[#1]
Szukam opisu gniazda video w A500
Witam. Na wstępie chcę się przywitać (bo to pierwszy post) i wypadałoby to zrobić...
Szukam opisu wyjścia Video, chcę podłączyć A500 do TV (telewizorek 29'' 100Hz ma dwa euro, chinch-e i Svideo) Podłączam orginalny kabel jaki dostałem z monitorem euro i dwa m.cz po chinch (chyba mam w TV też pełny RGB w obsadzie Euro-tak mi się wydaje po zabawie z tunerem TVsat philips 6010)) i dostaję...szary jednostajny ekran bez reakcji.
Na monitorze od C= obraz mam.
W sumie to chciałem sie jeszcze pochwalić że dostałem za free A500 (PIERWSZĄ W ŻYCIU!!! -cud że jakoś to potrafię obsługiwać jeszcze kulawo ale się daje) (bo mam fioła na punkcie starego sprzętu elektronicznego) w konfiguracji z pamięcią 512k (chyba pod klapką?) z drugą zewnętrzną stacją, monitorem, myszą, joystickiem i trzema pudłami dyskietek z softem i grami (na oko jakieś 200-250 dyskietek).
Na początku totalna złałamka bo widać ten było ząb czasu, ale po zachowaniu środków ostrożności (suszenie, przestój w pokoju itp) komp ruszył. Ruszył jako tako bo nie działała mysz (czyszczenie z ponad 10 letniego zastoju w piwnicy nie jest łatwe, wyrażnie widać skorodowane rolki pod wpływem mieszaniny brudu i wilgoci) i joy miał braki wewnętrzne. No i jakoś to ruszyło., nawet udało mi się nieco pograć z synem i tu też nasuwa się ciekawy wątek. Dzieciak ten w wieku 6 lat widzi że to nie to co PC.
Marudził że TO za wolno się ładuje (przyzwyczajny do szybkiego PC z siecią), ale poddał się czarowi niektórych gier i joystyckowi. Strach pomyśleć co by było gdyby mi wpadł w ręce jakiś 8-bitowy Atari z magnetofonem (taki miałem najdłużej)...
Będe próbował jakoś tą Ami opanować, może pościągam dla młodego kilka gier (ma ktoś dyskietkowe wersje Dizzy? :) -gra w to teraz namiętnie na emulatorze amigi (i ZX spectrum) i w wersji PC ) i jakoś uda mi sie opanować połączenie jej z PC - trochę juz wiem o co chodzi by to zagrało.
Generalnie chyba będzie z niej coś na kształt konsoli do wspólnych gier z synem...
Pozdrawiam!