[#1] Dekompresja
Czy jest na Ami jakiś kombajn do rozpakowywania plików różnych formatów (zip, lha)? Coś a'la WinRAR na peceta? Znalazłem i walczyłem Packmasterem ale coś mi się zaczął psuć no i nie mogę znaleźć nic innego mądrego... A może ktoś by mi łopatologicznie wyjaśnił jak ustawić Filemastera żeby po zaznaczeniu 1 pliku (zip) po lewej stronie rozpakował go ładnie zachowując katalogi na prawą stronę?
[#2] Re: Dekompresja

@rzeznik666, post #1

[#3] Re: Dekompresja

@Kitech, post #2

może być też UnArc, a raczej MUIUnArc. Do bólu skromny, ale działa. Korzysta z tego samego pakietu co VooDooX. Jest na Aminecie.
[#4] Re: Dekompresja

@rzeznik666, post #1

Directory Opus (4 i Magellan), Ambient... Tylko trzeba raz stracic troche czasu na konfiguracje. No ale potem mozna uzywac do konca zycia. :)

[#5] Re: Dekompresja

@MDW, post #4

Oki, problem rozwiązany, dzięki wszystkim za pomoc :-]
[#6] Re: Dekompresja

@rzeznik666, post #5

polecam pakiet xfd - xfddecrunch łyka prawie wszystko...

[#7] Re: Dekompresja

@LITWIN, post #6

voodoo uzywa xfd,zreszta ja muiarc.xfd jest tym czym jest standard kompresji xpk tylko ze w temacie dekompresji.

[#8] Re: Dekompresja

@AmiChris, post #7

Skoro temat dalej na topie :-] to jeszcze jeden problemik - ponieważ nie mam żadnych dyskietek do ami (oprócz HD Install z Elsatu), instalkę WB na dysku przeprowadziłem pod WinUAE z ADF'ów. Dysk zrobiłem na Ami przy pomocy wymienionej dyskietki, soft poszedł w emulatorze. Wcześniej kilka razy dysk formatowałem pod PC i bad'ów nie było ale nigdy nie wiadomo... Czy można w jakiś sposób na pececie z WinUAE zrobić kopię dysku (coś a'la Norton ghost, a namęczyłem się troszkę żeby to wszystko poustawiać i żal własnej roboty) czy może wystarczy skopiowanie plików pod emu - chociaż już zauważyłem, że niektóre pliki pod pecetem (wirtualna partycja w winUAE) są źle zapisywane - np gra Batman The Movie ma jakiś problem - za dużo (chyba) spacji w nazwie niektórych plików... Post mi wyszedł troszku zagmatwany, ale wiadomo - piątek - Tyskie rulezzzzzz :-]
[#9] Re: Dekompresja

@rzeznik666, post #8

zrob kopie na amidze(spakuj sobie wszystkie partycje jakims xpk lub lepiej lzx ) i ja wypal,skopiuj gdzies pod pecetem.

Ostatnia modyfikacja: 25.01.08 22:03
[#10] Re: Dekompresja

@AmiChris, post #7

voodoo uzywa xfd

oraz XAD.
[#11] Re: Dekompresja

@rzeznik666, post #8

rzeznik666 

Obrazasz poczucie religijne ludzi.
Na stos lub banicje! :P

PS. Przestan sluchac Kata. No ilez mozna? :P

Proponuje reggae i sponiewieranie sie na reggaeparty :P
[#12] Re: Dekompresja

@rzeznik666, post #8

Możesz zrobić kopię dysku systemowego pod emulatorem na WinUAE, za pomocą lha - kompresując zawartość całej partycji systemowej, nawet podczas pracy systemu.

[#13] Re: Dekompresja

@MinisterQ, post #12

nawet podczas pracy systemu.

W sumie tego nigdy nie robilem z lha, ale kiedys, pare razy probowalem zrobic na Ami, backup systemu na dzialajacym systemie, po prostu nagrywajac calosc na CDRW. Ogolnie mialem T: przypisany na inna partycje. Zawsze sie cos wywalalo (chociaz nie powinno). Mysle ze jednak warto odpalic system z inne partycji lub przekopiowac partycje na inna partycje (lub do innego katalogu) i wtedy zrobic backup.
[#14] Re: Dekompresja

@Andrzej Drozd, post #13

Zawsze sie cos wywalalo (chociaz nie powinno).

Co na przykład?
Czytać pliki można bez problemu pod amigaosem. Gorzej z zapisem, ale to nie obejmuje tej sytuacji...
Ja przez wiele lat tak robiłem kopie swojego systemu, i z takich kopii potem go odzyskiwałem, jeśli była taka potrzeba.

[#15] Re: Dekompresja

@Andrzej Drozd, post #11

>Obrazasz poczucie religijne ludzi.
>Na stos lub banicje!

No sorki, radzę sobie jak mogę :-] ;-] ostatni raz siedziałem przed Amigą bodajże na Intel Outside 1 w Stodole i potem jeszcze jakieś pół roku :-], BTW kupiłem wtedy na party ten sprzęt do zgrywania dyskietek na VHS od niejakiego Bald Horse'a :-] Może ktoś człowieka pamięta???
[#16] Re: Dekompresja

@MinisterQ, post #14

jest problem z makecd (kiedy uzywalem to byl).kwestia byl assign T: oraz env: i envarc: .makecd uzywal ich i przez to wywalal blad podczas wypalania afaik.

Ostatnia modyfikacja: 26.01.08 13:15
[#17] Re: Dekompresja

@MinisterQ, post #14

Co na przykład?

Samo nagrywanie systemu (MakeCD). Wiadomo ze program na poczatku "zbiera" informacje co jest na partycji, no ale jednak byl problem. No i tak analogicznie porownalem to do LHA.
[#18] Re: Dekompresja

@AmiChris, post #16

Nic z tego nie rozumiem. Ja mówię tutaj o skompresowaniu całego systemu do jednego pliku, a nie o wypalaniu. Więc w czym problem? Jak już jest jeden plik z zawartością całego systemu, to assigny można przywrócić, i wypalić czymkolwiek i gdziekolwiek.

[#19] Re: Dekompresja

@rzeznik666, post #15

Ale nick, to jednak powinienes zmienic ;)

Wiesz, np. Rzeznik Mandarynek, Ciasteczkowy Rzeznik, Punk Rzeznia&Odoor... itp. ogień piekielny

PS. Ale zdewocialem, ale jak nic, nick kojarzy sie z jakims 16-letnim zauroczeniem na temat "niemozliwosci".

--
Wasz zdewocialy, niereformowalny, hippiso-punkowy, dachowiec, czarny kot :P
[#20] Re: Dekompresja

@MinisterQ, post #18

Chodzi o wywalanie sie MakeCD, podczas samego nagrywania. Czyli o sama niemozliwosc wypalenia plyty. Ogolnie samo LHA tez chyba nie sprawdza sumy kontrolnej po spakowaniu, jak to robi np. ZIP w Total Commandrze (na pc).
[#21] Re: Dekompresja

@Andrzej Drozd, post #20

Nie problem odpalić testowanie archiwum po tym jak skończy robotę. Poza tym w logu lha na samym końcu zwykle pisze czy były jakieś problemy, a jeśli były, to można zobaczyć z jakimi plikami.

[#22] Re: Dekompresja

@MinisterQ, post #18

Pakowanie a potem wypalenie to inna bajka.Wtedy nie ma zadnych problemow.

[#23] Re: Dekompresja

@MinisterQ, post #21

Wiesz, ogolnie sam spotkalem sie z plikami, ktore spakowalem i nie moglem rozpakowac...czyli ZONK, utrata danych. Szczegolnie gdy np. pakuje sie za pomoca LHA jeden, duzy plik.
Chyba dlatego czasami nie warto czegos pakowac, tylko po prostu "przegrac" na CD lub...uzyc czegos co sprawdza plik po spakowaniu samoczynnie. No niestety, bardziej ufam ZIP (na Total Commanderze).

PS. Ogolnie uzywam LZX. Z nim do tej pory nie mialem zadnych problemow.

Dodane: "problemow" - nie probowalem sytuacji zwiazanej z MakeCD i w tym przypadku nie wiem.

Ostatnia modyfikacja: 26.01.08 14:06
[#24] Re: Dekompresja

@Andrzej Drozd, post #23

alez jest opcja testowania achrchiwow.uruchom i bedziesz wiedzial co i jak,jednak podobnie do ciebie ufam bardziej lzx niz lha.

[#25] Re: Dekompresja

@AmiChris, post #16

Jaki problem moze byc z T: lub env: skoro są w ramdysku?

[#26] Re: Dekompresja

@LITWIN, post #6

Pakiet XFD służy do rozpakowywaniu skompresowanych plików. XAD służy do obsługi archiwów. Przy pomocy XFDDecrunch raczej archiwum ZIP czy LhA nie rozpakujesz, a przy pomocy XAD już tak.

[#27] Re: Dekompresja

@AmiChris, post #7

voodoo uzywa xfd

Voodoo-X nie używa XFD, lecz XAD.

[#28] Re: Dekompresja

@mailman, post #27

jeśli chodzi o coś a'la winrar na amigę to polecam WizARC. Chyba najlepszy program tego typu.
[#29] Re: Dekompresja

@mailman, post #27

rzeczywiscie,voodoo-x uzywa xad-a. xfd byl uzywany w innym kombajnie.nie pamietam juz jakim.byly to jeszcze czasy klasyka ;).

[#30] Re: Dekompresja

@mailman, post #27

Chyba xad potrafi korzystać z xfd jeżeli jest zainstalowane... na pewno działają formaty 'dyskowe' jak np. XMash.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem