[#1] dziwne zachowanie HD SCSI
Witam
Po ostatnich bojach z dyskiem LVD/SE zakupilem bardziej zwyczajny, standardu scsi2. Jest poprawnie wykrywany, ladnie spartycjonowany itp. itd. itvp.
Jest jednak zawsze jakies ale: podczas 2-ch wieczorow zabawy dysk samoczynnie wylaczyl sie z 5-6 razy. Byly to wylaczenia w losowo wybranym czasie - podczas botowania systemy z w/w dysku; chwile po zaladowaniu systemu.
Po prostu slychac jak sie wylacza; jednoczesnie zamraza sie system nie wiem co jest grane? Probowalem rozniastych ustawien w scsi menu bppc.
Czyzby dysk sie konczyl?

[#2] Re: dziwne zachowanie HD SCSI

@11MASTEr, post #1

Umiera innego wytłumaczenia nie widzć.

[#3] Re: dziwne zachowanie HD SCSI

@11MASTEr, post #1

Możesz sprecyzować jak to jest z tą losowością? Bo nie rozumiem do końca. W losowych momentach czy tylko przy uruchamianiu systemu?

Może napięcia skaczą? Start OS'a to spory wysiłek dla maszyny.

Napisz coś o swojej konfiguracji. Spróbuj pociągnąć dysk z innej zasiłki (nawet jeśli masz 'dużą' Amigę z mocnym zasilaczem...).

Ostatnia modyfikacja: 08.06.07 18:05
[#4] Re: dziwne zachowanie HD SCSI

@11MASTEr, post #1

losowe wyłączanie się dysku scsi może mieć wiele powodów
a) zworki (najbardziej prawdopodobne)
b) nieodpowiedni kabel (też prawdopodobne)
c) zepsuty dysk

mialem w sunie dysk lvd i się wyłączał bo coś bylo zwalone w debianie dla sparców ale potem poprawili u sie przestał wyłączać

Ostatnia modyfikacja: 08.06.07 19:34
[#5] Re: dziwne zachowanie HD SCSI

@11MASTEr, post #1

Gdzie mieszkasz (nie znalazłem w Paubase)?

[#6] Re: dziwne zachowanie HD SCSI

@Kitech, post #5

Jak to nie?! Musi byc, a nawt jest:
http://www.ppa.pl/paubase/showuser.php?id=199
:)

[#7] Re: dziwne zachowanie HD SCSI

@11MASTEr, post #1

Tutaj jest manual do tego hadeka:
http://www.fujitsu.com/downloads/COMP/fcpa/hdd/discontinued/mab3xxx_prod-manual.pdf
pelna nazwa to: MAB3091SP ID:JW

Poprosze kogos kompetentnego o zerkniece na tego guida i opisanie gdzie jakie zwory maja byc.

dzieki OK

[#8] Re: dziwne zachowanie HD SCSI

@11MASTEr, post #6

No tak, tylko, że szukałem pod: 11master!!! Szkoda, że trochę daleko.

[#9] Re: dziwne zachowanie HD SCSI

@11MASTEr, post #1

Podaj szczegółowe informacje jak masz ustawione:

1. SCSI na BlizzPPC, chodzi o kolejne LUN, czy masz włączoną reselekcje itp. wszystko i to szczegółowo.
2. Jaka taśma, jakie przelotki i jak zaterminowana. Na urządzeniu czy jest terminator wpinany na koniec taśmy?
3. Tylko dysk czy jeszcze jakieś urządzenie pracuje na taśmie?
4. Wersja systemu?
5. JAk masz zazworkowany dysk? dokładnie. Oprócz ID jeszcze jakieś funkcje?

[#10] Re: dziwne zachowanie HD SCSI

@11MASTEr, post #1

Miałem tak w A500. Przyczyna, jak to często bywa w Amidze, leżała w zasilaniu. Podłączyłem urządzenia SCSI do osobnego zasilacza i problem ustąpił.
[#11] Re: dziwne zachowanie HD SCSI

@11MASTEr, post #1

No i jedna sprawa sie wyjasnila. - okazalo sie po ciezkich bojach, ze dysk byl walniety, najprawdopodobniej uszkodzony boot sector. Stad te problemy z uruchomieniem i zweryfikowaniem/rozpoznaniem dysku przez oprogramowanie/kontroler.

No i na dobra sprawe dalej nie wiadomo na 100% czy dyski LVD beda dzialac czy nie beda z amigowymi kontrolerami scsi.

Podsumowujac moje boje z scsi doszedlem do kilku wnioskow: (pisze tutaj o a1200 i blizzardzie 603e+ 240/60)
1) niby scsi to dma i mniejsza zajetosc cpu to jednak na mojej ami duet FastATA+Executive wydaje sie duzo szybsze
2) na pewno fastATA bylaby szybsza na karcie apollo 40/40 (wiem bo mialem - 9,5Mb/s) wiec scsi zostaje w tyle.
3) o wiele bardziej skomplikowana zworkologia porownawszy scsi i pata - pomijam tutaj trudnosci z przelotkami.
4) niestety trudniej dostac dyski scsi niz pata, a jesli nawet uda sie dostac to kosztuja krocie, pomijam tutaj rowniez to, ze zazwyczaj sa to uzywki.
5) pojemnsci dyskow sa nie do porownania - mialem ostatnio w ami HD 300GB pata taki sam dysk scsi (o ile jest produkowany) kosztowalby chyba z 10 razy wiecej
6) wiem, ze oprokramowanie/kontroler scsi pozwala ustawic dyski jako macierz raid 0 w celu przyspieszenia (duzy plus) jednak reszta jak wyzej.

Takie jest moje zdanie, mozliwe, ze taka ocena jest efektem mojego juz wieloletniego korzystania z faty - zdania jednak nie zmienie :)

pozdrawiam

dodano: moj 999 post :)

Ostatnia modyfikacja: 12.07.07 19:44
[#12] Re: dziwne zachowanie HD SCSI

@11MASTEr, post #11

Od lat używam w Ami SCSI i mam trochę odmienne zdanie.

1) niby scsi to dma i mniejsza zajetosc cpu to jednak na mojej ami duet FastATA+Executive wydaje sie duzo szybsze

A jakiego kontrolera SCSI używasz? BO tej informacji nie widziałem.

2) na pewno fastATA bylaby szybsza na karcie apollo 40/40 (wiem bo mialem - 9,5Mb/s) wiec scsi zostaje w tyle.

UWSCSI na CSPPC to teoretyczne 40MB/s i realne ponad 30MB/s (przy dobrych dyskach LVD)

3) o wiele bardziej skomplikowana zworkologia porownawszy scsi i pata - pomijam tutaj trudnosci z przelotkami.

Tego nie rozumiem. Jakie przelotki? To IDE mi się zawsze kojarzył z przelotkami 2,5=>3,5
Trochę nie rozumiem gdzie masz "bardziej skomplikowaną zworkologię" standardowo 3 zworki do ustawienia ID w zakresie od 0 do 7 - 7 ma kontroler więc trzeba dać inny, jeżeli masz tylko jeden dysk to zdejmujesz wszystkie zworki bo to zawsze oznacza unit 0 i koniec kombinowania. Jeżeli masz dyski 68pin to masz możliwość większej liczby ID (dwie zworki więcej) i włączenie terminacji w SE lub przejście w tryb SE w LVD - jeżeli dysk jest produkowany w obu wariantach to za te funkcje odpowiada ta sama zworka. Resztę zworek olewasz i zostawiasz wyłączone.

4) niestety trudniej dostac dyski scsi niz pata, a jesli nawet uda sie dostac to kosztuja krocie, pomijam tutaj rowniez to, ze zazwyczaj sa to uzywki.

Trudniejsze do dostania? Przecież tony dysków się walają na allegro i w cenach wcale nie większych niż podobne dyski IDE.
SCSI mają DUŻO większą trwałość niż IDE więc używane spokojnie przeżyją nówki IDE.
Zresztą nie czarujmy się - IDE też nie będziesz brał nówek do Ami bo dziś mniejszych jak 80GB czy 120GB to nie dostaniesz.

5) pojemnsci dyskow sa nie do porownania - mialem ostatnio w ami HD 300GB pata taki sam dysk scsi (o ile jest produkowany) kosztowalby chyba z 10 razy wiecej

300GB przecież na pewno podłączyłeś to tylko żeby zobaczyć "czy zadziała" a nie z myślą o realnym używaniu w Amidze więc o czym tu mówić
W specyfikacji SCSI nie chodzi o pojemność a przede wszystkim o niezawodność i szybkość.
Dyski SCSI w "normalnych" pojemnościach są znośne cenowo.

6) wiem, ze oprokramowanie/kontroler scsi pozwala ustawic dyski jako macierz raid 0 w celu przyspieszenia (duzy plus) jednak reszta jak wyzej.

Nie słyszałem aby którykolwiek amigowy kontroler SCSI miał sprzętową funkcję RAID. Możesz to rozwinąć?

Nie widziałem tego wątku wcześniej bo może bym pomógł.
Kilka osób stąd pisało do mnie na priv w sprawach związanych ze SCSI w Ami (LVD/SE, terminacje, itp) i jak do tej pory udawało mi się pomóc i wyjaśnić wszelkie "zawiłości".

Ostatnia modyfikacja: 12.07.07 20:58
[#13] Re: dziwne zachowanie HD SCSI

@amigafan, post #12

Dlatego napisalem, ze to moje subiektywne zdanie.

Co do raida to oprogramowanie z phazy5 scsiconfig czy jakos tak pokazuje wpis (obok dysku) RAID - nie bawilem sie tym poniewaz nie uruchomilem jednej sztuki a co dopiero 2 :)

[#14] Re: dziwne zachowanie HD SCSI

@amigafan, post #12

jakiego kontrolera SCSI używasz? BO tej informacji nie widziałem.

Podsumowujac moje boje z scsi doszedlem do kilku wnioskow: (pisze tutaj o a1200 i blizzardzie 603e+ 240/60)

[#15] Re: dziwne zachowanie HD SCSI

@11MASTEr, post #13

Offtopicowo napiszę:

Gratz 1000 postu!!

Benedykt

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem