[#16]
Re: Natami moze petycje ?
@_luk,
post #15
Jak dla mnie NatAmi ma charakter wspomnieniowo-hobbystyczny. Podczas gdy maszyny oparte na PPC mające znacznie szybszy CPU nadają się do większości tych rzeczy, do których używamy współczesnych PC, Natami oparte na 68k nie będzie mieć możliwości tych maszyn. Więc w przypadku powodzenia projektu możnaby pomyśleć o jakimś silniejszym serduchu [raczej PPC, skoro w amiświecie jest nieźle oprogramowany] w charakterze koprocesora.
Dla mnie ten projekt jest ciekawy, gdyż pokazuje jak mogłaby wyglądać hipotetyczna ami, gdyby w 1994 C=, zamiast zbankrutować, wypuścił bardziej zaawansowanego następcę A1200/4000. Być może byłaby to jeszcze maszyna na 68k jak NatAmi, ale z możliwością użycia czegoś lepszego. Na pewno miałaby częściową wsteczną kompatybilność sprzętową [w przypadku amig z PPC, czy Pega nie ma żadnej zgodności sprzetowej ze starymi ami, ale ostatnie escomowe amigi i maszyny z ppc dzieli zdecydowanie zbyt dużo czasu i różnic architektonicznych]. Oczywiście, zapewne C= w końcu zmuszony zostałby do porzucenia 68k, AGA i wolnego ZorroIII [tak jak Apple zrezygnował z NuBusa], i wymyślenia czegoś lepszego, albo wykorzystania PCI... ale dla tej hipotetycznej ami z 1994 byłaby to dopiero pieśń przyszłości. Tak właśnie widzę NatAmi :)
Co do maszyn z PPC i emulacji programowej - moim zdaniem to i tak by się tak skończyło. Z uwagi na coraz większą moc procesorów, inwestowanie pieniędzy w rozwój specjalizowanego hardware to wyrzucanie pieniędzy. Hardware po opracowaniu stoi w miejscu, jedyne co można zrobić to zmieniać wymiary technologiczne, a tym samym zegar, dodawać podjednostki... w końcu i tak trzeba będzie wywalić to na śmietnik historii. Podczas gdy emulacja programowa przyspiesza wraz z użyciem nowego hardware i jest zdecydowanie bardziej elastyczna.
Na moim Pegu emulowany 68060 śmiga i nie ma potrzeby pakowania tam fizycznego, wielokrotnie wolniejszego 68k. Podobnie emulacja starej ami poprzez E-UAE - klikam na adf i po kilku sekundach mam na ekranie [albo w oknie] stare, dobre, klasykowe gry z A500. Dobrze napisany soft na odpowiednio szybkim CPU [pewnie Bill G. byłby ze mnie dumny ;) ] potrafi zdziałać cuda.
Co nie zmienia faktu, że jeśli NatAmi wyjdzie, cena będzie akceptowalna, to kupię. Bo to kawał amigowej historii.... alternatywnej
Ostatnia modyfikacja: 11.03.08 14:13
Ostatnia modyfikacja: 11.03.08 14:14