[#1] Nie mam DYSKIETEK Z WB!!
Tak jak w temacie nie mam dyskietek z WB3.1 a musze instalnąć system !!
Przez kompa nie chcę bo mi jakieś błędy wyskakują co robić ?

[#2] Re: Nie mam DYSKIETEK Z WB!!

@cinekamigowiec, post #1

A gdzie je zgubiłeś?
Kupując Amigę powinieneś otrzymać dyskietki z systemem.
Teraz to możesz sobie kupić AmigaOS3.5. Na płycie instalacyjnej jest też AmigaOS3.1.
[#3] Re: Nie mam DYSKIETEK Z WB!!

@kmilota, post #2

Takie pytanie mam:

Czy mozna sprzedać Amige bez rownoczesnej cesji praw do Workbencha oryginalnie do niej przypisanego?
[#4] Re: Nie mam DYSKIETEK Z WB!!

@Vituniu, post #3

A można kupić gdzieś same dyskietki z AmigaOS3.1. Może na stronach Amigi są dostępne?
[#5] Re: Nie mam DYSKIETEK Z WB!!

@kmilota, post #4

Dobra mniejsza już o to mam pytanie czy ktoś ma obrazy ADF Install3.1 i Wb 3.1 ?

[#6] Re: Nie mam DYSKIETEK Z WB!!

@kmilota, post #4

Bywaja na Allegro... :) Sa legalne?

Kiedys takze mozna bylo nabyc pudelkowa wersje 2.1 (dyskietki + ksiazki) oraz 3.1 (dyskietki, walizka ksiazek, kickstart 16 albo 32 bit).

Tak czy inaczej - pytam powaznie i wcale nie retorycznie.
[#7] Re: Nie mam DYSKIETEK Z WB!!

@Vituniu, post #6

Bywam na allegro :/ i już sam znalazłem AMIGE OS3 na google :P

[#8] Re: Nie mam DYSKIETEK Z WB!!

@cinekamigowiec, post #7

I dobrze.Legalnosc legalnoscia ale nie popadajmy w paranoje

[#9] Re: Nie mam DYSKIETEK Z WB!!

@Vituniu, post #3

Według mnie nie można i dlatego osoba sprzedająca komputer musi dać Ci także system.

[#10] Re: Nie mam DYSKIETEK Z WB!!

@mailman, post #9

Osoba sprzedająca Sąsiad nawet nie wie co to jest WB :) i niema takich dyskietek

[#11] Re: Nie mam DYSKIETEK Z WB!!

@cinekamigowiec, post #10

No to jakby sprzedał Ci samochód bez karty pojazdu.

[#12] Re: Nie mam DYSKIETEK Z WB!!

@mailman, post #9

Jak to musi? A jak zgubi, zniszczy, albo zwyczajnie dyskietki zdechna ze starosci, to co wtedy? Sprzedac takiej Amigi nie wolno? Tylko wywalic na smieci?

Jezeli licencja na uzytkowanie Workbencha przypisanego do danej Amigi jest zwiazana ze sprzetem, to kupujac taka Amige dostajesz tez wspomniane prawo do uzytkowania tegoz Workbencha (nawet jesli poprzedni wlasciciel zostawi sobie dyskietki - to wlasnie on jest tu "nielegalny" bo to dyskietki nie moga istniec bez Amigi a nie odwrotnie). A problemem nowego wlasciciela jest brak nosnika a nie brak licencji.
[#13] Re: Nie mam DYSKIETEK Z WB!!

@Vituniu, post #12

No ale kto mi da taki nośnik za free jak nikt w pobliżu niema ??

[#14] Re: Nie mam DYSKIETEK Z WB!!

@cinekamigowiec, post #1

WB3.1

Nie zainstalujesz poprawnie tego systemu w A600 bez kicka przynajmniej w wersji 3.0 i procka 020...

Ostatnia modyfikacja: 23.11.07 22:38
[#15] Re: Nie mam DYSKIETEK Z WB!!

@Andrzej Drozd, post #14

Słyszałem że pare opcji nie będzie działało , lecz za niedługo kupię ROM 3.1 Dla Amigi a600 :D
Więc potem już powinno być wszystko OK

Ostatnia modyfikacja: 23.11.07 22:41
[#16] Re: Nie mam DYSKIETEK Z WB!!

@Andrzej Drozd, post #14

Zapewniam Cie, ze WB 3.1 NIGDY NIE WYMAGAL procka 020.
Poza tym - instaluje sie na A600 z kickiem 2.x i dziala. :)

Co prawda - zainstalowac trzeba "recznie", bo skrypt sprawdza wersje Kicka i przerywa instlacje jesli stwierdzi nieobecnosc 3.x a niektore rzeczy nie dzialaja poprawnie (IIRC komenda 'format' na przyklad) ale zdecydowanie "DA SIE" :)
[#17] Re: Nie mam DYSKIETEK Z WB!!

@Vituniu, post #16

No, dobra. Dlatego askurowalem sie tym "poprawnie" :)
[#18] Re: Nie mam DYSKIETEK Z WB!!

@Vituniu, post #6

Jeśli nie jest to system, który był początkowo dołączony do Amigi, to jest jak najbardziej legalny. To tak jak z AmigaOS3.5 i 3.9. Osobiscie nie widziałem "pudełkowego" AmigaOS3.1.
[#19] Re: Nie mam DYSKIETEK Z WB!!

@kmilota, post #18

Z tego co mi wiadomo to prawo do posiadania WB ma każdy posiadacz Amigi. T

[#20] Re: Nie mam DYSKIETEK Z WB!!

@kmilota, post #18

A ja taki wlasnie posiadam. 3 ksiazki, 6 dyskietek, 1 kosc z Kickstartem 3.1 16 bit. Upgrade dla A2000/500/600.

Ale nie o takim przypadku przeciez dyskutujemy :)

Jeszcze raz: Czy kupujac Amige nabywam takze automatycznie licencje na uzytkowanie WorkBench'a oryginalnie do tej Amigi przypisanego (zgodnego z wersja Kickstartu (oczywiscie o ile on sam jest legalny)) niezaleznie od obecnosci i stanu nosnikow z tymze systemem?

Pytam powaznie, bez agresji i zaczepek. Po prostu chcialbym wiedziec, czy sciagajac sobie swego czasu WB 2.04 do mojej A600 (na oryginalach poprzedni wlasciciel nagral Desert Strike jesli dobrze pamietam) popelnilem przestepstwo, czy tez nie.
[#21] Re: Nie mam DYSKIETEK Z WB!!

@arti4-92, post #19

Wiem że mam prawo ale dalej i tak tego nie mam :D

--
Lecz gdy wejde na WB i tam jest opcja FORMAT włącze to i nic ale dysk wykrywa po świeci sie dioda Disk

Ostatnia modyfikacja: 24.11.07 11:05
[#22] Re: Nie mam DYSKIETEK Z WB!!

@Vituniu, post #20

Vituniu jak możesz napisz na gg 3300898 muszęz tobą porozmawiać

[#23] Re: Nie mam DYSKIETEK Z WB!!

@arti4-92, post #19

arti4-92 napisał(a):

> Z tego co mi wiadomo to prawo do posiadania WB ma każdy
> posiadacz Amigi. T

Za mało precyzyjnie to stwierdziłeś. Czy posiadacz A500 z ROMem 1.2 ma prawo do Workbencha 3.1? Do każdej Amigi był dołączony odpowiedni Workbench i zmiana na nowszy wiązała się z zakupem takowego i ewentualnie nowego ROMu.
[#24] Re: Nie mam DYSKIETEK Z WB!!

@arti4-92, post #19

Arti... pala z logiki... ;)

To co napisales jest oczywiscie prawda, ale ni jak ma sie do rozwiazania problemu legalnosci WB.

Podpowiem Ci:

Z tego co mi wiadomo to prawo do posiadania Mercedesa klasy S ma kazdy posiadacz Amigi.

W sumie kazdy Polak... ba! Kazdy czlowiek ma prawo do posiadania takowego. Musi go sobie tylko legalnie nabyc. ;)
[#25] Re: Nie mam DYSKIETEK Z WB!!

@Vituniu, post #24

No to jest oczywiste ale czy takie dyskietki należą mi sie jak nabyje ROM 3.1 dla A600 ?

[#26] Re: Nie mam DYSKIETEK Z WB!!

@Vituniu, post #20

Vituniu napisał(a):

> Pytam powaznie, bez agresji i zaczepek. Po prostu chcialbym
> wiedziec, czy sciagajac sobie swego czasu WB 2.04 do mojej A600
> (na oryginalach poprzedni wlasciciel nagral Desert Strike jesli
> dobrze pamietam) popelnilem przestepstwo, czy tez nie.

W tym wypadku jest wszystko OK. Tylko powinno odbywać się to w sposób normalny, czyli przez dział pomocy u producenta. W naszym wypadku jest to oczywiście nie możliwe dla AmigaOS3.1 włącznie. Z późniejszymi systemami nie ma obecnie problemu.
Jednak całkowicie nielegalne jest kopiowanie sobie z nielegalnego źródła AmigaOS3.1 mając A600 i ROM2.0.
[#27] Re: Nie mam DYSKIETEK Z WB!!

@cinekamigowiec, post #21

cinekamigowiec napisał(a):

> Wiem że mam prawo ale dalej i tak tego nie mam :D

Masz prawo tylko do tego Workbencha jaki był dołączony do twojej Amigi lup jakiego zakupiłeś z legalnego źródła.

> Lecz gdy wejde na WB i tam jest opcja FORMAT włącze to i nic
> ale dysk wykrywa po świeci sie dioda Disk

Jaki masz WB i na jakiej Amidze? Czy zaznaczyłeś nośnik przed wybraniem FORMAT? Czytałeś książki dołączone do Amigi?
[#28] Re: Nie mam DYSKIETEK Z WB!!

@kmilota, post #27

WB2.1 (Orginal) AMIGA A600 a gdzie się zaznacza nośnik ?

[#29] Re: Nie mam DYSKIETEK Z WB!!

@cinekamigowiec, post #25

Oczywiście kupując sam ROM3.1 nie kupujesz całego systemu AmigaOS3.1. Tak więc Workbench 3.1 ci się nie należy. Musisz kupić cały zestaw dla A600, aby był legalny.
Inną sprawą jest to, czy ten ROM3.1, który zamierzasz kupić jest legalny.

Ja jak kupowałem AmigaOS3.5 z ROMami3.1 (bo miałem A4000 z AmigaOS3.0), to wszystko było ładnie zapakowane w pudełeczku wraz z instrukcją. ROMy oczywiście były oryginalne i opisane.
[#30] Re: Nie mam DYSKIETEK Z WB!!

@cinekamigowiec, post #28

cinekamigowiec napisał(a):

> WB2.1 (Orginal) AMIGA A600 a gdzie się zaznacza nośnik ?

Na Workbenchu. Oczywiście myszką. Lewym przyciskiem.

Jaśniej już nie można.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem