[#1] Router!? Gdzie sa DNSy?
Mam aktualnie bardzo nietypowe polaczenie:

Router ==> PC ==> Amiga

Mam problem z udostepnieniem netu Amidze z PC.
Samo polaczenie jest ok (komputery sie widza, np. FTP), jednak nie ma netu na Amidze.

Wczesniej mialem podobne polaczenie, ale bez routera i problemow nie bylo.

Probowalem takze statycznych zabaw z wpisywaniem DNSow we wszystkich sieciowkach, jednak niestety...

Czy ogolnie takie polaczenie ma sens, czy jednak router nie pozwala na dalsze udostepnienie netu.
Nie wiem czy dac sobie spokoj, czy dalej kombinowac.
[#2] Re: Router!? Gdzie sa DNSy?

@Andrzej Drozd, post #1

A jaki Windows jest zainstalowany na PC?

Czy masz 2 karty sieciowe w PC?

Ostatnia modyfikacja: 06.08.07 15:39
[#3] Re: Router!? Gdzie sa DNSy?

@Andrzej Drozd, post #1

1. A nie możesz po prostu podpiąć Ami do routera?
2. A jak tam z zaporą na windzie?
3. A jak tam z zaporą na routerze?

[#4] Re: Router!? Gdzie sa DNSy?

@Andrzej Drozd, post #1

Ja mam router i do niego podlaczony jest jeden pecet, drugi pecet i Pegasos. Dawniej byla jeszcze podlaczona AmigaClassic ale kiedys ja odlaczylem i nie chce mi sie podlaczac, bo odkad jest Pegasos to zupelnie nie widze potrzeby. I tak stala misiacami wylaczona.

Takie polaczenie jakie masz pewnie jest mozliwe ale jest troche smieszne i nie bardzo ma sens. Wlasnie po to sie kupuje router zeby kazdy z komputerow mial dostep do sieci bez potrzeby wlaczania tego udostepniajacego. Pomysl o raouterze jak o komputerze, ktory udostepnia siec innym. Podlacz Amige bezposrednio do routera, bo to jest "normalne" rozwiazanie. :)

Ostatnia modyfikacja: 06.08.07 15:53
[#5] Re: Router!? Gdzie sa DNSy?

@Andrzej Drozd, post #1

Jeżeli nie możesz unormalnić swojej sieci sprawdź ustawienie "bramy domyślnej" na Ami. Z tego co wiem, to w tym przypadku Ami powinna mieć statyczny IP i ustaloną bramkę dostępu do internetu (w tym wypadku albo IP pieca albo routera).
[#6] Re: Router!? Gdzie sa DNSy?

@BuLa, post #2

A jaki Windows jest zainstalowany na PC?

Czy masz 2 karty sieciowe w PC?

Oczywiscie XP lub 2000 i sa potrzebne dwie sieciowki. Jak to mam ustawione bez routera, mniej-wiecej opisalem w tym temacie w poscie nr. 6 http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=25798&t=25787#reply_25798
[#7] Re: Router!? Gdzie sa DNSy?

@Mario, post #5

niekoniecznie - np. MiamiDX bezproblemowo obsługuje DHCP
[#8] Re: Router!? Gdzie sa DNSy?

@Kitech, post #3

1. A nie możesz po prostu podpiąć Ami do routera?

W ostatecznosci tak, ale aktualnie ze wzgledu na znaczna odleglosc routera od moich kompow, nie chcialbym przedzierac sie tutaj jeszcze raz z kolejnym kabelkiem :(

2. A jak tam z zaporą na windzie?

Chyba jest wszystko ok. Gdy podlacze wszystko bez routera, nie ma problemow z udostepnianiem.

Nie wiem...jak to mam sprawdzic?
[#9] Re: Router!? Gdzie sa DNSy?

@Mario, post #5

Powalcze jeszcze z brama domyslna...

Aktualnie wpisywalem w drugiej sieciowce na pc, IP z pierwszej (ktore przydzielil router), czyli 192.168.0.101. Sprobuje jeszcze wpisac IP routera.

Dostalem kolowacizny od tych wszystkich numerkow i statycznego wpisywania. Dam znac za jakis czas czy sie udalo.
[#10] Re: Router!? Gdzie sa DNSy?

@Andrzej Drozd, post #8

a nie prościej byłoby rozdzielić sobie kabelek jakimś tanim switchem? przecież to teraz groszowe sprawy, a podpięcie bezpośrednio do routera na pewno uprości całą zabawę
[#11] Re: Router!? Gdzie sa DNSy?

@Andrzej Drozd, post #1

Nie podałeś parametrów ale podejrzewam że wszystko potraktowałeś jako jedną sieć tzn. wszędzie masz taką samą maskę a to błąd. Połączenie pc - ami jest podsiecią sieci router - pc. Musisz w podsieci wydłużyć maskę i ustawić odpowiednie ip z jej zakresu. Jak podasz parametry to ją mogę tobie pomóc.
[#12] Re: Router!? Gdzie sa DNSy?

@Kwasu, post #11

Co mam ci dokladnie podac?
Router ma maske 255.255.254.0 natomiast siec (czyli podsiec) PC-Ami ma 255.255.255.0
Oba komputery sie widza i Ami laczy sie z PC. PC natomiast nie udostepnia netu Amidze z routera. Sam PC bez problemu korzysta z internetu.
[#13] Re: Router!? Gdzie sa DNSy?

@Andrzej Drozd, post #8

Możesz na jednym kablu podłączyć dwa kompy. Na allegro odpowiednie rozdzielacze chodzą po ok. 10 pln. Sam takie coś używam. OK
[#14] Re: Router!? Gdzie sa DNSy?

@Andrzej Drozd, post #12

Ale komplikujesz :) to chyba od tego woodstock'a.

Router traktujesz jako normalny komputer - od tego trzeba zaczac. Ustawiasz w nim dokladnie to samo co w komputerze:
- adres ip
- maske
- bramke
- dns'y

W komputerach podlaczonych do routera ustawiasz (w zaleznosci od wybranej podsieci 10.10reszta albo 192.168.reszta):
- adresy ip (oczywiscie rozne) chyba masz z puli 192 wiec ustawiasz na pierwszym kompie 192.168.0.1 a reszta 192.168.0.2 i tak dalej;
- maska 255.255.255.0 wszedzie ta sama;
- jako bramke ustawiasz ip routera (zapewne adres ten z jakiego wchodzisz do jego konfiguracji - wpisujesz go w przegladarce moze byc np. 192.168.0.1)
- i teraz jest haczyk w windzie dns'y sa pobierane automatycznie jak dasz na DHCP lub ustawiasz je recznie zakladka DNSy w AMI niestety trzeba je zawsze wpisac recznie jesli uzywasz miami jedna z zakladek nazywa sie dns - nie jestem teraz na ami wiec dokladnie nie pamietam jak co to wieczorem sprecyzuje.

zapisujesz preferencje reset i musi banglac powodzenia OK

[#15] Re: Router!? Gdzie sa DNSy?

@Andrzej Drozd, post #12

W tej chwili masz dwie osobne sieci które się nie widzą. Maskę pc - ami masz za mało wydłużoną w stosunku do maski router - pc. Musisz ją wydłużyć lub lepiej, skrócić maskę router-pc. Podaj jeszcze jakie masz ip na routerze, pc i ami żebym miał pełen obraz sytuacji. Teraz jestem w pracy więc jutro południa napiszę tutaj co i jak powinno być. :P
[#16] Re: Router!? Gdzie sa DNSy?

@Andrzej Drozd, post #8

Nie wiem...jak to mam sprawdzic?

U mnie (router Dlink DI-604) wchodzę w WAN/Advanced/Firewall i tam mogę określić konkretne adresy oraz zakresy adresów IP, których router nie przepuści.

[#17] Re: Router!? Gdzie sa DNSy?

@Andrzej Drozd, post #1

Dodam jeszcze, że DNSy to serwery nazw.
Oznacza to, że jeśli coś nie tak z samymi DNSami, to internet jest, tylko nie są rozpoznawane domeny (nie tłumaczone na IP), czyli np. nie wiadomo, że wp.pl oznacza 212.77.100.101.
Najlepiej w wypadku awarii sprawdzać pingi do jakiegoś serwera poprzez jego domenę i poprzez jego adres IP (jeśli działa tylko to drugie, to daje to jakieś światło na problem).
[#18] Re: Router!? Gdzie sa DNSy?

@wali7, post #10

Zamiast switcha można wykorzystać przewody ze skrętki, którą podłączyłeś pc. Tyklo połowa przewodów jest użyta. Odpada zakup switcha i dodatkowe zasilanie do niego. Gotowy rozdzielacz można kupić albo zrobić samemu.O ile masz oczywiście wolny port w ruterze.

Zaletą switcha (jak pisał kolega wcześniej) albo skrętki z dwoma wtyczkami ethernet (jak opisałem wyżej) jest to, że nie będzie trzeba włączać pc by korzystać z netu na Amidze :)
[#19] Re: Router!? Gdzie sa DNSy?

@11MASTEr, post #14

> - jako bramke ustawiasz ip routera (zapewne adres ten z jakiego
> wchodzisz do jego konfiguracji - wpisujesz go w przegladarce
> moze byc np. 192.168.0.1)

Często 192.168.0.1 to adres samego routera, a dopuszczalna pula zaczyna się od .100 (przy domyślnych ustawieniach routera). Wtedy np. piec - 192.168.0.101, Ami - 192.168.0.102.
Jeżeli ręcznie wpisujesz DNSy, to wpisujesz DNSy jakie podał Ci operator (na każdym komputerze to samo).
Zapewne zgodnie z opisem 11MASTEr-a powinno działać.
[#20] Re: Router!? Gdzie sa DNSy?

@Andrzej Drozd, post #1

Słuchaj "Kwasa" ma rację. Pecet udostępniając połączenie sieciowe działa "prawie" jak ruter - karta sieciowa dostaje nowy adres (z puli adresów klasy C - 192.168.0.1-255 - Win tak ma ;) ). Można do tego celu użyć darmowego winproxy - duże możliwości i prostota konfiguracji :)
W każdym razie pakiety muszą być rutowalne przez PC i rutera. Odpowiednia konfiguracja i sukces ;)
[#21] Re: Router!? Gdzie sa DNSy?

@Kwasu, post #15

Nie podałeś jakich ip używasz, po masce domyślam się że z puli 192.168.0.X. Proponuję więc:
maska: wszędzie 255.255.255.248
router: ip 192.168.0.1 maska jw.
Pc karta połączona z routerem (na niej musi być włączone udostępnianie neta): ip 192.168.0.2 maska jw. brama 192.168.0.1 i wpisz ręcznie dnsy.
Pc karta połączona z ami: ip 192.168.0.9 maska jw.
Ami: ip 192.168.0.10 maska jw. brama 192.168.0.9 i wpisz dnsy.
Sprawdziłem to u siebie tylko że pc=>pc=>pc i na ostatnim był net. Jakby twój router wolną pulę adresów miał tak jak wyżej ktoś podał od 192.168.0.100 to daj znać a zrobię korektę.
[#22] Re: Router!? Gdzie sa DNSy?

@Mario, post #19

Mario napisał(a):

> Często 192.168.0.1 to adres samego routera, a dopuszczalna pula
> zaczyna się od .100 (przy domyślnych ustawieniach routera).
> Wtedy np. piec - 192.168.0.101, Ami - 192.168.0.102.
> Jeżeli ręcznie wpisujesz DNSy, to wpisujesz DNSy jakie podał Ci
> operator (na każdym komputerze to samo).
> Zapewne zgodnie z opisem 11MASTEr-a powinno działać.

Powinno dzialac zaraz od 192.168.0.2 na inne kompy. Pula adresow zwykle jest ustawiona dla DHCP i to ona zaczyna sie zazwyczaj od 192.168.0.100

P.S. Ale jakos nic glowny zainteresowany nie opisuje; mam nadzieje, ze nie popalil kompow i sprzetu.

Andrzej jeszcze jedna uwaga: jesli namieszales za duzo w routerze (masz np. problem z wejsciem na niego - znam z autopsji) to z tylu powinien byc reset. Dziala zazwyczaj tak, ze po krotszym przytrzymaniu 2-3s. kasuje ostatne ustawienia - a powyzej 5-6 s. kasuje wszystko i wraca do ustawien fabrycznych.

[#23] Re: Router!? Gdzie sa DNSy?

@Kwasu, post #21

Jakby twój router wolną pulę adresów miał tak jak wyżej ktoś podał od 192.168.0.100 to daj znać a zrobię korektę.

Od tamtego czasu siedze narazie na samej Ami (podlaczonej do routera) i jeszcze nie kombinowalem.

O ile pamietam, gdy pecet byl na DHCP, to po sprawdzeniu ipconfigiem, mial IP - 192.168.0.101.
Co do DNSow to DHCP pokazalo to samo co brame domyslna, czyli 192.168.0.1

Gdy bede na pececie, to wkleje wszystkie parametry.
[#24] Re: Router!? Gdzie sa DNSy?

@11MASTEr, post #22

ze nie popalil kompow i sprzetu.

Spoko, wszystko dziala :)

Dodane: chodzi o sprzet, a nie polaczenie :)

Ostatnia modyfikacja: 07.08.07 19:31
[#25] Re: Router!? Gdzie sa DNSy?

@Andrzej Drozd, post #23

Jak chcesz się dowiedzieć jakie dnsy masz wpisać to gdy będziesz podłączony pecetem poprzez dhcp ściągnij sobie program aida32 lub everest home ed. Tam będzie zakładka sieć a w niej wszystkie parametry połączeń w tym dnsy.
[#26] Re: Router!? Gdzie sa DNSy?

@Kwasu, post #25

uruchom -> cmd +enter nastepnie komenda: ipconfig /all i wszystko bedzie jasne.
Moze tez zadzwonic do ISP i spytac o DNS'y.

[#27] Re: Router!? Gdzie sa DNSy?

@Andrzej Drozd, post #23

"O ile pamietam, gdy pecet byl na DHCP, to po sprawdzeniu ipconfigiem, mial IP - 192.168.0.101."

ok. to wpisz takie parametry:
maska wszędzie taka sama 255.255.255.248
router: ip 192.168.0.121, maska jw.
Pc karta połączona z routerem (na niej musi być włączone udostępnianie neta): ip 192.168.0.122, maska jw. brama 192.168.0.121 i wpisz ręcznie dnsy.
Pc karta połączona z ami: ip 192.168.0.129, maska jw.
Ami: ip 192.168.0.130, maska jw. brama 192.168.0.129, i wpisz dnsy.
Sprawdziłem dział
OK

[#28] Re: Router!? Gdzie sa DNSy?

@TJindy, post #20

"Pecet udostępniając połączenie sieciowe działa "prawie" jak ruter - karta sieciowa dostaje nowy adres (...) W każdym razie pakiety muszą być rutowalne przez PC i rutera."

Dokładnie, zarówno komp jak i router są urządzeniami aktywnymi w sieci. W tym przypadku pc jest bramą dla ami a router jest bramą dla pc. Pakiety wychodzące z ami na świat najpierw muszą mieć podmienione ip przez pcta a potem dopiero potem ip pcta jest podmieniane przez router.
[#29] Re: Router!? Gdzie sa DNSy?

@rjack, post #18

"Gotowy rozdzielacz można kupić albo zrobić samemu.O ile masz oczywiście wolny port w ruterze."

np.tutaj:
http://www.allegro.pl/item221295023_rozdzielacz_lan_2_kompy_na_1_kablu_najtaniej.html

Rozdzielacz jest w tej chwili w przypadku Andzeja Drozda najlepszym rozwiązaniem.
Jeżeli jednak w przyszłości będzie chciał koło ami i pc postawić jeszcze jakiś sprzęt np. Efikę lub Sam to powinien kupić jakiegoś swicha.

[#30] Re: Router!? Gdzie sa DNSy?

@Andrzej Drozd, post #1

A teraz tak na powaznie. Po cholere Ci router skoro i tak laczysz sie w lancuchu komputer za komputerem?!
Router (chyba ze masz bez wbudowanego switcha tzn. tylko 1 lan) ma za zadanie rozdzielac siec na wieksza ilosc komputerow tzw. topologia gwazdy. Podlaczenie obecne w Twoim wypadku jest wg mnie bez sensu. Router pakuje sie (tak jak bylo np. w moim przypadku) by zaoszczedzic na prundzie i elektronice kompa ktory musialby dzialac, by net byl na innym komputerze. Pozwala ponadto podlaczyc wiele innych komputerow zamiast sytuacji pakowania do jednego komputera duzej ilosci kart sieciowych.

Wnioski?! Podlacz wszystko tak jak pisalem wyzej (oraz jak pisal mario):
amiga<=>router<=>pc. Jesli nie masz w rouerze tyle wyjsc (lub sa popalone) to zamin go lub zainwestuj w dobrego switcha (huby sobie daruj).

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem