[#1] Mega RAM HD problem
Witam.
Ostatnio otrzymałem w prezencie wspomniany Mega RAM. Podłączyłem go do mojej A500+, ustawiłem zworki na 8MB, uruchomiłem Workbencha i... nic - pamięci nie widać. Memory Test z dyskietki Elsatu twierdzi, że "nie może przydzielić pamięci". Popróbowałem z różnymi ustawieniami zworek (2,4,8MB) i zawsze jest to samo (zaznaczam, że nie posiadam podłączonego twardziela więc zworka "Shutup HD" jest spięta). Spróbowałem też uruchomić "na czysto" bez żadnej zworki w konfiguracji pamięci i okazało się, że WB "widzi" pamięć (całe 8MB) z tym, że problem jest podczas testowania pamięci - program wszędzie widzi błędy - chociaż komunikat jest troche dziwny ("Błąd! pod adresem $adres jest $0 zamiast $0). Czy ktoś mógłby pomóc? Wersja tego Mega RAMu to 1.1 i z tego co widzę na płytce nie ma przełącznika Boot-Game.

Dzięki z góry za pomoc i pozdrawiam

k3848

[#2] Re: Mega RAM HD problem

@k3848, post #1

Jak wroce do domu to lukne do instrukcji i napisze co i jak ma byc zrobione.

[#3] Re: Mega RAM HD problem

@Rembrand, post #2

Dzięki, czekam z niecierpliwością ;)
[#4] Re: Mega RAM HD problem

@k3848, post #1

Jakie masz simmy? MegaRam jest strasznie wybredny, musisz ustawic poprawnie je w gniazdach w zaleznosci od tego jakie masz pojemnosci, ile kostek i na ile mb ustawiasz zworki.

[#5] Re: Mega RAM HD problem

@MrT, post #4

Simmy standardowo chyba 30-to pinowe. Są cztery; mają chyba na pewno po 2MB każdy (bez zworek widoczne jest 8MB jak pisałem wcześniej). Oznaczenie HYM591000M jeśli to pomoże ;)
[#6] Re: Mega RAM HD problem

@k3848, post #5

masz mega ram czy mega ram hd?
bo w megaramie jest 8 slotow a w megaramie hd -4.
jak chcesz w megaramie hd miec 8 mb to mozesz to zrobic tylko 2 x 4 mb.
w megaramie prosto - 8x1 mb. dzis dokladnie sprawdze.

[#7] Re: Mega RAM HD problem

@k3848, post #1

aaa nie doczytalem :)
mega ram hd = 2x simm po 4mb w celu posiadania 8 mb, ew 4x1mb, lub 2 x 1 mb. inaczej nie halo.

[#8] Re: Mega RAM HD problem

@Rembrand, post #7

Posiadam Mega Ram HD... Są cztery simmy... I jeśli jest tak jak twierdzisz to wytłumacz mi dlaczego WB wykazuje, że jest ponad 8MB? (dokładnie 8 + 0,5)

W każdym razie problem pozostaje. Mi tam ustawienie zworek nie przeszkadza skoro BEZ zworek WB "widzi" te 8MB tylko czy w innych programach będą widoczne?

OK fakt, masz racje co do konfiguracji tych simmow... Tak wiec w sumie nie wiem ile jest tej pamieci ale wiem tyle, ze jakkolwiek nie ustawie zworki problem pozostaje. No i do konca nie wiem ile jest w sumie tej pamieci ;)

Ostatnia modyfikacja: 03.10.07 00:29
[#9] Re: Mega RAM HD problem

@k3848, post #8

8 + 0,5, bo A500 ma w sobie już 512KB pamięci ;)

[#10] Re: Mega RAM HD problem

@k3848, post #8

Zworki ustawiasz w MegaRAMHD po to, aby poinformować go ile ma zamontowane pamięci - on tego sam nie sprawdza, następnie MegaRAMHD dodaje tę pamięć do systemowej. Jeśli wsadzisz 8 MB, a zworki na 4 MB, to doda 4 MB, jeśli wsadzisz 4 MB a ustawisz zworki na 8 MB to Ami wskaże że ma 8 MB. Dopiero próba odczytu/zapisu takiej nieistniejącej pamięci daje błąd.
Zapewne masz coś z tymi Simmami nie tak. Chociażby brudne styki (przecież te urządzenia mają po kilkanaście lat).
[#11] Re: Mega RAM HD problem

@wali7, post #10

Sęk w tym, że nie "informując" MRHD ile ma pamięci dostaję w WB 8 MB ;) Natomiast jak "poinformuję" to dostaję 0 (null) ;) Simmy przeczyszczę - zobaczymy.
[#12] Re: Mega RAM HD problem

@k3848, post #11

Co masz na myśli pisząc "nie informując"? "informowanie" wg użytego przeze mnie skrótu myślowego oznacza konkretne ustawienie zworek...
Każde ustawienie zworek coś oznacza... to co ustawisz, to system sobie ustawia jako dostępną pamięć. Amiga nie sprawdza pamięci RAM przy uruchomieniu, więc ta pamięć może być uszkodzona, lub może jej nie być wcale. Własnie po to masz programik do testowania pamięci w obszarze mapowanym przez MegaRAMHD co by przekonać się czy wszystko gra.
Tak na marginesie, to najlepszym sposobem na sprawdzenie ile pamięci masz jest użycie komendy avail pod CLI

Ostatnia modyfikacja: 03.10.07 12:16
[#13] Re: Mega RAM HD problem

@wali7, post #12

Ja mialem dokladnie jak mowi wali7, wsadzilem 4mb, ustawilem "dla jaj" 8mb, odpalilem wb i do ram dysku kopiowalem plik 5 megowy, po skopiowaniu 4 mb sie wywalal:)

[#14] Re: Mega RAM HD problem

@wali7, post #12

Mam na myśli dokładnie to samo co ty, czyli ustawienie zworek ;) No i właśnie jak nie ustawię wogole zworek to widoczne jest 8MB w WB ale wychodzi na to, że wcale tyle nie ma
[#15] Re: Mega RAM HD problem

@k3848, post #14

Ustaw ile chcesz. mozesz wyjac simmy a jak ustawisz 8mb bedzie widziec 8mb. Rozszerzenie nie jest autokonfigurujące, po to są te zworki.

[#16] Re: Mega RAM HD problem

@Rembrand, post #15

Wychodzi więc na to, że nie działa. Postaram się zdobyć inne simmy i zobaczymy.
[#17] Re: Mega RAM HD problem

@Rembrand, post #15

dokładnie to miałem na myśli... gwoli ścisłości rozszerzenie jest autokonfigurujące, tylko nie rozpoznaje wielkości włożonego RAMu samo (tak jak np. większość kart turbo do A1200) - gdyby nie było autoconfig, to trzeba by było dodawać pamięć za pomocą komendy AddMem

pewnie walnięte są simmy, albo np. brudne styki
[#18] Re: Mega RAM HD problem

@k3848, post #1

podłączam się pod temat - mam to samo, tzn mój mega ram HD tez nie widzi RAM'u - dysk widzi, czyta, ładuje system. Ale system chodzi bardzo wolno po sprawdzeniu ShowConfing'iem pokazuje mi tak:

RAM Node type $A, Attributes $705 (FAST), at $C00000-$C7FFFF (0,5 meg)
RAM Node type $A, Attributes $703 (CHIP), at $400-$7FFFF (`0,5 meg)

czyli że jest 1 MB

Moja konfiguracja to A500+/ECS/MC68010/ROM3.1/OS3.1PL/HDD 545,5MB/rozszeżenie 512kb FAST RAM noi własnie te niewidziane 8 MB FAST RAM

gdy wyjąłem rozszerzenie spod klapki system poładował się chwilę i przestał pozostając na czarnym ekranie. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu kompa ładuje się i resetuje po 4-5 sekundach - ewidentnie widać brak RAM'u - system nie może się załadować i się chyba wywala.

Próbowałem wszelkiej konfiguracji ze zworkami na mega ramie, pod procesorem 68000 i 68010, także pod płytą nie od A500+ tylko A500 Rev 6A, aha również wyjmując wszystkie zworki i lipa...

Czy ktoś może pomóc?

Ostatnia modyfikacja: 21.05.08 19:16
[#19] Re: Mega RAM HD problem

@zangief, post #18

sprawdziłem jeszcze pod kickstartem 1.3 - dysk się nie ładuje, wiadomo bo jest tam OS 3.1, a wgrywając workbencha zflopa na górnej listwie wyświetla mi się:
"934016 free memory" - także też lnie widzi tych 8 MB i niezgodność kickstartu 3.1 z megaramem raczej nie wchodzi w rachubę - aha czyszczenie styków pamięci też nie pomogło...

Mega Ram leżał niepodłączony jakiś czas, wcześniej był dobry...ratunku

Ostatnia modyfikacja: 21.05.08 19:57
[#20] Re: Mega RAM HD problem

@zangief, post #19

1. W Magaramie HD 8mb to TYLKO 2 x 4mb więc to odpada.
2. Ustaw 4mb, poprzekładaj kości w bankach. Jak nie pomoże próbuj z ustawieniem na 1mb
3. Przyjrzyj się czy piny w gniazdach dobrze dolegają czy nie są wygięte
4. Zdemontuj płytkę z podstawki obudowy, zobacz czy była crossowana (kabelki polutowane do ścieżek), może któryś się urwał.
5. Przeczyść kontaktem gniazda pamięci.
6. Wyczyść Simmy, najprościej jest kawałkiem białego papieru przetrzeć złącze.
7. Ostatecznie możesz spróbować "zagrzać" luty od spodu opalarką, ostrożnie, PCB tego rozszerzenia nie było wysokich lotów.

I daj znać jak poszło.

Powodzenia!

[#21] Re: Mega RAM HD problem

@Rembrand, post #20

witam - jak to że "8MB w Megaramie to tylko 2 x 4MB"? - a 4 x 2MB nie zadziała? Kości w bankach przekładałem, czyściłem kości, czyściłem banki. Obejrze czy nie ma tam tego crossa od spodu i te piny czy nie są powyginane oraz pokombinuje z ustawieniami ma 1, 2 lub 4MB - i dam znać o co i jak. O co chodzi z tym zgrzaniem lutów od spodu opalarką?

nie orientuje się nikt skąd załatwić te oryginalną dyskietkję do megaram'u co wpominał o niej kolega k3848?

a ta zworka "shout up memory"?

Ostatnia modyfikacja: 23.05.08 10:54
[#22] Re: Mega RAM HD problem

@zangief, post #21

dodam, ze zworkologia nic nie dała, wszelakie czyszczenie i wszystko. Pamięci nie widać... Do tego sfajczył mi się hadek - poleciał normalnie dymek...

Tak się zastanawiam - mam rom 3.1 czy HDTOOLBOX w Workbenmchu 3.1 wykryje mi dysk na megaramie? Zastanawiam się bo nie mam oryginalnej dyskietki, a nie mam też na razie żadnego innego hadeka na sprawdzian...

[#23] Re: Mega RAM HD problem

@wali7, post #10

Czy jesli wsadze kosci np 8 MB (2 x 8) a ustawie zworki w megaramie 2 x 4 ...powinno lyknac i dobrze adresowac 8 MB ???
[#24] Re: Mega RAM HD problem

@zangief, post #21

4x2 mb nie zadziała. Działa tylko 2x4m w pierwszych bankach.

[#25] Re: Mega RAM HD problem

@zangief, post #21

skontaktuj się ze mna na gg, coś pomyslimy z dyskietką. Shut up memory odcina fast ram.
oryginalne oprogramowanie commodorowskie zobaczy jak mu podłożysz elsat.device.

Za dużo zachodu. A dysk czemu się sfajczył? Nie masz gdzieś zwarcia?

[#26] Re: Mega RAM HD problem

@Rembrand, post #24

elsad.device obsluguje max 2 GB HD czyli mniej niz scsi.device
[#27] Re: Mega RAM HD problem

@Rembrand, post #20

nie prawda jest ze MegaRam gryzie sie ze slowlem przy adresacji pamieci ..

Twoj Mega RAM zadzialal z rozszerzeniem 1.8 SLOW pod klapka .. lacznie jest 6.3 MB .. skopiowalem moduly do ramy az wyskoczyl request Full ..
wszystko smiga...

Elsat.Device obsluguje jedna partycje do max 2.0 GB cos powyzje wyskoczy Read/write error...
[#28] Re: Mega RAM HD problem

@HOŁDYS, post #27

No popatrz , w sumie racja - na chłopski rozum slow jest w innym adresie niz fast... ale ok. Czyli działa i jest ok?

[#29] Re: Mega RAM HD problem

@Rembrand, post #28

ciekawy jestem jakby sie zachowala piecsetka z wewnetrznie rozszerzeniem 2.3 MB + 8 MB FAST RAM :))) co o tym sadzicie 10 MB Pamieci w A500 ;-]

[#30] Re: Mega RAM HD problem

@Rembrand, post #25

ok .. mam taki glupi pomysl aby wymienic glosny dysk Caviar na urzadzenie IDE > CF x 2 (2 karty w jednym czytyniku) .. wsadze sobie po 2 GB (max elsat.device) .. i teraz pytanie..dotyczace przenosin

1.wiadmo ze elsat.device pod scis.device nie bedzie widoczny jak jest w druga strone
2.Czy da sie zamountowac FAT32 na megaramie ??
3.czy da sie podmantowac karte CF AmigaFFS ?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem