[#1] AmigaOS 3.1.4 bez polskiego jezyka :-/
Przyznam, że trochę mnie wkurzył brak polskiego języka przy instalacji AmigaOS 3.1.4,
a chyba nawet grecki jest czy tam duński.. raz że społeczność Amigowa w Polsce i była i jest duża, to tak samo wiele aplikacji czy hardwaru też było i jest robione przez Polaków, więć "nasz" wkład jest bardzo duży uważam...

nawet ich próbowałem opieprzyć za to na ich forum ale się cholera nie mogłem zalogować nie wiem czemu..

niby jest tam jakieś fanowskie tłumaczenie dostępne na Aminecie ale nie w tym rzecz..
[#2] Re: AmigaOS 3.1.4 bez polskiego jezyka :-/

@mateusz_s, post #1

Dla mnie to nie problem.

Oczywiście język PL w telefonie, laptopie, to fajny bajer, ale ktoś musi to zrobić lub ktoś inny, musi za to zapłacić.

Osobiście do tej pory, tak na telefonie jak na moim laptopie, mam wszystko po angielsku.

Jak się wszystko używa tylko w wersji PL, to ciężko będzie się angielskiego nauczyć.
[#3] Re: AmigaOS 3.1.4 bez polskiego jezyka :-/

@mateusz_s, post #1

Przyznam, że trochę mnie wkurzył brak polskiego języka przy instalacji AmigaOS 3.1.4,
a chyba nawet grecki jest czy tam duński.. raz że społeczność Amigowa w Polsce i była i jest duża, to tak samo wiele aplikacji czy hardwaru też było i jest robione przez Polaków, więć "nasz" wkład jest bardzo duży uważam...

Faktycznie teraz dopiero zauważyłem. Dziwne bo wydawało mi się że Mandi działał nie tylko w temacie lokalizacji AOS4.

nawet ich próbowałem opieprzyć za to na ich forum ale się cholera nie mogłem zalogować nie wiem czemu.

Kilka tygodni temu zmieniali hosting. Generalnie jak twierdzi Hyperion, wszystkie niedogodności związane z przenosinami zostały już rozwiązane i problemy z logowaniem nie powinny już występować. Niemniej na samym początku tak nie było i pomagało jedynie skasowanie ciasteczek dla ich strony i forum. Może spróbuj tej metody.
[#4] Re: AmigaOS 3.1.4 bez polskiego jezyka :-/

@David, post #2

Jak się wszystko używa tylko w wersji PL, to ciężko będzie się angielskiego nauczyć.

Tak tylko nie wszyscy mają potrzebę znać obcy język.

Jakiego kickstarta potrzeba do uruchomienia AmigaOS 3.1.4?
[#5] Re: AmigaOS 3.1.4 bez polskiego jezyka :-/

@amikoksu, post #4

3.1
[#6] Re: AmigaOS 3.1.4 bez polskiego jezyka :-/

@Dorian3d, post #5

Chyba nie bardzo.. dyskietka instalacyjna nie pojdzie na romie 3.1, trzeba albo wymienic romy albo zrobic soft kick
[#7] Re: AmigaOS 3.1.4 bez polskiego jezyka :-/

@mateusz_s, post #1

Z tego co wiem to wszystko jest porobione a to kiedy panowie opierdalacze to udostępnią to inna inszość.
[#8] Re: AmigaOS 3.1.4 bez polskiego jezyka :-/

@mateusz_s, post #1

alesz fakap po stronie hiperjonie
[#9] Re: AmigaOS 3.1.4 bez polskiego jezyka :-/

@mateusz_s, post #6

jak nie jak tak
wb 3.1 nie pujdzie na rom 3.14
Ale wb 3.14 pujdzie na rom 3.1

Ostatnia aktualizacja: 16.02.2020 07:11:22 przez Dorian3d
[#10] Re: AmigaOS 3.1.4 bez polskiego jezyka :-/

@Dorian3d, post #9

pujdzie

[#11] Re: AmigaOS 3.1.4 bez polskiego jezyka :-/

@recedent, post #10

dlatego w 3.1.4 nie ma polskiego jeżyka..

jak to mówią - lepiej komuś zrobić łaskę niż laske :P
[#12] Re: AmigaOS 3.1.4 bez polskiego jezyka :-/

@amikoksu, post #4

Tak tylko nie wszyscy mają potrzebę znać obcy język.

To prawda. Jednak warto i zdecydowanie polecam, gdyż jest to de facto jedyny język międzynarodowy.

Oczywiście super jest zobaczyć wersję PL w nowym wydaniu AmigaOS... Ale mnie cieszy bardziej samo wydanie nowej wersji AmigaOS.
[#13] Re: AmigaOS 3.1.4 bez polskiego jezyka :-/

@David, post #12

gdyż jest to de facto jedyny język międzynarodowy

Bez sensu uczyć się tylko dlatego (wcześniej: nie wszyscy mają potrzebę znać obcy język), że jest to język międzynarodowy ale mniejsza o to.

Czyli na 3.1 uruchomi się OS 3.1.4.
Tu widzę 3.1.4 z ROMem https://retroami.com.pl/index.php?id_product=187&controller=product&id_lang=6. To już chyba lepiej kickstart zmienić?
[#14] Re: AmigaOS 3.1.4 bez polskiego jezyka :-/

@mateusz_s, post #1

Próbowałeś doinstalować polskie locale?
link
[#15] Re: AmigaOS 3.1.4 bez polskiego jezyka :-/

@amikoksu, post #13

Ja sobie zamowilem dyskietki wraz z romem w amiga store, tylko trzeba pamietac zeby wybrac odpowiedni model Amigi z listy, ale dziady nie przyslali mi nr licencji, mieli doslac, ale cisza.. wiec ich olalem i licencje kupilem sobie na stronie hyperiona, bo chcialem moc sciagnac update i miec wszystkie dyskietki jako adfy tez, plus obrazy romow (pliki z kickstartem) zeby calosc moc testowac tez na winuae
[#16] Re: AmigaOS 3.1.4 bez polskiego jezyka :-/

@Arturo, post #14

Tzn. Az tak mi nie zalezy na polskim jezyku, natomiast chodzi o zasady, w update z 2019, dorzucili jeszcze dwa jezyki, szkoda ze o nas nie pamietali.. testowalem te locale z linku, nie pokrywaja wszystkich komend np. Z menu.. nie mam.problemu z j. Angielskim ;)
[#17] Re: AmigaOS 3.1.4 bez polskiego jezyka :-/

@Dorian3d, post #9

Moze cos zle spawdzilem, ale zanim zmienilem rom na 3.1.4 wlozylem dysk instalavyjny 3.1.4 wczytala sie tylko gorna belka wb i koniec, nie jestem juz pewny.. zawsze mozna wszystko sprawdzic sobie wczesniej na winUae ;) zanim cos zainstaluje na prawdziwej a1200 to tam sobie testuje
[#18] Re: AmigaOS 3.1.4 bez polskiego jezyka :-/

@amikoksu, post #13

jak nie masz kic to po zainstalowaniu
os 3.14 instalujesz dyskietke modules
działa na 3.1 rom
[#19] Re: AmigaOS 3.1.4 bez polskiego jezyka :-/

@David, post #2

Padłem. Na AmigaOS chcesz się uczyć angielskiego? Czyli chcesz mi powiedzieć że więcej używasz Amigi niż PC czy smartfona?
[#20] Re: AmigaOS 3.1.4 bez polskiego jezyka :-/

@amikoksu, post #13

Bez sensu uczyć się tylko dlatego (wcześniej: nie wszyscy mają potrzebę znać obcy język), że jest to język międzynarodowy ale mniejsza o to.

O bogowie! Zmarnowałem sobie życie, po co ja się uczyłem (i nadal uczę) angielskiego i niemieckiego... aaa cholercie zapomniałem, że potrzebuję w pracy, na urlopie, co by dokumentacje techniczną przeczytać lub raport popełnić, obejrzeć film w oryginale(zwłaszcza jak się jest u znajomych za granicą), zamówić jedzenie w szwajcarskiej restauracji... uhhh już się uspokoiłem jednak jest to potrzebne.

A tak serio cytowana wypowiedź to jest dla mnie hit! Jestem całym sercem za, by powstał dział 'złote myśli' co by tam wrzucać takie kwiatki jak wyżej! Bo to gniecie system w kilku miejscach i składa w kostkę. :)
[#21] Re: AmigaOS 3.1.4 bez polskiego jezyka :-/

@RadziN, post #20

Nie mierz wszystkich swoją miarą. Nie pisałem w Twojej osobie. Nie wszyscy potrzebują znać język/i obcy. Jak to dla ciebie kwiatki, to gratuluję głupoty.

Dzięki.

Ostatnia aktualizacja: 16.02.2020 13:17:46 przez amikoksu
[#22] Re: AmigaOS 3.1.4 bez polskiego jezyka :-/

@RadziN, post #20

Chciałbyś aby wszyscy bili ci pokłony w uznaniu za twój wysiłek i umiejętności, bo potrafisz zamówić jedzenie?

Czy to tak trudno zrozumieć że nie wszyscy muszą się znać i interesować tym samym?

Jeśli w twoim przypadku "tak", to może dopisz to sobie do listy do nauczenia się.

Od nastu lat mieszkam w UK, i znam tu masę Polaków którzy mieszkają tu i pracują od lat, a znają zaledwie kilkadziesiąt słów z których część nadal błędnie wymawiają i nie potrafią ich napisać. Mnie też to dziwi, ale jak widać można. I nie zrozum mnie źle, (bo widzę że możesz mieć z tym kłopot), nie podaję ich jako przykładów do naśladowania, tylko jako przykład że można iść pod prąd i nie umierać. ;)

Albo może inaczej, czy wiesz że od paru lat to język mandaryński jest bardziej popularny na świecie niż angielski? A skoro tak sobie cenisz międzynarodowość to czy zamierzasz iść za tym trendem i zacząć się go uczyć? Nie?!?! Czyli z własnego punktu widzenia potrafisz ocenić czy jest ci coś potrzebne, ale postawić się na czyimś miejscu nie umiesz. Cóż widocznie w twojej pracy ta umiejętność nie jest potrzebna.

Miłego dnia. :)
[#23] Re: AmigaOS 3.1.4 bez polskiego jezyka :-/

@ZbyniuR, post #22

czy wiesz że od paru lat to język mandaryński jest bardziej popularny na świecie niż angielski?

Kto Ci takich głupot naopowiadał... to, że używa się go w Chinach, na Tajwanie, Singapurze gdzie ogółem mieszka bardzo dużo ludzi nie znaczy, że jest najbardziej "popularny" na świecie.
Angielski jako język drugi/język obcy jest najczęściej używanym językiem świata, póki co.
Prosta sprawa, chcesz być samodzielny w kwestiach związanych ze zrozumieniem/posługiwaniem się językiem obcym to się go uczysz. Nie chcesz - nie uczysz się.
[#24] Re: AmigaOS 3.1.4 bez polskiego jezyka :-/

@ZbyniuR, post #22

@ZbyniuR
Wybacz ale nie przekonasz mnie, że umiejętność posługiwania się językiem obcym jest jak to określił Amikoksu "Bez sensu uczyć się..." i do tej kwestii referowałem. Podałem tylko po co mi to (i innym) w sposób jasny przedstawiając użycie i co zabawne strzelam ale 95% tego forum potrafi dokładnie to samo.

Chciałbyś aby wszyscy bili ci pokłony w uznaniu za twój wysiłek i umiejętności, bo potrafisz zamówić jedzenie?

A my wszyscy mam Ci bić brawo bo wyjechałeś z kraju bo nie mogłeś sobie tu poradzić czy wódź plemienia sprzedał Cię za paczkę fajek bo nie było by w kraju z Ciebie pożytku? Też potrafię być uszczypliwy... i baardzo dobrze wiesz, że to co napisałem do Amikoksu było li tylko przejaskrawieniem w dobrze wiadomym celu.

@Amikoksu
Za to Ty może mnie mierzyć swoją miara? Lepiej się poucz przy amigowaniu Ci się przyda i to bardzo.
[#25] Re: AmigaOS 3.1.4 bez polskiego jezyka :-/

@RadziN, post #24

Nie pisałem że nauka języka obcego jest bezsensu. Kłania się czytanie ze zrozumieniem.
Bez sensu uczyć się tylko dlatego (wcześniej: nie wszyscy mają potrzebę znać obcy język), że jest to język międzynarodowy

Lepiej się poucz przy amigowaniu Ci się przyda i to bardzo.

Uczę się całe życie. Nie wszyscy są alfami i omegami jak niektórzy.
[#26] Re: AmigaOS 3.1.4 bez polskiego jezyka :-/

@RadziN, post #24

Określenia "bez sensu" użył a propo uzasadnienia że to jego międzynarodowość ma być powodem do jego uczenia się, a nie do samego uczenia się jako takiego. Ale mniejsza, bo te drobne nieporozumienia rosną z postu na post jak śnieżna kula. Myślę że wszyscy się zgodzimy że jak ktoś chce się uczyć to może, a jak nie chce to nie musi, i wypijmy za to. :)

PS.: Wódz mnie nie sprzedał tylko dopłacił by nie zabrali, bo nie mógł sobie ze mną poradzić. ;D
[#27] Re: AmigaOS 3.1.4 bez polskiego jezyka :-/

@tom256, post #19

Na AmigaOS chcesz się uczyć angielskiego?

Douczyć, utrwalić. Uczyłem się jakieś 20-25 lat temu i owszem, pomagały mi w tym, języki poprzestawiane na EN, zarówno na komputerach, jak i telefonach komórkowych (różne modele, różne systemy).

Twierdzisz, że tłumaczenie słowa "Cancel" jako "Poniechaj" jest poprawne? To ja osobiście wolę "Cancel".
[#28] Re: AmigaOS 3.1.4 bez polskiego jezyka :-/

@David, post #27

Mnie też irytowały dziwne polskie tłumaczenia i wolałem system w oryginale. Zadowalam się dostępnością polskich znaków na klawiaturze. :)
[#29] Re: AmigaOS 3.1.4 bez polskiego jezyka :-/

@ZbyniuR, post #28

Bo te tłumaczenia muszą jeszcze posiadać literę z przypiętego do nich skrótu klawiszowego. W przytoczonym "Cancel" skrótem jest litera C (jest podkreślona). W najbardziej pasującym po polsku "Anuluj" nie ma litery C.
[#30] Re: AmigaOS 3.1.4 bez polskiego jezyka :-/

@mailman, post #29

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem