[#1] Amiga i -12 V ?
Jak wiadomo Amiga wykorzystuje kilka różnych napięć międzyinnymi -12v czy ktoś wie jaki wpływ może mieć brak tego napięcia na działanie amigi, do czego wogóle jest ono potrzebne. Trafił mi się zasilacz PC starego typu przerobiony na zasilacz do Amigi i właśnie brakuje mu tego napięcia stąd te pytanie. Czy Amiga moze prawidłowo działać bez tego napięcia.

[#2] Re: Amiga i -12 V ?

@KrisbA, post #1

A poczytać forum się nie chciało?
W skrócie bez -12V nie ma dźwięku i źle działa seriall. To było u mnie jak odłączyło się -12V. Co wiecej to poczytaj worum. Ale chyba Amiga bez dźwięku jest nie do użytku, no chyba że masz karte muzyczną w Amidze.
[#3] Re: Amiga i -12 V ?

@KrisbA, post #1

Symetryczne napięcie +/- 12V jest konieczne do działania wzmacniacza audio w amidze jak również jest NIEZBĘDNE dla działania RS-232. Jeśli się ma tylko zasilacz dający +12V to należy od niego "puścić dodatkową nitkę" na stabilizator np. LM7805 i na inwerter (konwerter napiecia ujemnego) np. LM2673 (http://boss.iele.polsl.gliwice.pl/pdf/National_Semiconductor/an-1157.pdf )

Ostatnia modyfikacja: 08.08.07 14:18
[#4] Re: Amiga i -12 V ?

@abcdef, post #3

rewelacja z tym LM 2673, można spokojnie zrobić zasilanie Efiki z 12V,
zamiast kupować koszmarnie drogiego picoATX.
Ile kosztuje ten LM? Bo nie mogłem znaleźć nic na sieci...
Ma jakieś zamienniki i gdzie można go kupić?
[#5] Re: Amiga i -12 V ?

@kmilota, post #2

Wporzo znalazłem artykuły na ten temat, zasilacz ma wyprowadzone napięcie -12V, więc wystarczy polutować kable czego niezrobił poprzedni posiadacz zasilacza. Lutownica w łape i do dzieła.

[#6] Re: Amiga i -12 V ?

@wali7, post #4

Zamienników jest sporo...wystarczy wyszukać *positive to negative voltage converter* ...jest to swoją drogą prosty układ z PWM typu buck-boost (regulator obniżająco-podwyższający napięcie) z nieco zmienioną polaryzacją (co daje ujemne napięcie tętniące...zatem lepiej żeby dawał jakieś minus 14-16V, wtedy po dołożeniu LM7912 mamy ładnie stabilne -12V). Ogółem z niesymetrycznego zasilacza 14V DC (najczęściej właśnie tyle jest po wyprostowaniu) można za pomocą 4 układów elektronicznych (3 stabilizatory i 1 konwerter napięcia) i paru elektrolitów zrobić zasilanie dla mało prądożernych komputerów (LM78T12 nieprodukowany obecnie ma obciążalność 3A, są także bardziej obciążalne). Inna sprawa to, że przetwornica stosowana w zasilaczach jest mniejsza niż trafo45VA (no może podobnej wielkości).
[#7] Re: Amiga i -12 V ?

@kmilota, post #2

A jeśli zasilacz ma napięcie za niskie, np. zamiast -12V jest -11,7 to czy Amiga będzie działać? Mam kilka takich zasilaczy i każdy ma napięcie niższe niż wymagane. Jeden ma nawet -10V.

Ostatnia aktualizacja: 21.09.2025 09:13:35 przez seng164
[#8] Re: Amiga i -12 V ?

@seng164, post #7

Napięcia mierz pod obciążeniem.
[#9] Re: Amiga i -12 V ?

@Stoopi, post #8

Ale to mierzone bez obciążenia, więc chyba pod obciążeniem nie wzrośnie?
[#10] Re: Amiga i -12 V ?

@seng164, post #7

Napięcie -12V bardzo niewiele w Amidze robi - odpowiada za ujemną część zasilania dla OPAMPów w torze audio i za poziom napięć wyjściowych w porcie szeregowym.
A wiec przy braku albo nieprawidłowym napięciu -12V amiga będzie działać poprawnie, będzie zniekształcony (mniej bądź bardziej) dźwięk i nie będzie działał serial. No chyba, że to napięcie będzie jakoś dramatycznie inne, to wtedy być może coś się sfajczy... Napięcia które podałeś nie powinny robić problemów.
Prawdę mówiąc napięcie +12V robi w Amidze podobne rzeczy, niektóre flopy wymagają +12V, ale nie wszystkie. Tak więc Amiga uruchomi się nawet przy dostarczeniu jej tylko 5V, nie będzie działać to co wymieniłem i być może flop. W przypadku posiadania twardziela uruchomi się normalnie system. Mówimy oczywiście o Amigach desktopowych: A500, A600 i A1200.
A poza tym, jak napisano powyżej, mierz napięcia pod obciążeniem, najlepiej już na płycie Amigi (spadki napięcia na kablach i złączu).

Ostatnia aktualizacja: 21.09.2025 11:28:17 przez wali7
1
[#11] Re: Amiga i -12 V ?

@seng164, post #9

Jeżeli zasilacz jest impulsowy (niektóre Amigowe są), to poprawnie działa dopiero pod obciążeniem.
1
[#12] Re: Amiga i -12 V ?

@wali7, post #11

A to OK. Dzięki. Tak to jest impulsowy, tzw. "lekki". Nie wiedziałem że impulsowe podnoszą napięcie pod obciążeniem. Dotąd myślałem że jak już niższe napięcie idzie to nie będzie się zwiększało. Pewnie to dlatego że głównie miałem do czynienia z zasilaczami liniowymi.

Ostatnia aktualizacja: 21.09.2025 11:58:14 przez seng164
[#13] Re: Amiga i -12 V ?

@seng164, post #12

Zasilacze impulsowe mające kilka napięć często mają tak, że mają jedno trafo z odczepami do kilku napięć. Jedno z nich jest regulowane i przy obciążeniu to napięcie jest podbijane do nominalnego. Przy zwiększaniu napięcia na jednej lini, zwiększa się też na reszcie w obrębie jednego transformatora. Dodatkowo są zabezpieczenia na poszczególnych liniach, aby wszystko było w tolerancji. Dla ATXów jest albo było 5% więc dla 12v zakres 11.4V-12.6V jest ok.
[#14] Re: Amiga i -12 V ?

@snifferman, post #13

Rzecz ciekawa, że mam jeden zasilacz impulsowy i on bez obciążenia daje napięcia równe 5V - 12V. Od czego to zależy?
[#15] Re: Amiga i -12 V ?

@seng164, post #14

Od jego budowy i maksymalnego dopuszczalnego obciążenia.
[#16] Re: Amiga i -12 V ?

@snifferman, post #15

Budowy czyli? Bo to są takie same modele zasilaczy, w środku też jest taka sama płytka z elementami. Ale jeden daje napięcie 10,7V a drugi 12V.
[#17] Re: Amiga i -12 V ?

@seng164, post #16

Ale same elementy też mają swoją tolerancję i mogą zmieniać swoje wartości z biegem czasu. Pomiar bez obciążenia też nie jest miarodajny. Zmierz to prawidłowo i sprawdź też pozostałe linie. Jak wszystkie są nisko, to zobacz czy jest tam potencjometr do regulacji.
[#18] Re: Amiga i -12 V ?

@snifferman, post #13

Przestowałem zasilacz na płycie głównej. Pomierzyłem napięcia już na samej płycie. Ten zasilacz który bez podłączenia do płyty głównej podawał napięcie -10V pod obciążeniem zwiększa napięcie do 11,4V.

Natomiast zasilacz który ma "równo" -12V bez obciążenia, pod obciążeniem wykazuje również -12V.

W zasilaczu który podaje -10V brak regulacji zasilania - nie ma żadnego rezystora nastanego.

Testowane na tej samej płycie, więc wynika z tego, że napięcia są różne pomimo identycznego obciążenia.

Oczywiście kondensatory w tych zasilaczach zostały wymienione.

Ostatnia aktualizacja: 30.09.2025 17:02:59 przez seng164
[#19] Re: Amiga i -12 V ?

@seng164, post #18

Ten zasilacz który bez podłączenia do płyty głównej podawał napięcie -10V pod obciążeniem zwiększa napięcie do 11,4V.

-11.4V to 5% od nominalnego -12V mieści się nawet w normie ATX. W Amidze ta szyna nie jest jakaś istotna i nie ma się co przejmować.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem