[#1] SharkPPC+ G3/G4
Czy coś przegapiłem? Czy po pojawieniu się AOS4 na klasyka firma podjęła już jakieś decyzje, co do produkcji, ewentualnie dostosowania sprzetu do systemu. Skoro ten śmieszny proces trwa nie można dostosować AOS 4 do tego SharkPPC G3/G4? Mogliby się dogadac i wznowić produkcję płyt głównych A4000 (stare płyty są potrzebne do kompatybilnosci wstecznej) plus Sharka od Elboxu i dopasować system i wszyscy byliby szczęśliwi. Amiga inc., bo zarabiałaby bez wysiłku na płytach, Elbox, bo zarabiałby na Sharku, a twórcy AOS4 , bo zarabialiby na systemie, no i my, bo mielibyśmy działający stabilnie (tak zakładam) komputer i system. A tak serio, bedzie ten Shark czy nie, Elbox zapomniał o projekcie, nabrał wody w usta (niepotrzebne skreślić).
;)

[#2] Re: SharkPPC+ G3/G4

@ender, post #1

stabilne to raczej to by nie było :)

[#3] Re: SharkPPC+ G3/G4

@Drako^lM, post #2

Pewnie trzeba by było dopracować, ale nie ma nic za darmo. Jak chcieliby zarobić, to musieliby najpierw dobrze to zrobić. ok, racja

[#4] Re: SharkPPC+ G3/G4

@ender, post #1

Nic się nie dzieje, bo wszyscy mają to po prostu gdzieś. Z Amigi nie da się już niczego wycisnąć w kategoriach biznesowych, bo jest na to za późno a poza tym radykalnie zmieniły się realia. Gdyby się dało, to by wyciskano - ludzie mają to do siebie, że nie przepuszczą żadnej okazji do zarobkowania.

Zejdź wreszcie na ziemię.
[#5] Re: SharkPPC+ G3/G4

@ender, post #3

Sam sobie teraz odpowiedziałeś na swoje pierwsze pytanie - '...to musieliby najpierw dobrze to zrobić...'
Sprawa z rekinkiem wygląda tak, że ptrzez ten czas czekania na os4 wszystko się troszkę hmmm. przeterminowało i teraz wg mojej wiedzy Elbox przerabia projekt by troszke go uaktualnić.

[#6] Re: SharkPPC+ G3/G4

@Daclaw, post #4

"Zejdź wreszcie na ziemię."

To mi przypomina trochę "Kubusia Fatalistę i jego Pana" Pewnie znasz?
Wiesz co odpowiedział Kubuś, gdy usłyszał złaź z drzewa: "Nie zlezę." Dalej nie będę przytaczał, odsyłam do całego tekstu. Sens tego fragmentu, a i zarazem kontekstu w jakim go przywołałem jest taki, że Kubuś nie ma zamairu podporządkować się Panu, a ten akceptuje całą sytuację, bo wie, że i tak nie ma na nią wpływu. Możesz mnie nie lubić, uważać za szczeniaka (i niestety mylić się), ale nie proś, a tym bardziej nie nakazuj mi przestać marzyć, bo i tak tego nie zrobię. Pogódź się z tym. Znasz się na sprawach amigowych zapewne lepiej niż ja 9udowodniłeś to nieraz na forum), ale za to widzisz amigę niestety już chyba wyłącznie jako trupa. To, że Ty przestałeś wierzyć w pewne projekty nie oznacza, że inni też muszą. Pozdrawiam.
;)

Ostatnia modyfikacja: 08.02.08 22:56
[#7] Re: SharkPPC+ G3/G4

@11MASTEr, post #5

To byłoby świetnie. Wiesz może jak daleko zaawansowane są prace i na czym miałyby polegać? OK

[#8] Re: SharkPPC+ G3/G4

@ender, post #7

Gdzies wspomniano, ze karte trzeba przeprojektowac... i co najgorsze - nabyc jakos licencje na OS4... czas pokaze, a skoro Elbox pokazal Dragona to i na "Szczeki" ;) przyjdzie czas... .

[#9] Re: SharkPPC+ G3/G4

@ender, post #6

Nie jako "trupa", tylko jako sprzęt użytkowy, który z różnych powodów ciągle jest dla optymalny. Nie jest on "trupem", bo działa i tyle na temat jego "życia". Pojęcia z kategorii życia i śmierci pasują do sprzętów jak pięść do nosa.

Każdemu się zapewne zdarza marzyć, dywaguję jednak nad sensem zawracania tym głowy ludziom na forum tematycznym. Od tego są blogi, albo papierowy pamiętnik, jeśli ktoś ceni prywatność.

Pisaniny literatów, choćby byli oni wielcy, nie zamierzam traktować w kategoriach prawdy objawionej a jedynie słusznej. Taki trend nazywam "syndromem polonistki z ogólniaka". Osoby, której się wydaje, iż posiadła patent na wiedzę i wrażliwość oraz prezentuje szczególnie wysokie standardy etyczne tylko dlatego, że przerzuciła tony tomów w życiu. A to g... prawda.
[#10] Re: SharkPPC+ G3/G4

@Daclaw, post #9

Rozumiem, że nie wspominasz miło swojej polonistki. Czy to zwykłe zawracanie głowy? Inni udzielili mi odpowiedzi na zadane pytanie, które w jakimś stopniu zaspokajają moją ciekawość (nie byli przy tym tak wrogo nastawieni do pytajacego jak Ty), a skoro odpowiedzieli, to znaczy, że też ich to interesuje. Tak mnie zastanawia, dlaczego atakujesz mnie za każdym razem, gdy zapytam się o coś na forum (Chyba się powoli domyślam. Odpowiedź na to można znaleźć w Twojej wypowiedzi, którą komentuję) Co mi po blogu, to "wynalazek", który mnie nie bawi. ;)

"" Stosuje się miedzy innymi wtedy, gdy piszemy coś w przenośni, a w takim wypadku Twój zarzut o niewłaściwym użyciu określenia "trup" w stosunku do rzeczy jest po prostu śmieszny.

http://pl.youtube.com/watch?v=pVlMddE8TOc&feature=related Tak jestem polonistą, możesz mnie teraz nie lubić.

Ostatnia modyfikacja: 09.02.08 10:29
[#11] Re: SharkPPC+ G3/G4

@Lokaty, post #8

W Elboxie zapewniają ze śmiertelną powagą w oczach (a może to gra świateł ...) że "Smok Wawelski" wylezie z jamy. OS4 wymaga procesora PPC wiec coś mi tu pachnie transakcją wiązaną i w tym kontekście "Szczeki" również mogą zobaczyć światło dzienne. Co do przeprojektowania kart zupełnie sić zgadzam dość wspomnieć zdechły już standard AGP ...
[#12] Re: SharkPPC+ G3/G4

@_luk, post #11

Zdechły w świecie pc...
Wiele amigowych "standardów" jest już zdechniętych w świecie pc, i co z tego wynika? ;)

[#13] Re: SharkPPC+ G3/G4

@MinisterQ, post #12

Że użytkownicy Amigi są nekrofilami? :P
[#14] Re: SharkPPC+ G3/G4

@MinisterQ, post #12

Absolutnie nic nie wynika - chodzi mi o dostepność nowego sprzetu czyli konkurencje dla popularnych sklepów internetowych czy portali aukcyjnych zarówno pod wzgledem ceny jak i jakości. Karty AGP można jeszcze kupić poza wspomnianymi źródłami, ale kto zagwarantuje że czas czekania na Dragona czy Sharka sie nie wydłuży (wybaczcie optymizm). :D
[#15] Re: SharkPPC+ G3/G4

@_luk, post #14

Cóż, hobby rządzi się takimi prawami, i nic nie da się już na to w tym przypadku poradzić.

[#16] Re: SharkPPC+ G3/G4

@MinisterQ, post #15

To prawda ... niestety. Pozostaje robić to co zawsze - czekać :P . Publiczna prezentacja Dragona to niemalże jak obietnica, co do Sharka nie przypominam sobie żeby coś takiego wogóle miało miejsce (bardzo prosiłbym o podpowiedź) ...
[#17] Re: SharkPPC+ G3/G4

@MinisterQ, post #12

no właśnie !
jak zawsze popieram ministra

Ostatnia modyfikacja: 09.02.08 14:30
[#18] Re: SharkPPC+ G3/G4

@_luk, post #11

Wow, to może zobaczymy który procesor PPC ma wbudowany kontroler PCI-E.
Inna sprawa - jak chcesz wykorzystać Unified Shaders w Amidze na PPC (albo w ogóle shadery)? Z drugiej strony nawet hd3850 jest na AGP i zaledwie 50zł drożej niż PCI-E ;)
Śmieszna sprawa, szczególnie, że nowsze karty ATI mogłyby być 'koprocesorem' dla PPC ^^
[#19] Re: SharkPPC+ G3/G4

@abcdef, post #18

o ile dobrze pamiętam, to 8641 (albo któryś z rodzinki) wyposażony jest w PCI-E, prócz tego ma rdzeń e600 (czyli G4), na Amigowe potrzeby jak znalazł :)

Ostatnia modyfikacja: 09.02.08 21:12
[#20] Re: SharkPPC+ G3/G4

@ender, post #10

Tak jestem polonistą

To wiele wyjaśnia.
[#21] Re: SharkPPC+ G3/G4

@Daclaw, post #20

Daclaw, a ja jestem germanistą. Natomiast mam takie pytanie: jesteś moderatorem tego forum?

[#22] Re: SharkPPC+ G3/G4

@OSH, post #21

Mogłem się tego spodziewać. Wszystko pasuje - jestem najwyraźniej niekompatybilny z humanistami.
[#23] Re: SharkPPC+ G3/G4

@Daclaw, post #22

Niestety, ale co do polonistek z ogólniaków to muszę przyznać ci rację :).
[#24] Re: SharkPPC+ G3/G4

@Malin, post #23

Nie można wszystkich mierzyć jedną miarą. Moi uczniowie po wyjściu ze szkoły, przysyłają mi np. życzenia na święta. W pracy staram się pamietać, że ja też byłem kiedyś uczniem, co w niektórych przypadkach jest bardzo trudne, ale zawsze warto spróbować dać szansę tym, którzy uczą się jezyka ojczystego , bo muszą. Moi uczniowie zdają pisemną maturę na poziomie ok 90% klasy, a uczę w technikum rolniczym, gdzie wiekszość przyszła po to, żeby zdobyć "papierek dający technika rolnika", bo mają przejąć gospodarstwo, a matura to tak przy okazji, może się uda. Wyniki maturalne stawiają mój ZSR dość wysoko w klasyfikacji szkół w naszym powiecie, więc chyba źle nie uczę, a moi uczniowie z czasem to doceniają. Fakt w każdym zawodzie zdarzają się osoby, które odgrywają się za swoje np. "trudne studia" i "koszą", bo uwielbiają to pozorne poczucie władzy, jakie mają, wystawiając oceny. Nie ma ludzi idealnych, ja też pewnie popełniam błędy, ale żeby mnie przekreślać tylko dlatego, że nie jestem inżynierem. To chyba nie do końca w porządku. Pora przełamać stereotypy dotyczące nauczycieli.

Ostatnia modyfikacja: 10.02.08 16:28
[#25] Re: SharkPPC+ G3/G4

@Daclaw, post #22

Zawsze można spróbować to zmienić. W końcu mamy coś co powinno nas łaczyć, a nie dzielić - Kochamy Amigę. Każdy z nas pewnie co innego w niej widzi, ale zawsze chodzi o ten sam kultowy komputer. OK

[#26] Re: SharkPPC+ G3/G4

@wali7, post #19

albo np 8610 :) posiada tak że wiele ciekawych żeczy :)
np zintegrowany kontroler pamieci DDR2 , PCI_Expres i czy naprzykład kontroler
2d który jest wyświetlić w stanie obraz 1280x1024x24
a tu video pokazujące ten procek i developerboard w akcji http://jp.youtube.com/watch?v=SZDusxG13QQ
oczywiscie nie ma grafy na pci_expres lub na płycie :) .Obraz idzie z kontrolera 2d w CPU .
A teraz nic tylko czekać na http://projects.powerdeveloper.org/program/efika8610 :)

[#27] Re: SharkPPC+ G3/G4

@ender, post #24

Wyjątki pewnie są, w gimnazjum miałem polonistkę którą wspominam miło. Teraz wolałbym kilka lekcji matematyki zamiast jednego polskiego... Lekcje zupełnie się zmieniły, ale nie wiem, może matura nie wymaga od ucznia kreatywności tylko rozwiązywania według przyjętego wzorca zadań typu "czytanie ze zrozumieniem".

Ostatnia modyfikacja: 10.02.08 18:11
[#28] Re: SharkPPC+ G3/G4

@Malin, post #27

Nowa matura, tak jak wiekszość reform w Polsce była nieprzemyślana i jest niedopracowana, ale obowiązuje. Wolałem starą i egzaminy wstępne do szkoły średniej i na studia. Miejmy nadzieje, że w sprawie Amigi lub Pegasosa, nie poproszą o pomoc osób, które majstrowały przy nowej maturze.

[#29] Re: SharkPPC+ G3/G4

@Drako^lM, post #26

Wszystko fajnie, oczywiście wiedziałem o klonach G4 z kontrolerem obsługującym pcie, ale problemem tutaj nie jest nawet cena, tylko wsparcie programowe. Bo sprzęt jest i można by go wykorzystać, ale żeby to miało sens to potrzebne byłoby wsparcie programowe. Nie wiem jak wygląda sprawa z obsługą pcie w porównaniu z agp, ale jak narazie żaden system (czyt. MOS ani AOS) na tym by nie ruszył, dodatkowo jeśli chodzi o grafikę to zostaje jedynie ATI udostępniające specyfikacje produktów, a natywne pci-e to bodajze x700/x800 i x1300, x1500, x1800 :P Naprawdę potężne, ale znowu kto to na amidze w tej chwili wykorzysta? JAk już powiedziałem, ciekawe byłoby czy programiści amigowi potrafiliby wykorzystać procesory strumieniowe kart graficznych jako koprocesory :)
[#30] Re: SharkPPC+ G3/G4

@abcdef, post #29

Ale jest to możliwe :) np MorphOS na Efice :) OK

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem