[#1] polaczenie Ami z Pc
co jest leprze i latwiejsze w obsludze kabel null-modem czy siec pod PCMCIA w ami na dysku posiadam Workbench ??

[#2] Re: polaczenie Ami z Pc

@WoYtEk, post #1

PCMCIA.
Oprocz sieciowki potrzebny jest tylko kabelek i program Miami lub inny.

PCMCIA to predkosc, latwosc konfiguracji MiamiDX i w ogole. Wada moze byc tylko cena sieciwki. Ale nie ma sie co zastanawiac.
[#3] Re: polaczenie Ami z Pc

@Andrzej Drozd, post #2

ahas a jakiej firmy karty pasuja ?? i skad wziasc ten programik??

[#4] Re: polaczenie Ami z Pc

@WoYtEk, post #3

3Com - ale tylko niektóre (są dosyć popularne - na Allegro po 20 zł)
sterownika szukaj na Aminecie - tylko jeden plik wyskakuje przy szukaniu "3Com", w instrukcji znadziesz dokładnie oznaczenie chipsetów zgodnych z tym sterownikiem
[#5] Re: polaczenie Ami z Pc

@wali7, post #4

Wali7, a cnet.device (który pominąłeś) ma opis i wymienione sieciówki, z którymi działa sterownik.

[#6] Re: polaczenie Ami z Pc

@wali7, post #4

a taka karta dobra bedzie ??

http://www.allegro.pl/item253825243_karta_sieciowa_3com_ethernet_do_twojego_laptopa_ss.html

a jak potem przeniesc stery z pc do ami ?? toz amiga nie czyta dyskietek nagranych w pc ??

[#7] Re: polaczenie Ami z Pc

@WoYtEk, post #6

Nie przenosisz sterownikow z PC, na Amidze nie beda potrzebne.
Amiga czyta dyskietki z PC, z wyjatkiem sytuacji kiedy gestosc zapisu to wyklucza (oryginalna stacja z A1200 nie przeczyta dyskietki sformatowanej na 1,44MB).

Pozdrawiam
[#8] Re: polaczenie Ami z Pc

@RadoslawF, post #7

to jak ja mam to teraz zrobic jak mam orginalna stacje ??? a czy powie mi czy ta karta jest dobra co linka wyslalem ??

[#9] Re: polaczenie Ami z Pc

@WoYtEk, post #8

1. Zaklej dziurkę w dyskietce i sformatuj na PieCu na 720kB.
2. Nie jestem ekspertem, ale wg mnie ta sieciówka nie zadziała.
3. Skąd jesteś (jeśli oczywiście to nie tajemnica)?
Pozdro.

[#10] Re: polaczenie Ami z Pc

@WoYtEk, post #6

zaraz zobacze z ta dyskietka czy ami mi zobaczy , z bialegostoku jestem

http://www.allegro.pl/item252727635_oryginalne_karty_3com_rj_45_10base_t_3c589d_tp_ss_.html

a taka karta troche inne ma oznaczenia co tamta :> bo jak nie taka to nie wiem jakich mam szukac ehh

[#11] Re: polaczenie Ami z Pc

@WoYtEk, post #10

Zdaje się, że musisz szukać dwójki, a nie trójki rzymskiej. Na 100% działa 3CCE589EC (z 3comowych). Po za tym tak jak pisałem sprawdź ten drugi driver i karty jakie obsługuje. JEST SPIS!

[#12] Re: polaczenie Ami z Pc

@Kitech, post #11

sformatowalem dyskietka na 720 kb ale nie moge tego przezucic na nia ?? dlaczego ?? :(

[#13] Re: polaczenie Ami z Pc

@Kitech, post #5

3Com jest zatrzęsienie, a z tymi obsługiwanymi przez Cnet różnie bywa, ja radziłbym rozejrzeć się za 3Com
[#14] Re: polaczenie Ami z Pc

@wali7, post #13

16 bitowa z tego co pamietam ... szukam ale na allegro malo tego jwest ...

[#15] Re: polaczenie Ami z Pc

@WoYtEk, post #12

Przed chwilą nie udało mi się sformatować zaklejonej dyskietki na PieCu (WinXP). Sformatowałem więc ją (po PieCowemu na 720kB) na Amisi i bez problemu zapisałem na niej pliki na PieCu (z tym, że ja mam na Ami FAT95 i jego mountlistę MS0). Nie wiem jak Ci dalej pomóc.
Powodzenia.

[#16] Re: polaczenie Ami z Pc

@Kitech, post #15

Tak. Ja na pececie tez nie moge sformatowac dyskietki 720 kB. Trzeba ja sformatowac pod Amiga. Pecet odczyta ja bez problemu.

Co do zamontowania takiej dyskietki na Ami, to wystarczy zamontowac PC0 ze Storage/DOSDrivers.

Ostatnia modyfikacja: 11.10.07 21:19
[#17] Re: polaczenie Ami z Pc

@Andrzej Drozd, post #16

Jakoś się da na PieCu, tylko już nie pamiętam, a nie bardzo mam ochotę zgłębiać ten problem. ;)

[#18] Re: polaczenie Ami z Pc

@Kitech, post #17

Ano, z konsoli z jakims parametrem...z Win lub TotalCommandera nie bardzo.
[#19] Re: polaczenie Ami z Pc

@Andrzej Drozd, post #18

sformatowalem ta dyskietke a co dalej gdzie przeniesc te stery w ami potem ??

[#20] Re: polaczenie Ami z Pc

@WoYtEk, post #14

według instrukcji powinny działać karty:
3Com 3C562
3C562B
3C562C
3C562D
3C563B
3C563C
3C563D
3C589
3C589B
3C589C
3C589D

3Com Megahertz 3C3FEM556C
3CCE589EC
3CCE589ET
3CCEM556
3CCEM556B
3CXE589D
3CXE589EC
3CXEM556

Farallon/Netopia EtherMac/EtherWave PN595-TP
EtherMac/EtherWave PN595-C

Hitachi HT-4840-13

Motorola Marquis

rzućmy okiem na Allegro:
- http://www.allegro.pl/item252727635_oryginalne_karty_3com_rj_45_10base_t_3c589d_tp_ss_.html (zostało 42 sztuki)
- http://www.allegro.pl/item255267377_pcmcia_3com_z_kabelkiem_10mb_16bit_rach_gwar_.html (2 sztuki)
czyli co prawda tylko 2 aukcje, ale aż 44 karty :)
oczywiście że nie ma pewności że karty zadziałają, ale powinny (muszą być 16 bit, chipset 556 lub 589... np. popularny chipset 575 na pewno NIE zadziała)... jak nie zadziała - trzeba szukać dalej
ja swoją 589 kupiłem na krakowskiej giełdzie komputerowej gdzie handlarze mają całe stosy po 20 zł sztuka

Ostatnia modyfikacja: 11.10.07 21:28
[#21] Re: polaczenie Ami z Pc

@Andrzej Drozd, post #18

Znalazlem ;)

Format A: /FS:FAT /V:EMPTY /A:512
[#22] Re: polaczenie Ami z Pc

@WoYtEk, post #19

musisz mieć włączoną w Amidze obsługę dyskietek PC (czyli w devs/dos-drivers musi być PC0, ew. w storage/dos-drivers, tylko wtedy musisz wydać komendę mount pc0: )
najlepiej wtedy włożyć czystą dyskietkę DD (lub HD z zaklejoną drugą dziurką) do amigi, poczekać aż pojawi się ikonka pc0??? , wybrać i sformatować, włożyć do PC, kliknąć na ikonkę dyskietki w Mój Komputer i przegrać pliki na nią. Teraz z powrotem dyskietka wraca do Ami i powinno się dać to odczytać.
[#23] Re: polaczenie Ami z Pc

@WoYtEk, post #19

Wrzuc do Devs:Networks

To w zasadzie jeden plik: cnet.device lub 3com(cos tam).

Ja uzywam sieciowki SureCom na cnet.device
[#24] Re: polaczenie Ami z Pc

@wali7, post #22

Amiga widzi dyskietke ale ikonka jest DF0??? i jest droga Ao....

[#25] Re: polaczenie Ami z Pc

@WoYtEk, post #24

No i dobrze. Wejdz do tej Ao...o ile jest dobrze sformatowana.
[#26] Re: polaczenie Ami z Pc

@WoYtEk, post #24

A masz Storage/DOSDrivers/PC0? Jak masz to dwukliknij!

[#27] Re: polaczenie Ami z Pc

@Andrzej Drozd, post #25

no wchodzi :D

http://www.allegro.pl/item252727635_oryginalne_karty_3com_rj_45_10base_t_3c589d_tp_ss_.html

to ta karta bedzie dzialala ?? moze mi ktos powiedziec bo jak nie to po co mam ja kupywac ..

[#28] Re: polaczenie Ami z Pc

@wali7, post #22

po sformatowaniu dyskietki na amidze wkladam dyskietke do pc a ten chce tez formatowac dyskietke ...

[#29] Re: polaczenie Ami z Pc

@WoYtEk, post #28

Poniewaz widzi ja jako HD. Zaklej (np szkotem) puste okienko po przeciwnej stronie do "zabezpieczenia przed formatowaniem/zapisem"
[#30] Re: polaczenie Ami z Pc

@WoYtEk, post #27

powinna działać - chipset 3c589d jest obsługiwany (tylko jak będą problemy, to nie wysyłaj do mnie wybuchowej niespodzianki ;) )
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem