[#1] Amiga 1200 i dysk twardy większy niż 4gb
Witam!
Zakupiłem naped CD slim teac i potrzebną przejściówkę mini ide na ide.Teraz poluje na dysk twardy 2,5 cala. Mam pytanie jak na A1200 rom 3.0 zainstalować dysk większy niż 4gb? Gdzie szukać specjalnych programów itd?
Pozdrawiam
[#2] Re: Amiga 1200 i dysk twardy wiêkszy niż 4gb

@ender, post #1

Musisz zdobyć nowe scsi.device i ładować je specjalnym programem uruchamianym z poziomu S-S. Sam używam w ten sposób dysku 10 gb na os3.1. Mogę podesłać potrzebne pliki.

[#3] Re: Amiga 1200 i dysk twardy wiêkszy niż 4gb

@Malin, post #2

A nie potrzebna jest Fast ata itp.? :o

[#4] Re: Amiga 1200 i dysk twardy wiêkszy niż 4gb

@Malin, post #2

Witam!
Jeżeli mógłbyś to chętnie mój mail: profesorek1[at]onet.eu .
Mam pytanko jeżeli mam A1200 z romem 3.0 to też to uruchomię? A czy mogę wgrać WB 3.1 czy musze mieć 3.0 jeżeli mam taki rom?
[#5] Re: Amiga 1200 i dysk twardy wiêkszy niż 4gb

@ender, post #1

Mam pytanie jak na A1200 rom 3.0 zainstalować dysk większy niż 4gb?

Zmapować kickstart 3.1 i używać OS3.5/3.9 - one mają support dla większych dysków. Pod OS3.0 można spatchować scsi.device i użyć odpowiedniego filesystemu z równie dobrym efektem. Nowsze OS-y mają jednak tę przewagę, że poprawnie podają informacje na temat partycji, ilości wolnego miejsca, itp. HDToolBox i okienka systemowe będą pod 3.0 pokazywać głupoty.
[#6] Re: Amiga 1200 i dysk twardy wiêkszy niż 4gb

@Daclaw, post #5

Witam!
Co znaczy zmapować? (Kupić rom 3.1?)
Możesz mi to "łopatologicznie" wytłumaczyć? Może jakiś "artek", który mnie poprowadzi za rękę. Jestem nowy mam troche TEORETYCZNYCH wiadomości o amidze i to wszystko. Z góry dziekuję za ewentualną pomoc.
Mój adres profesorek1[at]onet.eu
[#7] Re: Amiga 1200 i dysk twardy wiêkszy niż 4gb

@ender, post #6

Mówiąc w skrócie to znaczy przerzucić zawartość kickstartu z ROMu lub w tym wypadku z pliku do pamięci fast, służą do tego odpowiednie programy zależnie jaką posiadasz kartę turbo. ok, racja

Ostatnia modyfikacja: 14.03.07 17:45
[#8] Re: Amiga 1200 i dysk twardy wiêkszy niż 4gb

@Kiv_Master, post #7

Na razie żadną. W przyszłości mam zamiar kupić apollo 1230/40, chyba że trafię coś wczesnije w rozsądnej cenie. Wynika, że albo trafię dysk do 4gb (max 9mm wysoki), albo wymienię rom na 3.1, albo zainstaluję fast atę.
Mam pytanko czy WB 3.1 ruszy na romie 3.0 ?
Pozdrawiam pokłony
[#9] Re: Amiga 1200 i dysk twardy wiêkszy niż 4gb

@ender, post #8

Mam pytanko czy WB 3.1 ruszy na romie 3.0 ?

Oczywiście, ruszy.

[#10] Re: Amiga 1200 i dysk twardy wićkszy niż 4gb

@ender, post #1

Mam pytanie a nie ma sensu nowego tematu zakładać a nie doszukałem się na forum jednoznacznej odpowiedzi.. Chodzi o to, że zamierzam kupić dysk twardy, gdzieś koło 80GB. Chciałbym się dowiedzieć jak podzielić ten przyszły dysk na partycje? Mam FAST-ATA MK II (mortal kombat 2 heh) no i AmigaOS3.1. Sprawa tego typu, że HDToolBox nie widzi prawidłowo dysków > 4GB jeżeli o podział na partycje chodzi. Mam HDInstTool z Aminetu, ale nie wiem czy się nada. Nie wiem czy scsi.device nie muszę podmienić czy może jakiegoś "partycjonera" mieć, by sobie ładnie podzielić dysk na np: 20+20+40 GB. Za wszelkie rady i sugestie a tym bardziej gotowe rozwiązania / programy z góry dzięki.

P.S. myślałem o Subway USB, ale drogo to wychodzi z dodatkowym zakupem jakiejś pamięci, to by było najlepsze rozwiązanie, ale odpowiednio droższe więc odpada. Nie wiem zresztą jak Subway USB poradziłby sobie z urządzeńkami, które supportują USB 2.0, czytałem, że tak, ale nie w opcji highspeed, nie wczytywałem się więc total zielono mi. No więc i tak ze względów finansowych obstaję przy hadeku.

[#11] Re: Amiga 1200 i dysk twardy wićkszy niż 4gb

@BagoZonde, post #10

Hej,
Ja uzywam HDInsttools i mam dysk 250 GB (Barracuda 7200.10). Z tego system (3.9) widzi "tylko" 130GB (mam tylko 4xIDE, przy FastAcie chyba pokazaloby mi calosc).
HDInstTools bezproblemowo dysk wykryl i spartycjonowal. Sformatowalem SFSem. Powinno wiec u Ciebie rowniez dzialac.

Pzdr!
Bartek
[#12] Re: Amiga 1200 i dysk twardy większy niż 4gb

@Bartek_S, post #11

To dobra informacja :). Niedawno dla testów podłączyłem skopany dysk 40GB, włączyłem HDInstTools i zrobiłem jedną partycję, ale nie wiedziałem jak zrobić kolejną, czyli jak wydzielić np: 20GB i 20GB, ale popróbuję jeszcze, co się nie da? :D

[#13] Re: Amiga 1200 i dysk twardy wiêkszy niż 4gb

@BagoZonde, post #12

Witam. Tez posiadam FastATA-MKII i dysk WD 80GB wiec moge Ci "cos niecos" ;) podpowiedziec. :) A wiec masz mozliwosc spartycjonowania takiego dysku na dwa sposoby pod FastATA: tryby SPLIT i NOSPLIT. Pierwszy umozliwia dzielenie dysku na partycje logiczne o wielkosci 4.3GB (na tyle czesci logicznych zostanie podzielony twoj dysk czyli 80GB/4.3GB - oczywiscie sluzy to jedynie temu, aby oszukac AmigaOS, ale pozwala na normalne partycjonowanie poniewaz warosc 4.3GB jest "wirtualna") Pewnie zapytasz - a co ten tryb daje? Osobiscie nigdy go ne uzywalem, ale dzieki temu trybowi mozesz ustawic dowolny rozmiar pierwszej partycji jednak ograniczenie jest takie, ze zmusza to do korzystania z FFSa i przypuszczam, ze gdyby cos "wylecialo w powietrze" bedzie trudno odzyskac dane. Oczywiscie taki dysk bedzie prawidlowo dzialal jedynie pod FastATA. Tryb drugi natomiast zmusza do pozostawienia pierwszej partycji w obszarze do wartosci 4.3 GB, ale jednoczesnie umozliwia korzystanie z innych filesystemow (PFS, SFS...) i pozwala podlaczyc dysk pod inna Ami bez kontrolera ELBOXu oraz pozostale partycje powyzej 4.3GB beda wykrywane dopiero po zaladowaniu ATA3.driver (jezeli Ami jest bez FastATA musisz miec odpowiednie scsi.device). Mysle, ze rowniez latwiej bedzie odzyskiwac dane z takego dysku (na SFS to jest przyszcz na...). Mam nadzieje, ze nic nie pokrecilem - jezeli cos napisalem nie tak pewnie mnie poprawia. Powodzenia w bojach! :D

Ostatnia modyfikacja: 24.09.07 11:49
[#14] Re: Amiga 1200 i dysk twardy wiêkszy niż 4gb

@ender, post #6

http://www.exec.pl/artykuly/mumaprom/mumaprom.html

Ludzie...Google wam ukradli??

http://www.google.pl/search?q=mapowanie+romu&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a

Benedykt.

[#15] Re: Amiga 1200 i dysk twardy wiêkszy niż 4gb

@Benedykt Dziubałtowski, post #14

Benedykt, popatrz na daty postow. Kolega BagoZonde podlaczyl sie tylko pod ten watek.

PS.
Jest jeszcze SKick (dziala wysmienicnie ma 020+8fast)... .;) OK

Ostatnia modyfikacja: 24.09.07 11:53
[#16] Re: Amiga 1200 i dysk twardy wiêkszy niż 4gb

@Lokaty, post #13

@Lokaty
Dzięki za posta, wysoce pouczający :). Tu nie było ironii!! Gwoli ścisłości: interesuje mnie zainstalowanie SFS, musiałbym więc pierwszą partycję zrobić np: na 4.3GB a resztę dowolnie? Jakim programem to podzielić? HDInstTools? Bo systemowy HDToolBox (AmigaOS3.1) pokaże mi głupoty. No i ostatnia sprawa, w ATA3Prefs, jak ustawię sobie SPLIT/NOSPLIT to nie zapisuje mi ustawień, przy kolejnym starcie jest SPLIT. I nie daje rady tu ani SAVE ani USE. Słyszałem, że były poprawki tylko nie pamiętam już czy to ATA3Prefs czy ata3.driver.

[#17] Re: Amiga 1200 i dysk twardy wiêkszy niż 4gb

@Lokaty, post #15

Używam RemApollo i kickuję 3.1, a nie wiem jaki to ma związek z moim pytaniem, Benediktos ;P. Jeżeli mi sugerujesz, bym sobie 3.9 zainstalował to czekam na dalsze propozycje ;) <--- żart :D

[#18] Re: Amiga 1200 i dysk twardy wiêkszy niż 4gb

@ender, post #1

Zakładałem podobny temat, wystarczy odpowiednio skompilować dyskietkę z instalerem systemu(trzeba zamienić scsi.device na taki który obsłuży duże dyski). Mnie sie to udało z dyskiem nawet o wielkości 40gb:)

[#19] Re: Amiga 1200 i dysk twardy wiêkszy niż 4gb

@BagoZonde, post #16

Moze "troche" zaczne od konca - jezeli nie masz ostatnich sterow, zglos sie do ELBOXu (podaj im numer kontrolera i swoje dane, jezeli nie jestes pierwszym wlascicielem - powinni podeslac Ci odpowiednie stery... a jak nie to sluze pomoca tylko daj znac wczesniej). Pierwsza sprawa ATA3Prefs zawsze domyslnie "przestawia" na tryb SPLIT. Zeby prawidlowo to wykonac ja zrobilem tak. Odpalilem system z ATA3.driver, odpalilem ATA3Prefs, przelaczylem na NOSPLIT--->USE, odpalilem ponownie ATA3Prefs zobaczylem tryb NOSPLIT--->SAVE. Kazdorazowo jak bedziesz odpalal ATA3Prefs zobaczysz tryb SPLIT (chociaz dysk jest jako NOSPLIT), poprostu program jakos tak "smiesznie" dziala i nie pokazuje wartosci ostatnich ustawiem, ale mysle, ze to nie jest problem. ;) Ja akurat nie trzymie sie kurczowo 3.1 - uzywalem 3.9 i HDToolBox z niego - dziala normalnie. Skoro wolisz 3.1 mysle ze HDInstTools bedzie ok - ludzie robili na nim dyski jak wiem i wszystko bylo ok (w zamierzchlej przeszlosci sam korzystalem z tego programu bo jest calkiem fajny). Co do systemu - max 4.3 GB, a pozniej jak Ci pasi... pamietaj, ze partycje dopiero wykryte beda po odpalenie SetPatch i ATA3.driver (wiec jak bedziesz potrzebowal cos z shella bez s-s zrobic najpierw te dwa polecenia zeby korzystac z tych partycji powyzej). Jeszcze cos? Pozdrowionka. :) OK

EDIT:

Setpatch prawdopodobnie bedzie zbedny nawet... ;)

Ostatnia modyfikacja: 24.09.07 14:05
[#20] Re: Amiga 1200 i dysk twardy wiêkszy niż 4gb

@Lokaty, post #19

Hmm.. no ja nie wiem czy to tylko błąd w Prefsach ATA z wyświetlaniem, bo robiłem USE, potem SAVE. A po resecie kompa jak sobie wchodziłem na HDToolBox czy HDInstTools to miałem ten dysk poćwiartkowany po 4GB (duuużo tego było) i dopiero jak przestawiłem na NOSPLIT (bez resetu) to HDTool widział odpowiednio jeden "złączony" dysk. Podeślij mi na mejla te ata3, mogę do elboxu, nie jestem pierwszym właścicielem, choć poprzedni właściciel spalił MACHy, podarował fastatkę mi, a ja wysłałem do elboxu do naprawy :). Było taniej :). No ale w sumie skoro masz, to po co mam ich frasować :D. Jak znajdziesz trzzas do podeślij pliz. A co do HDToolBox z 3.9 to ciekawe czy pójdzie na 3.1, to chyba nie będzie piractwo jak mi wyślesz HDToolBoxa z 3.9? :D

No OS3.1 nie trzymam się kurczowo bo jestem jakimś krejzolem na jakiego punkcie :D, po prostu nie kupię tego systemu na razie, bo na co innego przeznaczam pieniądze.

Co do ata3.driver przy starcie bez s-s - jasna sprawa :). W końcu po to to jest :).

Dzięki, wyjszłem z ciemności swej niewiedzy, a jak już poinstaluję to napiszę tu jak mi poszło :). Jeszcze tylko czeka mnie zakup dysku ale myślę, że w tym tygodniu się na to porwę.

[#21] Re: Amiga 1200 i dysk twardy wiêkszy niż 4gb

@BagoZonde, post #20

Hdtoolbox z 3.9 chyba raczej tak sam z siebie nie pojdzie.
Z tego co pamietam, to on korzysta z jakichs bibliotek typu np. resource.library. Musza byc one oczywiscie w odpowiedniej wersji. Po wymianie (ale to dosc latwe do wysledzenia co i na co) powinno pojsc.
Oczywiscie - moge sie mylic :)

Pzdr!
Bartek
[#22] Re: Amiga 1200 i dysk twardy wiêkszy niż 4gb

@Bartek_S, post #21

Nie mylisz się Bartku, Lokaty mnie uświadomił. Może i dałoby się to zrobić, ale trochę podmieniania by było i nie ma sensu się tym bawić. Dostałem dyrektywy, dzięki za posty, jak kupię dyska i podzielę na partycje, to się podzielę z kolei doświadczeniem w tej kwestyji :D.

[#23] Re: Amiga 1200 i dysk twardy większy niż 4gb

@BagoZonde, post #22

Gdy bedziesz dzielil partycje to tak zapobiegawczo ostatnia w obszarze 4GB, zakoncz cos kolo 3.8 GB, gdy bedziesz zakladal poza tym obszarem, to pierwsza z nich takze zaloz 200 MB za. Niby to strata 400MB, ale bedziesz mial pewnosc ze nie bedzie problemu gdy z jakiegos powodu nie odpali sie sterownik ata3.driver (FastATA). Ostatniej partycje poza obszarem 4GB, takze nie ustawiaj do konca, tylko zostaw kilkadziesiat MB wolnego.

Co do softu, to liczy sie tylko HDInstTools. FastATA nalezy skonfigurowac na NO SPLIT. W przeciwnym razie bedziesz mial "milion" partycji po 4GB.

Ostatnia modyfikacja: 24.09.07 16:45
[#24] Re: Amiga 1200 i dysk twardy wiêkszy niż 4gb

@BagoZonde, post #22

Bango, Bartek ma czesciowo racje, ale na pewno jeszcze jakies klasy sa potrzebne aby to dzialalo... troche roboty by bylo, ale sama "gra nie jest warta swieczki" - HDInstTools powinien wystarczyc. I koniecznie sie odezwij co zdzialales... .

[#25] Re: Amiga 1200 i dysk twardy wićkszy niż 4gb

@Andrzej Drozd, post #23

@AndrzejDrozd
no właśnie mam teraz dysk 4.3gb, ale jak nadpiszę ostatnią partycję (500mb) powyżej 42% czyli jakieś poniżej 297mb wolnego to najeżdża mi na pierwszą systemową, tracę RDB wtedy i system. Już pare razy ratowałem :).

@Lokaty
Koniecznie się odezwę :), jak obiecałem :)).

addit: fanx Lokaty za ata :)

Ostatnia modyfikacja: 24.09.07 17:12
[#26] Re: Amiga 1200 i dysk twardy wićkszy niż 4gb

@BagoZonde, post #25

Tak. Tez mialem kiedys dysk o podobnej wielkosci i takie same problemy. Teraz juz z kazdym wiekszym dyskiem postepuje podobnie.
[#27] Re: Amiga 1200 i dysk twardy wićkszy niż 4gb

@Andrzej Drozd, post #26

Nom :)
Andrzej, tego tylko nie skumałem do końca:

gdy bedziesz zakladal poza tym obszarem, to pierwsza z nich takze zaloz 200 MB za. Niby to strata 400MB, ale bedziesz mial pewnosc ze nie bedzie problemu gdy z jakiegos powodu nie odpali sie sterownik ata3.driver (FastATA).

Czyli mam rozumieć, że pierwszą partycję nie zakładać od początku dysku tylko gdzieś dalej?
Chodzi właśnie o ten nadpis pierwszej partycji, gdy zapisuje się stuff na ostatniej?

Weźmy to na konkretnym przykładzie, biorę dysk np: 80GB. Pierwszą partycję mam założyć od 200mb wzwyż a ostatnią nie do końca tylko zostawić np: z 400mb? Czyli początków i końców nie ruszać? Tak to zrozumiałem :).

[#28] Re: Amiga 1200 i dysk twardy wićkszy niż 4gb

@BagoZonde, post #27

Potraktuj dysk jak dwa. Czyli pierwsze 4GB to jeden. Zaloz tam ile chcesz partycji do obszaru np. 3.8GB, natomiast kolejne partycje zaloz od np. 4.5 GB. Zostaw takze troche wolnego miejsca na koncu HD.

Pierwszą partycję mam założyć od 200mb

Pierwsza normalnie od poczatku, ale nie zaszkodzi zostawic troche wolnego miejsca.

Ostatnia modyfikacja: 24.09.07 17:50
[#29] Re: Amiga 1200 i dysk twardy wiêkszy niż 4gb

@ender, post #1

Ja dolacze sie z prosba ale chce podlaczyc moje twardziele do 4xEide Eloxu.

Mama rom 3.1, OS3.9, Twardy 80 GB (jeszcze nie kupiony, ale "nosze" sie z zamiarem). Chcialbym wiedziec czy to pojdzie...

Pisza ze 4xEide obsluzy nawet powyzej 120GB?? Jak to jest z TYM kontrolerem?

Kreciu
[#30] Re: Amiga 1200 i dysk twardy wiêkszy niż 4gb

@Krecik, post #29

Nie wiem jak to jest z tym kontrolerem Elboxu, ale mając AmigaOS3.9 to spokojnie obsłużysz wielkie dyski na standardowym kontrolerze.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem