Forum » PPA
[#1] Kanał IRC
Cześć,

Ostatnio chciałem wejść na kanał #PPA / irc.freenode.net i jakież było moje zdziwienie, gdy otrzymałem komunikat, że nie mogę wejść, bo kanał ze względu na dużą ilość spamu ma ustawioną flagę +r. Tak się składa, że jestem dość częstym odwiedzającym i jakoś nikt nie uwzględnił mojej ksywy ani mojego IP na liście wchodzących. Zresztą sam pomysł oflagowania kanału #PPA flagą +r uważam za idiotyczny! To na pewno nie wzmocni pozycji Amigi czy PPA w Polsce. Bezsens totalny. Niech ktoś coś z tym zrobi! O jakim spamie wspomina pomysłodawca? Jakoś nie zauważyłem. Szczątkowa ilość userów generuje spam tak? I jeszcze się ich blokuje. Wymieńcie administratora kanału i to czym prędzej, bo facet ma nierówno pod deklem.
[#2] Re: Kanał IRC

@zilog, post #1

Kolega się nie denerwuje, to nie #PPA tylko FreeNode ustalił +R, globalnie. Ksywę sam rejestrujesz podając email i hasło, a następnie to weryfikujesz przy logowaniu.

https://freenode.net/kb/answer/registration
[#3] Re: Kanał IRC

@zilog, post #1

Filtr został tymczasowo zdjęty, można wejść bez rejestracji.
[#4] Re: Kanał IRC

@zilog, post #1

O jakim spamie wspomina pomysłodawca?
https://freenode.net/news/spambot-attack
https://freenode.net/news/spam-shake

O takim. A jak ktoś jest zbyt leniwy, żeby sobie regnąć nicka na freenode i woli obrażać ludzi na PPA, to może ma po prostu nierówno pod deklem.

Tak, jak napisał MadMan, na razie zdjąłem +r, żeby sprawdzić czy atak spamu się zakończył. Jeżeli się zakończył, to flaga pozostanie zdjęta. Jeżeli nie, to wróci.

Ostatnia aktualizacja: 20.08.2018 11:43:39 przez Krashan
[#5] Re: Kanał IRC

@Krashan, post #4

Zakładaj dalej +r, to niedługo sam ze sobą będziesz rozmawiał. No może jeszcze w "rozmowie" udział wezmie kanałowy bot.

Nie rejestrowałem nicka na freenode i nie zamierzam rejestrować a takich osób jak ja jest więcej. Ustawiając +r, ograniczasz i tak niewielu już ludziom, którzy wchodzą na #ppa dostęp.

...i to jest właśnie chore.
[#6] Re: Kanał IRC

@zilog, post #5

Nie rozumiesz powagi sytuacji jaka wtedy miala miejsce.
Kilkanascie osob co doslownie piec minut z losowymi nickami wchodzila na kanal zasmiecajac go wywalajac megabajty tekstu praktycznie o niczym. Cos trzeba bylo zrobic.

Ostatnia aktualizacja: 20.08.2018 21:52:20 przez Phibrizzo
[#7] Re: Kanał IRC

@zilog, post #5

Nie rejestrowałem nicka na freenode i nie zamierzam rejestrować
Dlaczego?
[#8] Re: Kanał IRC

@zilog, post #5

Przy okazji, wygląda na to, że atak spamerów się skończył, więc +r jest zdjęte od wczorajszego popołudnia. Zapraszam.
[#9] Re: Kanał IRC

@Krashan, post #8

Jak sprawdzić czy mam zarejestrowany nick? Wczoraj zajrzałem, ale nie za bardzo wiem jak to rejestrować, bo to co wpisałem w konsoli wylądowało na publicznym.
[#10] Re: Kanał IRC

@adam_mierzwa, post #9

Jakby Twój nick był zarejestrowany to dostaniesz info:
-NickServ- This nickname is registered. Please choose a different nickname, or identify via /msg NickServ identify <password>.

/msg Nickserv help
- pomocne informacje. Nikt nie powinien mieć problemu z rejestracją. Poza tym serwery freenode dają z automatu +R każdemu niezarejestrowanemu userowi, więc nie ma co strzelać focha, tylko trzeba te swoje nicki porejestrować.
[#11] Re: Kanał IRC

@zilog, post #1

Niestety pojawili się kolejni spamerzy-dowcipnisie, wrzucający ASCII arty na dwa ekrany. W związku z tym przywróciłem flagę +r. Do wejścia na kanał wymagane jest zarejestrowanie swojego nicka na NickServie.
[#12] Re: Kanał IRC

@zilog, post #5

Nie no, zarejestrowanie nicka to jakiś wielki problem? Parafrazując pewien dobry film... "To tylko jedna komenda a ty zachowujesz się jak by ktoś krzywdził twoją matkę."
Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem