[#1] Amiga 500 i monitory VGA
Mam pytanie - czy do Amigi 500 da się podłączyć monitor VGA

Chodzi mi o to, czy można zastosować jakąś przejściówkę, lub coś takiego.

Bo rodzina już nie toleruje Amigi i kupy kabli przed telewizorem w dużym pokoju, a stare monitory VGA mam dwa na zbyciu, więc pomyślałem, że może uda się je wykorzystać przy mojej Amidze.

[#2] Re: Amiga 500 i monitory VGA

@Naymar, post #1

Musisz nabyć scandoubler, który na pewno jest rozwiązaniem dla A1200. Czy dla A500 też? Zaraz pewnie się dowiesz.

[#3] Re: Amiga 500 i monitory VGA

@mailman, post #2

A można wiedzieć co to jest i skąd to zdobyć

I jeszcze jedno - czy na monitorze VGA będę mógł normalnie grać w gry w trybach 320x200 i 320x256 - wiem że monitor je obsługuje, ale czy można będzie grać

Bo mam informacje, że może to się nie udać :(

[#4] Re: Amiga 500 i monitory VGA

@Naymar, post #3

Bedziesz mógł, tyle ze też nie wiem jak sprawa ma sie w przypadku scana i A500, zapewne dowiesz sie o tym w sklepie lub ktoś tutaj napisze.Podejrzewam równiez, że cena Cie odrzuci :P

Edit: na stronie sklepu jest napisane "działa z każdą Amigą"

Ostatnia modyfikacja: 23.07.07 09:33
[#5] Re: Amiga 500 i monitory VGA

@Naymar, post #3

Możesz zdobyć też stary monitor z odświeżaniem 15kHZ.

[#6] Re: Amiga 500 i monitory VGA

@DanielJ., post #5

Wiem że mogę, ale skoro mam już 2 VGA to przecież w jakiś sposób mogę je wykorzystać, prawda

[#7] Re: Amiga 500 i monitory VGA

@Naymar, post #6

Prawda. Ale jest to nie opłacalne.

[#8] Re: Amiga 500 i monitory VGA

@DanielJ., post #7

A ile by mnie to kosztowało

I tak w ogóle to gdzie jest ten sklep

[#9] Re: Amiga 500 i monitory VGA

@Naymar, post #8

http://www.efunzine.com/efnz.php?a=kat&id=59&sid=b1431491f695e62c42ba83ade6ada39a

i tak nie ma ich na stanie ;)

[#10] Re: Amiga 500 i monitory VGA

@Hellena, post #4

Dla Amigi 600 nie byłoby problemu - poradziłbym ci zewnętrzny tuner TV: http://www.allegro.pl/item214429549_tuner_tv_zewnetrzny_sm_318l_tv_box_sprawdz_.html
i podłączenie przez Composite Video, co jest wystarczające dla gier,
ale Amiga 500 nie ma sygnału composite, tylko samą luminancję (więc nie będzie kolorowego obrazu. Chyba że do modulatora A520 da się tanim kosztem dorobić Composite...
[#11] Re: Amiga 500 i monitory VGA

@Hellena, post #9

Kurde...

Faktycznie się to nie opłaca... Już chyba lepiej kupić Amigę z wyjściem VGA...

[#12] Re: Amiga 500 i monitory VGA

@Naymar, post #11

Czyli ze niby jaką ? z kartą gfx? to nic nie da i tak nie pograsz w trybach pal na monitorze, czyli nie uruchomisz wiekszosci starych gier, które nie miały możliowści wyborów trybu gfx, najlepszym wyjsciem jest zakup monitora który wyświetli 15khz.

[#13] Re: Amiga 500 i monitory VGA

@Naymar, post #11

Co masz na mysli piszac Amige z wyjsciem VGA? Jezeli masz na mysli Ami, ktora bedzie miala karte graficzna to wiekszosci starych gierek nie uswiadczysz. Powiem tak - kolega zyga64 podal Ci nie najgorsze rozwiazanie, jedynie bedziesz musial zdobyc modulator, albo zrobic composite dla Twojej Ami. Co zyskujesz? Nie bawisz sie w scandoubler (ktory ma tylko jedno zastosowanie w przeciwienstwie do podanego tunera tv), prawdopodobie skorzystasz dodatkowo z tunerka i jak juz pisalem nie jest to te zle i zarazem najdrozsze rozwiazanie (tunerki tv widywalem po 200-300 zeta). Powodzenia w boju z Amiga, pozdrawiam.

Ostatnia modyfikacja: 23.07.07 09:59
[#14] Re: Amiga 500 i monitory VGA

@Lokaty, post #13

Ale ja mam modulator A520 - i co dalej

[#15] Re: Amiga 500 i monitory VGA

@Naymar, post #14

Czyli masz composite przez modulator. Jezeli kupisz taki tunerek to NIC :). Wkladasz composite do tunerka, a pod tunerek przewod z monitora VGA. Ot, cala zabawa (nie liczac podlanczania anteny) i cieszysz sie obrazem z Amigi. :D

Ostatnia modyfikacja: 23.07.07 10:04
[#16] Re: Amiga 500 i monitory VGA

@Lokaty, post #15

Znalazłem na Allegro ciekawą rzecz...

http://www.allegro.pl/item217039321_przelacznik_monitorow.html

Zobaczcie sami i oceńcie przydatność...

PS. A istnieją kolorowe monitory do Amigi z wtyczką typu Chinch

[#17] Re: Amiga 500 i monitory VGA

@Naymar, post #16

To Ci sie do niczego nie przyda - chyba, ze chcesz sie przelanczac pomiedzy monitorami, ale dla sygnalu z Ami to urzadzenie nic nie ma. A monitorki - jasne ze sa dla przykladu Commodore 1084, ktory mialem dopuki ducha nie wyzionol.

Edit:

Tu masz "maly spisik" monitorkow dedykowanych Amidze: http://www.amiga-hardware.com/showcat.cgi?CATID=26

Ostatnia modyfikacja: 23.07.07 10:34
[#18] Re: Amiga 500 i monitory VGA

@Lokaty, post #17

Znalazłem. Do A520 da się dorobić nawet wyjście S-Video, więc generowany obraz będzie całkiem niezłej jakości: http://members.iinet.net.au/~davem2/overclock/a520.html
[#19] Re: Amiga 500 i monitory VGA

@Lokaty, post #13

Sam mam taki tunerek. Testowany z A1200. I kosztuje 100 zł.
[#20] Re: Amiga 500 i monitory VGA

@Naymar, post #16

chyba ze w pc ma karte graficzna all in wonder, czyli ze oprcz wyjsc vga, dvi, czy tam innych ma tez wejsci do ktorego mogl bys podlaczyc ami

[#21] Re: Amiga 500 i monitory VGA

@Naymar, post #1

Kompleksowo zagadnienie rozwiąże scandoubler (zewnętrzny zadziała z A500 tak jak z każdą inną amigą), z tym, że cenowo taniej wychodzi drugi telewizor (nawet nowy) a już na pewno monitor typu C1084S.

Jeśli Amiga ma chipset ECS i kickstart conajmniej 2.x, możesz podłączyć monitor VGA przez klasyczną przejściówkę AmigaRGB --> VGA i działać w trybie productivity (oraz w trybach DblPal itp. w przypadku kicka 3.x). Na niewiele Ci się to zda jednak, bo ECS pozwala w takim przypadku na 4 kolory.
[#22] Re: Amiga 500 i monitory VGA

@Naymar, post #3

Będziesz mógł, ale wygląd gier Cię rozczaruje. Zamiast ładnego PAL-owskiego rozmycia będziesz miał pikselozę znaną ze starych gier na PC w 320x200. Poza tym obraz będzie miał nadal 50Hz i będzie nawet bardziej męczył, niż na TV.

Do A500 się C1084S podłącza.
[#23] Re: Amiga 500 i monitory VGA

@Naymar, post #11

Jedyna Amiga z wyjściem VGA to A3000. Nawet jest na Allegro.
Powodzenia... ;)
[#24] Re: Amiga 500 i monitory VGA

@Daclaw, post #23

Tak po przejrzeniu cen tych przejściówek, to myślę, że chyba kupię monitor 1084S...

Chyba najlepsze i najtańsze rozwiązanie - ale niestety nie wiem skąd go wziąć, bo na Allegro nie ma...

[#25] Re: Amiga 500 i monitory VGA

@Naymar, post #24

http://www.efunzine.com/efnz.php?a=kat&id=83&sid=affbc468ebd597fc7bd0e860c77e64f7

możesz zamieścic również ofertę na ppa, w dziale giełda i czekac ;)

Ostatnia modyfikacja: 23.07.07 11:21
[#26] Re: Amiga 500 i monitory VGA

@Naymar, post #24

Ewentualnie możesz nabyc coś takiego: http://www.allegro.pl/item212948078_microvitec_17_kolor_metalowa_obudowa_gwarancja_.html , przyda sie z a1200 tez, jezeli na serio chcesz recenzowac giery na amige to jednak przesiadka na a1200 albo na cd32 bedzie konieczna. Jezeli chodzi o szczegóły to pytaj senior Drozda, on nabyl niedawno taki monit, co zreszta widac w aukcji do ktorej linka podalem;)

[#27] Re: Amiga 500 i monitory VGA

@Naymar, post #1

Odświeżam z pytaniem.
Czy przez ostatnie 18 lat coś się zmieniło w kwestii podłączenia zwykłej Amigi 600/1200 do monitora VGA?
Złożyłem sobie właśnie fajnego retro PC i mam do niego świetny monitor CRT Sony G400 z wejściem VGA. Monitor ma naprawdę świetny obraz. Swoją drogą to dziwne uczucie kiedy człowiek uświadamia sobie, że na pewnym etapie pęd do LCD potrafił człowiekowi tak wypaczyć racjonalną ocenę obrazu CRT i wczesnego LCD.

W związku z powyższym jakie dzisiaj jest najtańsze i jednocześnie optymalne rozwiązanie aby podłączyć Amigę do takiego monitora. Mam przelotkę HDMI VGA, które używam do A500 Mini, ale fajnie by było podłączyć normalną Amigę i zagrać na nim w SWOSa :)
[#28] Re: Amiga 500 i monitory VGA

@Duracel, post #27

Było takie coś jak GBS8200. Było tanie, ale też nie super optymalne. Wymaga też trochę grzebania i lutowania.
1
[#29] Re: Amiga 500 i monitory VGA

@Duracel, post #27

Droga, ale dobra MEDUSA?
[#30] Re: Amiga 500 i monitory VGA

@Duracel, post #27

amiga 500 i amiga 600 to rgb2hdmi - nie ma imho nic lepszego (do wersji a600 jest karta co od razu robi 2mb chip) Do a1200 mam warped vision - niestety tu nie ma alternatywy bo nie ma rgb2hdmi ale tez daje rade.
rgb2hdmi to tez fajne scanlinesy jako opcja. Jak dla mnie nie ma co sie zastnawiac. - pytanie tylko czy to zadziala z ta przelotka hdmi do vga :) jestem ciekawy

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2025 11:09:41 przez marggines
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem