[#1] Pomysł o amidze
Dzisiaj w szkole siedziałem i myślałem na rzeczami do Amigii(ram itp.)
Czy nie dało by nam poszukać jakieś firmy która by zaczeła produkować podzespoły do Amigii??

Może mój pomysł jest debilny ale... :D
[#2] Re: Pomysł o amidze

@miniek, post #1

Widac ze forum nie przegladales, bylo wiecej takich tematow, o "amigach przyszlosci" i innych wynalazkach.

"Jakiejs firmie" sie musi oplacac, bo dla idei (i strat) nic nie zrobi. Ciesz sie tym co jest ;p

[#3] Re: Pomysł o amidze

@miniek, post #1

Nie trzeba produkowac. Duzo rzeczy mozna kupic w www.efunzine.com
Sprzetu wystarczy jeszcze na kilkanascie lat. Pozniej sila rzeczy bedzie mozna uzywac (mam nadzieje ze taniego juz) NatAmi. To tak w sprawie klasykowania :)
Za kilkanascie lat, to nawet szkoda bedzie uzywac klasykow w obecnej formie i najlepiej bedzie je (sprawne i dzialajace) chronic jako eksponaty muzealne. A klasykowac dalej bedzie mozna na NatAmi ;)
[#4] Re: Pomysł o amidze

@Lucus, post #2

Myślałem żebym sam coś takiego w domu robił tylko że cza mieć części...
[#5] Re: Pomysł o amidze

@miniek, post #4

czesci sa dostepne w hurtowniach elektronicznych bez zadnego problemu . Wiem bo sam probowalem cos takiego zrobic. Niestety moj "projektant" nie ma wolnego czasu... Moze cos sie ruszy w okresie miesiaca .

[#6] Re: Pomysł o amidze

@miniek, post #1

Dałoby, to wyłącznie kwestia motywacji. Sypnij kasą a z pewnością znajdzie się ktoś, kto Ci nawet Eniaca od nowa poskłada.
[#7] Re: Pomysł o amidze

@miniek, post #4

No to rób, w czym problem. Części nim na pewno nie są, przy odpowiednich środkach finansowych można zamówić i załatwić niemal wszystko.

[#8] Re: Pomysł o amidze

@Daclaw, post #6

hehe do składania to mam kogo
Moja A500+ ma na płycie 1 MB ram a nie jak każda 512kb sumie mam 1.5MB ram
Myślałem o zrobieniu czegoś takiego http://allegro.pl/item328213736_dusk_a590_do_amigi_500_i_500_.html tylko że dysk był by w postaci karty MMC albo SD

Ostatnia modyfikacja: 13.03.08 22:03
[#9] Re: Pomysł o amidze

@miniek, post #8

A od kiedy to A500+ ma 512k w standardzie ?

[#10] Re: Pomysł o amidze

@chewek, post #9

Miała 512KB chyba że była jakaś inna ver. bo moja pochodzi z 1991 roku i posiadała 512
[#11] Re: Pomysł o amidze

@miniek, post #10

to pewnie a500 w wersji 6a...

[#12] Re: Pomysł o amidze

@chewek, post #9

ja mielam takie ustrojstwo, sprzedawane to bylo jako amiga 500 ale plyte glowna miala z amigi 500+ z tym ze bylo na niej 512kb i rom 1,3

[#13] Re: Pomysł o amidze

@Banderas, post #12

i chyba ocs zamiast ecs

[#14] Re: Pomysł o amidze

@PrzemasIII, post #13

Zdarzał się ECS, cały albo pół. Ja miałem pół ale wymieniłem Denise i jarałem się jak głupi, że mam SuperHiers.
[#15] Re: Pomysł o amidze

@miniek, post #8

Na Aminecie są schematy prostego kontrolera IDE do A500. Podejrzewam, że byłby nawet jakiś popyt, gdyby się komuś chciało to komercyjnie składać. Obejdzie się bez MMC i SD - jak dla mnie nie ma nic złego w zwykłym twardym dysku, tym bardziej, że pojemności wystarczające w A500 są dostępne na wagę.
[#16] Re: Pomysł o amidze

@PrzemasIII, post #13

ecs mialem

[#17] Re: Pomysł o amidze

@Daclaw, post #15

najcenniejszym kontrolerem bylby taki pod procek 68000 tak aby weszlo cd slim i 2.5" twardziel w zwykla obudowe a500 :) przebijaloby to minimiga :)

[#18] Re: Pomysł o amidze

@Daclaw, post #15

Ten schemat jest rzeczywiście bardzo prosty (jeżeli mamy na mysli ten sam projekt), ale ma jedną zasadniczą wadę - nie jest autobootowalny. Może gdyby ktoś dorobił do tego obsługę autoconfigu i bootrom ze sterownikiem...
Z autobootowalnych jest dosyć duży projekt kontrolera IDE, rozszerzenia fastu do 8 MB i kicka3.0, z tym że on musi mieć w romach obraz 3.0 z A1200 (jest cały opis zrzucenia do pliku i podzielenia tego na dwa obrazy... nawet mam już romy zaprogramowane pod ten projekt), wtedy bootuje poprzez oryginalny scsi.device. Mankament jest jeden - to działa tylko jako całość - czyli nie da się uzywać ide bez kicka3.0.
Znalazłem za to w sieci opis autobootowalnego kontrolera do A500 z OS1.3, z obrazami romów i programem dla mikrokontrolera na nim... ale bez schematu, tylko ze zdjęciami płytki prototypu (jak to bywa w takich przypadkach, część płytki popatchowana drutami, a część układu a'la pająk, do tego miejscami zdjęcie średnio wyraźne). Jeśli ktoś miałby wystarczająco dużo umiejętności i czasu, to pewnie mógłby ten projekt uruchomić. Ja nie :)

Ostatnia modyfikacja: 14.03.08 13:09
[#19] Re: Pomysł o amidze

@PrzemasIII, post #17

co do miejsca, to przecież można taki kontroler umieścić wewnątrz A500 przylutowując na taśmach bezpośrednio do złącza Expansion, zwłaszcza jeżeli jest to tak skrajnie prosty projekt jak ten Aminetu (ale bootować byś musiał i tak z dyskietki)
[#20] Re: Pomysł o amidze

@wali7, post #18

Jeśli byłyby wszystkie układy opisane, wszystkie wartości elementów i można by było rozrysować schemat połączeń to dałoby radę zrobić w eaglu lub protelu jakąś 'lepsiejszą' płytkę. A odcyfrowywanie połaczeń ze zdjęć to najwięcej w sumie roboty by zajęło.
[#21] Re: Pomysł o amidze

@abcdef, post #20

Myślałem aby coś takiego przerobić http://allegro.pl/item328213736_dusk_a590_do_amigi_500_i_500_.html i dać zamiast dysku czytnik kart pamięci dodać jeszcze 10MB ram i nagrywarek cd w slimie.
[#22] Re: Pomysł o amidze

@miniek, post #21

Ale ten kotroler obsługuje tylko malutkie dyski twarde i ma jakieś dziwne wejście na dysk pod niego CD czy nowego HDD nie podłączysz raczej (ale mogę sie mylić) i nie wiem gdzie ty do niego pamięć wsadzisz. Ten kotroler Commodore miał chyba dysk 40 MB. Byś musiał kupić jakiś inny kontroler a nie ten wyprodukowany przez Commodore.

Ostatnia modyfikacja: 14.03.08 14:42
[#23] Re: Pomysł o amidze

@KeniG, post #22

ten kontroler jest syfiasty poniewaz uzywa dyskow XT !!

[#24] Re: Pomysł o amidze

@KeniG, post #22

max wielkość dysku zależy od softu na amidze, druga sprawa to tam chba podłącza się na bardzo normalne złącze SCSI ;)

[#25] Re: Pomysł o amidze

@PrzemasIII, post #17

W A500 jest tyle miejsca, że wejdzie bez problemu dysk 3.5" wraz z cedekiem slim. Problemem jest kontroler - trzeba zdobyć np. taki:

http://amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=570

Pozostaje pytanie o sens takiej zabawy w sytuacji, gdy HDD i CD slim udaje się montować w A600.
[#26] Re: Pomysł o amidze

@miniek, post #21

Nic z tego, bo to jest kontroler SCSI*. Cedeka slim na SCSI to chyba nawet Apple wymyśliło (bo dyski 2.5" - tak). Możesz natomiast podłączyć do niego bez żadnych ceregieli najzwyklejszy dysk i napęd SCSI jak również kilka innych przydatnych urządzeń. Wiem wiem - to nie będzie szalony mod, ale cóż począć...

dodać jeszcze 10MB ram

Z tej strony można Amidze 500 dodać maksymalnie 8MB ramu.

[#27] Re: Pomysł o amidze

@Daclaw, post #26

Myślałem żeby coś takiego zrobić sam od postaw.
Myśle że taki bajer można jeszcze podłączyć do innych amig
[#28] Re: Pomysł o amidze

@miniek, post #27

Kontroler ide wkładany pod procesor ??

[#29] Re: Pomysł o amidze

@arti4-92, post #28

Przecież arti były takie...tylko zazwyczaj razem z kartami turbo. Złącze krawędziowe 86 pin w A500 to praktycznie wszystkie sygnały procesora.
[#30] Re: Pomysł o amidze

@abcdef, post #29

Myślałem żeby coś takiego zrobić sam od postaw.

Dlatego się zdziwiłem ;)

P.S. Bo o kontrolerach hdd wkładanych pod procesor wiem już od dawna.
Trochę dziwne wydało się to, że gość chce zrobić od podstaw kontroler ide :P

Ostatnia modyfikacja: 14.03.08 15:39
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem