[#1] Amiga OS 3.9
Witam, czy istnieje strona gdzie mógłbym przeczytać opis instalacji systemu 3.9 krok po kroku?
Jakie są wymagania tego systemu?
Pozdrawiam :D
[#2] Re: Amiga OS 3.9

@PRIMER, post #1

Rzuć okiem:
http://www.amiga.vel.pl/ (czasami nie działa - pewnie autor pracuje!)
http://ato.exec.pl/os39faq/os39faq.html
http://os.amigaworld.de/index.php?lang=en&page=8
Powodzenia.

Przemyślenia prywatne:
1. Nie instaluj polskich locali wcześniej niż w locale update z BB2.
2. Dobrze przed instalacją BB1 skopiować do C: installera z BB2.

Ostatnia modyfikacja: 31.03.07 22:57
[#3] Re: Amiga OS 3.9

@PRIMER, post #1

Instrukcje dostajesz razem z systemem, a wymagania masz napisane na pudełku. Nie zauważyłeś tego? A może masz pirata?
[#4] Re: Amiga OS 3.9

@kmilota, post #3

Insrukcja o ile pamietam jest na plycie z systemem...Ale moze mi sie pomylilo z osem 3.5...

[#5] Re: Amiga OS 3.9

@Mat, post #4

Dokładnie. Jest na płycie z AmigaOS3.5 i 3.9.
[#6] Re: Amiga OS 3.9

@PRIMER, post #1

[Post usunięto. Powód - prowokacja, trollowanie, off-topic]
[#7] Re: Amiga OS 3.9

@Mat, post #4

[Post usunięto. Powód - prowokacja, trollowanie, off-topic]
[#8] Re: Amiga OS 3.9

@Andrzej Drozd, post #7

No, trudno. Pojde sie samoubiczowac, abo lepiej cos napisze ;)
[#9] Re: Amiga OS 3.9

@kmilota, post #5

Pudełko z krótką ulotką dokładane było do OS 3.5 (zresztą dość ładnie wydrukowane). System 3.9 był sprzedawany w opakowaniu od CD i tu opis był bardzo zdawkowy (ktoś tu pisze o piractwie, a sam nie wie).
Instrukcje są na płycie, ale po Angielsku i Niemiecku. Jak ktoś nie zna lub zna słabo to prosi o opis po Polsku. Wcale nie musi mieć od razu pirata.
Fakt - wymagania systemów są na obu opakowaniach opisane.

Ostatnia modyfikacja: 01.04.07 19:26
[#10] Re: Amiga OS 3.9

@kmilota, post #3

Jeżeli nie istnieje strona gdzie mógłbym coś na temat instalacji przeczytać, to może ktoś z was ma jakiś opis i mógłby mi pomóc?

Ostatnia modyfikacja: 01.04.07 19:38

Ostatnia modyfikacja: 01.04.07 19:39
[#11] Re: Amiga OS 3.9

@PRIMER, post #10

Tego Pana prosze nawet zabanowac i ani nie myslec o edycji komentarza. A to sie nam czerwone trolle szerza. Mniej jesc, wiecej owocow i oddawac krew! A nie pisac jakies glupoty :P

DODANE: Ej Ty, nie zmieniaj opisu gdy ja cos pisze. :P

Ostatnia modyfikacja: 01.04.07 19:41
[#12] Re: Amiga OS 3.9

@PRIMER, post #10

Przecież Kitech podał Ci 3 linki w 2 komentarzu. Zwłaszcza 2 jest bardzo dobry, bo wyjaśnia problemy, o których nie ma w instrukcji. Postawienie samego systemu jest bardzo proste i wymaga jedynie kliknąć na ikonkę install. Dalej trzeba czytać co installer pokazuje. Aby "dogładzić" system w szczegółach trzeba poczytać linki na poscie 2.

Ostatnia modyfikacja: 01.04.07 19:50
[#13] Re: Amiga OS 3.9

@AS, post #12

Dzięki
A cha jeszcze jedno, czy mając w tej chwili system 3.5 mogę przeprowadzić aktualizację nie tracąc danych?
[#14] Re: Amiga OS 3.9

@PRIMER, post #13

Tak, jest w installerze opcja upgreatu z OS 3,5. Choć wielu twierdzi, że lepiej postawić OS 3,9 czysty (tzn. na goły 3.1).

Ostatnia modyfikacja: 01.04.07 20:15
[#15] Re: Amiga OS 3.9

@AS, post #14

Nie wiem ilu jest wielu. Ale normalni uzywaja zalatanego 3.1

3.5/3.9 to zlo, do szescianu :P
[#16] Re: Amiga OS 3.9

@Andrzej Drozd, post #15

Popieram tego pana, a OS3.1 z Magellanem to jest cudo.

[#17] Re: Amiga OS 3.9

@Malin, post #16

Ja miałem (mam) OS 3.9 długo i nie mogę narzekać na ten system. OS 3.5 jakoś mi nie podszedł do gustu, ale poprawki w 3.9 są dobre. Tak właściwie, to 3.1 z poprawkami daje 3.9 (no poza paroma rzeczami).

[#18] Re: Amiga OS 3.9

@AS, post #17

Nie mylisz sie, poniewaz "mowisz i masz", i to nawet dziala. Ale gdybys mial nawyki z OS3.0/3.1, to dzialanie 3.9 doprowadziloby Cie do "pasji", tej negatywnej. Lepiej latac 3.1. Bez Reaction da sie zyc. Nic madrego tylko dla Reaction nie powstalo, zawsze byly/sa jakies alternatywne rozwiazabnia w MUI lub DOS.
[#19] Re: Amiga OS 3.9

@Andrzej Drozd, post #18

Coś jest w tym co piszesz, ponieważ jak się przesiadłem na 3.5 i zaraz potem na 3.9, to na początku też nie mogłem się przestawić. Jednak ja miałem kartę graficzną i tu OS 3.9 prezentuje się dobrze.

A tak uściślając to przeszedłem wszytskie systemy od 1.3.3. Pamiętam jak z 1.3.3 przesiadłem się na 2.04, to też przeszkadzały mi pewne nowe rozwiązania.

Ostatnia modyfikacja: 01.04.07 22:07
[#20] Re: Amiga OS 3.9

@Kitech, post #2

Kitech napisał(a):

> Rzuć okiem:
> http://www.amiga.vel.pl/ (czasami nie działa - pewnie
> autor pracuje!)

Owszem czasem strona nie chodziła ale od dobrych 2 tyg. już jest dość stabilnie i rzadko kiedy strona nie jest dostćpna. Druga domena w razie problemów to: http://amiga.beskidlan.hopto.org taka byle jaka ale zawsze działa

[#21] Re: Amiga OS 3.9

@Andrzej Drozd, post #11

Tego Pana prosze nawet zabanowac

Człowiek się pyta na amigowym forum o AmigaOS a ty mu grozisz banowaniem?
Skoro nie potrafisz pomóc to nie troluj bo twoje posty są na żenująco niskim poziomie.

Ostatnia modyfikacja: 02.04.07 12:09
[#22] Re: Amiga OS 3.9

@kmilota, post #3

W późniejszej wersji (drugiej edycji AOS3.9) sprzedawana była tylko sama płyta w cienkiej przezroczystej okładce zaklejonej naklejką H&P - nawet nie dawali żadnej obwoluty do pudełka, gdzie byłoby cokolwiek napisane. Dobrze, że sprzedawali w plastikowej okładce a nie w papierowej kopercie.

[#23] Re: Amiga OS 3.9

@PRIMER, post #10

A z czym odnośnie instalacji masz problem? Poza uruchomieniem instalera i wybraniem partycji, gdzie ma być system tam nie ma za bardzo co opisywać.
Wymagania AmigaOS 3.9 jak i inne informacje masz na stronie prducenta
http://www.haage-partner.de/aos39/aos39sys-e.htm
http://www.haage-partner.de/aos39/index-e.html

Ostatnia modyfikacja: 02.04.07 12:04
[#24] Re: Amiga OS 3.9

@amigafan, post #21

Andrzej odniósł się do fragmentu posta, którą jego autor sam usunął.
[#25] Re: Amiga OS 3.9

@amigafan, post #22

amigafan napisał(a):

> Dobrze, że sprzedawali w plastikowej okładce a nie w papierowej kopercie.

Cóż, ja kupiłem (w eFUNZINe) Amiga OS 3.9 właśnie w papierowej kopercie - nie była to płyta używana, tylko nowa i oczywiście oryginalna. Jak widać, wydanie AmigaOS z roku na rok stawało się coraz bardziej "ekonomiczne", szkoda tylko że to samo nie odbiło się na cenie.
[#26] Re: Amiga OS 3.9

@AS, post #19

A ja jakos nie wiem o co Wam chodzi...Mnie tam przesiadka z 3.1 na 3.5 a poten na 3.9 nie sprawila zadnego problemu. Nie wiem w czym 3.9 jest gorszy od 3.1?

[#27] Re: Amiga OS 3.9

@amigafan, post #23

Głównie chodzi mi o to że naczytałem sie żeby nie instalować os 3.9 na istniejący os 3.5 bo może to powodować problemy.Posiadam sporo oprogramowania na dysku i nie chciał bym zrobić sobie kłopotu dlatego wypytuję co będzie optymalne w moim przypadku czy jest sens zmiany systemu na 3,9 jakie zalety ma ten system w stosunku do os 3,5 jakie problemy mogą się pojawić jeżeli zainstaluję os 3.9 na os 3.5???

Posiadam A-1200 escom rev 1D4, rom 3.1 w obudowie e/box,fast ata,apollo 040/40 32 mb,stacja hd,cd rom,hd samsung oraz western digital,interface klawiatury vektor,
[#28] Re: Amiga OS 3.9

@PRIMER, post #27

Przedewszystkim im mniej łatek używasz tym mniej problemów z instalacją OS 3.9. Ja zainstalowałem OS 3.9 na OS 3.5 jako aktualizację i poza zmianami potrzebnymi Fast Acie nie miałem żadnych problemów.
A tak na marginesie ja kupiłem OS 3.9 w pudełku bez żadnych naklejek-plomb, nawet nie zafoliowaną. Do dziś zastanawiam się ilo osób z okolic Tarnowa ma mojego OS-a
[#29] Re: Amiga OS 3.9

@Andrzej Drozd, post #15

Dziwny jesteś albo masz słabiutką A1200. Ja na swojej A4000 nie wrócę do AmigaOS3.1 z dwóch powodów. Pierwszy to: system jaki dostałem wraz z nową A4000 to był AmigaOS3.0 i taki miałem na dyskietkach. Drugi to: jak można było kupić AmigaOS3.5 to go kupiłem i zainstalowałem, to samo zrobiłem z AmigaOS3.9.
Tak więc nie ciągnie mnie do AmigaOS3.1, bo go nawet nie miałem, a z AmigaOS3.9 nie mam problemów.
[#30] Re: Amiga OS 3.9

@kmilota, post #29

Zgodzę się z moim przemówcą. Dodam od siebie że stary OS3.9 nawet połatany jak u mnie działa bardzo stabilnie pod jednym warunkiem! Że sprzęt na którym jest użytkowany jest sprawny w 100% Ostatnio sporo modernizowałem swoją ami, usunąłem kilka usterek które były powodoem częstych i niespodziewanych zwiech systemu. Od tego czasu nie narzekam na stabilność os3.9+łatki :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem