[#1] MT32-PI czy ktos uzywa, pytanie o opinie
Witam,

Czy ktos z Was używa/używał emulatora Rolanda na PI - MT32-PI? Jak to się sprawuje? Zastanawiam się nad nabyciem tego urządzonka do Amigi i Pc-ta. Znacie może jakieś sprawdzone miejsce, gdzie kupię PI-Hat do tego projektu?
[#2] Re: MT32-PI czy ktos uzywa, pytanie o opinie

@moulder, post #1

Też jestem ciekaw
[wyróżniony] [#3] Re: MT32-PI czy ktos uzywa, pytanie o opinie

@moulder, post #1

Na tym filmie wszystko niby ładnie działa. Na pewno jest to tańsze rozwiązanie niż kupno Roland SC-55.

3
[#4] Re: MT32-PI czy ktos uzywa, pytanie o opinie

@Ponki1986, post #3

Tak, widzialem ten filmik. Wyglada to dobrze, ale chcialem zapytac tutaj - moze ktos ma i uzywa. Chyba zaryzykuje i zamowie graty. Oryginalny Roland jest dosyc kosztowny.
[#5] Re: MT32-PI czy ktos uzywa, pytanie o opinie

@moulder, post #4

Mi również się marzy SC-55 ale jest po za zasięgiem.
1
[#6] Re: MT32-PI czy ktos uzywa, pytanie o opinie

@moulder, post #1

Ja używam. Zrobiłem samodzielnie.
Jestem zadowolony i mogę polecić.
2
[#7] Re: MT32-PI czy ktos uzywa, pytanie o opinie

@Kwiatki, post #6

A byłbyś w stanie dla mnie sklecić samego midi-hata?
[#8] Re: MT32-PI czy ktos uzywa, pytanie o opinie

@moulder, post #1

Tez uzywalem przez jakis czas. i chodzilo jak trzeba. Chyba kazdy kto lubi dosowe gry powienien sobie kupic.
1
[wyróżniony] [#9] Re: MT32-PI czy ktos uzywa, pytanie o opinie

@moulder, post #1

Hej.
Pod PC jest emulator rodziny MT-32 - MUNT
Ściągasz emulator, romy i grasz. Jest wersja dos box z wzbudowanym muntem.
Widziałem mini PC zamienionego na maszynę midi w ten sposób i drugi PC wysyłał mu muzykę przez midi, ale samodzielnie przez emulator też zagra.

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2023 14:45:24 przez Mikrobi
[#10] Re: MT32-PI czy ktos uzywa, pytanie o opinie

@moulder, post #1

kiedyś mnie to zaciekawiło, czyli mając coś takiego można podłączyć takie emulowane MT-32 i coś tam plumkać sobie w Cubase bez dużej latencji, czy raczej tylko gierki?
[#11] Re: MT32-PI czy ktos uzywa, pytanie o opinie

@Mikrobi, post #9

Tak wiem, ze sa emulatory pod pc. Potrzebuje jednak cos uniwersalnego co podlacze i pod Amige i pod PC i w przyszlosci moze inne sprzety. Stad wpadl mi w oko ten sprzetowy emulator.
[#12] Re: MT32-PI czy ktos uzywa, pytanie o opinie

@moulder, post #11

Ja uzywam dreamface + dreamblastera s2

https://www.serdashop.com/DreamFace
https://www.serdashop.com/waveblaster
Robi to za uniwersalny odtwarzacz midi, mozesz podlaczyc do pc, amigi, atari st itp.
Ostatnio sie bawiłem na atari ste i nawet duzo gierek odgrywa dzwieki przez midi a nie przez fm
http://www.atarimania.com/list_games_atari-st-midi_midi_1_S_G.html
[wyróżniony] [#13] Re: MT32-PI czy ktos uzywa, pytanie o opinie

@moulder, post #7

Tak. jestem w stanie cos takiego zrobic. Koszt okolo 200pln
1
[#14] Re: MT32-PI czy ktos uzywa, pytanie o opinie

@Kwiatki, post #13

Napisałem priv.
[#15] Re: MT32-PI czy ktos uzywa, pytanie o opinie

@druzil28, post #12

Jakby ktoś nosił się z zamiarem kupna Dreamblastera, to polecam nowy produkt od Przemka:
Sam-Wave
[#16] Re: MT32-PI czy ktos uzywa, pytanie o opinie

@Drakon, post #15

Ja podłączyłem Amigę CDTV kablem MIDI->USB do PC z zainstalowanym MUNT-em. Kabel koszt ok 100zł .
[#17] Re: MT32-PI czy ktos uzywa, pytanie o opinie

@Artur Jarosik, post #16

Ale ja nie o tym... ;)
[#18] Re: MT32-PI czy ktos uzywa, pytanie o opinie

@Drakon, post #17

Spoko, tak tylko mówię, sam myślałem o kupnie Mt-32 Pi żeby kompa nie włączać.
1
[#19] Re: MT32-PI czy ktos uzywa, pytanie o opinie

@Ponki1986, post #5

Ale MT-32 i Sound Canvas 55 to są dwa kompletnie różne światy. SC-55 jest nowszy od MT i ma większe możliwości (większa polifonia, lepsze próbki itd).

Na grzyba jest taki soft nazywa się VirtualMidiSynth firmy Cool Soft. Zapina się do tego sound fonty i w zasadzie ma się dowolny synth z lat 90-tych. Polecam załadować bank MT-32 a potem SC55 - duża różnica.

Żeby nie offtopić, to temat świetny. Stare dosowe gry brzmią na tym świetnie. Jednak jest zawsze jakieś ale. Otóż tytuł musi obsługiwać standard General Midi w opcjach muzyki. Muza do dooma była pisana na SC55 własnie i na tym syntezatorze brzmi super. W przypadku Amigi widzę moc w zastosowaniu takiego sprzętowego emu General Midi przy OctaMedzie albo Bars&Pipes - bo ten soft gadał po midi. Jeszcze jakby zamiast MT emulować Sound Canvasa to była by potęga.

Ostatnia aktualizacja: 02.10.2023 13:53:02 przez Red_Bullet
[#20] Re: MT32-PI czy ktos uzywa, pytanie o opinie

@Red_Bullet, post #19

Mam już wszystkie graty złożone z mt32-midi, ale nie mogę uzyskać dźwięku. Wszystkie pliki wgrane na karte sd, midi jest w trybie mt32, kabel podłączony pod serial port i nic.
- czy coś powinienem w grach ustawic ? Odpalam wszystko przez WHDLoad np kings Quest
- moze są gdzies ustawienia w Workbench, zeby serial port w tryb midi przełączyć?

Ostatnia aktualizacja: 17.10.2023 19:47:10 przez moulder
[#21] Re: MT32-PI czy ktos uzywa, pytanie o opinie

@moulder, post #20

Ok, temat nieaktualny. Juz dziala. Trzeba mieć odpowoednia wersje gry w whdload albo tooltypes edytować itd.
1
[#22] Re: MT32-PI czy ktos uzywa, pytanie o opinie

@moulder, post #1

Odświeżę trochę temat bo znalazłem w sieci takie cudo jak Nuked-SC55. Jest to programowy syntezator pod windę, który niemalże w 100% naśladuje Rolanda SC-55, tym bardziej że wymaga oryginalnych plików ROM. Jest również wersja, która uruchomi się na windzie XP lub 7 w wersji 32bit. Sprawdziłem oba i działają znakomicie, ale trzeba jeszcze wcześniej zainstalować taki wirtualny "kable" jak choćby loopMIDI. Sprawdziłem całość choćby pod WinUAE i wszystko gra świetnie.

Tak sobie teraz myślę... Jak by ktoś wziął kody źródłowe, które są dostępne dla każdego i zmontował z tego coś na wzór MT32-PI, do tego dokładając taki MIDI-Hat, ale z dużym wyświetlaczem LCD aby wyświetlał oczywiście na pomarańczowo te wszystkie bajery jak w oryginale to było by superOK Z miejsca bym takie coś kupił, bo na pewno było by to tańsze i łatwiej dostępne niż oryginalny SC55.

Inne, może głupie marzenie, aby ktoś sklecił ten syntezator pod MorphOSa, aby można było z niego skorzystać jak z FrozenLiquid. Może napisać do BeWorld...

Co wy na to?
1
[#23] Re: MT32-PI czy ktos uzywa, pytanie o opinie

@Ponki1986, post #22

akurat SC55 nie jest przesadnie drogi - zrobienie płytki plus hat plus PI i wyświetlacz pewnie wyszłoby ok polowy ceny sc55 - to chyba lepiej mieć ORI.
1
[#24] Re: MT32-PI czy ktos uzywa, pytanie o opinie

@moulder, post #1

Też odświeżę trochę temat. Zamówiłem do moje Mister MT32-pi mini z ultimatemister.com

Wątków odnośnie MIDI i Amiga na ppa jest dużo ale prościej jest chyba wprost zapytać.
Czy może ktoś polecić oprogramowanie do MIDI dla Amigi ?

Dziękuję za pomoc
[#25] Re: MT32-PI czy ktos uzywa, pytanie o opinie

@markusg, post #24

Horny

HD-Rec

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2025 18:09:44 przez Ponki1986
[#26] Re: MT32-PI czy ktos uzywa, pytanie o opinie

@Ponki1986, post #25

Dziękuję za linki

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2025 23:20:18 przez markusg
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem