[#1] Brak info o pamięci chip i fast OS3.1 A1200

Cześć Panowie, odpaliłem stary moj system os3.1 na A1200 po zakupie pistorma, wrzuciłem na microSD i taki psikus bo na górnej belce nie wyświetla mi ilości pamięci chip i fast.
Ale program w prawym górnym rogu już tak i sysinfo i inne również widzi... ?!
Poza tym wszystko co miałem zarchiwizowane działa malina.

Z góry dziękuję za podpowiedź.
[#2] Re: Brak info o pamięci chip i fast OS3.1 A1200

@mistrzluk, post #1

Widocznie masz program który manipuluje zawartoscią górnej belki i ma problemy z pistorm.
Przypuszczam że jeśli odpalisz WB z dyskietki, wrócą wartości na belkę.
1
[#3] Re: Brak info o pamięci chip i fast OS3.1 A1200

@mistrzluk, post #1

Polskie Locale nie pasują do wersji systemu/kickstartu.
3
[#4] Re: Brak info o pamięci chip i fast OS3.1 A1200

@alt_, post #3

No tak, masz rację, po wgraniu lokalów z systemu 3.2 (taki mam zmapowany kick) pamięć się pojawiła, ale niestety pojawił się brak polskich znaków i przekopiowanie fontów z 3.2 też nie pomaga...
Chcę żeby mój os 3.1 działał dobrze z pistorm i dyskiem na jego karcie sd ale to działa dopiero z kick 3.2 w miarę sensownie i dysk się wtedy nie wywala.
Jak nie rozkminie polskich znaków to zostawię go na EN i po problemie ;)
[#5] Re: Brak info o pamięci chip i fast OS3.1 A1200

@mistrzluk, post #4

Jeśli używasz 3.2, przeczytaj FAQ.readme punkt 1.9. Tam jest opisane jak uzyskać polskie znaki.
Pod 3.1 użyj WFMH_LocalePL_v3.2. Musisz mieć kick 3.2.2.
[#6] Re: Brak info o pamięci chip i fast OS3.1 A1200

@heman70, post #5

Dobra, udało mi się zainstalować Polskie lokale...

Gdy nie używam polskich lokalów to pamięć na belce jest widoczna, gdy zmianie na PL wyświetla "ID pamięć..."

Pytanie teraz brzmi dlaczego w OS 3.1 w katalogu Prefs: nie mam "Workbench" - jest on rozwiązaniem!

W os 3.2, 3.9 jest taki program i w nim ładnie można ustawić by na belce zamiast "ID pamięć" wyświetlało ilość mb...

Mój OS 3.1 tego nie ma eh a przegranie z 3.2 nic nie daje.

[#7] Re: Brak info o pamięci chip i fast OS3.1 A1200

@mistrzluk, post #6

Skąd instalujesz te Polskie Locale? W 3.2 są dedykowane dla tego systemu Locale.
[#8] Re: Brak info o pamięci chip i fast OS3.1 A1200

@alt_, post #7

W 3.2 włączyłem te z systemu i taki mi na belce wyskoczył napis o pamięci "ID pamięci..."

Ale zamieniłem to w prefs:Workbench i jest ok.
Ale mi zależy na os 3.1 a w nim już nie mam prefs:Workbench

Więc pytam skąd mogę go wziąć bądź gdzie w os3.1 mogę zmienić to co wyświetla się na gornej belce.

:)

Ostatnia aktualizacja: 27.11.2024 18:45:40 przez mistrzluk
[#9] Re: Brak info o pamięci chip i fast OS3.1 A1200

@mistrzluk, post #8

Jakie programy masz w WBSTARTUP.
Używasz MCP ?
[#10] Re: Brak info o pamięci chip i fast OS3.1 A1200

@mistrzluk, post #8

Os3.1 uruchamiasz z innej partycji i kickstarts 3.1? To wszystko ma znaczenie. No i locale muszą być do 3.1 czyli nieoficjalne od WFMH.
[#11] Re: Brak info o pamięci chip i fast OS3.1 A1200

@alt_, post #10

Jutro sprawdzę co mam w WBSTARTUP.

Mam Pistorma z kick 3.2
Na jednej partycji mam os3.2 jako podstawowy do obsługi kart sd w pistorm żeby widziało całą pojemność karty, nie uzywam go właściwie.
Na drugiej partycji mam os3.1 i jest to mój system podstawowy bo wszystko mi na nim śmigało gdy miałem blizarda1230 i nie chce tego systemu zmieniać.
W skrócie:
Z powodu HDD używanego z karty sd pistorma używam kicka z 3.2 ale os 3.1.

Lokale w os 3.1 mam v3.2 i zawsze takie używałem, nawet gdy używałem kicka 3.1.

Mam tylko problem z wyświetleniem pamięci na belce gornej.
I gdybym tylko w os3.1 miał w Prefs:Workbench tak jak w os3.2 to bym sobie to zmienił... "%ID na %mceb" i wszystko było by ok.
[#12] Re: Brak info o pamięci chip i fast OS3.1 A1200

@mistrzluk, post #11

Czyli jak rozumiem używasz Workbench 3.1 na kickstarcie 3.2.

I już masz rozwiązanie zagadki, dlaczego górna belka jest "wybrakowana "
[#13] Re: Brak info o pamięci chip i fast OS3.1 A1200

@mistrzluk, post #11

używam kicka z 3.2 ale os 3.1

Skoro kickstart jest 3.2, to nie ma znaczenia jakiego systemu pliki masz na dysku... jądro AmigaOS (exec.library) jest w kickstarcie i to ono determinuje wersję systemu. Tak więc masz OS3.2, a nie 3.1.
Po drugie pliki AmigaOS zawarte na dysku muszą być dostosowane do kickstartu: jeżeli masz kick 3.1, to pliki na dysku mają być dla 3.1, jeśli kick jest 3.2, to pliki muszą być dla systemu 3.2.
Więc po trzecie, jeśli chcesz używać AmigaOS3.1, to musisz przede wszystkim używać kickstartu 3.1, a w dalaszej kolejności plików systemowych tego systemu.
[#14] Re: Brak info o pamięci chip i fast OS3.1 A1200

@Norbert, post #12

Powinno dać się skopiować workbench.catalog od OS3.2 do instalacji z 3.1 i to powinno zadziałać - przy kickstarcie 3.2 nadal masz workbench.library od 3.2 i on potrzebuje odpowiedniej wersji tego pliku. On siedzi w LOCALE:Catalogs/polski/sys.
1
[#15] Re: Brak info o pamięci chip i fast OS3.1 A1200

@alt_, post #14

Pewnie tak, ale mieszanie wersji kicksartu i plików systemowych na dysku jest najprostszym sposobem na wygenerowanie dziwacznych, trudnych do zdiagnozowania problemów.
Zresztą kolega pisał, że miał kiedyś blizza i OS3.1... więc w takiej sytuacji powinien używać kicka3.1 i jego plików systemowych.
Chociaż ja jestem wielkim fanem OS3.2 i za żadne skarby nie wracałbym do 3.1, szczególnie na mocnej konfiguracji, a taką jest pistorm. Ale 3.2 w całości - kickstart i wszystkie pliki systemowe.
[#16] Re: Brak info o pamięci chip i fast OS3.1 A1200

@wali7, post #15

Zgadzam się w całej rozciągłości. Ale skoro chce...
1
[#17] Re: Brak info o pamięci chip i fast OS3.1 A1200

@mistrzluk, post #6

Użyj koniecznie kickstartu 3.2.2 (zamiast 3.2), on pozwala na korzystanie z os3.1. Na dysk do LIBS: trzeba wrzucić workbench.library z 3.1 i icon.library najlepiej z aminetu. Nie kopiuj żadnych plików z os3.2.

Ostatnia aktualizacja: 28.11.2024 00:35:06 przez heman70
[#18] Re: Brak info o pamięci chip i fast OS3.1 A1200

@heman70, post #17

Kickstart 3.2.2 nie pozwala na skorzystanie z OS3.1 z prostej przyczyny - Amiga z kickstartem 3.2.2 ma już os3.2.2 niezależnie od plików systemowych na dysku.
Najważniejszy element AmigaOS, jednoznacznie determinujący jego wersję - exec.library zawarty jest właśnie w kickstarcie. Kickstart w Amidze to nie jest jakiś prosty bootloader, czy inny BIOS, tam jest zawartych szereg kluczowych dla systemu komponentów: exec.library, dos.library, graphics.library, scsi.device i szereg innych. Dołożenie do tego plików systemowych jakiegokolwiek innego AmigaOS to prosty przepis na bohaterską walkę (być może wygraną) z problemami które się samo spowodowało.
Jeśli mamy kick3.2.2 to wrzucamy pliki systemowe 3.2.2, to zapewni bezproblemowe działanie. Jeśli koniecznie chcemy OS3.1, to musimy użyć kickstart3.1, tylko wtedy elementy systemu będą właściwie do siebie dostosowane.
Pięknym przykładem efektów wymieszania komponentów różnych wersji AmigaOS (kickstart w innej wersji niż pliki systemowe) jest sytuacja omawiana na początku tego wątku.
Oczywiście nie znaczy to, że nie można aktualizować różnych składników AmigaOS. Można, a nawet trzeba. Ale na pewno nie robimy tego instalując na kickstarcie w konkretnej wersji, hurtowo plików systemowych zupełnie innej wersji systemu.
[#19] Re: Brak info o pamięci chip i fast OS3.1 A1200

@wali7, post #18

Oczywiście nie znaczy to, że nie można aktualizować różnych składników AmigaOS. Można, a nawet trzeba. Ale na pewno nie robimy tego instalując na kickstarcie w konkretnej wersji, hurtowo plików systemowych zupełnie innej wersji systemu.

:)
przetłumaczę to tak:
mając kompletny system31, wgrywasz na niego system322, zastępując wszystkie pliki jak leci :)
[#20] Re: Brak info o pamięci chip i fast OS3.1 A1200

@Cezarykl, post #19

No jednak nie. Tak jak w świecie Windowsa, czy Linuksa nie podmienia się wszystkiego jak leci pozostawiając stare jądro systemu, tak w AmigaOS jest identycznie.
[#21] Re: Brak info o pamięci chip i fast OS3.1 A1200

@wali7, post #18

Raczej to nie powinno miec znaczenia,.
Na kicku 2.0 mozesz odpalic system 1.3.
Na kicku 3.1 mozesz odpalic system 3.9.
Na kicku 3.2 powinno sie dac odpalic system 3.1 (przynajmniej wersja dla 4kT).
[#22] Re: Brak info o pamięci chip i fast OS3.1 A1200

@Don_Adan, post #21

Nie da się na 3.2 odpalić 3.1 tak bezpośrednio, chociażby z uwagi na fakt, że w 3.1 nie ma workbench i icon.library na dysku - będzie pyskować przy uruchamianiu. Dopiero po dograniu tych bibliotek (w 3.2.2 bodajże dodano możliwość odpalenia starych wersji zamiast tych od 3.2) na dysk (one normalnie rezydują w ROMie, ale w 3.2 się nie mieszczą) da sie odpalić 3.1 pod kickstartem 3.2. Ale wtedy nadal trzeba liczyć się z tym, że właśnie takie kwiatki się będą pojawiały jak niedpasowane locale i tym podobne rzeczy. Lepiej już zrobić upgrade tej instalacji 3.1 do 3.2 i mieć spokój.
[#23] Re: Brak info o pamięci chip i fast OS3.1 A1200

@Don_Adan, post #21

Nie możesz na 1.3 odpalić 2.0 i nie możesz na 1.3 odpalić 2.0, dotyczy to każdej innej konfiguracji. AmigaOS z kickstartem powiedzmy 2.0 jest ex definitio AmigaOS2.0, a ten z kickiem 1.3 to AmigaOS1.3, bo taki jest jego rdzeń, czyli exec.library, obecność i wersje pozostałych, dogrywanych z dysku komponentów systemu nie mają znaczenia. A to, że na jakimś kickstarcie da się odpalić poszczególne elementy (z WB, albo i nie) innej wersji systemu nic tu nie zmienia.
Ja nie twierdzę, że na kicku3.2.2 nie da się odpalić systemu z plików systemowych AmigaOS3.1. Da się, tylko że część rzeczy nie odpali się, a część będzie działać źle (znowu odsyłam do początku tego wątku). Być może, po godzinach eksperymentów i wertowania forów dyskusyjnych to w końcu zacznie działać... tylko po co, skoro dla kickstartu3.2.2 przygotowano pliki systemowe systemu 3.2.2, gdzie wszystko działa poprawnie i bez kombinowania. Jeśli ktoś woli 3.1 (np. dlatego, że jest bardziej responsywny), to kick i pliki systemowe powinien użyć z tej właśnie wersji AmigaOS, a dopiero potem to i owo łatać np. scsi.device.
[#24] Re: Brak info o pamięci chip i fast OS3.1 A1200

@wali7, post #18

Kickstart 3.2.2 nie pozwala na skorzystanie z OS3.1

link New Update 2 of AmigaOS 3.2 available for download NOW
Brussels – March 3, 2023
[...]
- “Kickstart” can now boot with earlier Workbench and icon library versions if they are present on the boot volume. This allows for installation of the ROM whilst retaining the ability to boot any AmigaOS version from 3.1 to 3.9, before installation of AmigaOS 3.2 on a volume;
[#25] Re: Brak info o pamięci chip i fast OS3.1 A1200

@heman70, post #24

Możliwość zabootowania podstawowych elementów (goły workbench) nie oznacza, że jest to właściwe, i że taka kombinacja będzie działała poprawnie - vide co napisał wali wyżej - pewne elementy nie zadziałąją lub zadziałają nieprawidłowo czego dowodem jest problem któremu jest poświęcony cały ten wątek.
To że się da nie znaczy jeszcze że to jest właściwe. Ja np. mógłbym nalać do swojego diesla benzyny - da się. Ale czy to jest właściwe?
[#26] Re: Brak info o pamięci chip i fast OS3.1 A1200

@alt_, post #22

Dlatego pisalem o systemie 3.1 w wersji dla A4kT, gdzie workbench.library jest na dyskietce, i powinien dzialac bez problemu na kicku 3.2.
Kwestia locale to jest zupelnie inna sprawa.
Nie uzywalem o ile nie musialem.
Najprosciej jest wywalic z polskich lokali 3.1, ten modul, ktory obsluguje gorna belke.
Wtedy bedzie ona po angielsku.
[#27] Re: Brak info o pamięci chip i fast OS3.1 A1200

@wali7, post #23

Chyba nie zrozumiales, na wyzszym kicku zawsze mozna bylo odpalic starszy system Amigowy.
Na nizszym kicku, nie odpalisz wyzszego systemu.
Oprocz systemow 3.5, 3.9, 3.1.4, .3.2, ktore podobno dzialaja na kicku 3.1.
3.5 i 3.9 dzialaja na pewno na kicku 3.1, bo sam tak mam ustawione.
A tutaj chodzi o odpalenie systemu 3.1 na kicku 3.2.
To powinno zadzialac, w wersji angielskiej.
Co innego lokale, jesli dotyczy to nowych modulow ROM-u 3.2.
To logiczne, ze lokale z systemu 3.1 ich nie obsluguje.
I albo trzeba sie zadowolic wersja angielsko-polska systemu wywalajac bledne polskie teksty z lokali.
Albo miksowac lokale 3.1 i 3.2.
[#28] Re: Brak info o pamięci chip i fast OS3.1 A1200

@heman70, post #24

[#29] Re: Brak info o pamięci chip i fast OS3.1 A1200

@Don_Adan, post #27

Chyba nie zrozumiales, na wyzszym kicku zawsze mozna bylo odpalic starszy system Amigowy.

Gdy w A500 z kickstartem 3.2.2, i gdy włożę dyskietkę WB3.1 (dodałem workbench.library i icon.library), to po odpaleniu co mam? AmigaOS3.1, czy AmigaOS3.2.2? exec.library (jądro systemu), dos.library, (również b. ważna biblioteka), graphics.libray i szereg innych kluczowych elementów pochodzą z systemu 3.2.2... czy dodanie workbencha 3.1 automagicznie uczyni ten system AmigaOSem3.1? Moim zdaniem to nadal jest 3.2.2, tyle ze popsuty starymi, niekoniecznie kompatybilnymi elementami.
Jak sam napisałeś, to nie działa, tego nie obsługuje, a tamto jest błędne. Gdy pod kickiem 3.2.2 użyjemy plików tego systemu to wszystko działa, jest obsługiwane i nie ma błędów.
I na koniec po raz n-ty - ktoś czuje miętę do AmigaOS3.1 - rozumiem, ma swoje zalety, to niech użyje kicka dla tego właśnie systemu, uniknie niedziałania, nieobsługiwania i błędów. Bo to nie jest normalne, gdy tak się dzieje.
[#30] Re: Brak info o pamięci chip i fast OS3.1 A1200

@heman70, post #28

Widzę tu kickstart systemu 3.2.2 (a więc najważniejsze elementy tego systemu) i stary WB. Ale to nadal jest AmigaOS3.2.2.
Workbench to nie AmigaOS (podobnie jak KDE, czy GNOME to nie jest Linux).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem