[#4]
Re: Co wybrac: Apollo 1240/40 czy Blizzard 1230/50?
@prart,
post #1
Blizzard 1230 (która to dokładnie wersja, IV?) jest jedną z lepszych i stabilniejszych kart dla Ami, a z modeli z 68030 chyba najlepszą. Spokojnie da się używać w desktopie (tak używałem przez dobrych kilka lat), jednak CPU bardzo mocno się grzeje i obawiałbym się zamykać klapkę slotu (jednak trzeba to jakoś zabezpieczyć). Dużym plusem 68030 jest też duża zgodność z 68020 (68040 ma sporo zmian, i niektóre starsze programy mogą mieć problemy).
Z drugiej strony Apollo jest jakieś 3x szybszy, FPU jeszcze więcej (porównując do 68882, czy ten egzemplarz Blizza ma FPU?). Jednak przy modelu 40 MHz mogą wystąpić problemy z zasilaniem, a z przegrzewaniem się na pewno. Koniecznie trzeba będzie jakiś wiatrak i cienki radiator (wyższy będzie kolidował z klawiaturą - Apollo1240 ma CPU od góry karty). Może się też zdarzyć, że wszystko będzie działać dobrze bez żadnych przeróbek, zależy to od tego co jeszcze masz zainstalowane w tej Ami, ile pamięci na Apollu, zasilacza, długości kabli zasilających... jednak ryzyko wystąpienia problemów jest spore - od sprzętowych z zasilaniem i przegrzewaniem, po softowe (np. z 68040.library).
Reasumując - chcesz dobrą, stabilną kartę, wystarczającą do zabawy z większością gier i uzytków dla Ami (również pod WHDLoad) - bierz Blizzarda.
Chcesz sporo szybszą kartę, na której spokojnie powinny chodzić MP3, i możliwe jest normalne granie w wiele nowszych gier - bierz Apolla. Jednak ryzyko wystąpienia problemów jest spore, jeśli lubisz "rzeźbić" w sprzęcie - to może być nawet dodatkowy plus takiej konfiguracji ;) . Dobrze też byłoby mieć doświadczenie w użytkowaniu Ami1200 i kart do niej. Używanie Apolla1240 nie jest jednak jakimś tam hardcore, wielu ludzi ma tę kartę i sobie chwali. Jeśli już wszystko ustawisz, to będzie grało. Jednak ten desktop w przypadku Apolla1240/40 jest sporym wyzwaniem (miałem kilka modeli tej karty, w zasadzie nigdy nie sprawiały mi problemów, ale nigdy nie miałem ich w desktopie).
Na koniec, jesli chcesz szybkiego 68k w desktopie, to warto rozglądnąć się za kartą z 68060 - zauważalnie szybszy od 68040 i sporo mniej problemów sprzętowych (ten CPU żre mniej prądu i dużo słabiej się grzeje).