Forum » PPA
[#1] Forum na telefonie: za krótkie tytuły wątków
Często wchodzę na ppa na telefonie (bo często wchodzę na ppa szeroki uśmiech). Włącza mi się strona renderowana pod telefon (HTML5?). Ogólnie wszystko dobrze tylko obserwuję, że w sekcji tematów aktywnych wątków, ok. 1/3 miejsca jest marnowane.

To pewnie prosty select(left(...)) na bazie -- ma predefiniowaną długość X znaków.

Postuluję aby
1) zwiększyć X o ok. 40%
2) wyraz NOWY zastąpić znakami N!
3) trzykropek w nazwie skracanej (...) zastąpić dwukropkiem (..)

Wtedy nie 40% a 80% tytułów wątków będzie czytelne na mobile.

Obecnie jak chcę znaleźć (na telefonie) interesujący mnie wątek, mam z tym problem, wprawdzie inny niż na onet.pl ale statystycznie równie istotny (na Onecie są tytuły artykułów w stylu "Prezydent znanego kraju grozi znanemu miliarderowi" - żadnych konkretów, żadnych nazwisk).

Dlatego na Onet nie wchodzę szeroki uśmiech
[#2] Re: Forum na telefonie: za krótkie tytuły wątków

@David, post #1

...Włącza mi się strona renderowana pod telefon (HTML5?). Ogólnie wszystko dobrze ...

To ty chyba do graffiti nie wchodzisz...
[#3] Re: Forum na telefonie: za krótkie tytuły wątków

@MariuszK, post #2

Oooo panie graffiti to jest całkiem rozjechane
[#4] Re: Forum na telefonie: za krótkie tytuły wątków

@MariuszK, post #2

No nie. Ale to o wiele niższy priorytet.

Żeby nie być gołosłownym:

[#5] Re: Forum na telefonie: za krótkie tytuły wątków

@David, post #4

A bo ja wiem... Na mobilnym chromie wygląda to całkiem normalnie, ale graffiti to miazga...
[#6] Re: Forum na telefonie: za krótkie tytuły wątków

@David, post #4

Pytanie jaki to telefon? Bo widac że masz niską rozdzielczość ekranu.
Na galaxy s8+ forum wygląda normalnie.
[#7] Re: Forum na telefonie: za krótkie tytuły wątków

@MariuszK, post #5

Na mobilnym DuckDuckGO wygląda to tak samo, tylko czcionka ciut większa, ale to chyba kwestia rozdziałki wyświetlacza.
[#8] Re: Forum na telefonie: za krótkie tytuły wątków

@Jaro2k , post #6

Na j3 też jest OK. Niczego jak na obrazkach. W Graffiti też wszystko jest OK.

Do autora wątku jaki model telefonu, jaki system, podaj jakieś ustawienia itp.?
[#9] Re: Forum na telefonie: za krótkie tytuły wątków

@mailman, post #8

Już wiem o co chodzi, faktycznie jest tak jak mówi. Nie patrzcie na ppa.pl/forum, tylko na ppa.pl - układ wielokolumnowy zjeżdża się do jednokolumnowego i box "Forum" ma faktycznie skrócone tytuły wielokropkami. To też występuje na pececie jak się zmniejszy okno przeglądarki (lub na firefoksie sam viewport przy pomocy ctrl+shift+m)

Można by to ugryźć przy pomocy CSSowego text-overflow: ellipsis. Chyba wszystkie cywilizowane przeglądarki to obsługują.

Ostatnia aktualizacja: 22.05.2019 18:22:22 przez teh_KaiN
[#10] Re: Forum na telefonie: za krótkie tytuły wątków

@mailman, post #8

W Graffiti też wszystko jest OK.

aha, jeśli to według Was wygląda ok:

to ja się nie dziwię, że taki stan trwa bez mała jakieś 10 lat.
iPhone jakiś stary (pewnie 5S) z iOS-em 12.1.4 i Safari, jakby co.
[#11] Re: Forum na telefonie: za krótkie tytuły wątków

@snajper, post #10

No ja też iPhone 8, Safari wkleiłem wyżej.

Może lepiej zrobić ankietę ("jak często wchodzisz na PPA przez tel kom" : "wcale, rzadko, często = co 1-2 dni, b.często = kilka razy dziennie").

Jeśli wyjdzie to, co sądzę (czyli, że co najmniej często), wówczas P.T. Redakcja będzie miała motywację, żeby zaatakować temat mobilnego przeglądania oraz pisania postów.
[#12] Re: Forum na telefonie: za krótkie tytuły wątków

@MariuszK, post #5

Tez nie widzę problemu z posta nr 1, tzn. mam to samo i to dla mnie są bzdury a nie problemy. Można kliknąć na dole w "wątków" by wejść w pełną listę; chyba jeden klik to nie problem.
Problem dla mnie jest w Wiadomościach - o, tam to kilka milimetrów palec się omsknie i dramat ;)
[#13] Re: Forum na telefonie: za krótkie tytuły wątków

@David, post #4

iPhone 4s, iOS 9.3.5, Safari 9

[#14] Re: Forum na telefonie: za krótkie tytuły wątków

@adam_mierzwa, post #12

u mnie wygląda podobnie. A wracając do graffiti, dodam, że na tym samym zestawie nie działa tam ocenianie zdjęć (można sobie wciskać te gwiazdki i d.pa). Nie wiem jak na innych mobilnych. Czy tego problemu już nie zgłaszałem poprzez "Zgłoś błąd", to nie pamiętam.
[#15] Re: Forum na telefonie: za krótkie tytuły wątków

@snajper, post #10

A co byś tutaj chciał widzieć? Miniaturkę do miniaturki do miniaturki? Kiedyś w końcu wejdziesz na duży obrazek i rozjedzie Ci się. Jakie widzisz rozwiązanie?
[#16] Re: Forum na telefonie: za krótkie tytuły wątków

@snajper, post #14

A to nie jest chyba nasz problem (oceny). U mnie na telefonie na wielu innych stronach nie działają takie funkcje. Nie jesteśmy wyjątkiem.

Zgadzam się, że prywatne wiadomości wyglądają słabo i to rzeczywiście nadaje się do naprawy.
[#17] Re: Forum na telefonie: za krótkie tytuły wątków

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #13

Wiecie, że sprawdzacie nie w tym miejscu co trzeba, nie? Przeczytajcie mój post. Nie na forum a w ostatnich tematach na głównej portalu. ;)

Fix ze zdjęciami - w CSSie można ustawić maksymalną szerokość obrazka względem ekranu czy tam kontenera nadrzędnego. A jak nie to idzie to zrobić JSem który będzie się co sekundę odpalał i sprawdzał czy obrazek nie jest większy niż rozmiar ekranu i jak tak to zmieniał jego wymiary. Nie trzeba kisić do tego miniatur, można to zrobić w locie w przeglądarce.
[#18] Re: Forum na telefonie: za krótkie tytuły wątków

@mailman, post #15

A co byś tutaj chciał widzieć?

chciałbym widzieć obrazek, bez wpychającego się centralnie na niego pola z opisem. Oczywiście, że jak się uprę, to zawsze mogę sobie w ten obrazek jeszcze raz kliknąć i wtedy będę widział cały, tylko nadal wydaje mi się, że z tym opisem na środku to jest efekt nie do końca zamierzony. Dodam, że opis przesłania również tytuł obrazka - który niby wchodząc do graffiti i tak wcześniej widzę, ale np. pod obrazkiem wyświetlanym na głównej już nie (tudzież przy przeskakiwaniu między kolejnymi obrazkami z poziomu strony wyświetlającej dany obrazek).

Ostatnia aktualizacja: 23.05.2019 11:06:14 przez snajper
[#19] Re: Forum na telefonie: za krótkie tytuły wątków

@adam_mierzwa, post #12

Windows i wszystko jasne 😂 u mnie na Androidzie 9 w Chrome wygląda wszystko normalnie, po za graffiti, ale wystarczy obrócić telefon o 90 stopni i jest ok.
Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem