SnoopDos(SD) potem kliknij na CF0.
Napisz jakie bledy wypisał SD.

A uruchomiles CardReset i CardPatch ?
[#30] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@Norbert, post #29

c:mount open progdir:catalogs/polski/sys odczyt bład
c:mount open locale:catalogs/polski/sys/ odczyt OK
c:mount changeDir System:Storage/Dosdrivers
c:mount open CF0: odczyt OK
c:mount changeDir sys:

Takie linijki wyskakuja widac jest blad ... ale jak go naprawic ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem