[#1] A3k za 1k
Na gieldzie http://www.ppa.pl/gielda/index.php?cat=1 wisi sobie oferta A3000 w nieco rozbudowanej wersji.
Co sadzicie o tej ofercie. Chyba lepiej to brac niz rozbudowywac A1200, ale 1000zl to spora kasa i na grafe tez troche trzeba bedzie wydac.
Jakies sugestie?

[#2] Re: A3k za 1k

@necavi, post #1

lepiej rozbudowac A1200.

Ostatnia modyfikacja: 28.06.07 16:31
[#3] Re: A3k za 1k

@necavi, post #1

Ech, cos co zawsze chcialem miec... wlasnie w takiej konfiguracji + jakas GFX, ale coz... juz nie te czasy :( Rodzina, dzieci, samochod... ;)

[#4] Re: A3k za 1k

@arti040, post #3

I nie ma to, jak sie zalogowac nie na ten profil... admin, skasuj "arti040" ;)

[#5] Re: A3k za 1k

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #2

Na pewno?
Taniej może i tak, ale nie lepiej.
A3000, oczywiście dobrze rozbudowana jest wydajniejsza od A1200, również rozbudowanej.
Oczywiście to tylko moje zdanie... ;)
[#6] Re: A3k za 1k

@DanielJ., post #5

Niektórym ECS może nie przypasować ;)

[#7] Re: A3k za 1k

@Korni, post #6

Korni, niektórym...
Według popularnej encyklopedii internetowej kości AGA nie miały większego zastosowania...
[#8] Re: A3k za 1k

@necavi, post #1

Cena trochę za wysoka. Jakbyś stargował ze 200 zł to byłoby OK.

Przy tej okazji znów porozpaczam jak to parę lat temu sprzedałem swoją A3000D (płyta główna w najnowszej wersji 9.03)+ROM3.1+Buster11+rozbudowany RAM na płycie (sam zdobywałem i wymieniałem ten ROM i Buster i RAM w kościach ZIP) z dyskiem, klawiaturą itp za 800zł (dorzucając przy okazji stary ROM 2.04 i Buster9). A teraz moja była Amiga stoi sobie w sklepie info-serwis (cały czas w tej samej konfiguracji) za 1650zł!
Ech...

Ostatnia modyfikacja: 28.06.07 17:03
[#9] Re: A3k za 1k

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #2

Jak wspomne sobie moje niegdysiejsze boje z A1200 to mnie ciarki przechodza ok, racja co ona potrafila wyczyniac i teraz chcialbym uniknac niestabilnosci bo Amy w "zestawie kanapkowym" w ktorym sie cos luzuje to nie jest szczyt marzen.
Ma ktos z Was A3000? Co powoduje najwieksze klopoty na co trzeba zwrocic uwage?

[#10] Re: A3k za 1k

@necavi, post #9

Miałem A3000 więc odpowiem.

Po pierwsze w desktop nie masz w obudowie miejsca na CD-ROM - musisz go podłączyć zewnętrznie np przez wbudowane SCSI. I tu uwaga - NIE MOŻNA (a przynajmniej mnie się nie udało) mieć na wbudowanym SCSI jednocześnie urządzenia zewnętrznego i wewnętrznego tzn jak dasz dysk do środka to NIE uruchomisz CD. Wyjściem jest zewnętrzna obudowa SCSI i tam mieć dysk i CD.

Oryginalnie A3000 nie ma na szynę karty procesora wyprowadzonego sygnału INT-2 przez co NIE użyjesz dostępnych na kartach procesorów do A4000 konrolerów SCSI czy karty CVPPC czy samego procesora PPC.
Z takiej karty będziesz mógł wykorzystać tylko procesor+RAM.
Opis doprowadzenia INT-2 do złacza jest w necie ale wymaga to lutowania na płycie A3000. (być może sprzedawana Amiga już to ma zrobione)

Warto zaznaczyć, że wbudowane SCSI w A3000 jest dosyć wolne ok 5MB/s (to co prawda 2x więcej niż wbudowany kontroler IDE w A4000/A1200) ale jak ktoś siedział na UWSCSI (CSPPC) lub FastATA to jest tragicznie wolno.

Jeżeli masz ROM3.1 i Buster11 to odpada Ci sporo problemów (m.in warto wiedzieć, że NIE da się uruchomić Amigi bez ROMu3.x gdy jest karta z procesorem 060 - wymaga co najmniej ROMu 3.x)

Następna sprawa - raczej musisz mieć jakąś dodatkową kartę procesora ze względu na RAM - na płycie głównej są kostki ZIP dziś praktycznie nie do dostania i w ten sposób nie rozbudujesz RAMu (A3000 oryginalnie miała 2MB CHIP i 4MB FAST) wystrzegaj się modeli gdzie jest 1MB CHIP bo może się okazać, że jest tam stary układ Agnus i nie da się rozbudować CHIPu (poza tym niedostaniesz takich kostek) a 2MB CHIP warto mieć nawet jeżeli masz kartę gfx.

Kolejna ważna rzecz to to, że A3000 ma "specjalne" swoje stacje dyskietek HD - inne nie będą po prostu pasować - więc warto się upewnić czy ta oryginalna działa.

W obudowie A3000desktop jest bardzo mało miejsca na kartę procesorową wzwyż (nad nią są stacje FDD i dysk) więc raczej nie polecam żadnej karty z 040 bo praktycznie nie da się tam zainstalować chłodzenia (co najwyżej bardzo niski radiator ale przy 040/40 to jest tak "na styk") więc jeżeli już to raczej karty z 060.

Upewnij się, że to te nowsze modele Amigi z 030/25 a nie 030/16 - te nowsze miały koprocesor 82/25 a te starsze 81/16

Najnowsza wersja płyty głównej A3000 to 9.03

Jakbyś miał jeszcze jakieś pytania odnośnie A3000 to pisz na priv.

Ostatnia modyfikacja: 28.06.07 17:11
[#11] Re: A3k za 1k

@amigafan, post #10

THX amigafan za calkiem spora dawke rzeczowych informacji.
Jak wyglada w A3000 praca kart graficznych, i ktora najlepiej by dzialala z nia, jaki system graficzny wybrac?

[#12] Re: A3k za 1k

@necavi, post #11

najlepiej to chyba cvppc albo voodoo3, tak samo jak na pozostalych amigach

a bardziej realnych rzeczy to najszybszą kartą na zorro jest picassoIV

[#13] Re: A3k za 1k

@necavi, post #11

Jeżeli kartę graficzną to co najmniej na ZorroIII, są to w kolejności od najlepszej:
- Picasso IV
- Piccolo SD64 (nie mylić ze "zwykłą" Piccolo)
- CyberVision64 (bez 3D)
- CyberVision64/3D
- Retina Z3

Oczywiście najlepsza wśród amigowych kart to CyberVisionPPC ale do tego jest potrzebna CyberStormPPC/MK3 (cena karty to ponad 1000zł).

Moim zdaniem jak już PCI to lepiej w A1200. W dużych Amigach te karty są podłączane przez ZorroIII (czyli mają transfer jak inne karty ZIII i wolniejszy niż CVPPC), poza tym PCI jest koszmarnie drogie i fizycznie blokuje wszystkie inne sloty Zorro.

Co do systemu graficznego to tylko Picasso96 (lepszy, szybszy i łatwiejszy niż CGX). Używając CVPPC jesteś skazany na CyberGraphX bo ta karta nie ma sterownika w P96.
[#14] Re: A3k za 1k

@necavi, post #9

dlatego ja poszedlem po rozum do glowy i dalem sobie spokoj z klasykami bo taniej,zdrowiej i do tego szybciej.Polecam ci zastanowienie sie nad innymi rozwiazaniami.

[#15] Re: A3k za 1k

@AmiChris, post #14

Prawda, choć klasyk to fajny oldschool jest :D

[#16] Re: A3k za 1k

@amigafan, post #13

> Co do systemu graficznego to tylko Picasso96 (lepszy, szybszy i łatwiejszy niż CGX).

slyszalem calkiem odwrotnie. P96 nie ma nawet normalnego edytora etc.

http://en.wikipedia.org/wiki/CyberGraphX

Ostatnia modyfikacja: 28.06.07 20:38
[#17] Re: A3k za 1k

@AmiChris, post #14

W sumie masz racje tylko co? Dla mnie interesujacy bylby docelowo OS4 ale na czym to zainstalowac? Propozycje sprzetowe typu 4k zl za Micro A1 to nie dla mnie. Nawet gdybym mial taka kase.
Wiec mam 2 wyjscia.
1. Klasyk w rozsadnej cenie
2. Poczekac

[#18] Re: A3k za 1k

@necavi, post #17

ekhm...prosze nie bic ale jest dobra alternatywa...pegasos + mos ok, racja

[#19] Re: A3k za 1k

@AmiChris, post #18

A ja myslalem, ze wyraznie zostalo napisane OS4... albo osleplem?

[#20] Re: A3k za 1k

@necavi, post #17

Klasyk w rozsadnej cenie to raczej tylko A1200+BPPC+BV ... oczywiscie nie biore pod uwage tego, czego nigdy nie zaoferuje taka konfiguracja... chociaz jest wiele osob, ktore nie narzekaja. A OS4 na takim sprzeciku (widzialem na 160MHz, BV, 128MB...) dzialal stabilnie i w miare szybko.

[#21] Re: A3k za 1k

@Lokaty, post #20

A slyszal kiedy definicje slowa alternatywa?

Pojecie stabilnosc i szybkosci bywa bardzo wzgledne.Mozna czekac na os4 kolejne lata i kisic sie przy klasyku,kazdy robi to co lubi.

[#22] Re: A3k za 1k

@AmiChris, post #18

No wiesz zaraz bic sprzetowo Peg nie wyglada zle ale jak pisalem interesuje mnie Amiga OS a kwestie sprzetowe sa dla mnie drugorzedne. Dla mnie (i prosze teraz mnie nie bic :D ) OS4 moze chodzic (natywnie!) na plytach glownych z x86.

[#23] Re: A3k za 1k

@AmiChris, post #18

Ja uważam, że najlepsza. Co nie zmieni faktu, że jak ktoś chce
AmigaOS4 to kupi ten system+sprzęt mimo tego, że system ma wciąż wiele
braków, niewielka ilość programów godnych uwagi, pomijam kwestie
wystroju, która nie przypada mi do gustu oraz reaction czy stare
mui3.9, które mało ma wspólnego nawet z mui3.9 znanym z mosa. Tak
czy siak jest to na pewno lepsze rozwiązanie niż AOS3.x, w dodatku
system się rozwija, programów jest trochę nawet ciekawszych. Najgorzej
przedstawia się ta cała sprawa w sądzie... Ale podobne historie to
raczej nic dziwnego. Niech wygra Hyperion.

[#24] Re: A3k za 1k

@Korni, post #23

...że jak ktoś chce AmigaOS4 to kupi ten system+sprzęt
chciec to ja sobie moge ale cena/mozliwosci sprzetu tez o czyms swiadcza przynajmniej dla mnie.
Kiedys ceny szalone mialy Maki, dzis Mak Mini (z PPC) moze juz byc dla innych interesujaca alternatywa, a dla mnie cenowym punktem odniesienia.

[#25] Re: A3k za 1k

@AmiChris, post #21

A slyszal kiedy definicje slowa alternatywa?

Oczywiscie. Dotyczy wielu wymiarow mojego zycia.

Pojecie stabilnosc i szybkosci bywa bardzo wzgledne.

O tym wspomnialem w poprzedniej wypowiedzi... .

Mozna czekac na os4 kolejne lata i kisic sie przy klasyku,kazdy robi to co lubi.

Ty stwierdzasz kisic, a inni biora "sprawe" "klasikowania" za dobra zabawe przy egzotycznym sprzecie i juz.

A po za tym trzymajmy sie merytorycznego punktu rozmowy. Pozdrawiam. :)

[#26] Re: A3k za 1k

@necavi, post #24

W takim razie nie pozastaje Ci nic innego jak CZEKAĆ

[#27] Re: A3k za 1k

@amigafan, post #13

To moze dorzuce pare swoich wrazen (choc z A3000T), kosci ZIP, DIP mozna zdobyc dosc latwo, ja rozbudowalem do 16mb FASTu i 2mb CHIPU wylutowujac kosci z ...rozszerzenia fastu/slowu do A500, moze tez wykorzystac karty typu 4mb FASTU do a1200 na ZIPach.

natomiast u mnie ten komputer nie znalazlby na dzien dzisiejszy zastososowania..czemu?...bo uzywam Ami w 90% do dem..w AGA..

[#28] Re: A3k za 1k

@necavi, post #17

Ja bym się wstrzymał na twoim miejscu, do wyjaśnienia sporu po miedzy Hyp i Ainc, gdy hyperion wygra to jest nadzieja że os4 pojawi się na wiecej platform w tym moze nawet na apple czy pegi :)
[#29] Re: A3k za 1k

@blackhat, post #28

Trzeba trzymać kciuki za Hyperion...
[#30] Re: A3k za 1k

@DanielJ., post #29

Czy ja wiem?... Od czasów Commodore nikt nic dobrego dla Ami nie uczynił. A samo Commodore przypomina żulerskiego 'ojca' co 'zrobi' a potem ma gdzieś swoje dziecko.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem