[#1] Kontroler klawiatury Elbox
Cześć,
Kupiłem jakiś czaś temu obudowę EBOX z interfacem klawiatury w wersji 2.0.
Mam z nim dwa problemy:
1. Nie działa mi na klawiaturze pecetowej lewa Amiga, sprawdzałem AmiTestKit i wszystkie klawisze działają poza tym jednym. Przez to nie można zresetować Amigi z klawiatury, co ciekawe jednak zapalają sie na chwilę wszystkie trzy diody na kalwiaturze i gasną, ale komputer sie nie resetuje.
2. Z tego co wiem to interface powinien też obsługiwać klawiatury od dużych Amig, podłączyłem klawiaturę od A2000 i nie działa, jedynie przy włączeniu raz miga caps lock, a potem brak reakcji.
Chciałbym zapytać posiadaczy tej obudowy czy u nich interface też się tak zachowuje? A może to kwestia jego wersji?
[#2] Re: Kontroler klawiatury Elbox

@jargo, post #1

1. F11 czy F12 nie działa jako LAmiga ?
2. Pytałeś się w Elboxie ?
[#3] Re: Kontroler klawiatury Elbox

@Norbert, post #2

ad. 1 Nie, naciskałem wszystkie możliwe przyciski, włącznie z lewym Windowsem, stawiam, że to on będzie, no ale nie..
ad. 2 Fakt, najprościej zapytać u źródła, napisze do nich w poniedziałek. Na ich stronie ten interface jest dostępny http://eu-shop.elbox.com/en_GB/p/PC-Key-1200/634 i jest tam informacje, że niby obsługuje:
> The microprocessor-based keyboard interface for Amiga 1200 supports PC (WIN and AT), Amiga 2000 and Amiga 4000 keyboards.
Dlatego chciałem podpytać użytkowników czy u nich też tak jest, bo sądzę, że problem braku lewej Amigi nie tylko mnie by doskwierał.
[#4] Re: Kontroler klawiatury Elbox

@jargo, post #1

Interface klawiatury do E/BOX'a to interface do obslugi klawiatur PC. Wiec raczej klawiatury do duzych amig nie zadzialaja. Mam 5 E/BOX'ow i do kazdej uzywam amigowej klawiatuty infinitiv. Ale one maja w srodku interfece ktory tak jakby robi z nich klawiature PC. Ciekawostka jest to ze z E/BOX'em dzialaja tylko te klawiatury infinitiv ktore maja interface w wersji 2.2.

Klawiatury do duzych amiga tez mam, ale chyba nigdy chyba tak nie sprawdzalem ;). Za to podpinalem klawiature invinitiv do A2000 i nie dziala. Po prostu klawiatura infinitiv traktowana jest przez amige jako klawiatura od PC. Tak sobie to tlumacze.
[#5] Re: Kontroler klawiatury Elbox

@Mokry, post #4

A lewa Amiga Ci działa w klawiaturze w obudowie Infinitiv'a, jak ją podepniesz do E\BOXa?
[#6] Re: Kontroler klawiatury Elbox

@jargo, post #5

Wszystkie klawisze dzialaja. Moge normalnie wykonac reset z klawiatury. Ale duzo wygodniej jest to zrobic przyciskiem na obudowie tower ;).
[#7] Re: Kontroler klawiatury Elbox

@Mokry, post #6

Dostałem odpowiedź z Elboxu:

> skoro zapalają się wszystkie diody, to znaczy, że klawisz działa i Amiga powinna się zresetować.
> Prawdopodobnie jest jakaś inna przyczyna, że się nie resetuje. Jaki Kickstart jest w niej zainstalowany?

> Proszę może zatrzymać start Amigi dwoma klawiszami myszy. Wejść do early boot menu i wówczas spróbować zresetować Amigę z klawiatury. Czy teraz działa? Jeśli tak, to znaczy, że restart zatrzymuje jakiś program uruchamiający się z sekwencji startowej.

> Interfejs PC-KEY 1200 w wersji z kwarcem 16 MHz poza klawiaturami do PC obsługuje klawiatury od A2000, A3000 i A4000. Czy taką wersję Pan posiada?
> Kilkanaście lat temu była produkowana krótka seria z kwarcami 20MHz i nie mam pewności czy ona obsługiwała te modele klawiatur.

Temat lewej Amigi jeszcze będę rozgryzał, może to rzeczywiście nie wina interface'u.
Jednak klawiatura od A2000 powinna z tego co piszą działać, mam wersję z kwarcem 16MHz, czy ktoś kto posiada taką klawiaturę i obudowę E\BOX mógłby sprawdzić u siebie czy jemu to działa?
[#8] Re: Kontroler klawiatury Elbox

@jargo, post #7

Nie mialem pojecia ze nowa wersja interface'u ubsluguje klawiatury od duzych amig. Musialem podlaczyc w takim razie do starej wersji inreface'u, bo mam takie i takie. Bede to musial w takim razie sprawdzic na tym nowym.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem