kategoria: A500
[#1] Jaką miałem wersję A500 / jaki rev płyty?
Cześć

Pomóżcie mi proszę rozwikłać pewną sprawę.
Chodzi o to, że jak i wielu z Was w latach 90tych pojawiła się u mnie w domu Amiga 500. Siostra dostała na komunię jakoś w roku 1992. Ja miałem wówczas 6 lat.
Do czego zmierzam. Niestety nie wiem jaka to mogłabyć rewizja płyty głównej bo różniła sie pewnymi detalami od tych co mieli koledzy.
1sza sprawa to moja amiga na pewno nie miała żadnego modulatora, początkowo jak telewizor nie miał scart była wpięta kablem antenowym ( paniętam że sąsiad zrobił nam jakiś dwójnik że jednocześnie oglądaliśmy telewizję a na jakimś kanale była amiga ) , ale gdy rodzice wymienili telewizor amiga podłączona była do złącza scart ( musiałem przełączać a AV ) z amigi szedł bezpośrednio kabel do telewizora.
Wiele amig jakie widzę obecnie w obiegu mają ten ogromny modulator.
2ga rzecz co różniło moją amige od kolegów to fakt, że gdy rodziców namowiłem na rozszerzenie 2mb to Pan ze sklepu powiedział że trzeba lutować i parę dni spędziła w serwisie. Napewno było to rozszerzenie elboxa z zegarem (wtedy nie rozumiałem co mi ten zegar w grach daje, w sumie nie wiem do dziś po co to rodzice wzieli skoro tylko w gry grałem no ale miałem z zegarem). Pamiętam że rozszerzenie w sumie amidzę dało 2.5mb ( kolega się irytował, jak w doman miałem 90% efektów i w skaucie kwatermaster plansz w pamieci 31 - u niego mniej )
Napewno miała "zwykły" układ klawiatury, kupiona w polskim sklepie "videobit" w Tychach ( niektórzy koledzy mieli niemiecki układ ).
Czy powyższe szczegóły pozwolą Wam ustalić jaką mogłem mieć rewizję płyty głównej? Niestety amigę sprzedałem jakoś w 98smym roku koledze, a on oddał ją rok później za paczke fajek...

Ostatnia aktualizacja: 17.07.2024 21:57:57 przez Biegu86

Ostatnia aktualizacja: 17.07.2024 22:06:57 przez Biegu86
[#2] Re: Jaką miałem wersję A500 / jaki rev płyty?

@Biegu86, post #1

Rev.6A
1
[#3] Re: Jaką miałem wersję A500 / jaki rev płyty?

@AD99, post #2

w 1992r mogła by to być już rev8
[#4] Re: Jaką miałem wersję A500 / jaki rev płyty?

@Cezarykl, post #3

w 1992r mogła by to być już rev8

czymś konkretnym różniła się od revizji 6? Może coś mnie nakieruję. Napewno nie była to 500 plus.

Właśnie czytam że na rev 8 można było uzyskać 2 mb chip.
Wydaję mi się zatem, że moja tego nie miała bo bym miał tylko 2.0mb a miałem 2.5 mb ( 1mb chip, 1.5mb fast - lub zmieniane klawiszem myszy przy włączaniu ) te pół mb dawało lekką różnice w niektórych grach na plus w stosunku do kolegów co mieli a500+ i a600 z 2.0mb chip.

Ostatnia aktualizacja: 17.07.2024 22:29:24 przez Biegu86

Ostatnia aktualizacja: 17.07.2024 22:30:14 przez Biegu86
[#5] Re: Jaką miałem wersję A500 / jaki rev płyty?

@Biegu86, post #4

No nie była rev.8, bo z tego co pamiętam na rev. 6 można było dodając rozszerzenie Elboxu uzyskać 2.5MB. Podstawka pod Gary i lutowanie w dwóch miejscach- JP2 i JP7. Miałem takie rozszerzenie, w Dune nie musiałem wachlować podczas gry dyskietkami. Doman, Settlers dodatkowa pamięć robiła robotę.
2
[#6] Re: Jaką miałem wersję A500 / jaki rev płyty?

@AD99, post #5

Dzięki zatem zagadka rozwiązana.
Myślę sobie sprawić taki sam egzemplarz i włożyć taki sam konfig.

Tak w kilku grach rozszerzenie robiło robotę np jeszcze mortal kombat 2 ( dodatkowe efekty wizualne i mniej zmian dyskietek )

Jedno tylko mnie zastanawia. Czy fakt że moja amiga nie wymagała modulatora wynikał z rewizji płyty czy z czegoś innego?

Ostatnia aktualizacja: 17.07.2024 22:50:49 przez Biegu86
[#7] Re: Jaką miałem wersję A500 / jaki rev płyty?

@Biegu86, post #4

moja rev 8 miała 512k chip, i dopiero jak ją przerobiłem to teraz ma 2mb
[#8] Re: Jaką miałem wersję A500 / jaki rev płyty?

@Biegu86, post #6

Mogła być rewizja 6, gdyż była to chyba najpopularniejsza rewizja A500. Mogła być również rev 8, gdyż również była popularna i można ją było rozszerzyć dokładnie tak samo jak rev 6 za pomocą podstawki pod Garego, rev 8 ma również zworki jp 2 i jp7. Ogólnie te rewizje są do siebie podobne, używają kości 4x 256k, rev 8 ma dodatkowo miejsce na demultiplekser (w konfiguracji A500 zmostkowany) i Agnus 8375 2 MB (ten Agnus ma inny pinout niż starsze, stąd został delikatnie zmieniony układ sygnałów w gnieździe Agnusa).
To, że człowiek z serwisu coś tam lutował nie wyklucza rev 8, bo te rozszerzenia również pójdą w tej wersji.
To, że można było dosyć prosto uzyskać 2 MB chip w rev 8 to inna sprawa, ale nie jest ona oczywista, bo trzeba wlutować demultiplekser, dolutować brakujący RAM na płycie i dodać rozszerzenie dla pluski - mógł nie mieć rozszerzenia dla pluski i/lub nie wiedzieć jak to zrobić.
Druga sprawa to "kabel telewizyjny". Otóż żadna rewizja A500 nie miała wyjścia RF (czyli antenowego sygnału TV), ani kolorowego composite. Oba takie złącza mają A600 i A1200, ale te modele wykluczasz. A500 ma wyjście composite mono, więc w ten sposób można prosto podpiąć ją do TV, ale obraz będzie czarnobiały. Aby mieć kolor z A500 należy użyć modulatora albo kable do eurozłącza (scart). Musisz jakieś szczegóły nie do końca dobrze pamiętać... może obraz na początku mieliście czarno-biały, a dopiero wraz z kabelkiem euro pojawił się kolor?
Mogły to być zarówno rev 6, jak i rev 8, ale głównie dlatego, że były najpopularniejsze. Za mało szczegółów podałeś.
1
[#9] Re: Jaką miałem wersję A500 / jaki rev płyty?

@Cezarykl, post #7

No tak rozumiem z tą różnicą że moja miała o te 512kb więcej.
Elbox Ram dawało taką możliwośc

Takie pudełko było https://a.allegroimg.com/s1024/0c0f8f/2da166e84ae384125ef0cffc8ebf

Masz rację Wali z tym antenowym już jeden kolega mnie wyprowadził z błędu na pw. Ten szczegół jednak jakoś w pamięć mi się wbił zatem może sąsiad nam jakiś adapter zmajstrował i pasowało do starego telewizora a później już bezpośrednio po Scart. Zdecydowanie cały czas był kolor.
Zatem mogła być rev 6 lub rev 8.
Dioda power na pewno była zielona a gdy gasła nie wygasała całkowicie.
Niestety kolorów złącz audio nie pamiętam, wydaję mi się że kolor czerwony i biały ale to może być już obraz wytarty w umyśle i zastąpiony innym lub tskie kolory miały po prostu kabelki.
Natomiast modulatora nie miałem na pewno bo dziwiło mnie zawsze że koledzy takie coś dziwnego z tyłu mieli a ja nie.

Ostatnia aktualizacja: 17.07.2024 23:30:19 przez Biegu86
[#10] Re: Jaką miałem wersję A500 / jaki rev płyty?

@Biegu86, post #9

512kb więcej.
Elbox Ram dawało taką możliwośc

Takie pudełko było

To rozszerzenie pasuje do rev6 i rev8 więc po tym nie da się stwierdzić która to była rewizja.

Natomiast modulatora nie miałem na pewno bo dziwiło mnie zawsze że koledzy takie coś dziwnego z tyłu mieli a ja nie.

Były telewizory, które nie miały euro złącza, ale wewnętrznie miały wejście RGB. Można było je wyprowadzić na zewnątrz, ale od strony Amigi przewód sygnałowy musiałbyć podłączony do RGB 23pin. Tak samo jak dziś podłączasz kablem DB23-scart. U ciebie zamiast Scart był inny wtyk. Jest jeszcze opcja zewnętrznego modulatora i podłączenie go do Amigi przewodem RGB. Pudełko nie było wpięte w Amigę tylko wisiało przy TV.

Większość A500 rev8 miało już podłużne logo z napisem "Commodore A500". Kwadratowe logo było dla rewizji 6 i niżej. Jak miałeś kwadratowe to raczej była to rev6. Jak podłużne to nadal nie wiadomo.
[#11] Re: Jaką miałem wersję A500 / jaki rev płyty?

@snifferman, post #10

A ja na przykład miałem podłużne logo, QWERTY z dużym Enterem (układ US). Większa szansa że to było rev 6 czy 8? Zakup w 1992 roku.
[#12] Re: Jaką miałem wersję A500 / jaki rev płyty?

@snifferman, post #10

Jest jeszcze opcja zewnętrznego modulatora i podłączenie go do Amigi przewodem RGB. Pude

Mogło tak być na samym początku.

Większość A500 rev8 miało już podłużne logo z napisem "Commodore A500". Kwadratowe logo było dla rewizji 6 i niżej. Jak miałeś kwadratowe to raczej była to rev6. Jak podłużne to nadal nie wiadomo

Teraz niestety tego nie przypomne natomiast pamiętam, że nie raz czekając na wczytanie gry z nudów jeździłem palcem po logo Amiga które było wkłęsłe a Logo C= było lekko wypukłe i takie świecące alw czy było podłużne i czy bylo napisane obok niego a500 tego już niestety nie pamiętam. Gdzieś ten napis commodore amiga 500 widziałe ale to chyba na pudełku było, które z kolei leżało na szafie.
No nic chyba już z moją pamięcią dalej nie dojdziemy. Pewne jest w takim razie że rewizja była wyższa niż 6.
Dziękuję Panowie za wskazówki, zatem gdy będę poszukiwał Amigi 500 będę za takimi właśnie się rozglądał.
Pytanie z ciekawości czy kupując a500 z rev8 i dodając ten ram z elboxa uda się uzyskać 2mb chip + 0.5mb fast?
[#13] Re: Jaką miałem wersję A500 / jaki rev płyty?

@Biegu86, post #1

Ja miałem rev. 6A ale bez modulatora nie dało się jej używać z tv aby mieć kolor, tylko przez krótki czas miałem ją podłączoną do neptuna cz-b a potem to już korzystałem ze scart i kolorowego 14" tv elemisa. To co wyróżniało te nowsze rewizje płyt to były diody pomarańczowa i zielona oraz napis, w starszych amigach zwykle bywało tylko logo obok diod. No i dioda power czasem migała, to miało chyba związek z odtwarzaniem muzyki (?). Rozszerzenie pod klapką miałem ale tylko do 1MB i pamiętam, że mając tego nowego Agnusa, przerobiłem je sobie na 1MB chip z pomocą przełącznika na kabelkach lutowanych do wspomnianych tu zworek tuż obok złącza rozszerzenia na płycie amigi.
[#14] Re: Jaką miałem wersję A500 / jaki rev płyty?

@Madman, post #13

To co wyróżniało te nowsze rewizje płyt to były diody pomarańczowa i zielona

A czy nie wszystkie A500 oprócz "RED LED" (power) miały zieloną diodę power i pomarańczową od FDD?
[#15] Re: Jaką miałem wersję A500 / jaki rev płyty?

@Jacques, post #14

A czy nie wszystkie A500 oprócz "RED LED" (power) miały zieloną diodę power i pomarańczową od FDD?

Chyba tak ale w starszych ten zielony się wygaszał chyba całkowicie a w nowszych lekko świecił.
[#16] Re: Jaką miałem wersję A500 / jaki rev płyty?

@Biegu86, post #15

Generalnie jasność świecenia diody Power w Amigach sygnalizuje włączenie filtra Pauli (lub zwiechę - miganie przed guru).
1
[#17] Re: Jaką miałem wersję A500 / jaki rev płyty?

@Biegu86, post #1

Z moich obserwacji wynika, że jak 500-tka miała podłużne logo i klawiaturę z małym L + 2 puste klawisze była to rewizja 8. Podobnie wyglądały modele A500 plus. Dodatkowo u mnie była to produkcja Filipiny, a wyjścia audio miały kolor biały i czarny. Mówię o wersjach bez modyfikacji, bo obecnie można spotkać niemal każdą kombinację ze względu na wymiany płyt głównych, obudów i klawiatur. Rewizja 6 miała duże L na klawiaturze (przynajmniej ja nie trafiłem na inną), produkcja Chiny i czerwone wyjścia audio.
[#18] Re: Jaką miałem wersję A500 / jaki rev płyty?

@brain030, post #17

Jakieś legendy miejskie.

Tutaj moje dawne A500, obydwie rev 6A. Co do klawiatury to jest to układ US, te z pustymi to zależy co było akurat w fabryce według mnie co by się zgadzało z polityką Commodore.

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2024 12:59:11 przez nostrum666
[#19] Re: Jaką miałem wersję A500 / jaki rev płyty?

@nostrum666, post #18

utaj moje dawne A500, obydwie rev 6A. Co do klawiatury to jest to układ US, te z pustymi klawiszami przy Shift i Return to były min układy DE.
Przecież właśnie napisałem, że rev. 6A miały duże L tak jak u Ciebie.
[#20] Re: Jaką miałem wersję A500 / jaki rev płyty?

@brain030, post #19

Nie wiem o jakie duże L Ci chodzi. Mnie chodzi o to że nie koniecznie układ klawiatury i rodzaj logo na obudowie determinuje wersję płyty głównej. Żeby to sprawdzić trzeba otworzyć komputer, nie da się wedle mojej wiedzy określić tego po wyglądzie zewnętrznym i układzie klawiatury.
Może z wyłączeniem wczesnych rewizji z tłoczonym logo i klawiszem "chicken lips" zamiast lewego Alt.

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2024 13:11:33 przez nostrum666

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2024 13:13:23 przez nostrum666
[#21] Re: Jaką miałem wersję A500 / jaki rev płyty?

@nostrum666, post #18

Klawiatury z pustymi klawiszami pojawiły się w końcowych partiach A500 i później A500 plus, wcześniej ich nie było. Dlatego kupując A500 z pustymi klawiszami, małym L oraz prostokątnym logiem jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że to rev. 8. Zamieszczam zdjęcie moich 500-tek, aby pokazać czym jest duże i małe L. Moja A500 plus również ma klawiaturę jak zwykła A500 rev.8 ze zdjęcia.
[#22] Re: Jaką miałem wersję A500 / jaki rev płyty?

@brain030, post #17

Ja miałem z dużym enterem (układ US), produkcja Filipiny a jakie kolory złącz audio to nie pamiętam.

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2024 13:24:14 przez Madman
[#23] Re: Jaką miałem wersję A500 / jaki rev płyty?

@brain030, post #21

A ja nadal twierdzę że to nieprawda. W czasach młodości, lata 90, miałem A500 rev 8a z dużym Return więc nijak się to ma do tego co piszesz, dlatego uważam to za legendę miejska.
Inna sprawa to nie kojarzę żeby Amigi były robione w Chinach.

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2024 13:27:40 przez nostrum666
1
[#24] Re: Jaką miałem wersję A500 / jaki rev płyty?

@Madman, post #22

Ja ogólnie podaję, jak wg. mnie można z dużym prawdopodobieństwem zidentyfikować rev. 8 i moim zdaniem jest to podłużne logo, małe L i puste klawisze. Co do rev. 6 to napisałem jaką ja akurat mam, ale po kraju produkcji, kolorze złącz audio, ani nawet po klawiaturze (nie wiem czy o tą rewizję też nie zahaczyły puste klawisze i małe L), nie będzie pewności, więc najlepiej sprawdzić na płycie.
[#25] Re: Jaką miałem wersję A500 / jaki rev płyty?

@nostrum666, post #23

Przeczytaj proszę co dokładnie napisałem, mówię o dużym prawdopodobieństwie, nie pewności - to da tylko odczytanie wersji z płyty głównej. Produkcję z Chin posiadam, a zdjęcie zamieszczam do posta.
[#26] Re: Jaką miałem wersję A500 / jaki rev płyty?

@brain030, post #21

Commodore z upływem czasu coraz bardziej mieszał elementy z różnych fabryk, pewnie po prostu czyścili magazyny. Podejrzewam, że największa powtarzalność będzie wśród najstarszych rewizji.
[#27] Re: Jaką miałem wersję A500 / jaki rev płyty?

@brain030, post #25

Tak, przeczytałem a ja napisałem co napisałem aby Cię wyprowadzić z błędu. Ogólnie Commodore składało komputery z tego co akurat miało na stanie, szczególnie pod koniec działalności dlatego jedynym pewnym sposobem sprawdzenia rewizji płyty jest otwarcie Amigi i odczytanie tej informacji z samej płyty.
1
[#28] Re: Jaką miałem wersję A500 / jaki rev płyty?

@nostrum666, post #27

Przecież to, że ktoś posiadał rev. 8 z dużym L, nie zmienia tego co napisałem, że jak ktoś szuka A500 to podłużne logo, mały L i puste klawisze to najbardziej prawdopodobna sprawa na rev.8.

Rozumiem, że wyprowadzasz mnie z błędu nie wiedząc co to duże/małe L, twierdząc że puste klawisze były w wersji DE, a w Chinach nie było produkcji A500. Pięknie ;)
[#29] Re: Jaką miałem wersję A500 / jaki rev płyty?

@brain030, post #28

Wyczerpaliśmy temat. Gratuluję podejścia.

Jeszcze tylko dodam na koniec że zakładam że gdybyś nie wkleił tego zdjęcia to zapewne nikt by się nie domyślił co to jest małe L, po drugie czytaj ze zrozumieniem. To że napisałem że nie widziałem Amigi masę in China nie oznacza że takowa nie istnieje. Do tego zalecialo arogancją w ostatnim poście. Wygląda na to że wiesz wszystko najlepiej. Szkoda mojego czasu.

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2024 14:11:12 przez nostrum666

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2024 14:11:57 przez nostrum666
[#30] Re: Jaką miałem wersję A500 / jaki rev płyty?

@nostrum666, post #29

Zgadzam się, trudno jest reagować, jak ktoś pokazuje zdjęcie swoich Amig z informacją że zmyślam, nie wiedząc o czy napisałem ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem