Wątek zamknięty
[#91] Re: WFMH_LocalePL_v3.2 - odświeżenie spolszczenia WB

@11111olo, post #89

Przyznam się, że mam czasami dość krytyczne zdanie wobec Ciebie i twoich działań/wypowiedzi, chociaż sam nie kojarzę jak wygląda jakość wspomnianego tłumaczenia, ale jeśli coś Ci nie pasowało i postanowiłeś to zmienić, zamiast tylko biadolić, to ja Ciebie popieram i cieszę się, że wziąłeś sobie do serca nasze niektóre sugestie jak np: katalog- pozdro OK

Ostatnia aktualizacja: 25.11.2013 13:36:07 przez BULI
[#92] Re: WFMH_LocalePL_v3.2 - odświeżenie spolszczenia WB

@BULI, post #91

Przecież "folder" to jest jakaś kpinapomysł Z "anuluj" nie jest wcale lepiejpomysł
No, ale to dla siebie robi, to co tam, może być jak tam chce :D
[#93] Re: WFMH_LocalePL_v3.2 - odświeżenie spolszczenia WB

@djpiotrs, post #90

Poprawiłem 8 z 10 plików. Prepcard, comodities i instalator nie patrzyłem bo w sumie nie wiem jak te pierwsze dwa "ugryźć" - gdzie sprawdzić komunikaty.

LOCALEPL 4 BETA

Starałem się wszystko sprawdzić i nie było żadnych zawiech itp. jednak mogło mi coś umknąć.

Sposób "instalacji" jest póki co ręczny ale bardzo prosty.

Najlepiej odpalić ami z dyskietki lub innej partycji.
Potem skopiuj zawartość katalogu LOCALE w bezpieczne miejsce (na wszelki wypadek), usuń zawartość katalogu LOCALE i zastąp tym z archiwum.

Pamiętajcie żeby robić to z głową bo nie odpowiadam za Wasze pomyłki ;)

Czekam na opinie.
[#94] Re: WFMH_LocalePL_v3.2 - odświeżenie spolszczenia WB

@11111olo, post #86

No widzisz, a ja śledziłem twoje "wyczyny" na forach o c64 i pamiętam jakie tam maniany odchodziły. Znanie się, bądź nie znanie nie ma tu nic do rzeczy. To że ktoś używa czegoś "pod stołem", to jedno. Jednak jak ktoś sobie to "coś" przerabia na swoją modłę i się pod tym podpisuje (mówimy tu o komercyjnym sofcie), to może się spodziewać pisma od prawnika właściciela praw autorskich. Zawsze najprościej napisać, że nie można się skontaktować z autorem i cześć. Jak dla mnie rób jak chcesz. Nie szanujesz swojego czasu - twoja sprawa.
[#95] Re: WFMH_LocalePL_v3.2 - odświeżenie spolszczenia WB

@11111olo, post #93

LOCALEPL 4 BETA sprawdź link bo chyba jest pusty , nie mogę nic ściągnąć
[#96] Re: WFMH_LocalePL_v3.2 - odświeżenie spolszczenia WB

@Red_Bullet, post #94

Kontaktowałem się i napisałem że nie zgadza się na zmiany itd.
Ok. Zrobię swoje tłumaczenie i już.
[#97] Re: WFMH_LocalePL_v3.2 - odświeżenie spolszczenia WB

@djpiotrs, post #95

Usunąłem aby nie było niepotrzebnego zgrzytu.
[#98] Re: WFMH_LocalePL_v3.2 - odświeżenie spolszczenia WB

@Red_Bullet, post #94

DokładnieOK Jak się nie ma zgody, to tylko możesz zyskać problemówpomysł
Jeśli Ci tam przeszkadzają jakieś tłumaczenia, to najlepiej na swoje potrzeby to zmienić, jak już tak chcesz:D Po co tu to demonstrować? Do tej pory jakoś nikt nie narzekałOK
[#99] Re: WFMH_LocalePL_v3.2 - odświeżenie spolszczenia WB

@parallax, post #98

OKok, racja
[#100] Re: WFMH_LocalePL_v3.2 - odświeżenie spolszczenia WB

@parallax, post #98

Mi też się tak wydaje. Innymi słowy [Poniechaj] jak to się mawiało w średniowieczu. ;)
[#101] Re: WFMH_LocalePL_v3.2 - odświeżenie spolszczenia WB

@ZbyniuR, post #100

Myślę, że poniższa wypowiedź współautora WFMH Locale rozwieje większość, jeśli nie wszystkie, wątpliwości i zakończy dyskusję dotyczącą zastosowania PONIECHAJ zamiast ANULUJ w tłumaczeniu w/w locali:

"Poniechaj zostało (po wielu bojach z obrońcami błędnego, windowsowego anuluj) wybrane z kilku powodów:
- anuluj jest niepoprawne w danym kontekście: oznacza unieważnienie czegoś co już zaistniało, zostało wykonane, zawarte, itp. Można anulować istniejący kontrakt, umowę, małżeństwo. Nie można anulować czegoś co nie zostało wykonane. Np. procesu zapisu pliku na dysku.
- zaniechaj oznacza bardziej nie rozpoczęcie działania: zaniechałem próby zapisu mojego pliku na dysku - w sensie nawet nie spróbowałem, nie rozpocząłem procesu
- poniechaj oznacza, że proces został rozpoczęty ale nie ukończony ponieważ wprawdzie rozpoczęto go (wybrano funkcję) ale poniechano doprowadzenia go do końca

Najbliższym kompromisem, nad którym długo się zastanawialiśmy było słowo zrezygnuj ale poniechaj zostało wybrane ze względu na:
a) zgodność z często krytykowanym, aczkolwiek bardzo poprawnym językowo tłumaczeniem stosowanym w ówczesnych systemach MacOS (zależało nam aby była silniejsza przeciwwaga dla Windowsowego, niepoprawnego a coraz bardziej popularnego anuluj)
b) przypadkową obecność pasującej idealnie do oryginalnych skrótów klawiaturowych literki c, co umożliwiło utrzymanie niezmienionego skrótu.

To, że w Windows 3.1PL ktoś wprowadził słowo anuluj w miejsce angielskiego Cancel, świadczy tylko o tym jaki poziom językowy reprezentowały osoby pracujące na potrzeby Microsoft. Pokutuje to słowo niestety do dzisiaj, choć jest jawnie niepoprawne."

Ostatnia aktualizacja: 26.11.2013 13:27:20 przez dominiqr
[#102] Re: WFMH_LocalePL_v3.2 - odświeżenie spolszczenia WB

@11111olo, post #97

I słusznie, że usunąłeś.
Oficjalnie tego zrobić Ci nie wolno (modyfikować pakietu), ale we własnym zakresie, dla siebie możesz ;)
Chociaż wywód o "poniechaj" jest ciekawy OK

Ostatnia aktualizacja: 26.11.2013 13:25:36 przez BULI
[#103] Re: WFMH_LocalePL_v3.2 - odświeżenie spolszczenia WB

@dominiqr, post #101

To, że w Windows 3.1PL ktoś wprowadził słowo anuluj w miejsce angielskiego Cancel, świadczy tylko o tym jaki poziom językowy reprezentowały osoby pracujące na potrzeby Microsoft. Pokutuje to słowo niestety do dzisiaj, choć jest jawnie niepoprawne."

OT
W windows 98 w Scandisku był komunikat " Scandisk sprawdza dysku C"
[#104] Re: WFMH_LocalePL_v3.2 - odświeżenie spolszczenia WB

@dominiqr, post #101

Nie poprawny to jest DZIEŃ DZISIEJSZY a wszyscy to klepią gdzie się da zamiast powiedzeić DZISIAJ.
[#105] Re: WFMH_LocalePL_v3.2 - odświeżenie spolszczenia WB

@11111olo, post #104

Nie poprawny

A może jednak "niepoprawny", polonisto za dychę?
[#106] Re: WFMH_LocalePL_v3.2 - odświeżenie spolszczenia WB

@LeMan, post #105

Zauważyłem że są tacy co tylko głośno szczekają i czekają z założonymi rękami na potknięcie i Ty do takich należysz.

Jak chcesz jatkę to poproś moderatora o przeniesienie postów do rzeźni.
[#107] Re: WFMH_LocalePL_v3.2 - odświeżenie spolszczenia WB

@11111olo, post #106

HAU! HAU!

A teraz na poważnie. Oczywiście, o ile w ogóle warto silić się na powagę wobec beznadziejnego przypadku. Malin już Ci coś wcześniej napisał, z lekka aluzyjnie. Nie zrozumiałeś (a to niespodzianka...). No więc ja, z całą asertywnością a takoż uprzejmością na jakie mnie obecnie stać, napiszę: chłopie, Ty jesteś gdzieś na szarym końcu kolejki tych, którzy ewentualnie powinni się brać za poprawianie czegokolwiek. Twoja znajomość języka polskiego, ojczystego przecież, jest raczej mizerna. Już pomijam to nieszczęsne "nie poprawny", ale co z interpunkcją na przykład? Słyszałeś Ty kiedykolwiek o czymś takim? I co? Uciekła z krzykiem, kiedy próbowałeś zawrzeć z nią bliższą znajmość? Czy po prostu nigdy nie podjąłeś takiej próby?
Potknięcie. Weź mnie chłopie nie rozśmieszaj. To Twoje "potknięcie" przydarza Ci się zdumiewająco regularnie, i na moje oko to jest zwykła nieznajomość reguł (cholernie prostych zresztą) pisowni "nie" z przymiotnikami.
Móglbym wyszukać i wytknąć Ci więcej, ale nie zrobię tego, z dwóch powodów. Po pierwsze: moje lenistwo. Po drugie: czytanie wszystkich Twoich forumowych wywodów byłoby okrucieństwem, którego zadawać sobie nie chcę.

Sadzisz Pan, Panie 11111olo babole w każdym swoim poście, a bierzesz się za tropienie "kwiatków" u innych. Trochę to zabawne, zwłaszcza że te "kwiatki" istnieją wyłącznie w Twojej imaginacji. To jedna sprawa. Druga to taka, że grzebiąc w pakiecie WFMH_LocalePL możesz sobie narobić problemów. Jak koledzy wcześniej zauważyli, był to pakiecik płatny, a dokładniej - shareware. Możliwe, że ma ten status do tej pory, ja w każdym razie nie słyszałem, aby uległ on zmianie. Inaczej mówiąc, jeśli bardzo swędzą Cię łapy i musisz w tym grzebać, proszę bardzo, Twoje ryzyko. Ale i tak nie wolno Ci tego rozpowszechniać. I jeżeli już koniecznie koniecznie koniecznie musisz mieć system spolszczony według własnego wyobrażenia, to dlaczego nie przetłumaczysz sobie po swojemu oryginalnych locali? Inna sprawa, że pewnie też są "kopyrajtowane", ale na własny użytek - dlaczego nie? Tylko, że jeżeli już robisz to dla siebie, to siedź cicho i nie trąb o tym na forum - w obu przypadkach.

Na koniec, żeby nie było, że jestem tak całkowicie na "nie", podsunę Ci słówko, które może rozstrzygnie kontrowersję "poniechaj/anuluj". Słowo to brzmi: ODPUŚĆ.

PS.
Zauważyłem że są tacy co tylko głośno szczekają i czekają z założonymi rękami na potknięcie i Ty do takich należysz.

Przeczytaj sobie to zdanie, Twojego autorstwa zresztą, kilka, kilkanaście razy, nawet kilkadziesiąt razy jeśli będzie trzeba, i zastanów się mocno, czy i co się z Toba dzieje. I nie brnij już dalej, bo odpowiem w Twoim stylu. Uprzedzam.

Ostatnia aktualizacja: 27.11.2013 10:21:20 przez LeMan

Ostatnia aktualizacja: 27.11.2013 10:33:22 przez LeMan
[#108] Re: WFMH_LocalePL_v3.2 - odświeżenie spolszczenia WB

@LeMan, post #107

Pisałem już o tym że autor nie wyraził zgody na zmiany. Tu się kłania czytanie ze zrozumieniem.

To tylko forum i że gdzieś nie ma jakiegoś przecinka itp. nie ma znaczenia. Inni piszą jeszcze gorzej i dla ciebie to pasuje.

Chcę przetłumaczyć angielskie LOCALE od początku bo jeśli pan Orłowski mógł...
Nie mam zamiaru wykorzystywać jego pracy, bo i po co skoro tego zabrania.
[#109] Re: WFMH_LocalePL_v3.2 - odświeżenie spolszczenia WB

@11111olo, post #108

Dziś otrzymałem maila do autora spolszczenia w którym zabrania mi wykorzystania jakiegokolwiek z elementów tłumaczenia (co rozumiem) oraz zakazuje użycie nazwy LocalePL 4.0.
Nazwa w żaden sposób nie jest zastrzeżona więc to po prostu próba zastraszenia.
Rozumiem jak bym chciał użyć nazwę "WFMH_LocalePL 4.0".
[#110] Re: WFMH_LocalePL_v3.2 - odświeżenie spolszczenia WB

@11111olo, post #109

... oraz zakazuje użycie nazwy LocalePL 4.0.
Nazwa w żaden sposób nie jest zastrzeżona więc to po prostu próba zastraszenia.

Oj, Olo, przecież w swoim, chałupniczo stworzonym tłumaczeniu, użyłeś nazwy LocalePL 4.0 co sugeruje, że jest to kontynuacja WFMH_LocalePL więc nie dziw się, że autor zabrania Tobie używania nazwy. Próbujesz żerować na dobrze znanym produkcie i jego marce i w dodatku robisz to nielegalnie.

Tworząc Amigę 5000 też miałbyś pretensje, że właściciel brandu zakazuje Tobie używania nazwy i modelu pomimo tego, że Amiga klasyczna nie jest już produkowana?

Ostatnia aktualizacja: 28.11.2013 13:40:01 przez dominiqr
[#111] Re: WFMH_LocalePL_v3.2 - odświeżenie spolszczenia WB

@dominiqr, post #110

Pomyśl co piszesz!?

Użyta nazwa nie jest zakazana. Autor ma oczywiście prawo sugerować mi nie używania tej nazwy gdyż nie ma do niej żadnych praw co automatycznie nie oznacza że nie wolno mi jej użyć.
To tak samo jak producent butów ADIDAS miał by podać firmę produkującą buty która się zwie ADIDOS.

Żerował bym wtedy jak bym to sprzedawał a to ma być ZA DARMO!

Czekam na pozew sądowy od pana Marcina Orłowskiego który jest bardzo "kulturalnym" człowiekiem. Napisał mi w mailu "pajacuj dalej. ".
[#112] Re: WFMH_LocalePL_v3.2 - odświeżenie spolszczenia WB

@11111olo, post #111

Napisał mi w mailu "pajacuj dalej. ".

Czyli nie tylko ja mam takie wrażenie...
[#113] Re: WFMH_LocalePL_v3.2 - odświeżenie spolszczenia WB

@11111olo, post #111

Pomyśl co piszesz!?

Czekam na pozew sądowy od pana

Dlaczego namawiasz innych do zrobienia czegoś czego to nie potrafisz lub nie chcesz ?
Jak wypuścisz kilka wersji własnej lokalizacji to dojdziesz do wersji v4, na dzień dzisiejszy rozpoczęcie numeracji od v4 robi z ciebie oszusta. Uważasz że sędzia uzna twoje prawo do rozpoczęcia numeracji twojego pakietu od v4 ?

Pozdrawiam
[#114] Re: WFMH_LocalePL_v3.2 - odświeżenie spolszczenia WB

@RadoslawF, post #113

Przekonamy się.
Póki co to jest zwykła próba zastraszenia czy jak Wy to byście nazwali zniechęcenia.

Dlaczego namawiasz innych do zrobienia czegoś czego to nie potrafisz lub nie chcesz ?

Pisz wprost o co Ci chodzi a jeśli nie potrafisz to napisz o jakich INNYCH Ci chodzi.

rozpoczęcie numeracji od v4 robi z ciebie oszusta

Mogę rozpocząć numerację od v10. Coś co jest moje mogę nazwać jak mi się podoba byle nie wykorzystać już użytej nazwy.
[#115] Re: WFMH_LocalePL_v3.2 - odświeżenie spolszczenia WB

@11111olo, post #114

Pisz wprost o co Ci chodzi a jeśli nie potrafisz to napisz o jakich INNYCH Ci chodzi.

O co mi chodzi zostawiłem w cytacie, sam powinieneś przemyśleć co piszesz zamiast proponować to innym. Jakim innym znajdziesz w tekście swoich postów.

Mogę rozpocząć numerację od v10. Coś co jest moje mogę nazwać jak mi się podoba byle nie wykorzystać już użytej nazwy.

A ktoś inny może to uznać za oszustwo w celu podczepienia się pod tradycję lokalizacji funkcjonującej już od lat. I zwyzywać cię od oszustów, może i złodziei, jesteś pewny że tego chcesz ?

Pozdrawiam
[#116] Re: WFMH_LocalePL_v3.2 - odświeżenie spolszczenia WB

@RadoslawF, post #115

Przyzwyczaiłem się już do tego.
Tylko ten co to napisze niech się wpierw upewni.
[#117] Re: WFMH_LocalePL_v3.2 - odświeżenie spolszczenia WB

@11111olo, post #116

Nie musi, właśnie udowodniłeś że zależy ci na namieszaniu. Oczami wyobraźni już widzę jak pozywasz co któregoś usera tego forum.

Pozdrawiam
[#118] Re: WFMH_LocalePL_v3.2 - odświeżenie spolszczenia WB

@RadoslawF, post #117

Robisz za adwokata diabła?

Czy Ty w ogóle rozumiesz co piszesz?

Nigdzie nie pisałem że kogokolwiek mam zamiar pozywać! Nie wiem co Ci pod "kopułką" się porobiło.
Poczytaj co napisałem.

Chcę to dać Wszystkim za darmo bez bzdurnych zastrzeżeń Marcina O.

PS. A może to Ty jesteś Marcin O.?
[#119] Re: WFMH_LocalePL_v3.2 - odświeżenie spolszczenia WB

@11111olo, post #118

Chcę to dać Wszystkim za darmo bez bzdurnych zastrzeżeń Marcina O.

Jakbyś się nie zorientował czytając ten wątek, to chyba liczba osób zainteresowanych będzie bliska 0. Więc może odpuść sobie.
A tak przy okazji, przejrzałem sobie internet (bo pojawiały się tutaj na forum różne zaowalowane aluzje co do Ciebie) i okazuje się, że jesteś bardzo "ciekawą" osobą. No gratulacje.
[#120] Re: WFMH_LocalePL_v3.2 - odświeżenie spolszczenia WB

@11111olo, post #118

Olo, nie wiem do czego zmierzasz, ale sugeruje ci kolego zupelnie bez napiania sie: odpusc sobie dalsze prace nad LocalePL zanim zupelnie spalisz sobie reputacje w tym srodowisku. Z tego wszystkiego co tutaj w temacie sie wydarzylo, to na plus dla ciebie sa jedynie czyste checi do dzialania, bo cala reszte "sprawy", za ktora sie zabrales zalatwiles najgorzej jak tylko mozna bylo.

Poza tym odpisalem ci PM, na ktory do dzisiaj nie raczyles odpowiedziec. Pytanie wiec po co zawracasz innym d... skoro potem ich olewasz?

...bez bzdurnych zastrzeżeń Marcina O.

No sorry, ale nie moglem sie powstrzymac: kim ty w ogole k.... jestes, zeby sobie pozwalac na takie slowa wobec jednej z bardziej zasluzonych dla Amigi w Polsce osob?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem