kategoria: A1200
[#1] A1200 + Micronik
Witam.
Jestem posiadaczem A1200 wraz z kartą Micronik ? Zorro IIi ?
Moje pytanie, czy jest możliwość odblokowania portów PCI ?
Jeśli tak to w jaki sposób ?
Jakie karty muzyczne, graficzne lub sieciowe można podpiąć pod różne zlącza ?
Czy warto posiadać takową kartę rozszerzeń ?
Posiadam kartę sieciową pod PCI RLT8139D i chciałbym jej używać na A1200
Dodatkowo podpięta jest karta Fast ACA1232.
Aha, czy jest jakieś oprogramowanie (sterownik) do WB3.x , które będzie "widziało " kartę ZII ?
[#2] Re: A1200 + Micronik

@egzekutor27, post #1

Jestem posiadaczem A1200 wraz z kartą Micronik ? Zorro IIi ?

Zorro II
Moje pytanie, czy jest możliwość odblokowania portów PCI ?

Nie ma możliwości
Jeśli tak to w jaki sposób ?

NIe ma sposobu na to.
Jakie karty muzyczne, graficzne lub sieciowe można podpiąć pod różne zlącza ?

Pod slot video, mozna podłączyć scandoubler, pod gniazda zorroII karty graficzne, muzyczne itd. W internecie znajdziesz dokładne modele, ale koszt jest duży.
Czy warto posiadać takową kartę rozszerzeń ?

Pewnie
Posiadam kartę sieciową pod PCI RLT8139D i chciałbym jej używać na A1200

Kup sloty PCI, czyli mediator.
Dodatkowo podpięta jest karta Fast ACA1232.
Aha, czy jest jakieś oprogramowanie (sterownik) do WB3.x , które będzie "widziało " kartę ZII ?

Podaj model tej karty
[#3] Re: A1200 + Micronik

@_Skiba, post #2

Podepnę się pod temat. Przeczytałem artykuł nt. rozszerzeń w 1200 bo również wpadł mi w ręce mictronic. Wiem, że PCI mają podpięte tylko zasilanie.
Właśnie poznałem cenę Mediatora i się popłakałem...

Pytanie z innej beczki- mam do tego kartę CyberVision 64/3D. Żeby wyświetlić obraz jest potrzebny monitor na 15kHz? Jest na to inny sposób?
[#4] Re: A1200 + Micronik

@_Skiba, post #2

6860 rev 5.44
W takim razie po co są nieaktywne sloty PCI ?
[#5] Re: A1200 + Micronik

@egzekutor27, post #4

Dla takich urządzeń.

To samodzielny pecet na karcie PCI czyli mamy Amigę i PC w jednej budzie. Pamiętam że Mikronik miał takie karty w ofercie.
[#6] Re: A1200 + Micronik

@kubaslonka, post #3

mam do tego kartę CyberVision 64/3D. Żeby wyświetlić obraz jest potrzebny monitor na 15kHz? Jest na to inny sposób?

Wystarczy zwykły vga, będziesz widział tryby z karty graficznej a z AGA będziesz miał na tv poprzez euro.
[#7] Re: A1200 + Micronik

@waldiamiga, post #5

Tylko trzeba było pamiętać o dodatkowym zasilaniu
[#8] Re: A1200 + Micronik

@_Skiba, post #6

No to coś nie działa, bo podłączyłem monitor VGA i kicha... brak sygnału.
Obraz jest tylko poprzez cinch. Raz pojawił się na kablu EURO ale później tylko biały ekran, czy to w trybie RGB czy composite.
Co może być nie tak?
[#9] Re: A1200 + Micronik

@kubaslonka, post #8

Zainstalowałeś CyberGrapX lub Picasso96?
[#10] Re: A1200 + Micronik

@kubaslonka, post #8

Zaistalowales sterowniki do karty graficznej?
[#11] Re: A1200 + Micronik

@kubaslonka, post #3

Panowie troszkę popłynęli.

Jak masz samo CV64 3D to bez scandoublera możesz przez nią uzyskać tylko tryby 31khz
i tylko za pomocą systemu RTG na każdym monitorze pc.

Chcąc mie natywne tryby Amigi musisz posiadać scandoubler i wtedy wystarczy też zwykła monitor pc.

Ostatnia aktualizacja: 25.07.2018 20:47:20 przez damianx
[#12] Re: A1200 + Micronik

@damianx, post #11

Sterowników nie instalowałem żadnych. Podłączając monitor po VGA nie wyświetla nic, pokazuje 0kHz. Obraz jest tylko poprzez composite po cinch. Czy powinienem najpierw zainstalować stery a później przełączyć monitor na źródło z VGA?
[#13] Re: A1200 + Micronik

@waldiamiga, post #5

Witam.
Advantech robi też takie karty z kompletnym PC.
Pozdrawiam
[#14] Re: A1200 + Micronik

@_Skiba, post #2

Pytanie. Dlaczego w trybie Bootselector ( kickstart 3.1 ) nie "widzi" karty Zorro II ? Wcześniej ja wykrywało.
Również w WB też jej nie wykrywa. ( expansion autoconfiguration ) w sysinfo.
Wszystko jest wpięte, płyta 1d4, karta zorro II i aca1232. ( oczywiście również zasilanie pod ZII.
[#15] Re: A1200 + Micronik

@kubaslonka, post #12

Czy powinienem najpierw zainstalować stery a później przełączyć monitor na źródło z VGA?

Tak, a potem (żmudna?) konfiguracja trybów graficznych.
[#16] Re: A1200 + Micronik

@waldiamiga, post #15

Czyli to, że nie mam żadnego obrazu na początku podczas łądowania systemu to jest OK?
[#17] Re: A1200 + Micronik

@kubaslonka, post #16

To, że nie masz obrazu podczas startu systemu jest ok.
To, że nie widzisz karty ZORRO w Boot menu Amigi (Expansion Board Diagnostic) świadczy o problemie (słaby styk gdzieś, uszkodzenie slotów ZORRO, uszkodzenie karty graficznej).
[#18] Re: A1200 + Micronik

@stachu100, post #17

Kartę w diagnostyce mi wykrywa.
Zabiorę się dzisiaj w takim razie za postawienie pod winUAE systemu i ściągnięciu sterów.
[#19] Re: A1200 + Micronik

@_Skiba, post #2

> Moje pytanie, czy jest możliwość odblokowania portów PCI ?

Nie ma możliwości

W tym przypadku to prawda, ale Micronik miał jeszcze jedną wersję ZII do A1200, tą ze SCSI:

Jak się przyjrzeć płycie z bliska - sygnały z PCI idą do miejsca pod jakiś duży układ (qfp 208 czy 240). Może kiedyś zabawię się w zgadywanie co tam miało być (mam tą płytę).

Koło 2000-2001 byłem na rozmowie w Microniku, dokładniej to w ichnim dziale R&D - czyli Microtechnology sp. z o.o. (yeah... "openspace" w starych biurowcach po ZM Ursus), wtedy już tematami amigowymi się nie zajmowali (akurat na tapecie był STB na ColdFire AFAIK, tak bardzo "inspirowany" Amigą, że Topaza można w binarkach było znaleźć) - ja w sumie miałem wtedy fazę "nieamigowania" i jakoś mnie temat archeologii nie interesował (a szkoda). Pamiętam, jak rzuciło mi się w oczy pudło od Foundation Xilinxa, jeszcze to "Aldecowe" (akurat w poprzedniej firmie jechaliśmy na tym samym sofcie i tych samych FPGA/CPLD).

Zakładam, że ludzie pracujący tam wcześniej - gdzieś jeszcze "na rynku" są (OK, kumpel garujący w Samsungu naście lat w zespole ma ludzi po Microniku, ale oni przyszli tam późno, już jak tylko STB robiono a o Amigach nikt nie pamiętał), może by w stanie byli powiedzieć jakie były plany Micronika. A może ktoś zachomikował projekty ;)
[#20] Re: A1200 + Micronik

@konrad_0x42, post #19

To nie Zorro II a Zorro III, nawet slot CPU A3/4000 widać....
[#21] Re: A1200 + Micronik

@waldiamiga, post #20

Panowie, mam mały problem. Podłączyłem po taśmie IDE czytnik kart SD. I póki jest sam, wszystko jest ok. Ale, potrzebuję napędu CD. Po podłączeniu nie wykrywa go ani płyty. Zmieniałem zworki MA/SL/CS. W przypadku ustawienia na MA- system nie startuje, bo konflikt- wiadomo. I teraz pytanie, czy jakieś stery abo co? Dawno temu miałem 1200 i tam wszystko było ogarnięte...
[#22] Re: A1200 + Micronik

@kubaslonka, post #21

W jaki sposób wykrywasz napęd CD ?

Uzyj Finddevice z pakietu idefix.
On pokaże, lub nie, pod jakim unit i Device jest cd , hdd itd
[#23] Re: A1200 + Micronik

@kubaslonka, post #18

Stery powinieneś kupić jak na prawdziwego Amigowca przystało, a nie ściągnąć. CGX 4 chyba nie są jeszcze darmowe. Pamiętaj legalny sprzęt, legalna marka, legalny system, legalne oprogramowanie, legalne sterowniki, legalne kickstarty i wtedy jesteś legalnym Amigowcem.
[#24] Re: A1200 + Micronik

@stachu100, post #17

Co do Expansion Board Diagnostic to na tej karcie wykrywa ( ELBOX 1200/8 )
https://tinypic.pl/yk7ucsym9bk8
https://tinypic.pl/m21k9drhge93

W takim razie dlaczego podobnie nie wykrywa ACA 1232 ? ) Fast oczywiście działa .
[#25] Re: A1200 + Micronik

@egzekutor27, post #24

h

Ostatnia aktualizacja: 28.07.2018 10:38:13 przez kubaslonka
[#26] Re: A1200 + Micronik

@egzekutor27, post #24

W takim razie dlaczego podobnie nie wykrywa ACA 1232

Bo Jans zawalił sprawę
zapytaj _arti on pisał do Jans w tej sprawie.

link
link

Ostatnia aktualizacja: 28.07.2018 10:45:55 przez Dorian3d
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem