Czy do amigi 600 zmieść się dysk 3.5cala? Słyszałem że sie da do środka wsadzić ale gdy spróbowałem to myślałem że mnie krew zaleje
PS. Ten pedał coś tu bredzi o tym dysku http://www.a600power.republika.pl/
Pedał napisał: Po przylutowaniu przewodu HDD 3,5", zastanawiałem się jak umieścić dysk twardy 3,5" w A600. We wszelkich materiałach, które mam w domu (Magazyn Amiga, Amigowiec itp.) jest napisane, że dysk tego typu nie wejdzie do obudowy, ponieważ nie ma miejsca i że trzeba wyjąć stację dysków. Ja jednak po przymiarce zrobiłem inaczej. Stację dysków zostawiłem na swoim miejscu, a dysk twardy umieściłem zaraz obok stacji. Pasuje idealnie i obudowa zamyka się bez problemu. Jedynym mankamentem tego sposobu umieszczenia dysku jest to, że trzeba pod niego podłożyć np. papierowy "koszyczek", żeby nie spowodować zwarcia na płycie głównej oraz to, że mogą wystąpić problemy z pracą modulatora (zakłócenia powodowane polem magnetycznym wywoływanym przez dysk), no i przy okazji kompletny brak miejsca w obudowie :)
Sorry za tego na górze ale mnie zdenerwował
Oczywiście, że się da wepchnąć dysk 3,5" do A600 i to nawet bez takich kombinacji jak opisane na podanej przez Ciebie stronie - wystarczy użyć dysku niskoprofilowego (dysk 3,5" o wysokości porównywalnej do dysku 2,5").
Co do tych epitetów, to nerwy nerwami a kultura kulturą.
W pracy w jednym z komputerów mam 40GB 3,5" Caviar - jest cienki jak dysk 2,5" (wys. ~1cm). Gdy go montowałem leżał obok pudełka na płyty CD (takiego grubego) - nie był wyższy. Jednak niskoprofilowego Caviara na Twoim miejscu bym unikał. Przynajmniej ten z pracy strasznie się grzeje - temp. pracy powyżej 60 stopni Celsjusza to norma. Amisi mogłoby zrobić się odrobinkę za gorąco. :)
Takiego typu dysk powinien zmieścić się w A600 bez problemu i jeszcze trzeba by wymyślić sposób na jego unieruchomienie, żeby nie latał luzem w środku. :D
Też się nad tym zastanawiam, ale ludzie robią dziwne rzeczy swoim Amigom. Może tu chodzi o jakieś, postawione sobie, wyzwanie - czy coś w tym stylu. Bo sensu w tym większego nie ma, wziąwszy pod uwagę, wspomnianą przez Ciebie, możliwość zakupu za grosze dysku 2,5" na serwisach aukcyjnych.
Ostatnia modyfikacja: 13.10.07 12:53
Edycja: Wystrzegaj się dysków FUJITSU, podobno są z nimi problemy
Ostatnia modyfikacja: 13.10.07 12:55
Edycja: Możesz tez użyć CompactFlash-a jako hdd, osobiście tak mam w swojej Amidze, mam jeszcze odgroma miejsca w obudowie:) Jak ukończę montować cd-roma to dam fotki do grafiti ;]
Ja kupiłem dysk 2,5 cala Hitachi 2,1 GB na Allegro za 31 zł. Działa bardzo ładnie w mojej A1200, ma mały pobór prądu (0,5 A).
Dyski znajdziesz tu: http://www.allegro.pl/9094_mniejsze_od_10gb.html?order=t&view=gtext
Człowkieku kiedys hdd 40 mega kosztowały tyle co dwumiesięczne pobory górnika.Teraz Hdd 2,5 cala ~2giga + kabelek to cena w okolicach 50-70 złotych. Jesli dla Ciebie to durzo to skąd wziołeś kase na peceta za 1-2 tyś.
PC mam za swoją kasę z komunii a amige od brata w pewnym sensie on ja zostawił a ja sie po latach zainteresowałem naprawiłem uzupełniłem brakujące części i działa.
PS. Nie pracuje więc 50zł to dla mnie nie mało.
EDIT
Mogę podprowadzić zasilanie do dysku z dodatkowej stacji dyskietek?
Czy to nie będzie szkodliwe dla amigi tak jak podpięcie się do zasilania wewnętrznej stacji?
A600 mi sie nie znudzi za dużo w nią wpakowałem.
Podpinanie się do tego gniazda jest niebezpieczne dla ścieżek. A zasilanie do dodatkowej stacji idzie po tych ścieżkach czy po innych? Bo jak po innych to sie podpinam
PS. Mam 13 lat. Arti mogę ci sprzedać ale inną A600 tylko muszę się nią trochę zająć i jest jeden problem wszystko działa ale nie widać ekranu kickstartu ale tak to wszystko OK. Chcę za nią 75zł samą amige bez dodatków.
Albo nie bo używam stacji którą wybyłem z tej amigi w takim razie sprzedam za około od 60zł do 65zł. Na przelotke 2.5 <-> 3.5 cala sam zarobiłem u sąsiada za układanie drewna dostałem 30zł na dysk 545MB za 6zł też sam zarobiłem i na dodatkową stacje za 2zł też.
JEstes niewiele młodszy odemnie, mam 15 lat, zapracowałem na komputer rok temu. Teraz ciesze się dwiema gf8500, amd 64 x2 4800+ wszystko kupiłem w tamtym roku;]
Oczywiscie ze tu chodzi o "wyzwanie" ;). Jak zrobic z kompa 15 letniego, maszyne z 2007 roku... wlazyc karty graficzne z 2000 roku ;).
A tak na powaznie w mojej szescsetce mialem 3.5 cala ... cale 100 megabajtow... duze bydle bylo...jak dobrze pamietam po drugiej stronie obudow, "na przeciew" floppa... ale to bylo 10 lat temu i moge cos pomylic :( ( w sensie umiejscowienia...), ale wlozylem calego 3.5 cala... dzis to bym kupil 2.5 cala za grosze, jakiegos 1 gigowego, do ami to i tak za duzo ;)
Nie ładnie zadawać takie pytania...
Ja mam 13 lat i jakby co..
zawsze znajdzie się jakiś sposób na kase..od znalezienia sejfu kaczyńskiego przez napad na bank do rozdawania ulotek.
Sorki za OT
Czy do amigi 600 zmieść sić dysk 3.5cala? Słyszałem że sie da
Witam.
Oczywiscie, ze sie da bo zrobilem tak w dwoch A600.
Byly to normalne (nie low profile) dyski 3,5".
Mimo stwierdzen co niektorych na tym forum odnosnie ograniczonych mozliwosci rozbudowy A600
aktualnie montuje do swojej nastepujace elementy:
1. Apollo 630
2. CD-Rom slim.
3. Karta CF jako HDD
4. Dodatkowy 1MB chip
5. Port zegara
6. Subway USB
Zostaje tez wbudowany flop.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.