[#1] Program do przesyłu danych miêdzy 2 Amigami
Czy istnieje taki program? Na Aminecie takiego nie znalazłem. Mój twardy
dysk ma już 96% zajętości i myślę o zainstalowaniu innego twardziela
w drugiej Amidze i przesłanie całej zawartości na większy dysk. Kopiowanie za pomocą dyskietek ewentualnie wchodzi w rachubę...

[#2] Re: Program do przesyłu danych miêdzy 2 Amigami

@Minniat, post #1

Najlepszym rozwiazaniem bedzie zsiecowanie Amig i po klopocie. Po za tym takie polaczenie jest o niebo (albo nawet kilka) lepsze niz przez serial lub co kolwiek innego ;). Niech sie wypowiedza ci u ktorych cos takiego dziala. Pozdrawiam :)

[#3] Re: Program do przesyłu danych miêdzy 2 Amigami

@Minniat, post #1

Par-net, Pro-net, lub TCP/IP....

[#4] Re: Program do przesyłu danych miêdzy 2 Amigami

@Kaczus, post #3

Więc sytuacja jest taka: potrzebuję programu, który za pomocą złącza Serial i kabla NULL-Modem prześle dane między dwoma amigami. Jeśli takiego programu nie ma, być może podejmę się napisać taki program (posiadam dokumentację serial.device).
Pozdrawiam.

[#5] Re: Program do przesyłu danych miêdzy 2 Amigami

@Minniat, post #4

Badz co badz Ami nie istnieje od kilku miesiecy wiec soft taki jest... ja i tak jestem za rozwiazaniem przez sieciowki i protokol TCP/IP... ;)

Ostatnia modyfikacja: 18.08.07 18:46
[#6] Re: Program do przesyłu danych miêdzy 2 Amigami

@Minniat, post #1

A nie możesz podłączyć dwóch dysków jednocześnie do jednej Amigi i w ten sposób przegrać dane? Jeżeli masz więcej niż 100MB do zgrania to cała operacja z podłączaniem dodatkowego dysku i kopiowaniem przebiegnie szybciej niż przerzucanie za pomocą PAR/SERnetu.
[#7] Re: Program do przesyłu danych między 2 Amigami

@Minniat, post #4

Serialem to chyba pro-net(głowy nie dam, uzywalem tylko parneta -
ale to po równoległym kablu szlo) potrafil przesylac, no i zawsze
mozesz polaczenie TCP zestawic po nullmodemie.

Ostatnia modyfikacja: 18.08.07 19:00
[#8] Re: Program do przesyłu danych miêdzy 2 Amigami

@APC74, post #6

> A nie możesz podłączyć dwóch dysków jednocześnie do jednej
> Amigi i w ten sposób przegrać dane? Jeżeli masz wićcej niż

To rozwiązanie wygląda na najmniej czasochłonne.
Podłącz te dyski w szybszej Amidze.

Pozdrawiam
[#9] Re: Program do przesyłu danych miêdzy 2 Amigami

@APC74, post #6

A nie możesz podłączyć dwóch dysków jednocześnie do jednej Amigi i w ten sposób przegrać dane?

Próbowałem to w Amidze desktop z HDD wewnątrz i kabel CD na zewnątrz (zamiast CD-ROMU zainstalowałem drugi twardy dysk) - HDToolbox widzi oba twarde dyski, ale nie wyświetlają się ikony na pulpicie (a np. polecenie info w CLI nie wyświetla nazw partycji drugiego dysku).

A może można podłączyć oba dyski na raz w wieży Infinitiv (zamiast CD-ROMu)?

[#10] Re: Program do przesyłu danych miêdzy 2 Amigami

@Minniat, post #9

A może nazwy partycji masz identyczne? Ew. jeden z tych dysków był nie
daj boże formatowany w trybie split z fastszmatą....

[#11] Re: Program do przesyłu danych miêdzy 2 Amigami

@Minniat, post #9

Bo drugi dysk musisz zamontować jeszcze. SCSI Mounter do tego służy, odpalony pod WB posiada GUI, ale można też z CLI go uruchomić z odpowiednim parametrem. W OS 3.5+ też jest do tego program, nie pamiętam jak się nazywa, bo go nie używam.

A co do Null-Modemu, to masz na PPA artykuł na temat Pro-Netu, gdzie wszystko jest dokładnie opisane.

[#12] Re: Program do przesyłu danych miêdzy 2 Amigami

@Minniat, post #9

zawsze jeszcze mozna nagrywarke podlaczyc (np z pc wyjac) i zapomoca cd przegrac, jesli chodzi o kabel to najtaniej (jesli nie masz kart scieciowych w obu ami) i najlepiej bedize przez parnet i kabel na zlacze rownoegle, a ja i tak bym sie pomeczyl z podlaczeniem dwoch dyskow na jednej ami

[#13] Re: Program do przesyłu danych miêdzy 2 Amigami

@Banderas, post #12

Ale jaka to męka włożyć dwie wtyczki o odpalić jeden programik?

[#14] Re: Program do przesyłu danych miêdzy 2 Amigami

@GumBoy, post #11

Bo drugi dysk musisz zamontować jeszcze. SCSI Mounter do tego służy
Dzięki za informację!

Mam nagrywarkę CD w pececie, ale nie zamierzam montować jej w Amidze. Póki co używam jej do tworzenia płyt CD-R z materiałem z Aminetu!

Ostatnia modyfikacja: 18.08.07 19:50
[#15] Re: Program do przesyłu danych miêdzy 2 Amigami

@Kaczus, post #7

Znalazłem na Aminecie wspomniany Ser-Net - to właśnie to czego szukam! Jest to lepsze i "bezinwazyjne" rozwiązanie w porównaniu do demontażu dystku twardego

Jeszcze raz dzięki!

[#16] Re: Program do przesyłu danych miêdzy 2 Amigami

@Minniat, post #15

Ale wymyślasz. Dysk już podłączałeś, więc wnioskuję, że wiesz jak to zrobić. Zatem wychodzi na to że jakieś 5 minut roboty, albo nawet minuta jeśli dysk masz luzem a taśmę na zewnątrz wyprowadzoną.

Prędkości i wygody takiego rozwiązania nawet nie da sie porównać do jakiegoś Ser-Netu, ale jak tam sobie chcesz.

Na PPA masz artek i do zassania pakiet Pro-Netu z instalacyjnym skryptem który dodatkowo skonfiguruje Ci wszystko.

Najszybciej dane i tak Twin Express przesyła przez port szeregowy, przynajmniej tak z moich doświadczeń wynika.

[#17] Re: Program do przesyłu danych miêdzy 2 Amigami

@GumBoy, post #16

Masz rację GumBoy - skorzystam z twojej propozycje (AmigaOS 3.5 zawiera program Mounter - odpowiednik twojego SCSIMounter). Muszę zdemontować twardy dysk drugi raz. Wielkie dzięki za pomoc jakim było wspomnienie o programie SCSIMounter!

Ostatnia modyfikacja: 19.08.07 17:09
[#18] Re: Program do przesyłu danych miêdzy 2 Amigami

@Minniat, post #1

http://aminet.net/comm/net/ProNET34.lha

Proste i skuteczne. Przy połączeniu Amig przez Parallel uzyskuje się 50-70kB/s. Na upartego można połączyć przez serial, ale wtedy będzie 10x mniej. Schemat kabla albo jest w opisie, albo bez problemu do znalezienia na necie. Kabel wykonuje się jako prostą przerobkę "kabla do przełącznika drukarek" (tak go zwą w sklepach pecetowych).
[#19] Re: Program do przesyłu danych miêdzy 2 Amigami

@Minniat, post #17

Zrob tak:

Zapewne oba dyski maja partycje o nazwach typu DH0: DH1: itd., lub HD0: HD1:.
Wejdz za pomoca HDToolboxa do jednego z nich i na chwile zmien nazwy dodajac jakis znak, przed lub po. Zrob to z kazda partycja. Sprawdz takze czy nie dubluja sie nazwy ikonek na WB.

Nastepnie podlacz oba dyski do Amigi. Pamietaj ze jeden musi miec zworke na Master, natomiast drugi na Slave. Odpal. To tyle. Wszystkie partycje powinny byc bez problemu widoczne. Jezeli nie, to wspomoz sie jakims wyzej opisanym mounterem.
[#20] Re: Program do przesyłu danych miêdzy 2 Amigami

@Daclaw, post #18

Daclaw napisał(a):

> Proste i skuteczne. Przy połączeniu Amig przez Parallel
> uzyskuje się 50-70kB/s. Na upartego można połączyć przez
> serial, ale wtedy będzie 10x mniej.

Nieprawda. Kilkanaście kilo wyciągałem.

[#21] Re: Program do przesyłu danych miêdzy 2 Amigami

@Andrzej Drozd, post #19

A po co sto kombinacji i grzebanie w RDB dysku? Wystarczy SCSI Mounter. U mnie siedzi w SS i montuje dysk jeśli jest podłączony jakiś, jeśli nie rzuca informacje (dlatego w NIL: idzie) i przechodzi dalej.

[#22] Re: Program do przesyłu danych miêdzy 2 Amigami

@GumBoy, post #20

Możliwe, szybko się zraziłem i nie śrubowałem osiągów.
[#23] Re: Program do przesyłu danych miêdzy 2 Amigami

@Daclaw, post #22

Ja też nie śrubowałem. Wystarczy preferencje systemowe portu ustawić.

[#24] Re: Program do przesyłu danych miêdzy 2 Amigami

@GumBoy, post #21

Nie rozumiem o co ci chodzi.
A ogolnie ten mounter zalatwia cala sprawe gdy nazwy wolumenow i partycji sie dubluja?
[#25] Re: Program do przesyłu danych miêdzy 2 Amigami

@Andrzej Drozd, post #24

Tak.

Nazw wolumenów w HDTolboxie i tak chyba nie zmienisz z tego co
pamiętam, ale mogę się myliś bo ostatnio dysk partycjonowałem jakieś 5
lat temu.

[#26] Re: Program do przesyłu danych miêdzy 2 Amigami

@Andrzej Drozd, post #24

Tak. Woluminy zdublowane są widziane jako np. hd0.1, hd1.1 itd.
[#27] Re: Program do przesyłu danych miêdzy 2 Amigami

@Andrzej Drozd, post #24

Już skopiowałem zawartość jednego dysku na drugi dysk! Użyłem systemowego programu Mounter.
Nazwy (np. DH0: ) nie mogą się dublować.
(Nazwy woluminów można zmienić w HDToolBoxie).

[#28] Re: Program do przesyłu danych miêdzy 2 Amigami

@Minniat, post #27

Jakbyś zrobił tak jak Ci poradziłem, to by się mogły dublować i nie trzeba by było dłubać w HDToolboxie. Programik pewnie ze 300 kilo ma, ściąga się zatem kilka sekund a zaoszczędza co najmniej minuty zabawy ze zmienianiem nazw napędów i przywracaniem ich ponownie na stare.

Ponadto dopisanie go do startup-sequence to jakieś 20 sekund i załatwia sprawę podłączania drugiego dysku raz na zawsze.

Ale niektórzy lubią wywarzać otwarte drzwi (co z reguły jest bardziej czasochłonne niż naciśnięcie klamki)...

[#29] Re: Program do przesyłu danych miêdzy 2 Amigami

@GumBoy, post #28

Najlepiej jednak unikać nazw typu dhx - w koncu mozna uruchomić
wyobraźnie, to nie dos/windows, że jest a:, b:, c:....

[#30] Re: Program do przesyłu danych miêdzy 2 Amigami

@Kaczus, post #29

Kaczus napisał(a):

> Najlepiej jednak unikać nazw typu dhx - w koncu mozna uruchomić
> wyobraźnie,

Ale po co? Dla jaj? Szpanu że się jest oryginalnym? Czy dla użerania się z instalerami niektórych gierek, które tylko na DHx potrafią instalować?

Naprawdę nie rozumiem co komu ma nazewnictwo DHx przeszkadzać.

> to nie dos/windows, że jest a:, b:, c:....

Nie wiem jak Ty, ale ja uważam, że pewne standaryzacje są jak najbardziej w porządku.

Zresztą jakieś 99% ludzi z którymi miałem do czynienia najwidoczniej tak uważało, bo tylko raz się zetknąłem z nazewnictwem partycji HDx. :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem