Forum » PPA
[#1] Pewien wywiad
Może mi się coś pokręciło, lecz mocno mi się wydaje że tak z kilkanaście lat temu, mniej więcej w momencie gdy powstawała na PPA tematyczna strona gry Exodus: The Last War czytałem wywiad z jednym z autorów gry. Mam nieodparte wrażenie że czytałem go właśnie na PPA, lecz dzisiaj przeglądając sekcję publicystyka - wywiady oraz gry - wywiady na nic takiego nie natrafiłem. Jeśli więc link przypadkowo gdzieś zaginął, to proszę o przywrócenie go do życia.

Jeśli jednak to mi się coś pokręciło i nie było takiego materiału na PPA, to najmocniej przepraszam i jednocześnie proszę o informację dotyczące tego w jakim innym miejscu taki wywiad mogę znaleźć, bo tego że taki wywiad miał miejsce, jestem pewien na 100%.
[#2] Re: Pewien wywiad

@MUFA-amigaone-pl, post #1

Wywiady z Bugajnym i Furmankiem są cały czas tam gdzie były - tutaj. Wyszukiwarka też do nich prowadzi, gdy wpiszemy frazę Exodus i zaznaczymy Artykuły.

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2018 12:08:13 przez mailman
[#3] Re: Pewien wywiad

@mailman, post #2

Ok dzięki za pomoc.

Ja oczywiście wszedłem w ten dział, tyle że w w opcjach wyszukiwania po tekście przeglądarki internetowej wpisałem frazę "Exodus" no i nie znalazłem nic, gdyż ci panowie są wymienieni jako autorzy gry "Astral". Z całym szacunkiem dla Astrala, to jednak nie jest najważniejsza i najbardziej znana gra w ich dorobku, więc jeśli pisałoby "Wywiad z Andrzejem Bugajnym, autorem gier Astral i Exodus: The last War" to z pewnością byłoby to łatwiejsze do znalezienia.
[#4] Re: Pewien wywiad

@MUFA-amigaone-pl, post #3

Przeczytałem te dwa wywiady i to jednak nie są materiały o które mi chodziło. O Exodusie może są tam ze trzy zdawkowe zdania. Ja pamiętam że czytałem bardziej szczegółowy wywiad, gdzie grafik opowiadał o tym jak to wiele czasu renderował ładną kolorową grafikę, a potem i tak musiał to konwertować do mniejszej palety kolorów, przez to efekt końcowy był znacznie gorszy.

Czy ktoś kojarzy, gdzie taki wywiad mógłby być? Google nie wyświetla niczego szczególnego, więc może na jakimś zinie dyskowym
[#5] Re: Pewien wywiad

@MUFA-amigaone-pl, post #4

Uderz do Benedykta (chyba robił z nimi wywiad), Leon ma z nim/do niego kontakt.
[#6] Re: Pewien wywiad

A może w piśmie PPA?
[#7] Re: Pewien wywiad

@Krashan, post #6

To, co w piśmie jest na portalu.
[#8] Re: Pewien wywiad

@mailman, post #7

Nie nie, to były zdecydowanie starsze czasy niż pismo.

No nic zanurzając się w poszukiwania archeologiczne, natknąłem się chyba na jeden feler PPA. Mianowicie gdy wejdziemy w archiwum aktualności, to tam jest podlinkowany rok 2001, przy czym najstarsze newsy są datowane na 17 sierpnia 2002. Wcześniejsze miesiące prowadzą po prostu do pustych stron. Domyślam się że uciekło parę rzeczy ze starej bazy, jednakże jeśli nie macie zamiaru tego kiedyś uzupełnić, to nie bardzo widzę sens trzymania odnośników do pustych stron, które narażają czytelnika tylko na niepotrzebne klikanie.
[#9] Re: Pewien wywiad

@MUFA-amigaone-pl, post #8

Może przy użyciu wayback machine z archive org udało by się odzyskać te materiały?
[#10] Re: Pewien wywiad

@MUFA-amigaone-pl, post #8

Dzięki za zgłoszenie. Czytelnik istotnie jest narażony na to ryzyko - jego czas zostanie bezpowrotnie stracony. Co do bazy to nic z niej nie uciekło - pierwsza wiadomość z aktualności dodana do bazy jest w tej bazie od początku. Po prostu wcześniej nie było bazy. Natomiast rok 2001 był od zawsze na sztywno wpisany od początku w kodzie archiwum. Czy to błąd czy zamiar - nikt tego już teraz nie pamięta. Wcześniejsze aktualności były prowadzone w formie aktualizacji plików statycznych html a parsowania i importowania ich do bazy nikt się nie podejmował.

Ostatnia aktualizacja: 27.08.2018 14:52:42 przez grxmrx
[#11] Re: Pewien wywiad

@Gżegżółka, post #9

Może przy użyciu wayback machine z archive org udało by się odzyskać te materiały?

Ja już sobie poszukiwania odpuściłem, nie jest to dla mnie sprawa życia i śmierci na którą będę poświęcał tygodnie. Możliwe że było to na ACP, które niby z woli byłych adminów wisi na sieci jako "baza historyczna", a z drugiej strony bardzo słabo spełnia to zadanie, gdyż skorzystanie z tamtejszej wyszukiwarki każdorazowo konczy się błędem 404. Możliwe że było w jakimś zinie.

Nie ważne i tak Exodusowi poświęcę najwyżej minutowy fragment w materiale, kţory będzie obejmował przegląd kilkunastu RTSów. Liczyłem że natrafiając na ten wywiad, przypomnę sobie jakieś szczegoły, natrafię na ciekawostkę, którą będzie można potem "sprzedać" ponownie widzom, ale równie dobrz mógłbym nie natrafić na nic ciekawego. Nie będę więc dalej zaprzątał sobie tym głowy.

Dzięki wszystkim za dobre chęci pomocyOK
[#12] Re: Pewien wywiad

@MUFA-amigaone-pl, post #11

A może to był Total Amiga, a nie papierowy PPA?
[#13] Re: Pewien wywiad

@MUFA-amigaone-pl, post #11

Im dłużej o tym myślę tym bardziej mi też się to przypomina. To raczej nie był wywiad, ale komentarze lub post na forum lub jakiś tekst na stronie Bugajnego (jeżeli jeszcze istnieje).
[#14] Re: Pewien wywiad

Możliwe, że szukałeś tego.
Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem