@lubmil,
post #3
Ja właśnie przez brak IMAP przestałem używać poczty pod MorphOSem. Na wszystkich używanych urządzenich (Mac, iPhone, iPad, MorphOS) muszę mieć dokładnie taką samą pocztę. Nie mogę się zastanawiać z którego urządzenia wysłałem który mail. Oszalałym gdybym musiał ganiać między czterema urządzeniami. W życiu nie ogarnąłbym poczty, nie wiedział czy już odpisałem, nie mógł nic znaleźć. Musiałbym sobie ustalić, że mam tylko jedno urządzenie do poczty. No ale teraz które? Przynajmniej jedno przenośne i jedno „duże”. No ale synchronizacji między nimi też by nie było.

To bez sensu… IMAP w dzisiejszej poczcie to podstawa. Tylko poprawnie działający, nie jak w np. SinpleMailu.
Jeżeli wolisz filozofię lat 90 i potrzebujesz lekkiego programu do poczty to jest też SimpleMail. Wybierasz w nim POP3 zamiast IMAP i będzie działał poprawnie. On ma tylko problemy z IMAP (od chyba 10 lat). Jak widać po Iris, nie jest łatwe ogarnięcie IMAP, bo ile poczt tyle odstępstw od standardu.

Jaca musiał się naprawdę ostro zawziąć żeby doprowadzić ten soft do takiego działania.
Zresztą Iris to nie tylko IMAP. To generalnie kupa fajnych elementów zgodnych z dzisiejszymi standardami. UTF, normalnie pokazywane maile inne niż tekstowe, sprawdzanie pisowni w locie podczas pisania maila