Co jakiś czas powraca temat przeglądania PPA na Amigach, zwłaszcza tych słabych. Uprzedzając pytania, to nie jest wpis marudzący, ani z serii „niech ktoś”, a tym bardziej „niech admini PPA”.
Zanim powstało WWW i język HTML, istniał taki popularny protokół (wraz z przeglądarkami)
Gopher. Przeznaczony był głównie do przeglądania tekstów. Jego zaletą są bardzo niskie wymagania, klient Gophera jest nawet na C-64, oraz są trzy na Amigę.
Oczywiście znaczenie i zasięg Gophera w dzisiejszych czasach są znikome, ale trwa on wciąż w swojej niszy (niczym Amiga

), a obecnie przeżywa nawet pewien renesans, są np. klienty na Androida, jest aktywnie rozwijany program serwera, jest wyszukiwarka (Veronica-2), jest około 200 aktywnych serwerów, co ciekawe wpisanie w Weronice słowa "Amiga" daje ponad 300 hitów.
Wracając do PPA. Eksperymentując, postawiłem sobie serwer Gophera i napisałem prosty skrypt zasysający główną stronę PPA i prezentujący ją jako goły tekst poprzez Gophera. W najbliższym czasie mam zamiar zautomatyzować proces (odświeżanie co 15 minut) i dodać pobieranie newsów z innych amigowych serwisów (nie tylko polskich), tworząc coś w rodzaju agregatora newsów, które przeglądać będzie można na każdej Amidze mającej dostęp do sieci i to bez czekania 5 minut aż IBrowse zdekoduje obrazki.
Mały kłopot mam z wyborem kodowania polskich znaków. We współczesnej „gopherosferze” zaznacza się tendencja do używania UTF-8, ale istniejące na Amidze programy tego nie ogarną. Potestuję jak się mają dostępne na Amigę programy do ISO-2, mogę też bez większego trudu udostępnić kilka wersji alternatywnych (np. UTF-8, ISO-2 i bez ogonków). Po głowie chodzi mi napisanie unowocześnionego klienta ogarniającego UTF-8, protokół Gophera jest bardzo prosty, więc jest to realne, a silnik do wyświetlania unikodu już mam.
Kto ma ochotę, może skierować dowolną przeglądarkę Gophera na teleinfo.pb.edu.pl:70 (port 70 jest standardowy dla tej usługi).