[#1] Karta PCMCIA w A600 jako dodatkowa pamiec?
Wiem ze w A600 mozna uzywac karte PCMCIA jako dodatkowa pamiec jak to zrobic?? :)
[#2] Re: Karta PCMCIA w A600 jako dodatkowa pamiec?

@VeloN, post #1

Kupic odpowiednią kartę ;)

[#3] Re: Karta PCMCIA w A600 jako dodatkowa pamiec?

@VeloN, post #1

niedawno była taka karta (0.5 MB) na Allegro... to biały kruk
[#4] Re: Karta PCMCIA w A600 jako dodatkowa pamiec?

@arti4-92, post #2

Heh. Słuszna uwaga. :)
Żeby nie było, że spamuję, to dodam - skorzystać z wyszukiwarki tego forum - znajdziesz kilka wątków poświęconych temu tematowi. Np:

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=47089&t=47089#reply_47089

A tak ogólnie to powinna być karta 16 bitowa, mieć pojemność 4MB (żeby nie było problemów), standard PCMCIA II (o ile mnie pamięć nie myli). Przygotowujesz ją do pracy zamieszczonym w systemie programem PrepCard.
[#5] Re: Karta PCMCIA w A600 jako dodatkowa pamiec?

@wali7, post #3

Ano była, kupiłem 3 egzemplarze ;) Niestety z braku czasu jeszcze nie przetestowałem jako pamięć, ale po włożeniu do slotu PCMCIA działa i widać ją w Boot Menu :D

[#6] Re: Karta PCMCIA w A600 jako dodatkowa pamiec?

@arti4-92, post #2

moze to byc cos takiego? :)

http://www.allegro.pl/item251071149_karta_pamieci_4mb_flash_dla_cisco_1600_series_.html
[#7] Re: Karta PCMCIA w A600 jako dodatkowa pamiec?

@VeloN, post #6

nie
[#8] Re: Karta PCMCIA w A600 jako dodatkowa pamiec?

@wali7, post #7

to moze mi ktos pokazac jaka to ma byc pamiec?
[#9] Re: Karta PCMCIA w A600 jako dodatkowa pamiec?

@VeloN, post #8

to musi być karta typu SRAM (trochę brzydka nazwa)
[#10] Re: Karta PCMCIA w A600 jako dodatkowa pamiec?

@Sir_Lucas, post #5

niedawno typek miał całą górę tych pamięci sprzedawał je za bodajże za 2 zł xD

[#11] Re: Karta PCMCIA w A600 jako dodatkowa pamiec?

@arti4-92, post #10

Jagby ktos moglby mi zalatwic odsprzedac taka karte do A600 z dodatkowa pamiecia bylbym wdzieczny :D
[#12] Re: Karta PCMCIA w A600 jako dodatkowa pamiec?

@Sir_Lucas, post #5

sirLucas... z nieba mi spadłes ;)
odsprzedasz mi jedna sztuke ?? mialem awarie klasyka
i takie cos byloby bardzo milo widziane na zlaczu
pcmcia mojej amisi :)

[#13] Re: Karta PCMCIA w A600 jako dodatkowa pamiec?

@virago, post #12

wlasnie moze mi ktos odsprzedac? tylko zeby dzialala w 100%???????
[#14] Re: Karta PCMCIA w A600 jako dodatkowa pamiec?

@VeloN, post #11

512kB MITSUBISHI może być? Sprawne, sformatowane pod A600/1200. Sprawdzone.

Ile dajesz (dają zainteresowani) za sztukę?

Ostatnia modyfikacja: 02.10.07 17:39
[#15] Re: Karta PCMCIA w A600 jako dodatkowa pamiec?

@virago, post #12

Odezwij się na priva. GG już chyba moje masz :D

[#16] Re: Karta PCMCIA w A600 jako dodatkowa pamiec?

@VeloN, post #1

mam i używam . Kupiłem na świstak pl. ram do a600/1200 512kb. W a 600 przydaje się i to bardzo ma sens wtedy instalować hdd w tym kompie, ramu jest pełny mega chipu i parę kilo fst-slowu zostaje więc w gry można grać z hdd. Kart 4 mega sa na ebay-koszmarnie drogie!!

Benedykt

[#17] Re: Karta PCMCIA w A600 jako dodatkowa pamiec?

@Benedykt Dziubałtowski, post #16

mam i używam . Kupiłem na świstak pl. ram do a600/1200 512kb.

Mam nadzieję, że karta dobrze się sprawuje.

Zainteresowanych nabyciem takiej karty odsyłam na Allegro - przed chwilą wystawiliśmy aukcję (tknięci tym wątkiem) - na Świstaku nie cieszyły się jakimś super wzięciem.
Na Ebay w sumie też mamy kilka.

[#18] Re: Karta PCMCIA w A600 jako dodatkowa pamiec?

@Arigato, post #17

Ile tego jeszcze masz?? Chenie bym kupił jeszcze z dwie.

Masz większe pojemności?? 1 Mb by mi wystarczyło w zupełności.

Tak karta działa i jest okej zresztą komentarz wystawiłem pozytywny :)

Benedykt

[#19] Re: Karta PCMCIA w A600 jako dodatkowa pamiec?

@Benedykt Dziubałtowski, post #18

Niestety nie mam większych pojemności.
A co do ilości to znajdzie się jeszcze kilka - będę je sukcesywnie wystawiał na Allegro/Ebay
[#20] Re: Karta PCMCIA w A600 jako dodatkowa pamiec?

@Arigato, post #19

Cóż... Widzę, że ludzi pokroju handlarzy którzy na Amigowcach chcą zarobić krocie nie brakuje - niestety, światek Amigowy zawsze przyciągał cwaniaków :( . Wiem, prawo rynku, sprzedajesz po ile chcesz. Ale podaj może, za ile kupiłeś je ode mnie - za sztukę, a ile zarabiasz czystym pyskiem na Amigowcach - tak pro-forma, żeby być w porządku wobec Amigowców...

...Niestety nie mam większych pojemności...

Bo większych Ci nie sprzedałem. To ja mam karty 1MB :P

Mam jeszcze tych kart (po 9,99zł!) ponad 20 sztuk, chciałem je wystawić na Allegro, ale widzę, że ze światka Amigowego korzystają cwaniacy, więc... karty JUŻ nie są na sprzedaż. Chyba, że po 25zł/sztukę. A 1MB po 50zł/szt. A co, dwa razy pojemniejsze, to i droższe; też chcę się dorobić

POPROSTU.... BRAK SŁÓW!

Ostatnia modyfikacja: 05.10.07 16:44
[#21] Re: Karta PCMCIA w A600 jako dodatkowa pamiec?

@Arigato, post #19

;/ Ale jak oficjalnie ;/ Mnie też nie sprzedasz, przydał by mi sie troche ramu w mojej a1200 :(, teraz kupuje monitorek i nie zostanie mi duzo kasy.

P.S. Wypożyczysz mi tą karte?? Potem oddam(po kupnie turbo, mysle że z miesiąc to potrwa ;/). Jak będziesz chciał to zapłacę stosowną sume :)

Edycja:

Jeszcze jedno zbanowac

Ostatnia modyfikacja: 05.10.07 17:06

Edycja:
Kto to mówi xD

Ostatnia modyfikacja: 05.10.07 17:07
[#22] Re: Karta PCMCIA w A600 jako dodatkowa pamiec?

@arti4-92, post #21

Niema najmniejszego sensu kupywać tych kart do amigi 1200.

Benedykt

[#23] Re: Karta PCMCIA w A600 jako dodatkowa pamiec?

@AlaN, post #20

Cóż... Widzę, że ludzi pokroju handlarzy którzy na Amigowcach
chcą zarobić krocie nie brakuje - niestety, światek Amigowy
zawsze przyciągał cwaniaków :( . Wiem, prawo rynku, sprzedajesz
po ile chcesz. Ale podaj może, za ile kupiłeś je ode mnie

Szanowny Panie AlaN - po pierwsze wypraszamy sobie słowo "cwaniak". Handlarz jak najbardziej i przy tym może pozostańmy (i ton wypowiedzi również proszę złagodzić). Nabyłem od Pana te karty bez żadnej klauzuli, teraz są naszą własnością - tak samo jak nie mamy zamiaru ingerować w to, co Pan zrobi ze swoimi kartami.

Sprawa druga - ARIGATO jest inicjatywą komercyjną (a raczej próbuje być), co oznacza, że gdzieś tam będziemy musieli kupić taniej, żeby sprzedać drożej. Jeśli widzi Pan coś w tym złego to ... brak mi słów!

Po trzecie - nie mamy zamiaru w żadnym wypadku zdradzać po ile i od kogo żeśmy zakupili cokolwiek - to nasze prawo i nie może to świadczyć w żadnym wypadku o "byciu w porządku" w stosunku do kogokolwiek - skąd ten wniosek?

Po czwarte [już tak zupełnie BTW - wdając się w dysputę] Skoro dostrzega Pan takie "krocie" na tym rynku, to proszę założyć firmę i tutaj działać - bo nic tak nie normalizuje cen jak zdrowa konkurencja. Zainwestowaliśmy w ten rynek trochę gotówki, zwróci się albo nie. Stracimy albo nie. Zamkniemy firmę albo nie. Ale MY chcemy zarobić - tak po prostu, bez żadnej ideologii (którą Pan próbuje w dziwny sposób dorabiać), bo na tym polega prowadzenie firmy. Poza tym skąd Pan wie w co chcemy zainwestować zarobione pieniądze? Mamy w zanadrzu kilka inicjatyw, którymi ludzie czytający to forum być może byliby zainteresowani. Ale bezustanne pompowanie pieniędzy w dział nieprzynoszący zysków przeważnie źle się kończy, o czym w 1994r. przekonali się amigowcy.
[#24] Re: Karta PCMCIA w A600 jako dodatkowa pamiec?

@Arigato, post #23

Zarejestrowawłes się na tym forum tylko poto żeby zarobic na "kolegach"?? Uwazam twoje dzialanie za perfidne, wykożystujesz kogoś uprzejmość(może źle powiedziane), to nie miłe ;/

[#25] Re: Karta PCMCIA w A600 jako dodatkowa pamiec?

@Arigato, post #23

Ok, wycofuję słowo "cwaniak", ale ciśnienie mi skoczyło jak to zobaczyłem. :/

-==================================-

Mhm, wolny rynek, Oczywiście zgadzam się - to jest już Wasz towar i wasze ceny.

Tylko to nie fair wobec innych. Nie chodzi mi o to, że ja sprzedawałem taniej, Wy drożej, nie o różnicę chodzi, ale o fakt, że ludzi z Amigami jest niewiele i każda pomoc sobie jest jak najbardziej na miejscu.
To, że będę sprzedawał poszukiwane przez Amigowców karty, ogłosiłem najpierw tu na PPA.PL (można poszukać tego postu), po czym wystawiłem je na Allegro za cenę najmniejszą jaką można było wystawić za taki towar (też widziałem po ile EURO chodzą te karty na ebay.de - poniżej 14,- EU wówczas nie było!). Ja zrobiłem to co chciałem - czyli sprzedałem karty. Szkoda tylko, że nie dostały się w ręce potrzebujących Amigowców, tylko "pośredników" którzy podnoszą cenę - i wracają na "rynek Amigowców" - a tym bardziej na PPA.PL! - drąc z nich ile się da, "bo takie są prawa rynku". I do tego się Państwo zarejestrowaliście na PPA.PL tylko po to, żeby ludziom pokazać, jaki to fajny towar macie dla Amigowców . Fuj... brzydko... bardzo brzydko...

...Po trzecie - nie mamy zamiaru w żadnym wypadku zdradzać po ile i od kogo żeśmy zakupili cokolwiek - to nasze prawo i nie może to świadczyć w żadnym wypadku o "byciu w porządku" w stosunku do kogokolwiek - skąd ten wniosek?...

Stąd, że sprzedaż tych kart ogłosiłem TU na PPA.PL więc wszyscy wiedzą - albo mogą się ode mnie dowiedzieć - za ile były sprzedawane, a Państwo wracacie tutaj z tym samym towarem, tylko "trochę inną jego wartością". Dla mnie nic się nie zmienia, ale przykro jest widzieć, jak chce się ludziom pomóc, a pomoc trafia do pośredników i Ci co mieli pomoc otrzymać, niestety muszą z tego zrezygnować.
To coś tak, jakby ktoś za grosze, z dobrego serca sprzedawał aparaturę do leczenia np.nowotworu Pańskiej Matki (broń Boże żeby to się nie przytrafiło!!!) Kowalskiemu, żeby tą aparaturę wykorzystywał, a Kowalski przyjechał z nią do szpitala i z uśmiechem na ustach informuje, że teraz leczenie nie kosztuje 1zł tylko 1000zł, i Pańska Matka musi już płacić grube pieniadze za leczenie. A jak nie... to niech umrze. To jest w porządku? No jasne! Przecież to prawo rynku! On kupił, On sprzedaje (co z tego że drożej? Nie Kowalskiego Matka umiera...).

Człowiek na błędach się uczy.

Jakiś czas temu (teraz to już będzie parę lat temu) sprzedałem za parę złotych procesor 68040 "potrzebującemu" - do dziś nie otrzymałem słów podziękowania. A po tym co zobaczyłem, po prostu zaprzestaję pomagać fizycznie ludziom z Amigami bo to nie ma sensu.

Poprostu mi żal, że karty nie dostały się w ręce Amigowców :( . Cóż... "prawo rynku" :(

Ostatnia modyfikacja: 05.10.07 20:10
[#26] Re: Karta PCMCIA w A600 jako dodatkowa pamiec?

@AlaN, post #25

Dobrze powiedziane, gość niema teraz żadnego wytłumaczenia ;]

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem