[#1] przelotka na dysk, 37.299,A600
Witam.

Ostatnio na forum podawano tą przelotke z dysku 2,5 cala na 3,5.

Jako,że nie mam zbyt wielu dyskietek pod amige, pomyslalem że moze... kupie tą przelotke,podłącze dysk (mam taki nieco węższy,1gb,seagate), odpale nowy kickstart z dyskietki ,uruchomie dysk i... nagram romy z tego dysku twardego na dyskietki .

Jest to możliwe? Mam A600, bez dodatkowej pamieci, kickstart 37.299 (dysku nei obsluguje).

Jeśli było to prosze o wyrozumiałość.

Pozdrawiam
[#2] Re: przelotka na dysk, 37.299,A600

@inco, post #1

Jest to możliwe, ja tak zrobiłem, musisz tylko założyć partycję pow WinUAE na PC by nagrać coś na tym dysku.
Potem startujesz Amisię z podłączonym dyskiem z dyskietki i możesz nagrywać obrazy na dyskietkę z dysku.

[#3] Re: przelotka na dysk, 37.299,A600

@brada, post #2

mógłbyś napisać coś wiecej?

tzn. jak wgrac kickstart na dyskietke (ten ściągnięty z neta,bo nie posiadam zadnego na dyskietce),czy mozna to zribic na stacji pecetowej?
[#4] Re: przelotka na dysk, 37.299,A600

@inco, post #3

Startuj system z dyskietki, a adf-y i program do nagrywania trzymaj na hdd którego sformatujesz pod winuae ;], można też pod winuae skompilować dyskietkę z obsługą cdromu i aplikacją do nagrywania dyskietek, wystarczy teraz dodać trosze ramu(1mb) i nagrywać adf na dyskietki z płyty ;]

Edycja: A tą adf z systemem do nagrywania adf z płyty nagrac sposobem nr 1 ;]

Ostatnia modyfikacja: 04.09.07 20:34
[#5] Re: przelotka na dysk, 37.299,A600

@arti4-92, post #4

mozesz podac link do odpowiedniego kickstartu i opisac jak nagrac go na stacji pecetowej?

ps. masz moze na sprzedaz takową dodatkową pamiec 1mb?

Pozdrawiam.
[#6] Re: przelotka na dysk, 37.299,A600

@inco, post #5

cos sie uparl z tym kickstartem. poszukaj w archium jak odpalic hdd na starszych kickach. pierwsza dyskietke jednak musisz nagrac na ami
[#7] Re: przelotka na dysk, 37.299,A600

@inco, post #5

masz wogule system na dyskietce??

mu sie chyba myli aos z kickiem

Ostatnia modyfikacja: 07.09.07 08:08
[#8] Re: przelotka na dysk, 37.299,A600

@arti4-92, post #7

Mam jedynie amigados.

Ostatnia modyfikacja: 07.09.07 17:04
[#9] Re: przelotka na dysk, 37.299,A600

@inco, post #8

Nie znalazłem dyskietki "Install" :/

Ps. Szukalem sposobu uruchomienia tego dysku,ale nie moge znaleźć,wiec gdyby ktoś zapodał linka byłbym bardzi wdzięczny.

Pozdrawiam.
[#10] Re: przelotka na dysk, 37.299,A600

@inco, post #9

Jakby czytał FAQ to by nie pytał....

[#11] Re: przelotka na dysk, 37.299,A600

@Kaczus, post #10

dobra, znalazłem to :

http://www.ppa.pl/faq/index.php?akcja=odpowiedz&artid=196#196

Jeśli chodzi o partycjonowanie to moge to chyba zrobić na windowsie (WinUAE).

Jeśli chodzi o program HDInstTool , to ściągne go z aminetu i bez problemu nagram na stacji pecetowej?

Pozdrawiam.
[#12] Re: przelotka na dysk, 37.299,A600

@inco, post #11

No i co ci z tego, przecież twój rom nie obsługuje dysku twardego, musisz botowac system z dyskietki. Daj cię ktoś mu ADF takowej dyskietki, se nagra i problem z głowy chłopak będzie miał.
[#13] Re: przelotka na dysk, 37.299,A600

@inco, post #11

Tak możesz, tylko musisz pamętać by użyć później jakiegoś device-a,
który pozwoli zobaczyć dyskietkę PC-Tową, w AmigaOS 3.x był w
systemie, a nie pamiętam jak w starszych wersjach systemu, czy nie
trzeba było gdzieś zdobyć. Tylko, jeśli nie masz gęstej stacji dysków,
pamiętaj, by dyskietkę sformatować na 720 kilo.

[#14] Re: przelotka na dysk, 37.299,A600

@Kaczus, post #13

w systemie 2.1 (taki najlepszy do romu 2.0) byl standardowo device na pc0: a dyskietke pod 720kb najlepiej sformatowac na ami, bo pc z win xp nie potrafi (chyba ze z konsoli wpisze sie tam jakies polecenie zeby to sformatowac)

[#15] Re: przelotka na dysk, 37.299,A600

@Banderas, post #14

spox,dalej nic nie rozumiem.

podajcie jakiegos linka do pliku,nagram na pececie ,odpale na ami i uruchomie dysk...
[#16] Re: przelotka na dysk, 37.299,A600

@inco, post #15

Od nowa zacznijmy. Po pierwsze, załatw se dysk instalacyjny WorkBench-a 2.0. Spreparuj pod WinUAE hdd, tak żeby był widziany pod amigą, skopiuj na niego program do nagrywania dyskietek i ADF-y, wystartuj system z dyskietki i odpal program do nagrywania adf na dyskietkę i nagraj nim dyskiętkę. Dyskietka gotowa do pracy, jak będziesz mógł nagrywa dyskietki będziesz mógł robić wszystko:). Aha zapomniał bym, jak nie rozumiesz to za przystępną cenę wyślę ci odpowiednio przygotowany hdd, z obrazami dyskietek i system na dyskietce razem z programem do nagrywania dyskietek i obsługą cd-romu. Taki zestaw będzie cię kosztować 30 zł :)+przesyłka :). Oczywiście wszystko ode mnie razem z łopatologiczną instrukcją.

Edycja: Taki zestaw pozwoli ci nagrywanie obrazów dyskietek z hdd i cd nagranej na pc. Czyli możesz nagrać każdy adf jaki ci się za-marzy :)

Ostatnia modyfikacja: 09.09.07 20:38

Edycja: Dysk ma około 2 gb pojemności raczej wejdzie częsc, albo wszystkie adf z grami jakie wogule sa :)

Ostatnia modyfikacja: 09.09.07 20:44
[#17] Re: przelotka na dysk, 37.299,A600

@arti4-92, post #16

Tak więc:

Dysk mam 1gb,usunąłem przed chwila partycje pod PM,kwestia podłączenia go ponownie ,odpalenie WinUAE i utworzenia partycji (linki z adf'ami widzialem na necie,wieć problemu z wgraniem raczej nie będzie).

Niby pisze na dyskietce "WorkBench 2.05" ,ale po włozeniu uruchamia sie amigados.

Jest możliwośc nagrania WorkBench'a na stacji pecetowej i odpalenia go na amidze?
[#18] Re: przelotka na dysk, 37.299,A600

@inco, post #17

NIE można nagrac adf po grzybem, a twoja dyskietka jest poprostu uszkodzona :)

Edycja: Czy moja oferta jest zła?? Wyobraź se, nagrywanie ADF z płyty cd na dyskietkę :)

Ostatnia modyfikacja: 09.09.07 20:56
[#19] Re: przelotka na dysk, 37.299,A600

@arti4-92, post #18

kiepsko,a nie ma jakiegos programu,który nagram na stacji pecetowej i dzięki niemu odpale dysk ?
[#20] Re: przelotka na dysk, 37.299,A600

@inco, post #19

To by sie mijało z celem, bo Amiga bootuje się tylko z dyskietek DD :)
[#21] Re: przelotka na dysk, 37.299,A600

@arti4-92, post #20

jestem w posiadaniu dyskietek dd. (te z 1 zaślepką? )

Ostatnia modyfikacja: 09.09.07 21:15
[#22] Re: przelotka na dysk, 37.299,A600

@inco, post #21

idę do sklepu komputerowego i kupuje za bodajże 70 gr :)
[#23] Re: przelotka na dysk, 37.299,A600

@inco, post #17

Niby pisze na dyskietce "WorkBench 2.05" ,ale po włozeniu uruchamia sie amigados.

Istnieje też możliwość, że masz dyskietkę systemową z zestawu instalacyjnego - tzn. takiego, gdzie jest dyskietka Install. Tak jakoś chodzi mi po głowie, że to właśnie z dyskietki Install startowało się system a dyskietka Workbench nie miała startup-sequence albo w startup-sequence nie było wpisu LoadWB. W każdym bądź razie tak było w przypadku dyskietki Workbench3.1 z zestawu na dyski twarde (nie było startup-sequence).
Gdy uruchomi się AmigaDOS z Twojej dyskietki wpisz:

LoadWB

i nacisnij enter. Jeżeli pojawią się jakieś okienka komunikatów to naciskaj na guziku "Cancel". Jeżeli pojawi Ci się blat systemu to znaczy, że masz dyskietkę z zestawu instalacyjnego.
[#24] Re: przelotka na dysk, 37.299,A600

@arti4-92, post #22

omg, rozmowy trzeba chyba przenieść na priv. bo ja zielony jestem,a potem znowu jakis user mi napisze,ze spamuje ;)

ps. na dyskietke dd,nagram cos na stacji pecetowej i odpale to (zbotuje),na amidze?
[#25] Re: przelotka na dysk, 37.299,A600

@arti4-92, post #16

...raczej wejdzie częsc, albo wszystkie adf z grami jakie wogule sa...

Stanowczo część - wszystkie dostępne w necie adfy z grami na Ami zajmują około 30GB. Nie pytaj mnie skąd to wiem. cool
[#26] Re: przelotka na dysk, 37.299,A600

@APC74, post #25

Aha, może na priv sie zfadamy jakoś :P
[#27] Re: przelotka na dysk, 37.299,A600

@APC74, post #23

Hm, znalazlem inna dyskietke z AmigaDOS.

Wpisalem LoadWB i ...nie wywalilo zadnych komunikatów

,poprostu przeskoczyło do nowej linii (to dobrze?)
[#28] Re: przelotka na dysk, 37.299,A600

@inco, post #27

to źle, bo miał się odpalić WB

P.S. Ja bym stawia na mój zestaw :P

Ostatnia modyfikacja: 09.09.07 21:25
[#29] Re: przelotka na dysk, 37.299,A600

@inco, post #27

Teraz zmniejsz okienko amigadosu i powinien pokazac sie Workbench
[#30] Re: przelotka na dysk, 37.299,A600

@Norbert, post #29

tak jakby sie pokazal... "Amiga Workbench" ...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem